logo-print

Ηλεκτρονικές επιδόσεις εγγράφων από ΣτΕ και διοικητικά δικαστήρια προς το Ελληνικό Δημόσιο

Μετά την πάροδο έξι μηνών το σύστημα ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων θα επεκταθεί σε όλα τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας

22/04/2024

22/04/2024

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών, Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (απ.17850, ΦΕΚ Β’ 2286/2024), μετά την πάροδο έξι (6) μηνών το σύστημα ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων θα επεκταθεί σε όλα τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Η ηλεκτρονική επίδοση πραγματοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας μεταξύ του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικών Δικαστηρίων (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ.) και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ο.Π.Σ. Ν.Σ.Κ.), με σκοπό την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η απόφαση του Υπουργείο αναφέρει:

Άρθρο 1 Τρόπος διενέργειας ηλεκτρονικών επιδόσεων

1. Οι επιδόσεις κατά τα άρθρα 21 του π.δ. 18/1989 και 48 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας προς το Ελληνικό Δημόσιο δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), εφόσον γίνονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 και της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4990/2022, με ηλεκτρονικά μέσα, διενεργούνται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας μεταξύ του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικών Δικαστηρίων (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ.) και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ο.Π.Σ. Ν.Σ.Κ.).

2. Οι επιδόσεις που διενεργούνται προς το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις πενήντα (50) ημερησίως ανά Δικαστήριο.

3. Σε περίπτωση τεχνικής αδυναμίας για τη διενέργεια της επιχειρούμενης ηλεκτρονικής επίδοσης σε οποιοδήποτε από τα δύο πληροφοριακά συστήματα, η επίδοση διενεργείται αμέσως μόλις εκλείψει η τεχνική αδυναμία. Σε κάθε περίπτωση, η επίδοση μπορεί να λάβει χώρα με την έγχαρτη διαδικασία.

Άρθρο 2 Κατηγορίες επιδιδόμενων εγγράφων

Με τη διαδικασία της παρ. 1 του προηγουμένου άρθρου επιδίδονται α) δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια σε διαφορές ουσίας που το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και οι σχετικές με τις δίκες αυτές κλήσεις με τα δικόγραφα που τις συνοδεύουν και β) δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες επιδικάζεται δικαστική δαπάνη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως αν αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Άρθρο 3 Τύπος, περιεχόμενο και στοιχεία έκθεσης ηλεκτρονικής αποστολής

Για την πιστοποίηση της ηλεκτρονικής επίδοσης παράγεται αυτοματοποιημένα από το Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ. έκθεση ηλεκτρονικής αποστολής της προς επίδοση απόφασης ή της προς επίδοση κλήσης με το δικόγραφο που τη συνοδεύει στο Ο.Π.Σ. Ν.Σ.Κ., η οποία ισχύει ως έκθεση επίδοσης και στην οποία αμέσως μετά την παρέλευση δέκα (10) ημερολογιακών ημερών επισημειώνεται αυτοματοποιημένα από το Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ. η ημερομηνία συντέλεσης της επίδοσης. Η ως άνω έκθεση φέρει είτε προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή των αρμοδίων οργάνων του δικαστηρίου, κατά την έννοια των περ. 20 και 49 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), είτε προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του δικαστηρίου, κατά την έννοια των περ. 18 και 48 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Άρθρο 4 Πλημμελείς ηλεκτρονικές αποστολές εγγράφων προς επίδοση και τρόπος διαχείρισής τους

1. Πλημμελείς ηλεκτρονικές αποστολές εγγράφων προς επίδοση από το Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ. στο Ο.Π.Σ. Ν.Σ.Κ. είναι ιδίως εκείνες στις οποίες: (α) Το προς επίδοση έγγραφο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας όπως λ.χ. όταν αφορά σε δίκη στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι διάδικο, (β) σωρεύονται περισσότερα του ενός έγγραφα, εκτός από τις περιπτώσεις αποστολής δικαστικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας για είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο δικαστικής δαπάνης και την περίπτωση κλήσης που συνοδεύεται από δικόγραφο, (γ) το αποστελλόμενο ηλεκτρονικό αρχείο του προς επίδοση εγγράφου είναι ελλιπές, κατεστραμμένο ή μη αναγνώσιμο ή δεν σχετίζεται με τα στοιχεία (δεδομένα και μεταδεδομένα) της συγκεκριμένης αποστολής που είναι καταχωρισμένα στα ως άνω διαλειτουργούντα πληροφοριακά συστήματα.

2. Σε περίπτωση που τα εντεταλμένα για την παραλαβή εγγράφων όργανα του Ν.Σ.Κ. θεωρήσουν ότι συντελέστηκε πλημμελής ηλεκτρονική αποστολή, ενημερώνουν σχετικά, μέσω των διαλειτουργούντων πληροφοριακών συστημάτων, το δικαστήριο που επέδωσε το έγγραφο ηλεκτρονικά. Στην περίπτωση αυτή, και μόνο εφόσον διαπιστωθεί από το δικαστήριο ότι έγινε πράγματι πλημμελής ηλεκτρονική αποστολή, (α) ακυρώνεται η έκθεση ηλεκτρονικής αποστολής του άρθρου 3 της παρούσας και σ’ αυτή τίθεται αυτοματοποιημένα από το Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ. σχετική επισημείωση, και (β) αποστέλλεται είτε αυτοματοποιημένα στο Ο.Π.Σ. Ν.Σ.Κ. είτε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετική ενημερωτική για την ακύρωση αναφορά.

Άρθρο 5 Έναρξη ισχύος

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόνο για το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης. Μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, διενεργούνται κατά τα ανωτέρω ηλεκτρονικές επιδόσεις των περιγραφόμενων στο άρθρο 2 εγγράφων από όλα τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια.

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ