logo-print

Περιορισμένη για 5η συνεχόμενη χρονιά η ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους ελπίζουν πως το Διαδίκτυο θα μπορέσει να συμβάλει στην εξάπλωση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με μία νέα έκθεση οι ελευθερίες στο Διαδίκτυο βρίσκονται σε καθοδική πορεία για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης του Freedom House, ενός ανεξάρτητου οργανισμού για τις ελευθερίες των πολιτών, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται πως οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αύξησαν τον τελευταίο χρόνο τόσο τη λογοκρισία στο διαδίκτυο όσο και τις διώξεις κατά των ακτιβιστών.

Συγκεκριμένα, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες για να αφαιρέσουν περιεχόμενου που θεωρούν προσβλητικό ή έντονα πολιτικό, ενώ ταυτόχρονα οι ποινικές διώξεις εναντίον προσώπων για δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά νούμερα.

Συνολικά, οι αρχές σε 42 από τις 65 χώρες που αξιολογήθηκαν απαιτούν από εταιρείες, διαχειριστές ιστοσελίδων, καθώς και τους χρήστες να περιορίζουν το περιεχόμενο πολιτικής, κοινωνικής ή θρησκευτικής φύσεως που δημοσιέυεται online, τη στιγμή που σε 40 από αυτές έχουν υπάρξει συλλήψεις για τους λόγους αυτούς.

Εντυπωσιακά είναι όμως και τα συμπεράσματα σχετικά με το πως προσαρμόζονται χρήστες και αρχές στις εξελίξεις της εποχής.

Από τη μία οι χρήστες φαίνεται πως αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με την τεχνολογία, η οποία τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα εργαλεία, όπως για παράδειγμα σχετικά με την παράκαμψη μέτρων περιορισμού πρόσβασης σε online περιεχόμενο, ενώ τα κράτη, από τη μεριά τους, χρησιμοποιούν ολοένα και πιο προηγμένα εργαλεία παρακολούθησης, συχνά ακόμα και για τους ίδιους τους πολίτες τους.

Συνολικά, υπολογίζεται πως το 61% (πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) των χρηστών του διαδικτύου ζει σε χώρες που λογοκρίνουν οποιαδήποτε κριτική εναντίον της κυβέρνησης, του στρατού ή της εκάστοτε κυριαρχούσας οικογένειας.

Οι χειρότερες χώρες από πλευράς λογοκρισίας της online δραστηριότητας είναι η Κίνα, το Ιράν και η Συρία.

Στον αντίποδα, οι χώρες με τους πιο ελεύθερους όρους πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι η Ισλανδία, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: foreignpolicy.com

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ