logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 3038/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/08/2002

Υπό κωδικοποίηση
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)

1. Για την επίλυση των διαφορών του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, το Ειδικό Δικαστήριο που προβλέπει το άρθρο αυτό συγκροτείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ως Πρόεδρο, και από ένα σύμβουλο της Επικρατείας, έναν αρεοπαγίτη, ένα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τρεις τακτικούς καθηγητές νομικών μαθημάτων των νομικών τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας και τρεις δικηγόρους μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων, ως μέλη.

2. Από τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου εξαιρείται κάθε φορά εκείνο που ανήκει στο σώμα ή τον κλάδο της δικαιοσύνης, ο δικαστικός λειτουργός του οποίου είναι με το εισαγωγικό δικόγραφο της δίκης διάδικος στη διαφορά. Εφόσον διάδικος στη διαφορά είναι δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, στο Ειδικό Δικαστήριο προεδρεύει ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση ομοδικίας δικαστικών λειτουργών διαφορετικών σωμάτων ή κλάδων της δικαιοσύνης εξαιρείται ο σύμβουλος της Επικρατείας, εκτός εάν πρόκειται για ομοδικία μόνο μεταξύ δικαστικών λειτουργών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οπότε εξαιρείται ο σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εάν στη διαφορά δεν μετέχει, ως κύριος διάδικος, δικαστικός λειτουργός, εξαιρείται ο σύμβουλος της Επικρατείας.

3. Σε περίπτωση ελλείψεως, απουσίας, κωλύματος ή εξαιρέσεως του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Προέδρου του Αρείου Πάγου, αυτός αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο των αντιπροέδρων, εκείνος δε αναπληρώνεται από τους αμέσως νεοτέρους του κατά σειρά αρχαιότητας.

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send