logo-print

Άρθρο 4 - Νόμος 2993/2002

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Διαμεσολάβηση

Άρθρο 4

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 24 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2594/1998, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) αποτελείται από πέντε μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με διετή θητεία, ως εξής:

- ένας Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρος,

- ένας νομικός σύμβουλος του Κράτους,

- τρεις (3) πρέσβεις ή πληρεξούσιοι υπουργοί Α'.

Τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ορίζονται, μετά από γνώμη του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από το κύριο προσωπικό αυτού, με την εξαίρεση του προσωπικού που υπηρετεί στο γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Μέλος του Α.Υ.Σ., χωρίς ψήφο, είναι και ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (Ε.Δ.Υ.), υποδεικνυόμενος από το διοικητικό συμβούλιο και διοριζόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Στο συμβούλιο εισηγείται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας πρέσβης ή πληρεξούσιος υπουργός Α' ή Β', αναπληρούμενος από άλλον ομοιόβαθμό του διπλωματικό υπάλληλο, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών, με διετή θητεία. Στην περίπτωση εξέτασης θεμάτων της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας χρέη εισηγητή προς το συμβούλιο εκτελεί ο ειδικός νομικός σύμβουλος. Στην περίπτωση του διορισμού ειδικού νομικού συμβούλου στο συμβούλιο εισηγείται πρέσβης ή πληρεξούσιος υπουργός Α' ή Β'. Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου.»

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 25 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2594/1998, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε μέλη με δικαίωμα ψήφου, τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με διετή θητεία, ως εξής:

- ένας Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, ως πρόεδρος,

- τρεις (3) πρέσβεις ή πληρεξούσιοι υπουργοί Α'ή Β'και

- ένας υπάλληλος, εκπρόσωπος του αντίστοιχου κλάδου, που υποδεικνύεται στον Υπουργό από το διοικητικό συμβούλιο της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης, αν υπάρχει.

Ο νομικός σύμβουλος του Κράτους ορίζεται μετά από γνώμη του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από το κύριο προσωπικό αυτού, με την εξαίρεση του προσωπικού που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Συμβούλιο εισηγείται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προσωπικού, αναπληρούμενος σε περίπτωση κωλύματος από πληρεξούσιο υπουργό Α' ή Β'οριζόμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου από τη Διεύθυνση Προσωπικού.»

3. Το άρθρο 6 του ν. 106/1975 «Περί των Ταγμάτων Αρι-στείας» (ΦΕΚ 171 Α'), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο μόνο του ν. 795/1978 (ΦΕΚ 118 Α'), το άρθρο μόνο του ν. 1298/1982 (ΦΕΚ 128 Α') και το άρθρο 13 του ν. 1320/1983 (ΦΕΚ 6 Α'), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας αποτελείται από:

- τον Υπηρεσιακό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, ως Πρόεδρο,

- από δύο Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατέχουν το βαθμό του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής ή του Τάγματος του Φοίνικος, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών,

- τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,

- ένα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που ορίζεται από τον Πρόεδρό της,

- έναν ανώτατο αξιωματικό που υπηρετεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εκ περιτροπής από καθέναν από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και

- έναν ανώτατο ή ανώτερο υπάλληλο που υπηρετεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος ορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας με τους αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών με διετή θητεία.

Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου μετέχει, ως εισηγητής, άνευ ψήφου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών και, εάν αυτός κωλύεται, ο νόμιμος αναπληρωτής του.

Χρέη γραμματέα εκτελεί διπλωματικός υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας, που ορίζεται από τον προϊστά-μενό της.

2. Το Συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά το έτος συγκαλούμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Το Συμβούλιο έχει απαρτία όταν παρίστανται τουλάχιστον πέντε από τα μέλη του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται απαραίτητα και εκείνο που εκτελεί χρέη προέδρου. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

3. Το Συμβούλιο:

α) γνωμοδοτεί σχετικά με προτάσεις του Υπουργού Εξωτερικών για την ένταξη ελλήνων πολιτών σε Τάγμα Αρι-στείας και την απονομή των οικείων διασήμων έως και το βαθμό του Ανωτέρου Ταξιάρχη εκάστου Τάγματος. Πρόταση για αναβάθμιση της διακρίσεως εισάγεται μόνο μετά την πάροδο τριετίας από την τελευταία απονομή, εκτός εάν ο προτεινόμενος παρουσίασε στο μεταξύ εξαιρετική προσφορά που να δικαιολογεί την προαγωγή του,

β) αποφασίζει την έκπτωση και στέρηση του δικαιώματος να φέρει μέλος Τάγματος Αριστείας τα απονεμηθέντα διάσημα, στις περιπτώσεις του άρθρου 5 παρ.2,

γ) εποπτεύει την τήρηση των μητρώων των Ταγμάτων Α-ριστείας και τα θεωρεί τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΑΝΩΤΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Προσωπικές Εταιρείες
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ