logo-print

Άρθρο 49 - Νόμος 3057/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Μη κωδικοποιημένο
Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Μετά το άρθρο 127Α του Ν. 2725/1999 προστίθεται νέο άρθρο 127Β ως εξής:

"Άρθρο 127Β

Ειδικές διατάξεις για το ποδόσφαιρο

1. Ειδικά για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο είναι τριμελές και συγκροτείται από έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης ως πρόεδρο του οργάνου και δύο (2) νομικούς, δικηγόρους ή επίτιμους δικαστικούς λειτουργούς της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, υψηλού κύρους και ειδικής εμπειρίας, τους οποίους επιλέγει το Δ.Σ. του επαγγελματικού συνδέσμου. Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών μαζί με τον αναπληρωτή του επιλέγονται και διορίζονται κατά τη διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 119 του παρόντος.

2. Στην Ε.Π.Ο. λειτουργεί πενταμελής πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή που συγκροτείται από έναν (1) πρόεδρο πρωτοδικών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης ως πρόεδρο, έναν (1) πρωτοδίκη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και τρεις (3) νομικούς, δικηγόρους ή πρώην δικαστικούς λειτουργούς της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, υψηλού κύρους και ειδικής εμπειρίας. Οι δικαστικοί λειτουργοί επιλέγονται και διορίζονται από το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. με ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 119. Με την ίδια διαδικασία των τακτικών μελών επιλέγονται ένας (1) πρόεδρος πρωτοδικών, ένας (1) πρωτοδίκης και ένας (1) νομικός ως αναπληρωτές. Τα μέλη της πειθαρχικής επιτροπής δεν μπορούν να μετέχουν σε όργανα διοίκησης, διαχείρισης ή εκπροσώπησης της Ε.Π.Ο., ενώ δευτεροβάθμιο έλεγχο επί των αποφάσεών της ασκεί η Επιτροπή Εφέσεων της παραγράφου 3 του παρόντος.

3. Στην Ε.Π.Ο. συνιστάται Επιτροπή Εφέσεων, που συγκροτείται από έναν (1) αρεοπαγίτη ή πρόεδρο εφετών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης ως πρόεδρο, έναν (1) εφέτη της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, έναν (1) δικηγόρο που επιλέγει το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. από κατάλογο τεσσάρων (4) ονομάτων που προτείνουν εκ περιτροπής οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. και δύο (2) νομικούς, δικηγόρους ή πρώην δικαστικούς λειτουργούς της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, υψηλού κύρους και ειδικής εμπειρίας, τους οποίους επιλέγει το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. Με την ίδια διαδικασία επιλέγονται ένας (1) πρόεδρος εφετών, ένας (1) εφέτης και ένας (1) νομικός ως αναπληρωτές. Τα μέλη της Επιτροπής Εφέσεων διορίζονται από το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. Για τον ορισμό έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 123. Στα μέλη της Επιτροπής καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζει με απόφασή του το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο.

4. Αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι οι καθοριζόμενες στο καταστατικό της Ε.Π.Ο., καθώς και οι προβλεπόμενες για το Α.Σ.Ε.Α.Δ. στο άρθρο 124, εκτός από την περίπτωση δ'. Για την άσκηση και συζήτηση των προσφυγών στην Επιτροπή Εφέσεων εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 126 του παρόντος.

5. Οι πράξεις και οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων δεν επικυρώνονται, ούτε ελέγχονται, αναστέλλονται ή ακυρώνονται από το Δ.Σ. του επαγγελματικού συνδέσμου ή της Ε.Π.Ο. Ομοίως και οι αποφάσεις του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. δεν ελέγχονται με οποιονδήποτε τρόπο από τα πιο πάνω όργανα."

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση