logo-print

Άρθρο 18 - Νόμος 2789/2000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Αρθρο 18 Θέματα λιμένων

1. Τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας δύνανται να υπάγονται στις διατάξεις του ν. 2414/1996 (φΕΚ 135 Α'). Για κάθε Λιμενικό Ταμείο που προκρίνεται να υπαχθεί στις διατάξεις αυτές, εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών ;<αι Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο προβλέπεται η υπαγωγή αυτή και ή'μετατροπή του σέ ανώνυμη εταιρία (Α.Ε.) και καταρτίζεται το καταστατικό αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, του ν. 2414/1966 και του κ.ν. 2190/1920. Έδρα της Α.Ε. ορίζεται η έδρα που είχε το Λιμενικό Ταμείο που μετατρέπεται. Οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180 Α') δεν θίγονται.

2. Οι Α.Ε. της παραγράφου 1 είναι ανώνυμες εταιρίες κοινής ωφέλειας, με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, λειτουργούν κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και του κ.ν. 2190/1920 και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του ν. 2414/1996, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν κάθε φορά. Οι διατάξεις του β.δ. 14/19.1.1939 και του αν. 2344/1940 (ΦΕΚ 154 Α'), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν κάθε φορά, εφαρμόζονται αναλόγως στις Α.Ε. του παρόντος, εκτός εκείνων που αναφέρονται σε θέματα τα οποία ρυθμίζονται διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος και των νόμων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

3. α) Η κινητή και ακίνητη περιουσία του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που μετατρέπεται κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην Α.Ε., η οποία υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Προκειμένου περί ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων του Λιμενικού Ταμείου, ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, που περιέρχονται στην Α,Ε., η επερχόμενη, από την έναρξη της ισχύος του προεδρικού διατάγματος υπαγωγής, μετατροπή και υποκατάσταση σημειώνεται ατελώς στα βιβλία μεταγραφών των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων. Οι μεταβιβάσεις αυτές απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφοράς, καθώς και δικαιώματα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου.

β) Οι εκκρεμείς δίκες του Λιμενικού Ταμείου, ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, συνεχίζονται από την

Α.Ε., χωρίς να επέρχεται βίαια διακοπή τους και χωρίς να απαιτούνται άλλες ειδικότερες διατυπώσεις ή ενέργειες για τη συνέχισή τους. Προβλήματα δικαιοδοσίας που μπορεί να προκύψουν επιλύονται από τα δικαστήρια στα οποία εκκρεμούν οι υποθέσεις.

4. Οι Α.Ε. του παρόντος άρθρου υπόκεινται μόνο σε φόρο εισοδήματος και απολαμβάνουν όλα τα προνόμια που απολαμβάνει το Δημόσιο στις δημόσιες και ιδιωτικές σχέσεις και συναλλαγές του. Στις ίδιες Α.Ε. εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 28 του ν. 2579/1998 (ΦΕΚ 31 Α').

5. Η μελέτη και εκτέλεση έργων στην περιοχή αρμοδιότητας των Α.Ε. του παρόντος άρθρου εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε., προκειμένου, όμως, για έργα εθνικού επιπέδου, απαιτείται η έγκριση της πράξης του Διοικητικού Συμβουλίου, πριν την εκτέλεση της, και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, ο οποίος εποπτεύει τις Α.Ε. στον τομέα των έργων, εφαρμοζομένων σε αυτά των διατάξεων του π.δ. 649/1977 (ΦΕΚ 212 Α') και του π.δ. 427/1987 (ΦΕΚ 191 Α").

6. Τα κατά το άρθρο 14 του α.ν. 2344/1940 (ΦΕΚ 154 Α') λιμενικά έργα, καθώς και προσχώσεις στη θάλασσα προς εξυπηρέτηση της επιβατικής και εμπορικής κίνησης των λιμένων αρμοδιότητας των Α. Ε. του παρόντος άρθρου, εκτελούνται ύστερα από την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εππε-λείου Ναυτικού και κατά παρέκκλιση του άρθρου 9 του προαναφερόμενου νόμου.

7. Οι αναγκαίοι για την εκπλήρωση του σκοπού των Α.Ε. του παρόντος άρθρου κανονισμοί εκδίδονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Διευθύνοντα Συμβούλου. Μέχρι την έκδοση των κανονισμών του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος υπαγωγής.

8. Οι Α.Ε. του παρόντος άρθρου μπορούν:

α) Να συνιστούν, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θυγατρικές εταιρίες και να συμμετέχουν σε άλλες εταιρίες ή επιχειρήσεις που έχουν σκοπό την εκμετάλλευση των χώρων και ανάπτυξη δραστηριοτήτων και σε άλλους λιμένες εντός ή εκτός της χώρας ή έχουν παρεμφερή με το δικό τους σκοπό και γενικά έχουν σκοπούς συναφείς ή υποβοηθητικούς της δραοτηριότη-τάς τους, καθώς και να συνεργάζονται με αυτές.

β) Να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κράτη ή διεθνείς οργανισμούς, ιδίως στον τομέα των μεταφορών.

γ) Να φροντίζουν για την επαγγελματική εκπαίδευση των εργαζομένων σε αυτήν.

δ) Να δημιουργούν κατάλληλη ερευνητική υποδομή και να εκπονούν πάσης φύσεως έρευνες και μελέτες για θέματα που άπτονται των σκοπών τους.

ε) Να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που έχουν στόχο την προώθηση των θεμάτων που άπτονται του σκοπού τους είτε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο.

στ) Να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε εταιρίες επιχειρηματικού κεφαλαίου.

9. α) Οι μετοχές των Α.Ε. του παρόντος άρθρου μπορεί να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή και σε οποιοδήποτε διεθνώς

308

αναγνωρισμένο Χρηματιστήριο Αξιών με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας παραμένει τουλάχιστον 51%.

β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας δύναται να τίθενται όρια μεταβίβασης μετοχών των Α.Ε. του παρόντος άρθρου ανά επενδυτή, για το ποσοστό του κεφαλαίου τους που·απομένει πέραν του ελάχιστου ποσοστού του 51% που ανήκει στο Δημόσιο.

10. α) Εντός έτους από την έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος υπαγωγής συντάσσεται και τίθεται σε εφαρμογή, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. και γνώμη της πλέον αντιπροσωπευτικής δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης υπαλλήλων, ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας (Κ.Ε.Ο.Λ.) της Εταιρίας, ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Κ.Ε.Ο.Λ. καθορίζονται οι υπηρεσιακές μονάδες της Εταιρίας και ο τρόπος λειτουργίας τους.

β) Εντός έτους από την έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος υπαγωγής συντάσσεται απότο Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε. ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού (Γ.Κ.Π.) της Εταιρίας, ο οποίος μετά από γνώμη της πλέον αντιπροσωπευτικής δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης υπαλλήλων εγκρίνεται με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και- δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

γ) Αν η γνώμη που προβλέπεται στις περιπτώσεις α' και β' δεν διατυπωθεί μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημέρα που θα ζητηθεί, δεν είναι απαραίτητη. Αν η γνώμη που προβλέπεται στην περίπτωση β' είναι αρνητική, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία περί διαιτησίας.

δ) Μέχρι τη δημοσίευση του Κ,Ε.Ο.Λ. και του Γ.Κ.Π. και την κατάρτιση της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που πρέπει να καταρτιστεί εντός έτους από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος υπαγωγής και υπογράφεται από την πλέον αντιπροσωπευτική δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην Εταιρία, εξακολουθούν να εφαρμόζονται στην Εταιρία οι κανονισμοί και οι διατάξεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος υπαγωγής.

11. Στις κάθε είδους, τύπου, φύσης και περιεχομένου δικαιοπραξίες, που έχουν συναφθεί και ευρίσκονται σε ισχύ μέχρι την έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος υπαγωγής, στις οποίες το μοναδικό ή ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη είναι το μετατρεπόμενο Λιμενικό Ταμείο ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος το νομικό πρόσωπο της Α.Ε., χωρίς κανένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη να δικαιούται να ζητήσει για το λόγο αυτόν τη λύση των ανωτέρω δικαιοπραξιών ή τη μη εκτέλεση αυτών ή τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του, που απορρέουν από αυτές.

12. Όπου στην ισχύουσα νομοθεσία ή σε έγγραφα δημόσια ή ιδιωτικά, αναγράφεται η επωνυμία του Λιμενικού Ταμείου που μετατρέπεται, νοείται, από την έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος υπαγωγής, η Α.Ε..

13. Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα, ως και οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ* εξουσιοδότηση αυτών, που ισχύουν σήμερα και αφορούν το Λιμενικό Ταμείο που μετατρέπεται, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εξακολουθούν να ισχύουν εφόσον δεν καταργούνται ή τροποποιούνται από τον παρόντα νόμο ή δεν αντίκεινται σε αυτόν ή στο ν. 2414/1996 και τον κ.ν. 2190/1920.

14. Οι Α.Ε. του παρόντος άρθρου εξασφαλίζουν όλες τις λιμενικές εξυπηρετήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και ένοπλες δυνάμεις. Τα σκάφη του Λ.Σ. απαλλάσσονται της καταβολής τελών και δικαιωμάτων για την εξυπηρέτηση τους στις εγκαταστάσεις των Α.Ε..

Ί5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας δύναται να ανατίθεται σε ελεγκτικές εταιρίες ο διαχειριστικός έλεγχος των Α.Ε. του παρόντος άρθρου.

16. Το μετοχικό κεφάλαιο των Α.Ε. του παρόντος άρθρου που θα αναγράφεται στο καταστατικό τους αφορά λογιστική διευκόλυνση των Εταιριών και δεν θα καταβάλλεται σε χρήμα ούτε θα συμψηφίζεται κατά οποιονδήποτε τρόπο με την αξία των περιουσιακών στοιχείων, με την οποία θα σχηματιστεί οριστικά το τελικό μετοχικό τους κεφάλαιο.

17. Οι διατάξεις του-κ.ν.. 5167/1932-και-του ν.δ. 1254/1949, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, καθώς και οι λοιπές διατάξεις περί φορτοεκφορτώσεων στα λιμάνια της χώρας ισχύουν και για τις Α.Ε. του παρόντος άρθρου.

18. Προκειμένου να υπολογιστούν οι εκπιπτόμενες, από τα ακαθάριστα έσοδα των Α.Ε. του παρόντος άρθρου, αποσβέσεις επί της αξίας των εισφερόμενων από τα Λιμενικά Ταμεία πάγιων περιουσιακών στοιχείων, ως βάση θα λαμβάνεται η αναπόσβεστη αξία ή η οριστικώς αναγνωρισθείσα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, εκάστου πάγιου περιουσιακού στοιχείου, προσαυξημένη κατά την αναλογούσα σε αυτήν υπεραξία, η οποία προέκυψε κατά τη μετατροπή. Οι υπολογιζόμενες αποσβέσεις επί της υπεραξίας, η οποία αναλογεί στην αποσβε-σθείσα αξία των εισφερόμενων από τα Λιμενικά Ταμεία πάγιων περιουσιακών στοιχείων, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εκ μετατροπής προερχόμενων Α.Ε., προκειμένου να υπολογιστούν τα καθαρά κέρδη αυτών με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Στο τακτικό προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου που μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, καθώς και το προσωπικό, που προσλαμβάνεται στις ανώνυμες εταιρείες του πάροδος άρθρου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 12, 13, 14 παράγραφος 3 και 17 παράγραφος 3 tou ν. 2688/1999 (ΦΕΚ 40 Α').

19. Σε κάθε εργασία φόρτωσης και εκφόρτωσης που εκτελείται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Επιτροπής Ρυθμίσεως Φορτοεκφορτώσεων Λιμένα (Ε.Ρ.Φ.Λ.) Ελευσίνας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του v. 1473/19S0 (ΦΕΚ 169 Α'), η καταγραφή, η παραλαβή και η παράδοση των εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων από και προς τα πλοία γίνεται από τους ειδικούς υπαλλήλους παραλαβής και παράδοσης εμπορευμάτων (σημειωτές) που είναι εφοδιασμένοι από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά με σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον Κανονισμό Εργασίας, ο οποίος έχει εγκριθεί με την 3422.36/1/92/ 18.12.1992 (ΦΕΚ 753 Β ) απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυπλίας.

Ο καθορισμός των τιμολογίων εργασίας για την εφαρμογή του παρόντος γίνεται από την ανωτέρω Ε.Ρ.ΦΛ.

ΦΕΚ 21

309

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ