logo-print

Νέοι κανόνες για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών

28/10/2021

01/11/2021

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικών για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός συγκροτημένου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση που θα ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους – κοινωνίας πολιτών και τον εθελοντισμό και θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που επικρατούσε μέχρι πρότινος.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τη λειτουργία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπό το καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και λογοδοσίας προβλέπεται:

  • Ο καθορισμός της έννοιας «Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών»
  • Η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και λογοδοσία όταν αυτές χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο
  • Η συγκρότηση Ειδικού Μητρώου και Δημόσιας Βάσης Δεδομένων για την καταγραφή τους και τη χαρτογράφησή τους που διευκολύνει τη μεταξύ τους επικοινωνία
  • Η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία σοβαρών και ισχυρών Οργανώσεων
  • Η πλήρης νομοθετική κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης σε Κοινωφελείς Οργανώσεις αλλά και στον δημόσιο τομέα, το νομικό καθεστώς των εθελοντών και η ασφαλιστική τους κάλυψη .

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προωθούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η ενιαία ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην καταχώρηση, εγγραφή και χρηματοδότηση των εθελοντικών οργανώσεων που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα ως σωματεία ή αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με κοινωφελή σκοπό, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και της λογοδοσίας αυτών.

Επιπλέον, ρυθμίζεται η εθελοντική απασχόληση εντός ή εκτός Ελλάδος που παρέχεται, άνευ οικονομικού ή άλλου υλικού ανταλλάγματος.

Σε συνέχεια χαρτογράφησης των υφισταμένων μητρώων σε αντίστοιχα Υπουργεία που καταγράφουν τις εθελοντικές οργανώσεις, ιδίως ΜΚΟ, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περί τα εννέα (9) διαφορετικά μητρώα, μη διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος των εν λόγω οργανώσεων.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου επιδιώκονται η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου ρύθμισης των Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών και η διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας, της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της λογοδοσίας αναφορικά με τον εθελοντισμό και τις προυποθέσεις παροχής εθελοντικής απασχόλησης.

Επιπλέον, θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών και κατ΄επέκταση για τη δημιουργία σοβαρών και ισχυρών ΟΚοιΠ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία ενός πλαισίου ρύθμισης των σχετικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα κατατάσσειτη χώρα μας σε αυτές με τα χαμηλότερα ποσοστά του εθελοντισμού στην Ευρώπη (<10%).

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18.00 και οι σχετικές παρατηρήσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, το οποίο θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο όπως έχει αναρτηθεί εδώ 

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ανώνυμες Εταιρίες
send