logo-print

Άρθρο 19 - Νόμος 2844/2000 - Εξουσιοδοτικές και μεταβατικές διατάξεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/05/2001

Κωδικοποιημένο
Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής

1. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ιδρύονται τα ενεχυροφυλακεία, καθορίζεται η περιφέρεια της αρμοδιότητάς τους, συνιστώνται οι οργανικές τους θέσεις και ρυθμίζεται η οργάνωση και λειτουργία τους. Έως την ίδρυσή τους η δημοσίευση σύμφωνα με το άρθρο 3 γίνεται στα υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μπορεί να προβλεφθεί η τήρηση και η ενημέρωση του βιβλίου του άρθρου 3, καθώς και η χορήγηση αντιγράφων υποχρεωτικά με μηχανογραφικά, ηλεκτρονικά ή άλλα ανάλογα συστήματα, είτε γενικά είτε σε ορισμένες μόνο πόλεις ή περιφέρειες.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Μεταφορών μπορεί να ορίζονται για τα αυτοκίνητα κάθε είδους και για τα αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα πρόσθετες διατυπώσεις εκτός από την επιβαλλόμενη δημοσίευση για τη σύσταση του ενεχύρου.

4. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μπορεί να προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ενεχυρογράφου εις διαταγήν ή ομολόγων για κινητά πράγματα ή απαιτήσεις αντίστοιχα, αντί για το έγγραφο του άρθρου 1, εφόσον οι ασφαλιζόμενες απαιτήσεις δεν είναι μελλοντικές ή υπό αίρεση, και να ορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο του ενεχυρογράφου ή των ομολόγων, καθώς και κάθε λεπτομέρεια σχετική με τη δημοσίευσή τους στο βιβλίο του άρθρου 3.

5. Οι διατάξεις των άρθρων 2 έως 15 του Ν. 325/1976, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις των άρθρων 20 παράγραφοι 5 και 6 του Ν. 2145/1993 και 5 παράγραφος 18 του Ν. 2408/1996 και όπως ισχύουν κάθε φορά, εφαρμόζονται και για τις δημοσιεύσεις και χορηγήσεις αντιγράφων και πιστοποιητικών του παρόντος νόμου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ