logo-print

Άρθρο 14 - Νόμος 3044/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23

Άρθρο 14

1. α) Καθορίζονται ως λιμενικά έργα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 1 του ν. 2971/2001

(ΦΕΚ 285 Α'), Εθνικού Επιπέδου (μελέτη - κατασκευή), όλα τα λιμενικά έργα προϋπολογισμού δαπάνης δημοπράτησης άνω των 10.000.000 ευρώ, πλέον δαπάνης Φ.Π.Α..

Τα έργα Εθνικού Επιπέδου εντός Ζώνης Λιμένα κατασκευάζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων ή την αντίστοιχη Περιφέρεια, ύστερα από κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων 'Εργων και Εμπορικής Ναυτιλίας.

β) Οι δέκα Οργανισμοί Λιμένος Α.Ε. που συστάθηκαν με το ν. 2932/2001 (ΦΕΚ 145 Α'), έχουν την ευθύνη κατασκευής, με Διευθύνουσα Υπηρεσία την Τεχνική τους Διεύθυνση ή Υπηρεσία και Προϊσταμένη Αρχή το Διοικητικό τους Συμβούλιο, των έργων εκτός Ζώνης Λιμένα, οποιουδήποτε προϋπολογισμού, καθώς και των λιμενικών έργων συντήρησης και επισκευής εντός αυτής, εφόσον δεν απαιτείται χρήση πλωτών μηχανημάτων και των έργων υποδομής, εφόσον ο προϋπολογισμός τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης Φ.Π.Α..

γ) Οι δέκα Οργανισμοί Λιμένος Α.Ε. διατηρούν το δικαίωμα της κατασκευής Αλιευτικών Καταφυγίων εντός της Ζώνης Λιμένα, ανεξαρτήτως προϋπολογισμού.

δ) Τα έργα μη Εθνικού Επιπέδου εντός Ζώνης Λιμένα άνω των 2.000.000 ευρώ ή κάτω του ορίου αυτού, υπό την προϋπόθεση απαραίτητης χρήσης πλωτών μηχανημάτων, κατασκευάζονται, κατά περίπτωση, από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, της Περιφέρειας ή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

ε) Τα έργα που εκτελούνται από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. και Ο.Λ.Θ. Α.Ε. εξακολουθούν να διέπονται από τις οικείες διατάξεις.

2. Οι Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων του άρθρου 22 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α') και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του άρθρου 9 του ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α'), δεν εξετάζονται και δεν διώκονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Εξαιρούνται των ανωτέρω, η περίπτωση δόλου και η παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ανωτέρω Επιθεωρητές διώκονται ή ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις στις οποίες προέβησαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους μπορούν να παρίστανται ενώπιον των δικαστηρίων με μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό αίτημα θα εγκριθεί από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ..

3. α) Για την αποκατάσταση και συντήρηση των όψεων και την εν γένει ανάπλαση κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, καθώς και για την αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού συστήματος με κεντρική κεραία και την απομάκρυνση των κατόπτρων λήψης τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές:

αα) των παρ. 1 και 7 του άρθρου 7 του ν. 2947/2001, ββ) για τις οποίες έχει εγκριθεί προκαταρκτική ή οριστική μελέτη ανάπλασης, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 9 και 11 του ν. 2508/1997 και

γγ) που κηρύσσονται ως περιοχές αισθητικής αναβάθμισης με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος,

μπορεί να παρέχεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων επιχορήγηση που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο ή τον οικείο Ο.Τ.Α. χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος της δαπάνης εκτέλεσης των σχετικών εργασιών.

β) Για την επιχορήγηση απαιτείται:

αα) Ειδική μελέτη ανάπλασης, αποκατάστασης ή αισθητικής αναβάθμισης του υπό επιχορήγηση κτιρίου ή συνόλου κτιρίων. Η πιο πάνω μελέτη συντάσσεται από ιδιώτη μηχανικό με μέριμνα και δαπάνες των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών των ακινήτων. Στην περίπτωση αα' της προηγούμενης υποπαραγράφου α' μπορεί να συντάσσεται και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων ή τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης ή την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. ή τον οικείο Ο.Τ.Α. ή επιχείρηση αυτού.

ββ) Έγκριση της πιο πάνω μελέτης από τα όργανα και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο π.δ. 4/ 19.8.1978 (ΦΕΚ 423 Δ'), όπως τροποποιήθηκε με το π.δ.

13.2/2.3.1981 (ΦΕΚ 118 Δ') (άρθρο 272 Κώδικα Βασικής

Πολεοδομικής Νομοθεσίας, ΦΕΚ 580 Δ'/1999). Για τις μελέτες της περιπτώσεως αα' της προηγούμενης υποπαραγράφου α', η μελέτη εγκρίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.

Οι ανωτέρω εγκρίσεις επέχουν θέση οικοδομικής άδειας για την εκτέλεση των εργασιών ανάπλασης, αποκατάστασης ή αισθητικής αναβάθμισης του κτιρίου.

γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων καθορίζονται το ύψος της επιχορήγησης, το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται ανά περιοχή ή και είδος κτιρίων, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και οι συγκεκριμένες εργασίες που μπορούν να τύχουν επιχορήγησης, ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

4. α) Η περίπτωση γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 960/1979 (ΦΕΚ 174 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1221/1981 (ΦΕΚ 292 Α'), αντικαθίσταται ως εξής:

"γ) Με καταβολή χρηματικής εισφοράς ανάλογης με τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων του εξυπηρετούμενου κτιρίου, εφόσον το ακίνητο εμπίπτει στις περιπτώσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται κατά το άρθρο 5, καταβάλλεται μειωμένη κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου και χρησιμοποιείται για την κατασκευή χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6."

β) Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 1 του ν. 960/1979, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 1 του ν. 1221/1981, αντί των λέξεων "Υπό των Νομαρχιακών Αποφάσεων" τίθενται οι λέξεις "Με τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας".

γ) Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 960/1979, αντί των λέξεων "Δι' αποφάσεων του οικείου Νομάρχου" τίθενται οι λέξεις "Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας".

δ) Στην παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 960/1979, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 3 του ν. 1221/1981, προστίθεται περίπτωση ζ' ως εξής:

"ζ) Ακινήτων στα οποία δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπογείου για λόγους προστασίας αρχαίων. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού."

ε) Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 960/1979, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 1221/1981, αντικαθίσταται ως εξής:

"Στην περίπτωση που ως χώρος στάθμευσης δημόσιας χρήσης έχει χαρακτηριστεί μόνον ο υπόγειος χώρος του ακινήτου ή τμήμα αυτού, είναι δυνατόν να διατίθεται μέρος του υπογείου χώρου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν από τα άρθρα 1, 2 και 9 του παρόντος, για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης που εξυπηρετούν το κτίριο.

Το μέγεθος του μέρους αυτού καθορίζεται με την παραπάνω απόφαση. Κάθε θέμα που ανάγεται στη διαδικασία και τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου αυτής καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων."

στ) Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 26 του ν. 2831/2000.

5. Στο εδάφιο β' της παρ. 12 του άρθρου 5 του ν. 2940/ 2001 (ΦΕΚ 180 Α') αντί "3.7.2002" τίθεται "31.7.2003".

6. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α'), μετά τις λέξεις "κοινόχρηστων χώρων" προστίθενται οι λέξεις "και κοινωφελών χώρων (όπως κτίρια πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων)".

7. Στο τέλος του Κεφαλαίου IV του άρθρου 21 του ν. 2742/1999 (ΦΕΚ 207 Α') προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

"3. Είναι δυνατή η ανταλλαγή ίσων εκτάσεων μεταξύ των ζωνών Ε και Α, όπως καθορίστηκαν στο άρθρο 21 του ν. 2742/1999, εντός των ορίων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Φυλής και Άνω Λιοσίων. Η ανταλλαγή πραγματοποιείται με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ύστερα από γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής και των Δημοτικών Συμβουλίων Άνω Λιοσίων και Φυλής."

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας