logo-print

Εκλογές 2019: Πώς εξάγονται τα αποτελέσματα αναλόγως του εκλογικού τμήματος (Εγκύκλιος)

15/05/2019

15/05/2019

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τη συγκέντρωση και µετάδοση των αποτελεσµάτων των εκλογών για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019. 

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα αποτελέσµατα των εκλογών για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των συνδυασµών των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019, θα συγκεντρωθούν σε κάθε νοµό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, θα µεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το Υπουργείο, θα τα διοχετεύει στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης (τηλεόραση – ραδιόφωνο – τύπο - διαδίκτυο), µε τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών µέσων.

Έτσι, το Υπουργείο θα συγκεντρώσει από τις Περιφερειακές Ενότητες τα αποτελέσµατα υπέρ συνδυασµών και υποψηφίων των πολιτικών κοµµάτων και των συνασπισµών κοµµάτων που θα συµµετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ για τις περιφερειακές και δηµοτικές εκλογές θα συγκεντρώσει τα αποτελέσµατα µόνο για τους συνδυασµούς και όχι εκείνα µε τους σταυρούς προτίµησης των υποψηφίων. Επίσης, δεν µεταδίδονται στο Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσµατα των συνδυασµών για τα συµβούλια κοινότητας.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ∆ΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

1. Εξαγωγή Αποτελέσµατος

Λόγω της σύστασης είτε ζευγών («Α», «Β») είτε ενιαίων εκλογικών τµηµάτων, η εξαγωγή των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας σε όλους τους ∆ήµους της χώρας, από τις εφορευτικές επιτροπές, ενεργείται κατά τα ακόλουθα:

1.1 Εξαγωγή Αποτελέσµατος στα ενιαία (χωρίς διάκριση «Α» και «Β») εκλογικά τµήµατα

- Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τµηµάτων που η αρίθµησή τους λήγει σε 1, 4, 7 και 0 µεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών (υπέρ συνδυασµών). Ακολουθεί η µετάδοση των αποτελεσµάτων των περιφερειακών εκλογών και µετά των δηµοτικών.

Εποµένως, σε όλα τα ανωτέρω εκλογικά τµήµατα ανοίγεται πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, ενώ οι κάλπες µε τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των περιφερειακών και των δηµοτικών αρχών παραµένουν σφραγισµένες, µε ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ συνδυασµών για τις ευρωεκλογές. Η διαδικασία επαναλαµβάνεται διαδοχικά, χωρίς καµία ενδιάµεση παύση, πρώτα για τους συνδυασµούς των περιφερειακών εκλογών και εν συνεχεία των δηµοτικών.

Αφού ολοκληρωθούν οι κατά τα ανωτέρω περιγραφόµενες διαδικασίες, ξεκινάει η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. 

- Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τµηµάτων που η αρίθµησή τους λήγει σε 2, 5 και 8 µεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσµατα των περιφερειακών εκλογών (υπέρ συνδυασµών). Ακολουθεί η µετάδοση των αποτελεσµάτων των ευρωεκλογών (υπέρ συνδυασµών) και µετά των δηµοτικών εκλογών (υπέρ συνδυασµών).

Εποµένως, σε όλα τα ανωτέρω εκλογικά τµήµατα ανοίγεται πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών, ενώ οι κάλπες µε τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών και των δηµοτικών εκλογών παραµένουν σφραγισµένες, µε ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ συνδυασµών για τις περιφερειακές εκλογές. Η διαδικασία επαναλαµβάνεται διαδοχικά, χωρίς καµία ενδιάµεση παύση, για τις ευρωεκλογές (υπέρ συνδυασµών) και εν συνεχεία για τις δηµοτικές (υπέρ συνδυασµών).

Αφού ολοκληρωθούν οι κατά τα ανωτέρω περιγραφόµενες διαδικασίες, ξεκινάει η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. 

- Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τµηµάτων που η αρίθµησή τους λήγει σε 3, 6 και 9 µεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσµατα των δηµοτικών εκλογών (υπέρ συνδυασµών). Ακολουθεί η µετάδοση των αποτελεσµάτων των ευρωεκλογών (υπέρ συνδυασµών) και µετά των περιφερειακών εκλογών (υπέρ συνδυασµών).

Εποµένως, σε όλα τα ανωτέρω εκλογικά τµήµατα ανοίγεται πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια των δηµοτικών εκλογών, ενώ οι κάλπες µε τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών παραµένουν σφραγισµένες, µε ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ συνδυασµών για τις δηµοτικές εκλογές. Η διαδικασία επαναλαµβάνεται διαδοχικά, χωρίς καµία ενδιάµεση παύση, για τις ευρωεκλογές (υπέρ συνδυασµών) και εν συνεχεία για τις περιφερειακές (υπέρ συνδυασµών).

Αφού ολοκληρωθούν οι κατά τα ανωτέρω περιγραφόµενες διαδικασίες, ξεκινάει η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.

Για τα ενιαία εκλογικά τµήµατα, είναι αυτονόητο ότι, η καταµέτρηση των ψηφοδελτίων για τις κοινοτικές εκλογές, θα έπεται των καταµετρήσεων για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις δηµοτικές εκλογές.

1.2 Εξαγωγή Αποτελέσµατος στα εκλογικά τµήµατα µε τη διάκριση «Α»

Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τµηµάτων µε τη διάκριση «Α» που η αρίθµησή τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και 0, µεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών (υπέρ συνδυασµών). Ακολουθεί η µετάδοση των αποτελεσµάτων των συνδυασµών των περιφερειακών εκλογών.

Εποµένως, σε όλα τα ανωτέρω εκλογικά τµήµατα ανοίγεται πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, ενώ η κάλπη µε τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών παραµένει σφραγισµένη, µε ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ συνδυασµών για τις ευρωεκλογές. Η διαδικασία επαναλαµβάνεται διαδοχικά, χωρίς καµία ενδιάµεση παύση, για τις περιφερειακές εκλογές (υπέρ συνδυασµών).

Αφού ολοκληρωθούν οι κατά τα ανωτέρω περιγραφόµενες διαδικασίες, ξεκινάει η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.

- Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τµηµάτων µε τη διάκριση «Α» που η αρίθµησή τους λήγει σε 2, 4, 6 και 8 , µεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσµατα των περιφερειακών εκλογών (υπέρ συνδυασµών). Ακολουθεί η µετάδοση των αποτελεσµάτων των ευρωεκλογών.

Εποµένως, σε όλα τα ανωτέρω εκλογικά τµήµατα ανοίγεται πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών, ενώ η κάλπη µε τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών παραµένει σφραγισµένη, µε ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής, µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής, καταµέτρησης και ανακοίνωσης στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη των αποτελεσµάτων της ψηφοφορίας υπέρ συνδυασµών για τις περιφερειακές εκλογές. Η διαδικασία επαναλαµβάνεται διαδοχικά, χωρίς καµία ενδιάµεση παύση, για τις ευρωεκλογές (υπέρ συνδυασµών και υποψηφίων). 

1.3 Εξαγωγή Αποτελέσµατος στα εκλογικά τµήµατα µε τη διάκριση «Β»

Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τµηµάτων µε τη διάκριση «Β», ανεξάρτητα από την αρίθµησή τους, µόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία διαλογής και καταµέτρησης, ανακοινώνουν χωρίς καθυστέρηση, στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας υπέρ συνδυασµών για τις δηµοτικές εκλογές. Ακολουθεί καταµέτρηση των ψηφοδελτίων για τις κοινοτικές εκλογές.

2. Ανακοίνωση Αποτελέσµατος

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής κάθε εκλογικού τµήµατος οφείλουν, αµέσως µόλις τελειώσει η διαλογή, να ανακοινώσουν, µε οποιοδήποτε πρόσφορο µέσο διατίθεται από τον οικείο ∆ήµο, στον Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας του νοµού στον οποίο υπάγεται το εκλογικό τµήµα, το αποτέλεσµα της διαλογής των ψήφων που έλαβαν οι συνδυασµοί στις εκλογές για την ανάδειξη των µελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπως προβλέπεται στα άρθρα 91 παρ. 2 και 93 παρ. 2 της νοµοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012). 

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο 33/2019

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

send