logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 3109/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση

Άρθρο 3

Καθορισμός έδρας - Αλλαγή έδρας

1. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία είχαν έδρα δήμο ή κοινότητα, που καταργήθηκε και συνενώθηκε σε νέο δήμο ή κοινότητα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α") και δεν έχουν αλλάξει μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έδρα κατ' εφαρμογή του Ν. 2801/2002, διατηρούν ως έδρα το δημοτικό διαμέρισμα, που υπήχθη στο διευρυμένο δήμο και στο οποίο είχαν την έδρα τους προ της ισχύος του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α").

2. Δεν επιτρέπεται η αλλαγή έδρας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, πλην των κάτωθι περιπτώσεων:

α. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη, μετά από σύμφωνη γνώμη της Νομαρχιακής Επιτροπής, όταν η νέα έδρα βρίσκεται στον ίδιο νομό και πρόκειται για διοικητική μονάδα ή δημοτικό διαμέρισμα με μικρότερο πληθυσμό κατά την τελευταία γενική απογραφή του πληθυσμού.

β. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη όταν η νέα έδρα βρίσκεται στον ίδιο νομό και εφόσον η νέα έδρα είναι διοικητική μονάδα ή δημοτικό διαμέρισμα στα οποία δεν εδρεύει Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο.

γ. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη όταν πρόκειται για αμοιβαία αλλαγή των εδρών εντός του ίδιου νομού και με κοινή απόφαση των οικείων Νομαρχών, εφόσον πρόκειται για έδρες διαφόρων νομών.

3. Με κοινή απόφαση των οικείων Νομαρχών, που εκδίδεται με σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Νομαρχιακών Επιτροπών, επιτρέπεται σε Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες ανά έτος, να σταθμεύει σε διοικητική μονάδα ή δημοτικό διαμέρισμα νομού διαφορετικού από αυτόν που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας ως έδρα.

4. Με απόφαση του οικείου Νομάρχη στις Νομαρχίες που εφαρμόσθηκε κατά το έτος 2002 η παρ.2 του άρθρου 24 του Ν. 588/1977 επιτρέπεται η μεταστάθμευση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου από μία διοικητική μονάδα ή δημοτικό διαμέρισμα σε άλλη διοικητική μονάδα ή δημοτικό διαμέρισμα του ίδιου νομού και για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουνίου μέχρι 30ής Σεπτεμβρίου, σε ποσοστό μέχρι 20% επί του συνολικού αριθμού των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων που έχουν έδρα τη διοικητική μονάδα ή δημοτικό διαμέρισμα, όπου πρόκειται να μετασταθμεύσει το Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ