logo-print

Άσκηση αναίρεσης από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών (ΕισΑΠ Εγκύκλιος 12/2022)

Νέες, αναμορφωμένες και επικαιροποιημένες γενικές οδηγίες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

06/10/2022

06/10/2022

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες, αναμορφωμένες και επικαιροποιημένες γενικές οδηγίες απηύθυνε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορικά με την εκ μέρους των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και Εφετών άσκηση του ενδίκου μέσου της αίτησης αναίρεσης κατ’ αποφάσεων και βουλευμάτων (εγκύκλιος 12/2022).

Η Εισαγγελία επεσήμανε, αρχικά, ότι η πρόβλεψη του εισαγγελικού δικαιώματος προς άσκηση αίτησης αναίρεσης αποσκοπεί στη διόρθωση εσφαλμένων αποφάσεων χάριν της ενότητας της νομολογίας και της ενιαίας ερμηνείας των νόμων. Κατά κανόνα, το ένδικο τούτο μέσο ασκείται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σπανιότερα, όμως, και από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και Εφετών. Σε αντίθεση με το στενότερο δικαίωμα των εισαγγελικών λειτουργών του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ευρύτατο-απεριόριστο δικαίωμα άσκησης αίτησης αναίρεσης, τόσο κατά βουλευμάτων όσο και κατά αποφάσεων, καθώς εκείνος φέρει την πρωταρχική ευθύνη να προστατεύει την ενότητα και την ασφάλεια στην ερμηνεία και εφαρμογή του ποινικού δικαίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Εισαγγελία προέτρεψε τους εισαγγελικούς λειτουργούς που προτίθενται να ασκήσουν αναίρεσης κατά αθωωτικής απόφασης, να ενημερώνουν προς τούτο εγκαίρως την Εισαγγελία, κάνοντας συνοπτική αναφορά σας επί του αναιρετικού λόγου που εκτιμούν ότι συντρέχει. Έτσι, καθίσταται δυνατή η εξέταση τυχόν συνδρομής και άλλων λόγων αναίρεσης, πέραν εκείνου του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Ε ΚΠΔ, και ο αναιρετικός έλεγχος είναι πλήρης.

Περαιτέρω, εφόσον η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Εισαγγελέα αρχίζει από την καταχώριση καθαρογραμμένης της απόφασης στο ειδικό βιβλίο (άρθρ. 507 ΚΠΔ), η Εισαγγελία επεσήμανε ότι πρέπει να αναμένεται η καθαρογραφή, ώστε να τίθεται υπόψη το πλήρες κείμενο της απόφασης που θα τεθεί υπό αναιρετικό έλεγχο.

Τέλος, με αφορμή αιτήσεις αναίρεσης από Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, οι οποίες  απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες από τον Άρειο Πάγο διότι ασκήθηκαν από εισαγγελέα που δεν είχε το δικαίωμα, η Εισαγγελία επέστησε την προσοχή στη νομιμοποίηση των εισαγγελικών λειτουργών ως αναιρεσείοντες, ως προς την εκάστοτε  ποινική απόφαση ή το σκέλος της απόφασης που προτίθενται να αναιρεσιβάλουν, ώστε να αποτρέπεται η (με αρεοπαγιτική απόφαση) μομφή του απαραδέκτου της εισαγγελικής δικονομικής ενέργειας.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο eisap.gr

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ