logo-print

Άρθρο 93 - Νόμος 4389/2016 - Αρμοδιότητες των Κ.Ε.Υ.Δ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

13/11/2017

Υπό κωδικοποίηση
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

1. Οι αρμοδιότητες των Κ.Ε.Υ.Δ. είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη φυσικών και νομικών προσώπων (νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), με την παροχή οικονομικών και νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ζητήματα σύναψης δανείων, διαχείρισης ενήμερων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι πιστωτικών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και εταιριών τουν. 4354/2015, καθώς και εν γένει για θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

2. Προς τούτο τα Κ.Ε.Υ.Δ. παρέχουν στους ενδιαφερόμενους πολίτες τις κατωτέρω υπηρεσίες:

α. Ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο και τους γενικούς όρους των δανειακών συμβάσεων και των συμφωνιών ρύθμισης οφειλών σε σχέση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη.

β. Διάθεση τυποποιημένων υποδειγμάτων του ν. 3869/2010, του ν. 4307/2014, του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, του ν. 4224/2013, καθώς και άλλων συναφών εντύπων, και παροχή συνδρομής ως προς τη συμπλήρωσή τους.

γ. Συνδρομή σε υποψήφιους δανειολήπτες ή σε οφειλέτες για την κατανόηση των προταθέντων προς αυτούς όρων δανειακών συμβάσεων ή συμφωνιών ρύθμισης οφειλών λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις ιδιαίτερες ατομικές τους ιδιότητες.

δ. Παροχή συνδρομής προς ενδιαφερόμενους δανειολήπτες αναφορικά με την κατάρτιση οικογενειακών, ατομικών ή και επιχειρηματικών προϋπολογισμών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό ιδίως την τήρηση ρυθμίσεων αποπληρωμής οφειλών.

ε. Ενημέρωση για τις παρεχόμενες δυνατότητες διαμεσολάβησης και εξωδικαστικής εναλλακτικής επίλυσης διαφορών για τη ρύθμιση οφειλών και τυχόν παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες νομικής και οικονομικής συμβουλευτικής σύμφωνα με την παράγραφο 93 Α του παρόντος.

στ. Παραλαβή των καταγγελιών της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3869/2010, και διαβίβασή τους στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ή και άλλων καταγγελιών, αναφορών ως προς τις πρακτικές πιστωτικών, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων ή άλλων φορέων έναντι των δανειοληπτών και διαβίβασή τους στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στον Συνήγορο του Καταναλωτή ή σε κάθε άλλη αρμόδια εποπτική αρχή, υπηρεσία.

3. Τα Κ.Ε.Υ.Δ. υποστηρίζονται στο έργο τους από τα Τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας.

4. Ο Γραμματέας εκδίδει οδηγίες προς τα Κ.Ε.Υ.Δ. για τον ειδικότερο τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
send