logo-print

Άρθρο 1 - Νόμος 2898/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής

Άρθρο 1

Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

1. Συνιστάται ενδεκαμελές Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Σ.Α.Σ.Θ.), που αποτελείται από:

α. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, ως Πρόεδρο, που ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης του Σ.Α.Σ.Θ..

β. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών, που προτείνεται από τον Υπουργό Οικονομικών.

γ. Έναν εκπρόσωπο του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, που προτείνεται από τον Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης.

δ. Έναν εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα αυτής.

ε. Έναν εκπρόσωπο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο οποίος προτείνεται με τον αναπληρωτή του, με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

στ. Δύο εκπροσώπους της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Θεσσαλονίκης (Τ.Ε.Δ.Κ.Θ.), οι οποίοι προτείνονται με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ.Θ..

ζ. Έναν εκπρόσωπο του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος προτείνεται με τον αναπληρωτή του από τον Κοσμήτορα.

η. Έναν εκπρόσωπο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (Ο.Ρ.Θ.), ο οποίος προτείνεται με τον αναπληρωτή του από τον Ο.Ρ.Θ..

θ. Τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, με αναπληρωτή του τον Διοικητή της Υπηρεσίας Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

ι. Έναν εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο οποίος προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το

Ε.Κ.Θ..

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, εντός τριάντα ημερών από την ισχύ του παρόντος νόμου, τάσσει δίμηνη προθεσμία για να προταθούν οι εκπρόσωποι. Αν μέσα στην προθεσμία αυτή δεν προταθούν όλοι οι εκπρόσωποι, το Σ.Α.Σ.Θ. συγκροτείται και λειτουργεί νομίμως, αν έχουν ορισθεί έξι τουλάχιστον μέλη του. Η συγκρότηση του Σ.Α.Σ.Θ. γίνεται εντός τεσσάρων μηνών από την ισχύ του παρόντος νόμου.

Το Σ.Α.Σ.Θ. διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Στις συνεδριάσεις του Σ.Α.Σ.Θ.:

(α) Συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Θ. ή άλλο πρόσωπο οριζόμενο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ., ο οποίος, με τον αναπληρωτή του, εκλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 2414/1996 (ΦΕΚ 135 Α').

(β) Δύνανται να καλούνται και να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, όπως του υπεραστικού ΚΤΕΛ και των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων. Καλείται υποχρεωτικά εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Νομού Θεσσαλονίκης κατά τη συζήτηση θεμάτων σχετικών με τη μεταβολή της περιοχής εξυπηρέτησης από τον Ο.Α.Σ.Θ..

3. Το Σ.Α.Σ.Θ. εκλέγει ως Αντιπρόεδρό του έναν από τους εκπροσώπους της παραγράφου 1 περιπτώσεις β' και γ'.

4. Η θητεία του Σ.Α.Σ.Θ. είναι τριετής.

5. Το Σ.Α.Σ.Θ. βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντα έξι τουλάχιστον μέλη του και αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του.

6. Το Σ.Α.Σ.Θ.:

α. Αποφασίζει:

αα. Για θέματα που αφορούν το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης.

ββ. Για τη λήψη μέτρων βελτίωσης του επιπέδου εξυπηρέτησης των επιβατών και της αστικής συγκοινωνίας εν γένει στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης.

γγ. Σχετικά με το είδος των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού (στέγαστρα, σταθμοί μετεπιβί-βασης κ.λπ.).

δδ. Για τον καθορισμό νέων γραμμών, την κατάργηση

των λειτουργουσών, καθώς και αλλαγές στις διαδρομές, στις συχνότητες δρομολογίων, στις αφετηρίες και τα τέρματα, στην περιοχή εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας από τον Ο.Α.Σ.Θ., αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από εισήγηση του

Ο.Α.Σ.Θ..

εε. Την ανάθεση αστικής συγκοινωνίας στους Ο.Τ.Α. Α' βαθμίδας που βρίσκονται στην αστική περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης που παρέχει τις υπηρεσίες του ο Ο.Α.Σ.Θ., σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 2.

β. Ελέγχει την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του Ο.Α.Σ.Θ. που πηγάζουν από τη σύμβαση που προβλέπεται στο άρθρο 8. Για κάθε παράβαση των υποχρεώσεων αυτών του επιβάλλει πρόστιμο από 100.000 έως 1.000.000 δρχ., αναλόγως της σοβαρότητας αυτών. Το πρόστιμο εισάγεται στον ειδικό λογαριασμό που προβλέπεται στην παράγραφο 11.

γ. Γνωμοδοτεί για τη μεταβολή της περιοχής εκτέλεσης αστικής συγκοινωνίας από τον Ο.Α.Σ.Θ., σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 5.

δ. Υποχρεούται να συντάξει μέσα στο έτος 2001 μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η μελέτη αυτή εγκρίνεται από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών ύστερα από γνώμη του Ο.Α.Σ.Θ. και εφαρμόζεται από

1.1.2002.

ε. Εγκρίνει το Χάρτη Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή (Χ.Υ.Κ.), που καταρτίζει ο Ο.Α.Σ.Θ. σύμφωνα με τους όρους της οικονομικής συμφωνίας του άρθρου 8.

στ. Εισηγείται αιτιολογημένα την αλλαγή των συντελεστών προσωπικού του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης γ' της παραγράφου 2 του κεφαλαίου Α' του άρθρου τέταρτου της οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. του άρθρου 8.

7. Το Σ.Α.Σ.Θ. επιλαμβάνεται των πιο πάνω θεμάτων είτε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από παραπομπή:

α. Των Υπουργών Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών ή Μακεδονίας - Θράκης.

β. Του Νομάρχη Θεσσαλονίκης ή του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

γ. Του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης ή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. δ. Του Ο.Α.Σ.Θ..

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζεται η αποζημίωση των μελών του Σ.Α.Σ.Θ., που καταβάλλεται από τον ειδικό λογαριασμό της παραγράφου 11.

9. Το Σ.Α.Σ.Θ. συνεδριάζει και λειτουργεί στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

10. Με απόφαση του Σ.Α.Σ.Θ. ορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας του, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

11. Συστήνεται στον Ο.Α.Σ.Θ. ειδικός λογαριασμός, στον οποίο κατατίθεται από τον Ο.Α.Σ.Θ. κάθε έτος ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των εσόδων του Ο.Α.Σ.Θ. από κόμιστρα και άλλες πηγές της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του κεφαλαίου Γ' του άρθρου τέταρτου της οικονομικής συμφωνίας του άρθρου 8. Το πιο πάνω ποσό καθορίζεται ταυτόχρονα με την απόφαση καθορισμού της αντισταθμιστικής καταβολής κάθε χρήσης και εισέρχεται στον ειδικό λογαριασμό αμέσως μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της αντισταθμιστικής καταβολής προς τον Ο.Α.Σ.Θ.. Το παραπάνω ποσοστό δύναται να τροποποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ο Ο.Α.Σ.Θ., μετά από έγγραφη εντολή του Προέδρου του Σ.Α.Σ.Θ. ή άλλου οργάνου αυτού, ειδικά εξουσιοδοτημένου με απόφαση του Σ.Α.Σ.Θ., υποχρεούται να κατα-βάλλει, από τον πιο πάνω ειδικό λογαριασμό, κάθε δαπάνη του Σ.Α.Σ.Θ. για την πραγματοποίηση των σκοπών του (όπως ανάθεση μελετών, αποζημίωση ειδικών συνεργατών, τεχνική και γραμματειακή υποστήριξη).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, η διατήρηση και διαχείριση του ως άνω ειδικού λογαριασμού δύναται να ανατεθεί και σε άλλο φορέα. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

12. Κατά των αποφάσεων του Σ.Α.Σ.Θ. ο Ο.Α.Σ.Θ. μπορεί, μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση σε αυτόν, να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την ακύρωση ή την τροποποίησή τους.

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)