logo-print

Το δικαίωμα πρόσβασης σε τηλεφωνική συνομιλία δεν περιλαμβάνει τη συμμετοχή του υπαλλήλου

Η σουηδική αρχή προστασίας δεδομένων κρίνει πως η φωνή του υπαλλήλου της τράπεζας δεν περιλαμβάνεται στα προσωπικά δεδομένα του πελάτη

22/04/2024

25/04/2024

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Ενώπιον της σουηδικής αρχής προστασίας δεδομένων ΙΜΥ ετέθη καταγγελία υποκειμένου – πελάτη τράπεζας  για πλημμελή ικανοποίηση αιτήματος πρόσβασης. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο καταγγέλλων ζήτησε από την τράπεζα Nordea Bank τη χορήγηση αντιγράφου της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με υπάλληλό της, ασκώντας το δικαίωμα χορήγησης αντιγράφου δεδομένων του άρθρου 15 παρ.3 ΓΚΠΔ. Ωστόσο, το υλικό που του παραδόθηκε δεν ήταν πλήρες, καθώς από αυτό απουσίαζε η συμμετοχή του υπαλλήλου από τον σχετικό διάλογο.

Η καταγγελλόμενη τράπεζα ισχυρίστηκε πως το δικαίωμα πρόσβασης ικανοποιήθηκε πλήρως. Σύμφωνα με την τράπεζα, στον καταγγέλλοντα επετράπη να ακούσει το πλήρες περιεχόμενο της συνομιλίας, ενώ παράλληλα του χορηγήθηκε αντίγραφο αυτής τόσο σε ηχητικό αρχείο, όσο και σε απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

Από το υλικό αυτό που του παραδόθηκε είχε αφαιρεθεί η φωνή και η συμμετοχή του υπαλλήλου της, καθώς η τράπεζα έκρινε πως η τυχόν παράδοση αυτών θα καθίστατο επιζήμια για τα συμφέροντα του προσώπου αυτού.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο σε τράπεζα για μη ικανοποίηση δικαιώματος πρόσβασης σε καταγεγραμμένες συνομιλίες

Η ΙΜΥ συμφώνησε με τον χειρισμό της τράπεζας και απέρριψε την καταγγελία.

Σύμφωνα με τη σουηδική αρχή, η φωνή του καταγγέλλοντος αποτελεί προσωπικό δεδομένο αυτού, επί του οποίου δύναται να αποκτήσει πρόσβαση σύμφωνα με το άρθρο 15 ΓΚΠΔ και ειδικότερα να λάβει αντίγραφο της συνομιλίας, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου.

Αντίθετα, η φωνή του υπαλλήλου της τράπεζας δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο του καταγγέλλοντος, ως εκ τούτου η χορήγηση της συμμετοχής αυτού στην τηλεφωνική συνομιλία δεν περιλαμβάνεται στο δικαίωμα πρόσβασης που ασκήθηκε. Σύμφωνα με την ΙΜΥ, το υλικό που παραδόθηκε στον καταγγέλλοντα ικανοποίησε πλήρως το αίτημά του.

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ