logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 2871/2000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΑΡΘΡΟ 1 ΟΡΙΣΜΟΙ

Για τους σκοπούς της παρούσας Συμφωνίας, εκτός εάν το κείμενο προβλέπει διαφορετικά:

α) Ο όρος «η Σύμβαση» σημαίνει τη Σύμβαση για Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, η οποία ετέθη προς υπογραφή στο Σικάγο στις 7 Δεκεμβρίου 1944 και περιλαμβάνει οποιοδήποτε Παράρτημα το οποίο υιοθετήθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 90 της Σύμβασης και οποιεσδήποτε τροποποιήσεις των Παραρτημάτων ή της Σύμβασης, οι οποίες υιοθετήθηκαν σύμφωνα με τα Άρθρα 90 και 94 αυτής και εφόσον τα Παραρτήματα αυτά ή οι τροποποιήσεις έχουν τεθεί σε ισχύ ή κυρωθεί και από τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη.

β) Ο όρος «Αεροπορικές Αρχές» στην περίπτωση της Ελληνικής Δημοκρατίας σημαίνει το Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και κάθε άλλο πρόσωπο ή σώμα εξουσιοδοτημένο να ασκεί τις αρμοδιότητες οι οποίες προς το παρόν ασκούνται ή είναι δυνατόν να ασκηθούν στο μέλλον από την ως άνω Υπηρεσία ή συναφείς αρμοδιότητες, στη δε περίπτωση της Μάλτας τον Υπουργό που είναι αρμόδιος για την Πολιτική Αεροπορία και κάθε άλλο πρόσωπο ή σώμα εξουσιοδοτημένο να ασκεί τις αρμοδιότητες οι οποίες προς το παρόν ασκούνται ή είναι δυνατόν να ασκηθούν στο μέλλον από τον ως άνω Υπουργό ή συναφείς αρμοδιότητες.

γ) Ο όρος «Διορισμένη Αεροπορική Εταιρεία» σημαίνει την αεροπορική εταιρεία την οποία ένα Συμβαλλόμενο Μέρος έχει διορίσει με γραπτή γνωστοποίησή του προς το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος για την εκτέλεση των αεροπορικών δρομολογίων επί των διαδρομών οι οποίες αναφέρονται στο Παράρτημα της παρούσας Συμφωνίας και για την οποία έχει εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας από το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας Συμφωνίας.

δ) Ο όρος «επικράτεια» σε σχέση με ένα Κράτος σημαίνει τα χερσαία τμήματα και τα χωρικά ύδατα παρακείμενα σε αυτά και ευρισκόμενα υπό την κυριαρχία, επικυριαρχία, προστασία ή εντολή του Κράτους αυτού.

ε) Οι όροι «αεροπορικό δρομολόγιο», «διεθνές αεροπορικό δρομολόγιο», «αεροπορική εταιρεία» και «στάθμευση για μη εμπορικούς σκοπούς» θα έχουν την έννοια

η οποία τους αποδίδεται αντίστοιχα στο Αρθρο 96 της Σύμβασης.

στ) Ο όρος «χωρητικότης» ως προς ένα αεροσκάφος σημαίνει τη διαθέσιμη δυνατότητα χωρητικότητας του αεροσκάφους σε μία διαδρομή ή τμήμα διαδρομής.

ζ) Ο όρος «χωρητικότης» σε σχέση με «ένα συμφωνημένο δρομολόγιο» σημαίνει τη χωρητικότητα του χρησιμοποιούμενου αεροσκάφους για την εκτέλεση τέτοιου δρομολογίου, πολλαπλασιαζόμενη επί τη συχνότητα των δρομολογίων του αεροσκάφους σε δεδομένη περίοδο και σε μία διαδρομή ή τμήμα διαδρομής.

η) Ο όρος «μεταφορά κίνησης» σημαίνει μεταφορά επιβατών, φορτίου και ταχυδρομείου.

θ) Ο όρος «τιμολόγιο» σημαίνει το ποσό που χρεώνουν ή που πρόκειται να χρεώσουν οι αεροπορικές εταιρείες απευθείας ή μέσω των πρακτόρων τους σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα για την αεροπορική μεταφορά επιβατών (και των αποσκευών τους) και φορτίου (εξαιρουμένου του ταχυδρομείου) που περιλαμβάνει:

ί) τους όρους που διέπουν τη διάθεση και δυνατότητα εφαρμογής ενός τιμολογίου και

ϋ) τις χρεώσεις και όρους για κάθε βοηθητική της μεταφοράς υπηρεσία που προσφέρεται από τις αεροπορικές εταιρείες.

ι) Ο όρος «Συμφωνία» σημαίνει την παρούσα Συμφωνία, το συνημμένο σε αυτήν Παράρτημα και οποιαδήποτε Πρωτόκολλα ή συναφή έγγραφα τα οποία τροποποιούν τη Συμφωνία αυτή ή το Παράρτημα.

κ) Ο όρος «συμφωνημένα δρομολόγια» σημαίνει τα τακτικά αεροπορικά δρομολόγια στις διαδρομές, οι οποίες αναφέρονται στο Παράρτημα της παρούσας Συμφωνίας, για τη μεταφορά επιβατών, φορτίου και ταχυδρομείου, χωριστά ή σε συνδυασμό.

λ) Ο όρος «τέλος χρήστη» σημαίνει το τέλος το οποίο επιβάλλεται σε αεροπορικές εταιρείες για την παροχή αερολιμενικών, αεροναυτιλιακών ή αεροπορικής ασφάλειας εξυπηρετήσεων ή διευκολύνσεων.

Εννοείται ότι οι τίτλοι οι οποίοι δίδονται στα άρθρα της παρούσας Συμφωνίας δεν περιορίζουν ή διευρύνουν με κανέναν τρόπο τις έννοιες οποιωνδήποτε διατάξεων της Συμφωνίας αυτής.

1. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος παρέχει στο άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος τα δικαιώματα τα οποία καθορίζονται στην παρούσα Συμφωνία με σκοπό την εγκατάσταση τακτικών αεροπορικών δρομολογίων επί των διαδρομών που καθορίζονται στο οικείο Τμήμα των Διαδρομών που επισυνάπτεται στην παρούσα Συμφωνία. Τα δρομολόγια αυτά και οι διαδρομές εφεξής καλούνται «συμφωνημένα δρομολόγια» και «καθορισμένες διαδρομές» αντίστοιχα. Η διορισμένη αεροπορική εταιρεία κάθε Συμβαλλόμενου Μέρους θα απολαμβάνει κατά την εκτέλεση ενός συμφωνημένου δρομολογίου επί καθορισμένων διαδρομών τα ακόλουθα δικαιώματα:

α) να υπερίπταται, χωρίς προσγείωση, της επικράτειας του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους,

β) να σταθμεύει για λόγους μη εμπορικούς στην ως άνω επικράτεια και

γ) να σταθμεύει στην ως άνω επικράτεια σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, η οποία αναφέρεται στον πίνακα διαδρομών, ο οποίος επισυνάπτεται ως Παράρτημα

στην παρούσα Συμφωνία, με σκοπό την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, φορτίου και ταχυδρομείου χωριστά ή σε συνδυασμό.

2) Ουδεμία εκ των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να θεωρηθεί ότι παρέχει στην αεροπορική εταιρεία του ενός Συμβαλλόμενου Μέρους το δικαίωμα να επιβιβάζει στην επικράτεια του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους επιβάτες, φορτίο ή ταχυδρομείο με αμοιβή ή μίσθωση και έχοντας προορισμό άλλο σημείο εντός της επικράτειας του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.

ΑΡΘΡΟ 3

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

1. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος θα έχει το δικαίωμα να διορίζει και να πληροφορεί εγγράφως μέσω της διπλωματικής οδού το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, μία αεροπορική εταιρεία για την εκτέλεση των συμφωνηθέντων δρομολογίων στις καθορισμένες διαδρομές.

2. Μετά τη λήψη τέτοιου διορισμού, οι αεροπορικές αρχές του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους θα χορηγούν χωρίς καθυστέρηση και σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, τη σχετική άδεια εκτέλεσης δρομολογίων στην αεροπορική εταιρεία η οποία διορίστηκε.

3. Οι αεροπορικές αρχές ενός Συμβαλλόμενου Μέρους μπορούν να ζητήσουν από την αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει διοριστεί από το άλλο Συμβαλλόμενο Μέρος, να αποδείξει ότι πληροί τις προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονται από τους νόμους και τις διατάξεις, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία διεθνών αεροπορικών δρομολογίων, σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης.

4. Οι αεροπορικές αρχές κάθε Συμβαλλόμενου Μέρους θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τη χορήγηση άδειας εκτέλεσης δρομολογίων που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου ή να επιβάλουν όρους, τους οποίους θεωρούν απαραίτητους για την άσκηση από την ορισθείσα αεροπορική εταιρεία των δικαιωμάτων τα οποία αναφέρονται στο

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ