logo-print

Άρθρο 36 - Νόμος 3057/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Μη κωδικοποιημένο
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 102 του Ν. 2725/ 1999 τροποποιούνται ως εξής:

"1. Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. καταβάλλει στην Ε.Π.Ο., στην Ε.Π.Α.Ε. και στις Π.Α.Ε. ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%) από τα ακαθάριστα έσοδα, αφαιρουμένων των δικαιωμάτων των πρακτόρων, των δελτίων ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ. Το ποσοστό αυτό καταβάλλεται άπαξ μηνιαίως από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. στην Ε.Π.Ο., στην Ε.Π.Α.Ε. και μέσω αυτής στις Π.Α.Ε. και κατανέμεται ως εξής:

α)1,5 στην Ε.Π.Ο.

β) 2% στην Ε.Π.Α.Ε.

γ) 3,5% στις Π.Α.Ε. Α' εθνικής κατηγορίας δ) 2,5% στις Π.Α.Ε. Β' εθνικής κατηγορίας ε) 2,5% στις Π.Α.Ε. Γ' εθνικής κατηγορίας. Το ποσό που αναλογεί σε κάθε κατηγορία διανέμεται κατ' ισομοιρίαν στις Π.Α.Ε. της κατηγορίας αυτής.

Η Ε.Π.Α.Ε. αποδίδει στις Π.Α.Ε. τα ποσά που τους αναλογούν εντός δέκα ημερών από την ως άνω προς αυτή καταβολή. Η Ε.Π.Α.Ε. μπορεί να συμψηφίσει τυχόν υποχρεώσεις των Π.Α.Ε. προς αυτήν από το ως άνω ποσοστό. Σε περίπτωση που η Ε.Π.Α.Ε. δεν αποδώσει σε κάποια Π.Α.Ε. τα παραπάνω ποσά στην προαναφερόμενη προθεσμία χωρίς νόμιμη αιτία, η συγκεκριμένη Π.Α.Ε. δικαιούται να ζητήσει από την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. να της καταβάλλεται απευθείας το ποσό που κατά τα ανωτέρω της αναλογεί.

2. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία κοινοποιείται στην Ε.Π.Α.Ε. και στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε, σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων του παρόντος νόμου, η καταβολή του αναλογούντος ποσοστού στην Ε.Π.Α.Ε. ή σε συγκεκριμένη Π.Α.Ε. διακόπτεται υποχρεωτικά ή περικόπτεται εν όλω ή εν μέρει. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης των ποσών που προκύπτουν από τη διακοπή ή την περικοπή αυτήν.

Διακοπή της καταβολής των ως άνω ποσών αποφασίζεται υποχρεωτικά όταν μια Α.Α.Ε.:

α) παρέλειψε να δημοσιεύσει εμπρόθεσμα τις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43β του Κ.Ν. 2190/1920 και να τις υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ή

β) παρέλειψε να υποβάλει εμπρόθεσμα στην ίδια ως άνω υπηρεσία την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της για την έγκριση των ετήσιων οικονομικών της καταστάσεων ή

γ) δεν έχει νόμιμη διοίκηση."

2. Στο άρθρο 27 του Ν. 2843/2000 (ΦΕΚ 219 Α') προστίθεται παράγραφος 10 που έχει ως εξής:

"10. Το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας του παιχνιδιού Προγνωστικά Αγώνων Μπάσκετ παραχωρείται στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., με τροποποίηση της σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., για χρόνο ίσο με τον απομένοντα για τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών από τη δημοσίευση του Ν. 2843/2000.

Τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο ισχύουν και για το παιχνίδι Προγνωστικά Αγώνων Μπάσκετ. Η τροποποίηση της σύμβασης για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος του παιχνιδιού Προγνωστικά Αγώνων Μπάσκετ, περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό.

Το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας του παιχνιδιού Προγνωστικά Αγώνων Ομαδικών Αθλημάτων παραχωρείται στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. με τροποποίηση της σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. για χρόνο ίσο με τον απομένοντα για τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών από τη δημοσίευση του Ν. 2843/2000.

Τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο ισχύουν και για το παιχνίδι Προγνωστικά Αγώνων Ομαδικών Αθλημάτων. Η τροποποίηση της σύμβασης για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος του παιχνιδιού Προγνωστικά Αγώνων Ομαδικών Αθλημάτων, περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό.

Στον Ε.Σ.Α.Κ.Ε., τις Κ.Α.Ε., τα Τ.Α.Α. και τα αθλητικά σωματεία που συμμετέχουν σε αγώνες καλαθοσφαίρισης καταβάλλεται συνολικό ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), από τα ακαθάριστα έσοδα του παιχνιδιού Προγνωστικά Αγώνων Μπάσκετ, αφαιρουμένων των δικαιωμάτων των πρακτόρων. Ο προσδιορισμός των δικαιούχων κατά περίπτωση και η κατανομή του ποσοστού αυτού καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Για τις καταβολές αυτές ισχύουν αναλόγως τα προβλεπόμενα στο άρθρο 102 του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει.

Στις αντίστοιχες αθλητικές ομοσπονδίες καταβάλλεται συνολικό ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), από τα ακαθόριστα έσοδα του παιχνιδιού Προγνωστικά Αγώνων Ομαδικών Αθλημάτων, αφαιρουμένων των δικαιωμάτων των πρακτόρων.

Η κατανομή του ποσοστού δώδεκα τοις εκατό (12%) στις ομοσπονδίες των οποίων ομάδες συμπεριλαμβάνονται στο παιχνίδι Προγνωστικά Αγώνων Ομαδικών Αθλημάτων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.

Η διεξαγωγή, οργάνωση και λειτουργία όλων των παιχνιδιών της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. είναι δυνατή και χωρίς την έκδοση δελτίου. Ο προσφορότερος τρόπος και το προσφορότερο μέσο διεξαγωγής, οργάνωσης και λειτουργίας, ορίζονται για το σκοπό αυτό στους κανονισμούς των παιχνιδιών."

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ