logo-print

Άρθρο 8 - Νόμος 3109/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Άρθρο 8

Χαρακτηριστικά Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων - Όργανα και

Εξαρτήματα - Εξωτερικές ενδείξεις - Αντικατάσταση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων - Διαφήμιση

1. Για την κυκλοφορία Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων απαιτείται αυτά να:

α. Διαθέτουν τουλάχιστον τέσσερις (4) κύριες πόρτες.

β. Διαθέτουν μέχρι πέντε (5) θέσεις, της θέσης του οδηγού περιλαμβανομένης, με την επιφύλαξη της παρ. 10 του άρθρου 6.

γ. Έχουν κυβισμό μηχανής, τα μεν βενζινοκίνητα και υγραεριοκίνητα τουλάχιστον 1.750 κυβικά εκατοστά και άνω, τα δε πετρελαιοκίνητα, κυβισμό μηχανής τουλάχιστον 1.850 κυβικά εκατοστά και άνω.

δ. Είναι εφοδιασμένα με σύστημα κλιματισμού.

ε. Εξασφαλίζουν τη δυνατότητα μεταφοράς αποσκευών σε ειδικό για το σκοπό αυτόν χώρο.

στ. Είναι εφοδιασμένα, κατά τις κείμενες διατάξεις, με δελτίο τεχνικού ελέγχου και κάρτα ελέγχου καυσαερίων σε

ισχύ.

ζ. Ειδικά για περιοχές με υψόμετρο 800 μέτρων και άνω

επιτρέπεται τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα να είναι οχήματα παντός εδάφους, στην περίπτωση όμως αυτή πρέπει να έχουν κυβισμό μηχανής 1.850 κυβικά εκατοστά και άνω.

2. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα φέρουν τα παρακάτω:

α. Ταξίμετρο, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 9, σε εμφανές μέρος του οχήματος.

β. Οδηγό δρόμων, πλατειών και χάρτη της περιοχής λειτουργίας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η έδρα του αυτοκινήτου είναι διοικητική μονάδα με πληθυσμό μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού.

γ. Πινακίδα αναρτημένη σε εμφανές μέρος του οχήματος με τα στοιχεία του αυτοκινήτου, του οδηγού, τα τιμολόγια που ισχύουν, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα και την ειδική άδεια του οδηγού Ε.Δ.Χ..

δ. Κανονισμό λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων.

3. α. Απαγορεύεται η ύπαρξη σχάρας, κοτσαδόρων και οποιουδήποτε άλλου εξαρτήματος ή συσκευής, εσωτερικά και εξωτερικά του αυτοκινήτου, που δεν προβλέπονται από τους κανονισμούς λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται:

i. Οι μουσικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου.

ii. Οι συσκευές ραδιοεπικοινωνίας εφόσον έχει δοθεί αρμοδίως άδεια λειτουργίας τους.

iii. Συσκευές για τις οποίες χορηγείται έγκριση με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά τις κείμενες διατάξεις.

β. Οι διατάξεις του Κ.Ο.Κ. και των προεδρικών διαταγμάτων 243/1987 και 244/1987 έχουν εφαρμογή για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ανωτέρω.

4. Επιτρέπεται η τοποθέτηση εμπορικών διαφημίσεων στα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, το περιεχόμενο, το είδος και ο τρόπος της διαφήμισης, τα σημεία, εξωτερικά ή εσωτερικά, όπου επιτρέπεται η αναγραφή των διαφημίσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

5. α. Προς ενίσχυση της αντικατάστασης των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων διατίθεται ποσό εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευ-ρώ από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, που βαρύνει κατά το ήμισυ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατά το ήμισυ το Λογαριασμό του Ν.Δ. 638/1970. Η ως άνω οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε όσους, είτε συμμετέχουν σε ανώνυμες εταιρείες και συνεταιρισμούς είτε όχι, και αντικαταστήσουν, με αγορά ή σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, τα οχήματά τους με οχήματα, που τίθενται πρώτη φορά σε κυκλοφορία ως καινουργή. Η ενίσχυση δίνεται εφόσον η αντικατάσταση γίνει το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου 2004.

Ανώνυμες εταιρείες ή συνεταιρισμοί, οι οποίοι εγκαθιστούν και λειτουργούν συστήματα αυτοματοποιημένης διαχείρισης στόλου και εξυπηρέτησης του επιβάτη μέχρι την 30ή Απριλίου 2004, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση, αντί της ως άνω προβλεπόμενης, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων της ανώνυμης εταιρείας ή του συνεταιρισμού, που συμμετέχουν στο σύστημα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 300 και στο νομικό πρόσωπο λειτουργεί κέντρο λήψης κλήσεων πελατών.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, ο τρόπος καθορισμού των δικαιούχων, η διαδικασία χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης, το ύψος αυτής και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της ρύθμισης του εδαφίου α" της παραγράφου αυτής.

6. α. Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα έχουν έδρα τις περιοχές Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων και της θεσσαλονίκης, όπως

προσδιορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2, αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση 10 ετών, αν έχουν κυβισμό μηχανής μέχρι 1.950 κυβικά εκατοστά και με τη συμπλήρωση 12 ετών, αν έχουν κυβισμό 1.950 κυβικά εκατοστά και άνω. Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα έχουν έδρα τις πόλεις Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση 13 ετών.

β. Για τις υπόλοιπες περιοχές και πόλεις τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση 16 ετών. Για Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα με έδρα, προ της συνένωσης δήμων και κοινοτήτων του Ν. 2539/1997, με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους τα αυτοκίνητα αποσύρονται της κυκλοφορίας με τη συμπλήρωση 21 ετών. Για Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα με έδρα, προ της συνένωσης, με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους δεν τίθεται όριο απόσυρσης.

γ. Τα όρια απόσυρσης υπολογίζονται για αυτά που ταξινομήθηκαν ως καινουργή από το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους και για όσα ταξινομήθηκαν ως μεταχειρισμένα από το έτος κατασκευής τους, αυτού μη συνυπολογιζομένου.

δ. Οι ρυθμίσεις των εδαφίων α", β" και γ" της παρούσας παραγράφου τίθενται σε ισχύ την 30ή Απριλίου 2004.

ε. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα, που τίθενται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, πρέπει να είναι καινουργή ή μεταχειρισμένα της τελευταίας διετίας, του έτους θέσης σε κυκλοφορία μη συμπεριλαμβανομένου, και εφόσον ο κυβισμός τους είναι άνω των 2.100 κυβικών εκατοστών.

7. Επιτρέπεται η θέση σε κυκλοφορία αποχαρακτηρισμένων Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων σε αντικατάσταση άλλων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων α" και β" της προηγούμενης παραγράφου.

8. Για την αγορά Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου με συμβολαιογραφική πράξη απαιτείται ο αγοραστής να κατέχει επαγγελματική άδεια οδήγησης και ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου και να προσκομίσει βεβαίωση ασφάλισης ΟΑΕΕ-ΤΣΑ.

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ