logo-print

DSA: Σε διαβούλευση ο Κανονισμός λειτουργίας Μητρώου Παρόχων Ενδιάμεσων Υπηρεσιών

Ρύθμιση της λειτουργίας του μητρώου παρόχων ενδιάμεσων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών φιλοξενίας

01/05/2024

10/05/2024

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τον Κανονισμό Λειτουργίας Μητρώου Παρόχων Ενδιάμεσων Υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των Υπηρεσιών Φιλοξενίας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του Κανονισμού, αυτός ρυθμίζει την λειτουργία του μητρώου παρόχων ενδιάμεσων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών φιλοξενίας, το οποίο αφορά α) στο μητρώο παρόχων ενδιάμεσων υπηρεσιών, που η ΕΕΤΤ δημιουργεί και θέτει σε λειτουργία σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν.5099/2024 (Α’ 48) και ιδίως το άρθρο 15 αυτού και β) στο μητρώο παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας, που η ΕΕΤΤ δημιουργεί και θέτει σε λειτουργία σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν.5067/2023 (Α’ 189) και ιδίως το άρθρο 9 αυτού. 

Υπενθυμίζεται ότι με τον Ν. 5099/2024 για τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ορίζεται εθνικός Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει τη σύσταση Μητρώου Παρόχων Ενδιάμεσων Υπηρεσιών (Κεφάλαιο Β’).

Οι πάροχοι ενδιάμεσων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών φιλοξενίας που έχουν την κύρια εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός τους κατοικεί ή είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, εφόσον στην δεύτερη περίπτωση, δεν διαθέτουν εγκατάσταση στην Ένωση αλλά προσφέρουν υπηρεσίες στην Ένωση συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, εγγράφονται στο μητρώο παρόχων ενδιάμεσων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις του Κανονισμού, για την εγγραφή στο Μητρώο, απαιτείται η υποβολή δήλωσης καταχώρησης. Για την υποβολή της δήλωσης καταχώρησης, απαιτείται η εγγραφή στο Μητρώο Επιχειρήσεων και Αδειών (ΜΕΑ) της ΕΕΤΤ μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της ΕΕΤΤ eRegistry (https://eregistry.eett.gr/), που χρησιμοποιείται για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Με την εγγραφή του παρόχου στο Μητρώο, το πρόσωπο δηλώνει ότι παρέχει ενδιάμεσες υπηρεσίες στην Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η εγγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της ανωτέρω διαδικτυακής εφαρμογής, επιλέγοντας την κατηγορία Ενδιάμεσες Υπηρεσίες και ακολούθως το είδος των ενδιάμεσων υπηρεσιών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι  Υπηρεσίες Φιλοξενίας.   Κατά την υποβολή, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να συμπληρώσει και όλα τα υποχρεωτικά πεδία της δήλωσης και να υποβάλλει όλα τα αναγκαία, κατά περίπτωση συνημμένα στην δήλωση έγγραφα. 

Το Μητρώο περιλαμβάνει και τις πληροφορίες που ορίζονται στο άρθρο 9 του ν.5067/2023 και στο άρθρο 15 του ν.5099/2024. Στον Κανονισμό προβλέπεται και η διαδικασία τόσο τροποποίησης εγγραφής στο Μητρώο όσο και διαγραφής από αυτό.

Στο Μητρώο, εκτός από την ΕΕΤΤ, έχουν πλήρη και επιγραμμική σύνδεση και πρόσβαση, αποκλειστικά για ανάγνωση, οι εισαγγελικοί λειτουργοί της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2265/1994 (Α’ 209), για την έκδοση των εντολών αφαίρεσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784, και τον έλεγχο των διασυνοριακών εντολών αφαίρεσης του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/784. Στην περίπτωση περιεχομένου που αφορά στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3649/2008 (Α’ 39), ως αρμόδια αρχή ορίζεται και ο εισαγγελικός λειτουργός της παρ. 3 του άρθρου 5 του ιδίου νόμου. Στις περιπτώσεις συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών ως αρμόδια αρχή ορίζεται ο εισαγγελικός λειτουργός της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008.

Μπορείτε να λάβετε μέρος στη διαβούλευση έως την 30η Μαΐου 2024 και ώρα 13:00, στο eett.gr.

Διαβάστε επίσης: Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act): Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 5099/2024

Προσωπικές Εταιρείες
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

send