logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 3103/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Άρθρο 1 Έκδοση διαβατηρίων

1. Η εποπτεία και ο έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα διαβατήρια ανήκει στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Η αρμοδιότητα για την έκδοση και χορήγηση των διαβατηρίων ανατίθεται αποκλειστικά σε Κεντρική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αρμοδιότητες που αφορούν τα διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια, τα προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών και τα ταξιδιωτικά έγγραφα έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να ανήκουν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

2. Η οργάνωση και οι ειδικότερες αρμοδιότητες της Υπηρεσίας της προηγούμενης παραγράφου καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Με όμοιο διάταγμα καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους, η χρονική ισχύς τους, η παράταση της ισχύος τους, η αντικατά-στασή τους, καθώς και τα θέματα που αφορούν την απώλεια ή την ακύρωσή τους.

3. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υπηρεσίες παραλαβής τους, ο τρόπος υποβολής, ελέγχου και διαβίβασης αυτών στην Κεντρική Υπηρεσία και της αποστολής ή παράδοσης των διαβατηρίων στους αιτούντες, ο τύπος, το σχήμα, το χρώμα και το περιεχόμενο των ενδείξεων του διαβατηρίου, καθώς και η διαδικασία έκδοσής του.

4. Για την έκδοση του διαβατηρίου καταβάλλονται τέλη, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 18 του Π.Δ. 28.7.1931 (ΦΕΚ 239 Α"), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 18 του Ν. 2459/1997 (ΦΕΚ 17 Α").

5. Η αποστολή των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες παραλαβής στην Κεντρική Υπηρεσία και του διαβατηρίου στον ενδιαφερόμενο γίνεται, είτε με ταχυμεταφορά είτε με τη συνήθη διαδικασία, ανάλογα με την επιθυμία αυτού και ανατίθεται σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των εν λόγω επιχειρήσεων. Τα έξοδα για την ως άνω αποστολή βαρύνουν ανάλογα τους αιτούντες και καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, με βάση το ύψος των ταχυδρομικών τελών. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης των εξόδων αυτών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

6. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης καθορίζεται το είδος του εξοπλισμού, των αρχείων και των λοιπών στοιχείων που παραδίδονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ρυθμίζονται τα σχετικά με την παράδοση θέματα.

7. Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 1, 4 και 5 αρχίζει ένα έτος μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης μπορεί να αναβληθεί η έναρξη της ισχύος των διατάξεων αυτών μέχρι έξι μήνες. Αιτήσεις χορήγησης διαβατηρίων που υποβάλλονται μέχρι την έναρξη ισχύος των εν λόγω διατάξεων διεκπεραιώνονται από τις Υπηρεσίες, στις οποίες υποβλήθηκαν. Διαβατήρια που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος των πιο πάνω διατάξεων παύουν να ισχύουν από 1.1.2006, εφόσον με βάση τις κείμενες διατάξεις δεν έληξε η ισχύς τους πριν από την ημερομηνία αυτή.

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send