logo-print

Άρθρο 16 - Νόμος 2789/2000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Άρθρο 16 Θέματα Ε.Α.Β.

1. α. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Ε.Α.Β. ΠΑΠΩΝ-, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Οικονομικών. Ως σκοπός του νομικού αυτού προσώπου ορίζεται η διαχείριση, συντήρηση και εκμετάλλευση της περιουσίας του.

β. Η περιουσία της «Ε.Α.Β. ΠΑΠΩΝ* αποτελείται από τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (πάγια) της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ. Α.Ε.), τα οποία μεταβιβάζονται σε αυτή χωρίς αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υποπαράγραφο γ '.

γ. Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Α.Β. Α.Ε. με απόφα-σή του, που εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, προσδιορίζει τα μεταβιβαζόμενα στην «Ε.Α.Β. ΠΑΠΩΝ» περιουσιακά στοιχεία και αναθέτει τη σύνταξη σχετικής έκθεσης στο οριζόμενο από αυ306

τό όργανο. Στην έκθεση αυτή καθορίζονται και εξειδικεύονται πλήρως τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία με ειδικότερους προσδιορισμούς, οι οποίοι, για τα ακίνητα, θα είναι τουλάχιστον το είδος, η θέση και τα όριά τους. Η παραπάνω έκθεση, μετά την έγκρισή της από το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Α.Β. Α.Ε. και τον Υπουργό Οικονομικών αποτελεί τίτλο μεταβίβασης, απόσπασμα του οποίου μεταγράφεται ατελώς, κατά τις κείμενες διατάξεις, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου.

Η ανωτέρω μεταβίβαση απαλλάσσεται από την καταβολή κάθε φόρου, τέλους χαρτοσήμου, άλλου τέλους, εισφοράς υπέρ του Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή άλλου τρίτου. Ομοίως απαλλάσσεται από κάθε φόρο υπεραξίας που τυχόν θα προκύψει από τη μεταβίβαση αυτήν.

δ. Η «Ε.Α.Β. ΠΑΓΙΩΝ» από της συστάσεως της υπεισέρχεται αυτοδικαίως στα δικαιώματα και υποχρεώσεις. της Ε.Α.Β. Α.Ε., οι οποίες προκύπτουν από δανειακές συμβάσεις.

ε. Τα πάσης φύσεως προνόμια που έχουν παρασχεθεί στην Ε.Α. Β. Α. Ε. με το ν. 43/1975 ισχύουν και υπέρ της «Ε.Α.Β. ΠΑΠΩΝ-.·

στ. Με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ της Ε.Α.Β. Α.Ε. και της «Ε.Α.Β. ΠΑΠΩΝ», παραχωρείται η χρήση του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων που περιέρχονται στη δεύτερη έναντι ανταλλάγματος. Με την ίδια σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η ανάληψη της συντήρησης των παραπάνω στοιχείων από την πρώτη.

ζ. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εν γένει οργάνωση και λειτουργία της «Ε.Α.Β. ΠΑΠΩΝ», τον αριθμό των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, τον τρόπο διορισμού αυτών, ως και το αρμόδιο προς τούτο όργανο, τις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου και των λοιπών οργάνων της, τους πόρους της, τη διάρθρωση των υπηρεσιών της και τον τρόπο λειτουργίας τους, ως και κάθε άλλο σχετικό με τα ανωτέρω θέμα και μπορεί να προβλέπεται η σύσταση μέχρι δέκα (10) θέσεων προσωπικού και κατανομή των θέσεων αυτών κατά κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες. Για την προσωρινή πλήρωση των παραπάνω θέσεων εππρέπεται η απόσπαση προσωπικού της Ε.Α.Β. Α.Ε. για διάστημα μέχρι ενός (1) έτους. Η παραπάνω απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Β. Α.Ε., κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων.

2.α. Η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του ν. 43/1975 αντικαθίσταται ως εξής:

«Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να μεταβιβάσει ποσοστό μέχρι σαράντα εννέα τοις εκατό (49%) του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας σε τρίτο, στον οποίο μπορεί να αναθέσει και τη διαχείριση της Εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας δεν μπορεί να είναι κατώτερο του πενήντα ενός τοις εκατό (51%).»

β. Οι παράγραφοι 3, 4 και 5 του άρθρου 1 του ν. 43/1975 καταργούνται.

γ. Διατάξεις του καταστατικού της Ε.Α.Β. Α.Ε. και αποφάσεις των οργάνων της, εφόσον έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, παύουν να ισχύουν.

3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουν τις κείμενες διατάξεις νόμων και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις της Ε.Α.Β Α.Ε..

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ