logo-print

Άρθρο 10 - Νόμος 3087/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024

Άρθρο 10 Άρση των ασυλιών

1. Τα προνόμια και οι ασυλίες που χορηγούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης παρέχονται προς το συμφέρον των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι προς όφελος των συγκεκριμένων προσώπων. Οι εν λόγω οργανισμοί και όλα τα πρόσωπα που απολαύουν των σχετικών προνομίων και ασυλιών έχουν καθήκον να τηρούν κατά τα άλλα τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις των κρατών - μελών.

2. Οσάκις η ασυλία είναι δυνατόν να παρακωλύσει την απονομή της δικαιοσύνης και η άρση της είναι δυνατή χωρίς να θίγει τα συμφέροντα των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διευθυντές οφείλουν να άρουν την ασυλία των εν λόγω οργανισμών και των μελών του προσωπικού τους. Τα διοικητικά συμβούλια έχουν την ίδια υποχρέωση όσον αφορά τους διευθυντές και τους δημοσιονομικούς ελεγκτές. Ως προς τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, αρμόδια για την άρση των ασυλιών είναι,

ανάλογα με την περίπτωση, τα Κράτη - Μέλη των οποίων υπήκοοι είναι τα μέλη αυτά ή η Επιτροπή.

3. Όταν αρθεί η αναφερόμενη στο άρθρο 1 ασυλία των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έρευνες και οι κατασχέσεις που διατάσσονται από τις δικαστικές αρχές των Κρατών - Μελών, εκτελούνται παρουσία του διευθυντή του συγκεκριμένου οργανισμού ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου, τηρουμένων των κανόνων περί απορρήτου.

4. Οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται ανά πάσα στιγμή με τις αρμόδιες αρχές των Κρατών - Μελών για να διευκολύνουν το έργο της δικαιοσύνης και φροντίζουν να προλαμβάνουν οποιαδήποτε κατάχρηση των προνομίων και ασυλιών που παρέχονται δυνάμει της παρούσας απόφασης.

5. Εάν αρμόδια αρχή ή δικαστικό όργανο κράτους - μέλους κρίνει ότι συντρέχει κατάχρηση προνομίου ή ασυλίας που παρέχεται βάσει της παρούσας απόφασης, το αρμόδιο για την άρση της ασυλίας όργανο, σύμφωνα με την παράγραφο 2, πραγματοποιεί, κατόπιν αιτήσεως, διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές για να αποφασίσει κατά πόσον υφίσταται η κατάχρηση. Εάν οι διαβουλεύσεις δεν καταλήξουν σε ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές αποτέλεσμα, το θέμα ρυθμίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 11.

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας