logo-print

Άρθρο 8 - Νόμος 3086/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Άρθρο 8 Πρόεδρος Ν.Σ.Κ.

1. Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. : α) προΐσταται του Νομικού Συμβουλίου, είναι υπηρεσιακός και πειθαρχικός προϊστάμενος του κυρίου και του διοικητικού προσωπικού του Ν.Σ.Κ., κατευθύνει, παρακολουθεί και ελέγχει τις εργασίες του και μπορεί να ασκεί όλα τα καθήκοντα Αντιπροέδρου ή Νομικού Συμβούλου σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή μονάδα, β) προεδρεύει στην Ολομέλεια, γ) υπογράφει τα αποδεικτικά των κάθε είδους δικογράφων και δικαστικών αποφάσεων που επιδίδονται στο Δημόσιο, καθώς και κάθε εγγράφου που αφορά σε υποθέσεις της αρμοδιότητάς του, δ) τοποθετεί τα μέλη του κυρίου ή διοικητικού προσωπικού στις υπηρεσιακές μονάδες του Ν.Σ.Κ., ρυθμίζει θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Νομικών Συμβούλων, Δικαστικών Γραφείων και της Κεντρικής Υπηρεσίας, ορίζει τα καθήκοντα του προσωπικού, τα βιβλία που τηρούνται από τα Γραφεία και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ε) κατανέμει τις υποθέσεις στα Γραφεία των Νομικών Συμβούλων και τα Δικαστικά Γραφεία, χωρίς δέσμευση από την υλική ή τοπική αρμοδιότητά τους και μπορεί να χρεώνει ατομικά οποιαδήποτε υπόθεση σε συγκεκριμένο μέλος του κυρίου προσωπικού, στ) παρέχει τις εντολές για την άσκηση αγωγής, έγκλησης και κάθε άλλης επιθετικής δικαστικής πράξης ή ενέργειας, καθώς και τις σχετικές με αυτές πληρεξουσιότητες, ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου ή αρχής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ζ) υπογράφει τα έγγραφα με τα οποία αποστέλλονται για εκτέλεση αποφάσεις σε βάρος του Δημοσίου μαζί με εκκαθάριση του πληρωτέου ποσού και παρέχει τις απαιτούμενες προς υπογραφή συμβολαίων και πράξεων πληρεξουσιότητες, η) εγκρίνει τα πρακτικά γνωμοδοτήσεων σύμφωνα με την παράγραφο 5 του προηγούμενου άρθρου και θεωρεί τα πρακτικά των Τριμελών Επιτροπών για τα οποία προβλέπεται, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο, έγκριση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, θ) εγκρίνει τη χορήγηση αντιγράφων από τα έγγραφα, που φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου ή προέρχονται από αυτό, ι) παραγγέλλει την επιθεώρηση των γραφείων και των μελών του Ν.Σ.Κ., καθώς και των δικηγόρων του Δημοσίου, ια) έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα, που προβλέπεται στον παρόντα νόμο ή σε κάθε άλλη διάταξη και γενικά ασκεί όλες τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας, υπογράφοντας κάθε σχετικό έγγραφο.

2. Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. είναι αντιπρόσωπος (AGENT) της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μπορεί να ορίσει ως αναπληρωτή του Αντιπρόεδρο ή Νομικό Σύμβουλο. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται πάγια μηνιαία αποζημίωση στον Πρόεδρο για τα πρόσθετα αυτά καθήκοντά του.

3. Ο Πρόεδρος με πράξη του μπορεί να εξουσιοδοτήσει : α) Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο, που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία, να υπογράφει τις εκθέσεις επίδοσης δικογράφων, δικαστικών αποφάσεων και γενικά εγγράφων προς το Δημόσιο, τις καταστάσεις εκκαθάρισης αποδοχών του κυρίου προσωπικού, κάθε έγγραφο για το οποίο

μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον Γενικό Διευθυντή για να υπογράφει και κάθε άλλο κατά την κρίση του έγγραφο. β) Τον Γενικό Διευθυντή ή Διευθυντή για να υπογράφουν τις καταστάσεις εκκαθάρισης αποδοχών, των οδοιπορικών εξόδων και αποζημιώσεων για εκτός έδρας κίνηση ή κίνηση στην αλλοδαπή του κυρίου και διοικητικού προσωπικού, τις πράξεις εκκαθάρισης αμοιβών και εξόδων δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, πραγματογνωμόνων, συμβολαιογράφων, μεταφραστών, υποθηκοφυλάκων, τις εντολές είσπραξης και πληρωμής δικαστικών δαπανών, τις πράξεις εξόφλησης τιμολογίων εφημερίδων, τις κάθε μορφής άδειες του διοικητικού προσωπικού και κάθε άλλο κατά την κρίση του έγγραφο. γ) Τους προϊσταμένους των Υπηρεσιακών Μονάδων του Ν.Σ.Κ., που εδρεύουν εκτός Αθήνας, να υπογράφουν τις καταστάσεις εκκαθάρισης των αποδοχών, των οδοιπορικών εξόδων και αποζημιώσεων για εκτός έδρας κίνηση του κυρίου και διοικητικού προσωπικού που υπηρετεί σ' αυτές.

4. Με απόφαση του Προέδρου μπορεί να ανατίθεται η εποπτεία όλων ή μέρους των υπηρεσιακών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας σε Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο, από αυτούς που υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία του

Ν.Σ.Κ..

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ