logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 3059/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Αγωγή περί κλήρου
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Άρθρο 2 Οργάνωση και λειτουργία

1. Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται με τετραετή θητεία, το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που διοικεί το Παρατηρητήριο. Ο Πρόεδρος και δύο (2) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προτείνονται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου προτείνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στην ίδια απόφαση ορίζονται και τα σχετικά με τις αρμοδιότητες, τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου θέματα. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται υπάλληλος του Παρατηρητηρίου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ορίζεται η αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Το Παρατηρητήριο εκπροσωπείται δικαστικά και εξώδικα από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ενεργεί συλλογικά ή από ειδικώς εξουσιοδοτημένο για τη συγκεκριμένη περίπτωση πρόσωπο, το οποίο μπορεί και να μην είναι μέλος αυτού.

3. Προς υποβοήθηση του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου, συγκροτείται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Επιστημονική - Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες αναγνωρισμένου κύρους, καθώς και εκπροσώπους φορέων ανά τομέα δραστηριότητας. Η συγκρότηση, η σύνθεση, η λειτουργία και το ειδικότερο έργο της Επιστημονικής - Συμβουλευτικής Επιτροπής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στα μέλη της Επιτροπής καταβάλλεται αμοιβή η οποία ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Παρατηρητηρίου.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο προσλαμβάνει Γενικό Διευθυντή με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διάρκειας τεσσάρων (4) ετών, ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Διευθυντής είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Παρατηρητηρίου, διευθύνει τις εργασίες του, προΐσταται των υπηρεσιών του και συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, εισηγούμενος τα προς συζήτηση θέματα.

5. Η οργάνωση, η στελέχωση, η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών του Παρατηρητηρίου, οι όροι πρόσληψης του προσωπικού και τα τυπικά του προσόντα, οι οργανικές θέσεις και οι κανόνες που διέπουν την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού και κάθε άλλη αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία του Παρατηρητηρίου λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με Εσωτερικό Κανονισμό που καταρτίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

6. Οι αποδοχές του προσωπικού περιλαμβανομένου και του Γενικού Διευθυντή καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Παρατηρητηρίου.

7. Το προσωπικό του Παρατηρητηρίου προσλαμβάνεται από τον ιδιωτικό τομέα ή αποσπάται από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ύστερα από δημόσια προκήρυξη και αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό.

8. Η πρόσληψη του προσωπικού γίνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες μπορεί να ανανεώνονται, μόνο μία φορά ύστερα από αντικειμενική αξιολόγηση της απόδοσής τους.

9. Οι διατάξεις περί προσλήψεων, βαθμολογίου και μισθολογίου του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό του Παρατηρητηρίου, με εξαίρεση τις προσλήψεις του διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού. Οι αποσπώμενοι στο Παρατηρητήριο εξακολουθούν να λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους, από την υπηρεσία από την οποία προέρχονται, με τα πάσης φύσεως, γενικά ή ειδικά επιδόματα της οργανικής τους θέσης. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι δυνατή χορήγηση σε αυτούς ειδικού επιδόματος, ανάλογα με τα καθήκοντα τα οποία ασκούν.

10. Το Παρατηρητήριο δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 2286/1995 (ΦΕΚ 19 Α"). Κάθε θέμα σχετικό με τη σύναψη, εκτέλεση και λύση συμβάσεων που συνάπτονται για τις προμήθειες, την ανάθεση εκτέλεσης έργων, μελετών και την παροχή υπηρεσιών, ρυθμίζεται από τον Κανονισμό Προμηθειών, Έργων, Μελετών και Υπηρεσιών του Παρατηρητηρίου, ο οποίος καταρτίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send