logo-print

Έλεγχο της ηλικίας όλων των Ιταλών χρηστών του ανακοίνωσε το TikTok, μετά την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Εξελίξεις μετά το θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού κατά τη συμμετοχή του σε challenge της πλατφόρμας TikTok - Θα διαγράφονται αυτομάτως οι λογαριασμοί που ανήκουν σε ανηλίκους κάτω των 13 ετών

Την 21η Ιανουαρίου ένα 10χρονο κορίτσι στο Παλέρμο της Σικελίας έχασε τη ζωή του, επιχειρώντας να συμμετάσχει σε ένα challenge της δημοφιλούς πλατφόρμας TikTok.

To challenge είχε την ονομασία «blackout challenge» και για την εκπλήρωσή του απαιτούσε την εθελούσια λιποθυμία του συμμετέχοντος, δια της παρεμπόδισης της εισόδου του αέρα με τη χρήση ζώνης στο λαιμό.

Το άτυχο κορίτσι βρέθηκε αναίσθητο από την 5χρονη αδελφή του, στο μπάνιο του σπιτιού τους, με το ένα χέρι στη ζώνη και το άλλο στο κινητό. Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι είναι κλινικά νεκρό.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στην ιταλική κοινή γνώμη, αλλά και διεθνώς, με αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση της αρμόδιας εποπτικής αρχής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Την επόμενη ημέρα του συμβάντος, η Garante συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την ενεργοποίηση του άρθρου 66 ΓΚΠΔ για παράκαμψη του μηχανισμού συνεκτικότητας, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης λήψης μέτρων.

Με βάση τη διάταξη αυτή και παρακάμπτοντας την αρμοδιότητα της Ιρλανδικής DPC*, ως επικεφαλής εποπτικής αρχής, η Garante επέβαλε στο TikTok την, προβλεπόμενη στο άρθρο 58 παρ.2στ ΓΚΠΔ, απαγόρευση επεξεργασίας δεδομένων κάθε Ιταλού πολίτη, του οποίου η ηλικία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Χτες η Garante εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο δημοσιοποίησε τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η TikTok, προς συμμόρφωσή της με την απόφαση της Αρχής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση:

● Από την 9η Φεβρουαρίου η TikTok θα μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς Ιταλών χρηστών, ζητώντας επιβεβαίωση της ηλικίας τους, προκειμένου να τους επιτραπεί η συνέχιση χρήσης της εφαρμογής.

● Οι λογαριασμοί που ανήκουν σε ανηλίκους κάτω των 13 ετών θα διαγράφονται αυτομάτως.

● Η εταιρεία θα συνεργαστεί με την αρμόδια ιρλανδική αρχή για την ανάπτυξη privacy friendly τεχνολογικών λύσεων, όπου με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης θα εντοπίζονται λογαριασμοί που ανήκουν σε παιδιά.

● Παράλληλα, η εταιρεία έχει ήδη δώσει στους χρήστες της τη δυνατότητα να υποβάλουν report, όποτε εντοπίζουν λογαριασμό που φαίνεται να ανήκει σε παιδί.

● Τέλος, η εταιρεία δεσμεύεται να διπλασιάσει τον αριθμό των ιταλόφωνων content moderators που απασχολεί.

Η Ιταλική Αρχή δήλωσε ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων αυτών, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή της να ξεκινήσει τηλεοπτική καμπάνια, με σκοπό την ενημέρωση των γονέων για τους κινδύνους από τη χρήση των εφαρμογών αυτών.

*Υπενθυμίζεται ότι το TikTok ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2020 την πρόθεση ίδρυσης data center στην Ιρλανδία, όπου και θα βρισκόταν εφεξής η κύρια εγκατάστασή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη της αρμοδιότητας για τον έλεγχό του από την Ιρλανδική Αρχή DPC, τη στιγμή μάλιστα όπου σχετικές έρευνες είχαν ήδη ξεκινήσει στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Την ημέρα του τραγικού συμβάντος, η Δανική Αρχή Datatilsynet ανακοίνωνε τη διακοπή της έρευνάς της λόγω αναρμοδιότητας

Η Ιταλική Αρχή, ήδη πριν το συμβάν, είχε δώσει προθεσμία στο TikTok μέχρι την 29η Ιανουαρίου, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις για τη νομιμότητα των πράξεων επεξεργασίας που διενεργεί.

send