logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 2824/2000

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -

ΑΡΘΡΟ 2 ΟΡΙΣΜΟΙ

Για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης:

(α) ·Κλείσψο- σημαίνει την ολοκλήρωση όλων των λειτουργιών κάποια στιγμή μετά την τοποθέτηση των αναλωθέντων καυσίμων ή των ραδιενεργών αποβλήτων σε μια μονάδα απόρριψης. Αυτή περιλαμβάνει τις μηχανολογικές ή άλλες εργασίες που είναι απαραίτητες ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες μακροπρόθεσμης ασφάλειας της μονάδας.

(β) Απενεργοποίηση·· σημαίνει όλες τις ενέργειες που καταλήγουν στην αποδέσμευση πυρηνικής μονάδας, πλην των μονάδων απόρριψης, από ρυθμιστικό έλεγχο. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν τις διαδικασίες της απορρύπανσης και διάλυσης.

(γ) Αποδέσμευση» σημαίνει τη σχεδιασμένη και ελεγχόμενη έκλυση στο περιβάλλον, ως νόμιμη πρακτική, μέσα σε όρια για τα οποία παρέχει εξουσιοδότηση το ρυθμιστικό όργανο ραδιενεργών υλικών σε υγρή ή αέρια μορφή που προέρχονται από ελεγχόμενες πυρηνικές μονάδες κατά τη συνήθη λειτουργία τους.

(δ) Απόρριψη- σημαίνει την τοποθέτηση αναλωθέντων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων σε κατάλληλη μονάδα χωρίς σκοπό ανάκτησης τους.

(ε) -Άδεια· σημαίνει οποιαδήποτε εξουσιοδότηση, άδεια ή πιστοποίηση χορηγούμενη από ρυθμιστικό όργανο για τη διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας σε σχέση με τη διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων.

1749

(στ) «Πυρηνική μονάδα» σημαίνει μια πολιτική μονάδα με τη σχετική γη, κτήρια και εξοπλισμό, στην οποία γίνεται παραγωγή, επεξεργασία, χρήση, χειρισμός, αποθήκευση ή απόρριψη ραδιενεργών υλικών σε τέτοια κλίμακα που να καθίσταται αναγκαία η μελέτη του θέματος της ασφάλειας.

(ζ) «Επιχειρησιακή περίοδος ζωής·· σημαίνει την περίοδο χρήσης μιας μονάδας διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων η ραδιενεργών αποβλήτων για το σκοπό για τον οποίο προορίζεται. Στην περίπτωση μονάδας απόρριψης, η περίοδος αρχίζει όταν γίνει η πρώτη τοποθέτηση αναλωθέντων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων και λήγει με το κλείσιμο της μονάδας,

(η) -Ραδιενεργά απόβλητα·· σημαίνει ραδιενεργά υλικά σε αέρια, υγρή ή στερεά μορφή για τα οποία δεν προβλέπεται περαιτέρω χρήση από τα Συμβαλλόμενο Μέρος ή από νομικό ή φυσικό πρόσωπο, η απόφαση του οποίου είναι αποδεκτή από το Συμβαλλόμενο Μέρος, και τα οποία ελέγχονται ως ραδιενεργά απόβλητα από το ρυθμιστικό όργανο μέσα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο του Συμβαλλόμενου Μέρους.

(θ) «Διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων- σημαίνει όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων απενεργοποίησης, που έχουν σχέση με το χειρισμό, την προκαταρκτική κατεργασία, κατεργασία, διαμόρφωση και έλεγχο συνθηκών, αποθήκευση ή απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων, χωρίς να περιλαμβάνεται η εκτός χώρου μεταφορά. Μπορεί να περιλαμβάνει και αποδεσμεύσεις στο περιβάλλον.

(ι) «Μονάδα διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων- σημαίνει οποιαδήποτε μονάδα ή εγκατάσταση της οποίας πρωταρχικός σκοπός είναι η διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων, περιλαμβάνοντας πυρηνικές μονάδες σε διαδικασία απενεργοποίησης, μόνον αν χαρακτηρίζονται ως μονάδες διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων από το Συμβαλλόμενο Μέρος.

(κ) «Ρυθμιστικό όργανο- σημαίνει οποιοοήποτε σώμα ή σώματα νομικώς εξουσιοδοτημένα από το Συμβαλλόμενο Μέρος να ρυθμίζουν οποιαδήποτε πτυχή της ασφάλειας της διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αδειών.

(λ) «Επανεπεξεργασία- σημαίνει τη διαδικασία ή λειτουργία που έχει ως σκοπό την εξαγωγή ραδιενεργών ισοτόπων από αναλωθέντα καύσιμα για περαιτέρω χρήση.

(μ) «Κλειστή πηγή- σημαίνει ραδιενεργό υλικό που είναι μόνιμα σφραγισμένο σε κάψουλα ή στενά δεσμευμένο και σε στερεά μορφή, χωρίς να περιλαμβάνονται στοιχεία καυσίμων αντιδραστήρων.

(ν) Αναλωθέντα καύσιμα» σημαίνει καύσιμα που. έχουν ακτινοβοληθεί μέσα στον πυρήνα ενός αντιδραστήρα και έχουν αφαιρεθεί μόνιμα από αυτόν.

(ξ) «Διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων» σημαίνει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με το χειρισμό ή αποθήκευση αναλωθέντων καυσίμων, χωρίς να περιλαμβάνεται η εκτός χώρου μεταφορά. Μπορεί να περιλαμβάνει και αποδεσμεύσεις στο περιβάλλον.

(ο) «Μονάδα διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων» σημαίνει οποιαδήποτε μονάδα ή εγκατάσταση που πρωταρχικός σκοπός της είναι η διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων.

(π) «Κράτος προορισμού» σημαίνει το Κράτος προς το οποίο σχεδιάζεται ή πραγματοποιείται διασυνοριακή μετακίνηση.

(ρ) «Κράτος προέλευσης- σημαίνει το Κράτος από το οποίο σχεδιάζεται να ξεκινήσει ή από το οποίο ξεκινά διασυνοριακή μετακίνηση.

(σ) «Κράτος διαμετακόμισης- σημαίνει οποιοδήποτε Κράτος, πλην των Κρατών προέλευσης και προορισμού, μέσα από το έδαφος του οποίου σχεδιάζεται να γίνει ή πραγματοποιείται η διασυνοριακή μετακίνηση.

(τ) ^Αποθήκευση» σημαίνει τη φύλαξη αναλωθέντων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων σε μονάδα που μεριμνά για τη διατήρηοή τους, με σκοπό την ανάκτησή τους.

(υ) «Διασυνοριακή μετακίνηση» σημαίνει οποιαδήποτε μεταφορά αναλωθέντων καυσίμων ή ραδιενεργών αποβλήτων από Κρότος προέλευσης σε Κρότος προορισμού.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send