logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 3072/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Η Διαμεσολάβηση

Άρθρο 1 Γενική Επιθεώρηση

1. Το άρθρο 11 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 2594/ 1998 (ΦΕΚ 62 Α"), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 11 Γενική Επιθεώρηση

1. Η Γενική Επιθεώρηση υποστηρίζει και ελέγχει την άρτια, αποτελεσματική, απρόσκοπτη και συντονισμένη λειτουργία των ελληνικών αρχών στο εξωτερικό.

2. Η Γενική Επιθεώρηση υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών. Αποτελεί τη μόνιμη και τακτική ελεγκτική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και είναι αρμόδια για τον έλεγχο, επιθεώρηση και εποπτεία των πρεσβειών και μόνιμων αντιπροσωπειών, καθώς και των έμμισθων και άμισθων προξενικών αρχών.

Στη Γενική Επιθεώρηση προΐσταται ο Γενικός Επιθεωρητής, ο οποίος είναι εν ενεργεία μόνιμος διπλωματικός υπάλληλος με βαθμό Πρέσβη και έπεται στην ιεραρχία των Γενικών Γραμματέων. Ο Γενικός Επιθεωρητής ορίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και αναφέρεται σ' αυτόν.

3. Ο Γενικός Επιθεωρητής επικουρείται στο έργο του από Επιθεωρητές, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου. Οι Επιθεωρητές διακρίνονται σε τακτικούς και έκτακτους. Η θέση του Γενικού Επιθεωρητή είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι επιθεωρητές εξαιρούνται από τη σύνθεση υπηρεσιακού συμβουλίου εφόσον το κρινόμενο θέμα αφορά υπάλληλο που υπηρετούσε κατά το διάστημα της επιθεώρησης στην αρχή που είχαν επιθεωρήσει.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών διορίζονται ως τακτικοί επιθεωρητές μέχρι δέκα υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με βαθμό Πρέσβη ή πληρεξούσιου Υπουργού Α', από αυτούς που υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία, κατ' αποκλειστική ή παράλληλη άσκηση των εν λόγω καθηκόντων. Για τις άμισθες προξενικές αρχές μπορεί να ορίζονται ως επιθεωρητές και υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με βαθμό τουλάχιστον συμβούλου πρεσβείας.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών ορίζονται ως έκτακτοι επιθεωρητές υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με βαθμό Πρέσβη ή πληρεξούσιου Υπουργού Α' ή Β'. Οι έκτακτοι επιθεωρητές επιθεωρούν συγκεκριμένη αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, όταν αυτό τους ανατίθεται από τον Υπουργό Εξωτερικών.

6. Η Γενική Επιθεώρηση είναι αρμόδια για την τακτική και έκτακτη επιθεώρηση όλων των αρχών, εμμίσθων και αμίσθων. Η τακτική επιθεώρηση ενεργείται μία τουλάχιστον φορά κάθε τρία χρόνια. Η έκτακτη επιθεώρηση ενεργείται έπειτα από σχετική έγγραφη παραγγελία του Υπουργού Εξωτερικών. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών εγκρίνεται ο ετήσιος προγραμματισμός της τακτικής επιθεώρησης που υποβάλλεται από τον Γενικό Επιθεωρητή.

7. Κατά τις τακτικές επιθεωρήσεις των αρχών εξωτερικού διενεργούνται οι εξής έλεγχοι:

α. λογιστικός - οικονομικός

β. οργανωτικός - λειτουργικός

γ. αξιοπρεπούς εμφάνισης της αρχής

δ. κτιριολογικής υποδομής

ε. μηχανοργάνωσης και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Κατά την επιθεώρηση ελέγχεται και η συμμόρφωση με υποδείξεις οι οποίες είχαν γίνει σε προηγούμενες επιθεωρήσεις.

8. Ο Επιθεωρητής συντάσσει έκθεση επιθεώρησης, την οποία υποβάλλει στον Γενικό Επιθεωρητή. Ο Γενικός Επιθεωρητής με βάση την έκθεση επιθεώρησης υποβάλλει σχετική εισήγηση στον Υπουργό Εξωτερικών η οποία, μαζί με την έκθεση επιθεώρησης, κοινοποιείται και στην επι-θεωρηθείσα αρχή. Ο Γενικός Επιθεωρητής με βάση τις εκθέσεις επιθεώρησης εισηγείται ετησίως στον Υπουργό

Εξωτερικών σχετικά με τις δυσλειτουργίες και τα εν γένει προβλήματα που παρατηρούνται στις αρχές της εξωτερικής υπηρεσίας και εισηγείται λύσεις για την αρτιότερη οργάνωση και στελέχωσή τους.

9. Στο πλαίσιο της τακτικής επιθεώρησης, δεν διενεργείται αξιολόγηση των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ε-πιθεωρούμενη αρχή.

10. Η Γενική Επιθεώρηση υποστηρίζεται στο έργο της από υπαλλήλους των κλάδων του Υπουργείου Εξωτερικών. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού μπορεί να ορίζονται και υπάλληλοι άλλων Υπουργείων, με ειδικές γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, για την υποστήριξη του έργου της επιθεώρησης.

11. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μπορεί να ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία της Γενικής Επιθεώρησης.»

2. Το άρθρο 26 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών καταργείται.

3. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών καταργείται η περίπτωση γ'. Οι περιπτώσεις δ' έως θ' αναριθμούνται σε γ' έως η' αντίστοιχα.

4. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 86 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών η λέξη «δεκαπέντε» αντικαθίσταται από τη λέξη «πέντε». Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 86 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών καταργούνται και η παράγραφος 5 αναριθμείται σε παράγραφο 3.

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ