logo-print

Άρθρο 17 - Νόμος 3054/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Μη κωδικοποιημένο
Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 17 Διοικητικές κυρώσεις

1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, για κάθε παράβαση των διατάξεων του νόμου αυτού και των κατ' ε-ξουσιοδότησή του εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 1.500.000 ευρώ, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης. Με όμοια απόφαση μπορεί το κατώτερο και ανώτερο όριο του προστίμου να αναπροσαρμόζεται. Η κύρωση αυτή δεν αποκλείει την επιβολή άλλων κυρώσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

2. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα βεβαιώνονται και ειΦΕΚ230

4461

σπράττονται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. και κατά ποσοστό 50% αποτελούν πόρο του Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών του άρθρου 19 του νόμου αυτού, αποδιδόμενο κατά τα οριζόμενα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

3. Σε περίπτωση σοβαρής παράβασης των διατάξεων του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του ή υποτροπής μπορεί να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά η άδεια, να επιβάλλεται αντιστοίχως προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας της εγκαταστάσεως και να διατάσσεται η προσωρινή ή οριστική σφράγισή της. Αν το ίδιο πρόσωπο έχει περισσότερες από μία άδειες, η ανακληση μίας από αυτές για τους παραπάνω λόγους συνιστά λόγο ανάκλησης και των άλλων.

4. Από τα κλιμάκια ελέγχου μπορεί, ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή τη βαρύτητα της παράβασης, να ενεργείται, ύστερα από απόφασή τους που λαμβάνεται επί τόπου, προσωρινή σφράγιση των εγκαταστάσεων όταν από την παράβαση δημιουργείται κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ασφάλεια της περιοχής ή οι εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη από τις κείμενες διατάξεις άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.

Η σφράγιση διαρκεί μέχρις ότου εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους έγινε.

5. Η καταδίκη με αμετάκλητη δικαστική απόφαση φυσικών προσώπων που είναι μέλη Διοικητικού Συμβουλίου ή εκπροσωπούν εταιρεία κάτοχο άδειας ή που είναι τα ίδια κάτοχοι άδειας από τις προβλεπόμενες στο νόμο αυτόν, για οικονομικό έγκλημα σχετιζόμενο με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (όπως λαθρεμπορία, νοθεία, απάτη, αισχροκέρδεια, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, εκβίαση), όπως επίσης και για παράβαση του άρθρου 16 του νόμου αυτού, επιφέρει υποχρεωτικά αφαίρεση της σχετικής άδειας. Η αμετάκλητη καταδίκη για οικονομικό έγκλημα μη σχετιζόμενο με τις δραστηριότητες της επιχείρησης επιφέρει την έκπτωση του καταδικασθέντος από την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας ή του εκπροσώπου της εταιρίας, αν πρόκειται για εταιρία και την αφαίρεση της άδειας, αν πρόκειται για τον κάτοχο αυτής.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send