logo-print

Η Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και η προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο

Ενημερωτικό φυλλάδιο της ΕΕ

07/02/2024

07/02/2024

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

«Είστε περίεργοι για το πώς σας προστατεύει η ΕΕ στο διαδίκτυο; Οι νέοι κανόνες που εισήχθησαν με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) αποσκοπούν στη δημιουργία ενός δικαιότερου και ασφαλέστερου διαδικτυακού κόσμου.

Οι κανόνες αυτοί αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το παράνομο περιεχόμενο, η απλούστευση των όρων και προϋποθέσεων και πολλά άλλα. Το παρόν φυλλάδιο εξηγεί με απλά λόγια τι έχει θεσπίσει ο DSA για την προστασία των παιδιών και των νέων κάτω των 18 ετών.»

Με αυτή τη σύντομη εισαγωγή παρουσιάζεται το νέο ενημερωτικό φυλλάδιο της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) με απλά λόγια: Μέτρα για την προστασία των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο».

Το φυλλάδιο επιχειρεί μέσα σε οκτώ σελίδες να κωδικοποιήσει και να εξηγήσει με τρόπο κατανοητό τη σημασία της DSA για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, με αναφορά σε ζητήματα όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας, η κατάρτιση προφίλ για την προβολή διαφημίσεων σε παιδιά ή τα συστήματα υποβολής καταγγελιών και αναφοράς.

Η Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες υποχρεώνει τις επιγραµµικές πλατφόρµες να σέβονται τα θεµελιώδη δικαιώµατά µας όταν βρισκόµαστε στο διαδίκτυο.

Από όλα εκείνα που απαριθµούνται στον Χάρτη των Θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά που αφορούν περισσότερο την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο είναι τα ακόλουθα:

  • η αρχή του «υπέρτατου συµφέροντος του παιδιού»
  • το δικαίωµα προστασίας του παιδιού
  • το δικαίωµα στην ελευθερία της έκφρασης
  • το δικαίωµα να µην υφίσταται κανείς διακρίσεις
  • το δικαίωµα προστασίας των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα
  • η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών.

​Η DSA ενθαρρύνει επίσης τις πλατφόρµες να µαθαίνουν η µία από τις ορθές πρακτικές της άλλης και να ακολουθούν τη σχετική καθοδήγηση για το πώς µπορούν να είναι ασφαλείς οι νεαροί χρήστες. 

Οι χρήστες —και ιδίως τα παιδιά και οι νέοι— θα πρέπει να προστατεύονται από διαδικτυακούς κινδύνους όπως είναι η παρενόχληση, ο εκφοβισµός, οι ψευδείς πληροφορίες, το παράνοµο περιεχόµενο και/ή άτοµα που ψεύδονται σχετικά µε την ταυτότητά τους.

Κατά την εξέταση των κινδύνων που εγκυµονεί η υπηρεσία τους για τους νεαρούς χρήστες, οι πολύ µεγάλες επιγραµµικές πλατφόρµες και οι πολύ µεγάλες επιγραµµικές µηχανές αναζήτησης πρέπει να εκτιµούν:

  • εάν οι ανήλικοι κατανοούν εύκολα πώς λειτουργεί η υπηρεσία (ΑΣ 81)
  • εάν υπάρχει κίνδυνος οι ανήλικοι να βρουν περιεχόµενο που θα µπορούσε να βλάψει την «υγεία, τη σωµατική, πνευµατική και ηθική τους ανάπτυξη» («περιεχόµενο ακατάλληλο για την ηλικία») (ΑΣ 81)
  • πώς τα χαρακτηριστικά σχεδιασµού θα µπορούσαν να προκαλέσουν εθισµό (ΑΣ 81/83)

Το φυλλάδιο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά και είναι διαθέσιμο εδώ.

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024