logo-print

Ελαστικότερα κριτήρια για προφυλακίσεις και περιοριστικούς όρους

Υπηρεσιακά Εγκλήματα, 3η έκδ., 2024
Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο 10η έκδοση καλλιτεχνικό

Ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, επανεξετάζεται από σήμερα όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις και την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσανατολίζεται σε επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν από το 2010 σε ό,τι αφορά την προφυλάκιση. Με βάση το ισχύον καθεστώς για να προφυλακιστεί κάποιος, έπρεπε να προβλέπεται ποινή για το αδίκημα που κρινόταν μεγαλύτερη από 10 χρόνια κάθειρξη.

Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς θα σήμαινε πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του ανακριτή να διατάξει την προφυλάκιση για κακουργήματα, ακόμα και για όσα η ποινή είναι μικρότερη της δεκαετούς κάθειρξης.

Η αλλαγή αυτή στο νομοθετικό πλαίσιο έχει ως στόχο να γίνουν ευκολότερες οι προφυλακίσεις για όσους έχουν διαπράξει κακουργήματα. Επίσης την διαταγή προφυλάκισης, για τα κακουργήματα,  θα μπορεί πλέον να την δίνει ο ίδιος ο ανακριτής.

Να σημειωθεί πως οριστική απόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει ληφθεί ακόμα από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: skai.gr
Ο φορολογικός έλεγχος της Α.Α.Δ.Ε. στις τραπεζικές καταθέσεις ως βασικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής, 2024
Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
send