logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 2873/2000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Άρθρο 18

Θέματα Νομικού Συμβουλίου του Κρότους

1. Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) διορίζονται ως μέλη, κατόπιν διαγωνισμού, όσοι έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας και έχουν άδεια δικηγόρου ή είναι δικαστικοί λειτουργοί και δεν έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους.

2. Η επιθεώρηση των Πάρεδρων από το Ν.Σ.Κ. γίνεται από έναν Αντιπρόεδρο ή Νομικό Σύμβουλο που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ. και για μια διετία. Ο Επιθεωρητής υποχρεούται να παρακολουθεί τις εργασίες και την απόδοση των επιθεωρουμένων και να συντάσσει στο τέλος της διετίας τις οικείες εκθέσεις επιθεωρήσεως. Ο Πρόεδρος του. Ν.Σ.Κ. δύναται, με ειδική εντολή του, να ζητήσει την κατάρτιση και κατάθεση εκθέσεων επιθεωρήσεως οποτεδήποτε και μέσα στην πιο πάνω διετία, για συγκεκριμένους επιθεωρούμενους.

3. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του π.δ. 282/1996 (ΦΕΚ 199 Α'), προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ. μπορούν να συνιστώνται Νέα Δικαστικά Γραφεία του Ν.Σ.Κ. και με τον ίδιο τρόπο καταργούνται υφιστάμενα.»

4. Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 23 του π.δ. 282/1996 αντικαθίστανται ως εξής:

«5. Η αμοιβή των δικηγόρων του Δημοσίου διέπεται από τις διατάξεις του ν.δ. 3026 της 6/8 Οκτωβρίου 1954 «Περί του Κώδικος των Δικηγόρων», όπως εκάστοτε ισχύουν και καθορίζεται στο διπλάσιο από εκείνο που

4080 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

προβλέπεται από αυτές ελάχιστου ορίου για κάθε δικαστική ή εξώδικη ενέργεια. Σε δικαστικές ή εξώδικες εργασίες, για τις οποίες από διατάξεις του Κώδικα η αμοιβή ορίζεται σε ποσοστό επί της αξίας του αντικειμένου της υπόθεσης, οι δικηγόροι του Δημοσίου αμείβονται, με το διπλάσιο του ελάχιστου ορίου, που ορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 100 παράγραφος 4,107 παράγραφος 1 εδάφιο 2 και 110 παράγραφος 1 του πιο πάνω Κώδικα στην πρώτη περίπτωση και από το άρθρο 161 παράγραφος 4 στη δεύτερη περίπτωση. Οι αμοιβές αυτές μπορούν κατά την εκκαθάρισή τους είτε να μειωθούν μέχρι του ελάχιστου ορίου που προβλέπουν οι διατάξεις του Κώδικα, όταν πρόκειται για χειρισμό μεγάλου αριθμού όμοιων υποθέσεων ή όταν ο δικηγόρος του Δημοσίου δεν χειρίστηκε την υπόθεση με την προσήκουσα επιμέλεια, είτε να αυξηθούν μέχρι το τετραπλάσιο του ελάχιστου αυτού ορίου όταν επιδείχθηκε από τον δικηγόρο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιμέλεια.

6. Στους δικηγόρους του Δημοσίου για κάθε μετάβασή τους εκτός της έδρας του Γραφείου τους, για χρονικό διάστημα περισσότερο των δύο ωρών, σε εκτέλεση δοθείσης εντολής, καταβάλλεται εκτός από τα οδοιπορικά και λοιπά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση, ίση με το ένα τριακοστό (1/30) του βασικού μισθού του Δικαστικού Αντιπροσώπου.»

5. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του π.δ. 282/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

«Εκπαιδευτική άδεια δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί μετά τη συμπλήρωση του 50ού έτους.»

6. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 42 του π.δ. 282/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

«3, Οι άδειες χορηγούνται από τον Υπουργό Οικονομικών, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους και γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.»

7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 48 του π.δ. 282/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 21 του ν. 2753/1999, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Μέλη του κύριου προσωπικού του Ν.Σ.Κ. είναι δυνατόν να αποσπώνται σε Υπουργείο, για εκτέλεση ειδικής υπηρεσίας με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, κατά παρέκκλιση των εκάστοτε ισχυουσών, γενικών ή ειδικών διατάξεων περί αποσπάσεων.»

8. Στην παράγραφο 11 του άρθρου 5 του ν. 2343/1995 προστίθεται περίπτωση γ', ως εξής:

«γ) Νομικής υποστήριξης των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.»

9. Για τον επόμενο εισαγωγικό διαγωνισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), που θα διενεργηθεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι που δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου του έτους διαγωνισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ' ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send