logo-print

Άρθρο 20 - Νόμος 3846/2010 - Οργανωτικά και λειτουργικά θέματα λοιπών Ασφαλιστικών Φορέων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

11/05/2010

Υπό κωδικοποίηση
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

1. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 101 του ν. 3655/2008 αντικαθίσταται ως εξής:

«Των Τμημάτων των Διευθύνσεων προΐστανται Αξιωματικοί Γενικών Καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος ή Ειδικών Καθηκόντων, κατά προτίμηση πτυχιούχοι Οικονομικής Σχολής, υποδεικνυόμενοι από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ή υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού και ελλείψει ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού και ελλείψει ΔΕ Διοικητικών- Γραμματέων.»

2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης Β' του άρθρου 110 του ν. 3655/2008 αντικαθίσταται ως εξής:

«Β. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΤΑΠΙΤ, επιπέδου Τμήματος, λειτουργούν για τη διεκπεραίωση των θεμάτων του Κλάδου Πρόνοιας των Τομέων Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, και είναι οι ακόλουθες:

α) Τμήμα Αγ. Νικολάου Κρήτης, με έδρα τον Αγ. Νικόλαο.

β) Τμήμα Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο.

γ) Τμήμα Ηρακλείου Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο.

δ) Τμήμα Χανίων, με έδρα τα Χανιά.

ε) Τμήμα Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο.

στ) Τμήμα Κω, με έδρα την Κω.

ζ) Τμήμα Κυκλάδων, με έδρα την Ερμούπολη.

η) Τμήμα Βόλου, με έδρα το Βόλο.

θ) Τμήμα Καβάλας, με έδρα την Καβάλα.

ι) Τμήμα Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

ια) Τμήμα Κασσάνδρειας, με έδρα την Κασσάνδρεια.

ιβ) Τμήμα Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη.

ιγ) Τμήμα Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα.

ιδ) Τμήμα Λειβαδιάς, με έδρα τη Λειβαδιά.

ιε) Τμήμα Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα.

ιστ) Τμήμα Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο.

ιζ) Τμήμα Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα.

ιη) Τμήμα Πάτρας, με έδρα την Πάτρα.

ιθ) Τμήμα Πύργου, με έδρα τον Πύργο.

κ) Τμήμα Χαλκίδας, με έδρα τη Χαλκίδα.

κα) Τμήμα Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά.

κβ) Τμήμα Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής.

κγ) Τμήμα Πρέβεζας που θα καλύπτει και τη Λευκάδα.

κδ) Τμήμα Κατερίνης.

κε) Τμήμα Χίου.

κστ) Τμήμα Σάμου - Ικαρίας.

Οι ανωτέρω Υπηρεσίες υπάγονται στις Διευθύνσεις Εφάπαξ Παροχών των αντίστοιχων Τομέων.

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΤ καθορίζεται η τοπική αρμοδιότητα των συνιστώμενων Περιφερειακών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί ασφαλιστικής κάλυψης των Τομέων. Με ίδια απόφαση δύναται να ανακαθορίζεται η τοπική τους αρμοδιότητα.

Μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, οι ασφαλισμένοι των Τομέων Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα εξακολουθούν να εξυπηρετούνται ως πρότερον.»

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του νόμου με απόσπαση στο ΤΑΠΙΤ μεταφέρονται και κατανέμονται, με την ίδια εργασιακή σχέση και οργανική θέση που κατέχουν, στις υπηρεσίες του ΤΑΠΙΤ, ύστερα από αίτησή τους και απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου.

Ειδικότερα, για τη στελέχωση των συσταθεισών Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΤΑΠΙΤ, συνιστώνται οι εξής οργανικές θέσεις:

Κατηγορία ΠΕ, θέσεις δύο (2)

Κατηγορία ΤΕ, θέσεις δέκα (10)

Κατηγορία ΔΕ, θέσεις τριάντα (30).

Οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΤΑΠΙΤ, οι κλάδοι και οι ειδικότητες του προσωπικού και η κατανομή των θέσεων του προηγούμενου εδαφίου στις Περιφερειακές Υπηρεσίες, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΤ.

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΤ το προσωπικό που ήδη υπηρετεί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΤΑΠΙΤ κατανέμεται στις αντίστοιχα συνιστώμενες Περιφερειακές Υπηρεσίες.

3. α) Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 115 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α') προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Στο παραπάνω Ταμείο συνιστάται τομέας με πλήρη λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια με την ονομασία «Τομέας Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων», ο οποίος αποτελεί συνέχεια του μέχρι την 31.7.2008 υφιστάμενου Ταμείου.»

β) Η παράγραφος 3 του άρθρου 116 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α') καταργείται από την ημερομηνία ισχύος της.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορεί, σε περίπτωση αποχώρησης υπαλλήλων της ΔΕΗ Α.Ε,, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στους Τομείς Επικουρικής, Πρόνοιας και Ασθένειας Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, να αποσπώνται στους ως άνω Τομείς, υπάλληλοι της ΔΕΗ Α.Ε. της ίδιας κατηγορίας και ειδικότητας, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και των οικείων φορέων. Με όμοια απόφαση, υπάλληλοι της ΔΕΗ Α.Ε. αποσπασμένοι στον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορεί να αποσπώνται στους Τομείς Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ και αντίστροφα, ύστερα από γνώμη των Δ.Σ. των οικείων φορέων. Η απόσπαση υπαλλήλων της ΔΕΗ Α.Ε. από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ΤΑΥΤΕΚΩ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 10% του αριθμού των αποσπασμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παράγραφο 2 του άρθρου 6 του ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α'), υπαλλήλων της ΔΕΗ Α.Ε. στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

5. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 20 του ν. 2556/1997 (ΦΕΚ 270 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Σε δίκες κατά υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που ενήργησαν για το συμφέρον της υπηρεσίας μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας ή κατά τη συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα, δύναται, μετά από προηγούμενη έγκριση του διοικούντος αυτούς οργάνου, να παρίσταται για την υπεράσπισή τους ενώπιον των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας του φορέα. Εάν δεν υφίσταται Νομική Υπηρεσία ή η υφιστάμενη αδυνατεί να εκπροσωπήσει τους υπαλλήλους του φορέα, η εκπροσώπησή τους μπορεί να ανατεθεί σε δικηγόρο, μετά από σχετική έγκριση του οργάνου που διοικεί τον φορέα.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται ανάλογα και στους υπαλλήλους της Γ.Γ.Κ.Α..

Η αμοιβή υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα κατώτερα όρια αμοιβών του Κώδικα περί Δικηγόρων. Το σύνολο της αμοιβής καταβάλλεται με την προσκόμιση των γραμματίων προείσπραξης του οικείου δικηγορικού συλλόγου, εφόσον ο υπάλληλος απαλλάσσεται της κατηγορίας ή αθωώνεται με αμετάκλητη απόφαση.»

6. Οι υπάλληλοι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ευθύνονται έναντι αυτών για κάθε ζημία που προξενήθηκε κατά την έκδοση διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις περί αστικής ευθύνης διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

Κατά την εκτέλεση των παραπάνω καθηκόντων τους, οι υπάλληλοι δεν εμπίπτουν στις περί δημοσίων υπολόγων ισχύουσες διατάξεις.

Η διάταξη αυτή ισχύει και για τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμοδικία.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send