logo-print

Άρθρο 12 - Νόμος 3109/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση

Άρθρο 12

Ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου

1. Η ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. χορηγείται σύμφωνα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης, όπως ισχύουν κάθε φορά.

2. Για να χορηγηθεί ή ανανεωθεί η ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου απαιτείται ο υποψήφιος:

α. να μην υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα του Ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α"), όπως ισχύει κάθε φορά.

β. να μην έχει συνταξιοδοτηθεί ως άμεσα ασφαλισμένος από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο ή από το Δημόσιο. Εξαιρούνται της απαγόρευσης οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν υπερβεί το 65ο έτος, εφόσον συγγενής α" βαθμού ή σύζυγος έχει στην πλήρη κυριότητά του Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητο, με έδρα δημοτικό διαμέρισμα ή διοικητική μονάδα με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους κατά την τελευταία γενική απογραφή. Στην περίπτωση αυτή για τη χορήγηση της ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ. απαιτείται η προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ. να μην έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας, με φορείς παροχής συγκοινωνιακού έργου.

δ. να μην ασκεί κανένα άλλο επάγγελμα.

ε. να μην έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για ένα από τα αδικήματα του άρθρου 17 του παρόντος, με την επιφύλαξη του άρθρου 14 παρ. 2 δ του Π.Δ. 243/1987 και Π.Δ. 244/ 1987.

στ. για την απόδειξη των μεν περιπτώσεων των εδαφίων α", β", γ" και δ" ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση

του Ν. 1599/1986 και νόμιμα επικυρωμένο αντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος, άλλως υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος και για αυτήν του εδαφίου ε" πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης.

ζ. να υποβάλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού 30 ευ-ρώ. Το ποσό αυτό αναπροσαρμόζεται κάθε δύο χρόνια με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

3. Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας οδήγησης της προηγούμενης παραγράφου οι υποψήφιοι εξετάζονται καταρχήν γραπτώς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι επιτυχόντες εξετάζονται και προφορικά από τετραμελή επιτροπή, που αποτελείται από τον Προϊστάμενο της οικείας νομαρχιακής υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών, έναν εκπρόσωπο της οικείας Διεύθυνσης Τροχαίας για τους νομούς Αττικής και θεσσαλονίκης και της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης για τους υπόλοιπους νομούς και από έναν εκπρόσωπο του αντιπροσωπευτικότερου οικείου σωματείου οδηγών και ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, εφόσον τέτοιο υπάρχει, με τους νόμιμους αναπληρωτές αυτών. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει οικείο σωματείο οδηγών ή ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ., η τετραμελής επιτροπή συμπληρώνεται με υπαλλήλους της οικείας νομαρχιακής υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών. Της τετραμελούς επιτροπής προΐσταται ο προϊστάμενος της οικείας νομαρχιακής υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η διαδικασία συγκρότησης, η λειτουργία και η θητεία της τετραμελούς επιτροπής, το περιεχόμενο των προφορικών εξετάσεων και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται η αμοιβή των μελών της παραπάνω επιτροπής, η οποία βαρύνει το λογαριασμό του Ν.Δ. 638/1970.

4. Η ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ. χορηγείται κατόπιν παρακολούθησης Σεμιναρίου Αγωγής και Συμπεριφοράς. Τα Σεμινάρια Αγωγής και Συμπεριφοράς διενεργούνται με μέριμνα των σωματείων ιδιοκτητών και οδηγών Ε.Δ.Χ. και των ομοσπονδιών αυτών και εποπτεύονται από το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η επιτυχής παρακολούθηση του Σεμιναρίου Αγωγής και Συμπεριφοράς, η οποία προηγείται των γραπτών εξετάσεων της προηγούμενης παραγράφου, αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση, η οποία προσκομίζεται για τη χορήγηση ειδικής άδειας οδήγησης Ε.Δ.Χ., μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά της παραγράφου 1. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται η ύλη του Σεμιναρίου Αγωγής και Συμπεριφοράς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

5. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τα όργανα του άρθρου 21 ότι οδηγός Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου δεν διαθέτει ειδική άδεια οδήγησης Ε.Δ.Χ., τότε στον οδηγό επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ και στον ιδιοκτήτη του οχήματος διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, στον οδηγό επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και η άδεια κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αφαιρείται για χρονικό διάστημα τριών μηνών και σε περίπτωση νέας υποτροπής η άδεια κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. ανακαλείται οριστικά.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send