ΟΠΕΜΕΔ: Θετικό το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - Αναγκαίες ορισμένες βελτιώσεις του
Πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία παρά τις επί μέρους ατέλειες ή ασάφειες της
06/03/2017
16/11/2017
Θετικό χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίες ορισμένες βελτιώσεις του.
Ειδικότερα, ο Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. θεωρεί ως μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, που αποσκοπεί ευθέως στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το εν λόγω νομοσχέδιο διαθέτει θετικό περιεχόμενο, ορθή στόχευση και παρά τις επί μέρους ατέλειες ή ασάφειες του, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς αποσκοπεί στη διαχείριση ενός μείζονος οικονομικού και κοινωνικού ζητήματος με όρους σύγχρονους και λειτουργικούς, χωρίς την πολυτελή και χρονοβόρο δικαστική διαδικασία.
Ωστόσο, περιέχει ορισμένες μάλλον άστοχες διατάξεις οι οποίες είτε στερούνται πρακτικής χρησιμότητας είτε ενδέχεται να δημιουργήσουν στην πράξη μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που προσπαθούν να επιλύσουν.
Για το λόγο αυτό στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. υπέβαλλε τις επίσημες θέσεις του με απώτερο σκοπό την τροποποίηση και βελτίωση του νομοσχεδίου.
Ο Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. επισημαίνει ότι πρέπει να επέλθουν οι κάτωθι τροποποιήσεις και αντικαταστάσεις επί του επίμαχου νομοσχεδίου:
- Οι διαμεσολαβητές να προέρχονται αποκλειστικά από τον κατάλογο των διαμεσολαβητών του ΥΔΔΑΔ.
- Την άρση του αδικαιολόγητου ποσοτικού περιορισμού των διαμεσολαβητών – συντονιστών σε συγκεκριμένους αριθμούς ανά περιφέρεια.
- Την άρση του αδικαιολογήτου περιορισμού πρόσβασης επιχειρήσεων στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης, όπως και την άρση του αποκλεισμού των ελευθέρων επαγγελματιών.
- Την καθιέρωση της επικύρωσης του πρακτικού συμφωνίας των μερών με διάταξη του προέδρου του δικαστηρίου, χωρίς δικάσιμο και όχι πολυμελή δικαστική σύνθεση.
Δείτε αναλυτικά τις παρατηρήσεις στο opemed.gr