Η φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα

Συνοπτική παρουσίαση του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου για τη Ναυτιλία στην Ελλάδα

02/08/2019

02/08/2019

Με τη μελέτη για τη φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα επιχειρείται να παρουσιασθεί συνοπτικά το ισχύον φορολογικό πλαίσιο για τη Ναυτιλία στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, μελετάται το καθεστώς φορολόγησης της ναυτιλίας βάσει την χωρητικότητα των πλοίων (tonnage tax), το οποίο ρυθμίζεται στο Ν.27/1975, όπως ισχύει ως σήμερα.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα υπόχρεα πρόσωπα για την καταβολή του φόρου καθώς και στις περιπτώσεις όπου προβλέπεται μείωση φόρου ή απαλλαγή από την καταβολή του.

Συνοπτικά, παρουσιάζονται τα καθεστώτα φορόλογησης άλλων κρατών.

Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της Ελλάδος στα χρόνια της κρίσης, ιδιαίτερα με την υπογραφή δύο συνυποσχετικών οικοιοθελούς παροχής, με το πιο πρόσφατο να προβλέπει 10% εισφορά για τα μερίσματα που εισάγονται στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Αυτόματα πλοία: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την ελληνική ναυτιλία

Μεταξύ άλλων, στη μελέτη τονίζεται ότι στην Ελλάδα η φορολογία των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών γίνεται βάσει των δύο αυτό κριτηρίων και όχι βάσει των κερδών και ζημιών κάθε οικονομικού έτους (φορολογία χωρητικότητας - tonnage tax).

Εξαίρεση αποτελούν οι αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα και οι οποίες φορολογούνται βάσει του συναλλάγματος που εισάγουν.

Το σύστημα αυτό ακολουθείται από την πλειοψηφία των ναυτιλιακών κρατών ως ένα ευνοϊκό σύστημα.

Δείτε αναλυτικά το άρθρο στο νέο τεύχος του περιοδικού "Επισκόπηση Οικονομικού Δικαίου"

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send