logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 2789/2000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Άρθρο 9

1. Η Ασφάλεια που έχει παρασχεθεί: α) σε Συμμετέχοντα στο πλαίσιο λειτουργίας Συστήματος ή

β) στις κεντρικές τράπεζες των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

δεν υπόκειται σε λύση, άρση ή απόσβεση ούτε θίγεται κσθ' οιονδήποτε τρόπο από τη διαδικασία αφερεγγυότητας του Συμμετέχοντος ή του αντισυμβαλλομένου των κεντρικών τραπεζών των Κρατών - Μελών ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που παρέσχε την ασφάλεια.

2. Εφόσον υφίσταται οφειλή Συμμετέχοντος σε Σύστημα στο πλαίσιο λειτουργίας του ή αντισυμβαλλομένου κεντρικής τράπεζας των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ληξιπρόθεσμη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι τεσσάρων ωρών, τα εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά χρηματοπιστωτικά μέσα επί των οποίων έχει συσταθεί Ασφάλεια, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί αναγκαστικής εκποίησης και αφού ο οφειλέτης ενημερωθεί με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας, να εκποιούνται από τον Διακανονιστή ή τον Κεντρικό Αντισυμβαλλόμενο του Συστήματος, την κεντρική τράπεζα ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή, εφόσον οι τίτλοι είναι ληξιπρόθεσμοι και απαπητοί, να εισπράττονται οι εξ αυτών αποχτήσεις από τον Διακανονιστή ή τον Κεντρικό Αντισυμβαλλόμενο του Συστήματος, την κεντρική τράπεζα ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ιδίω ονόματι. Η εκποίηση γίνεται χρηματιστηριακούς, μέσω μέλους του χρηματιστηρίου που ορίζει ο Διακανονιστής, ο Κεντρικός Αντισυμβαλλόμενος, η κεντρική τράπεζα ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή και εξωχρημα-τιστηριακώς, εφόσον αντικείμενο της Ασφάλειας είναι τίτλοι του Δημοσίου ή τίτλοι που δεν είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το προϊόν της εκποιήσεως διατίθεται κατά προτεραιότητα για την ικανοποίηση της ασφαλιζόμενης απαιτήσεως. Όταν η Ασφάλεια έχει παρασχεθεί με τη μορφή συμβάσεως πωλήσεως τίτλων με σύμφωνο επαναγοράς και ο υπόχρεος σε επαναγορα Συμμετέχων ή αντισυμβαλλόμενος καταστεί υπερήμερος ως προς την εκπλήρωση της υποχρεώσεως του για την καταβολή του τιμήματος, ο Διακανονιστής, η κεντρική τράπεζα ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύνανται αμέσως να διαθέτουν ελεύθερα τους τίτλους που είχαν αγοράσει.

3. Οι διατάξεις της νομοθεσίας που εφαρμόζονται κατά τη σύσταση ενεχύρου υπέρ της Τράπεζας της Ελλάδος, την αναγκαστική εκποίηση του ενεχύρου αυτού και

τη διανομή του πλείστη ρ ιάσματος ισχύουν και για τη σύσταση και την αναγκαστική εκποίηση ενεχύρου επί άυλων τίτλων Δημοσίου υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τη διανομή του πλειστηριάσματος.

4. Όταν συνιστάται Ασφάλεια επί χρηματοπιστωτικών μέσων ή επί δικαιωμάτων σε χρηματοπιστωτικά μέσα υπέρ Συμμετέχοντος στο πλαίσιο λειτουργίας Συστήματος ή υπέρ κεντρικής τράπεζας Κράτους - Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με νόμιμη καταχώριση του δικαιώματος του υπέρ ου η Ασφάλεια σε Σύστημα ή σε μητρώο ή σύστημα καταχώρισης ή λογαριασμό ή βιβλία κεντρικής τράπεζας Κράτους - Μέλους ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το εν λόγω δικαίωμα, ιδίως ως προς τη νόμιμη σύοτασή του, την εγκυρότητά του και τη διαδικασία αναγκαστικής εκποίησης, διέπεται από το ουσιαστικό δίκαιο του Κράτους - Μέλους στο οποίο έγινε η καταχώριση του. Η παραπάνω διάταξη ισχύει και στην περίπτωση που ο υπέρ ου η Ασφάλεια Συμμετέχων ενεργεί ιδίω ονόματι αλλά για λογαριασμό τρίτου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Προσωπικές Εταιρείες