logo-print

Άρθρο 12 - Νόμος 2919/2001 - Ίδρυση Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας (Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α.)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

25/06/2001

Υπό κωδικοποίηση
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Τα υφιστάμενα Ερευνητικά Κέντρα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού(Κ.Ε.ΤΕ.Σ.), Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού (Γ.Ε.Τ.Ε.Ν.), Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Αεροπορίας (Κ.Ε.Τ.Α.), συγχωνεύονται σε ενιαίο Κέντρο με την ονομασία Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας (Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α.), το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εδρεύει στο Χολαργό και αποτελεί εφεξής ερευνητικό κέντρο (Ε.Κ.) με την έννοια του άρθρου 8 του ν.1514/1985.

Το Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Δ.Α.Β.Ε.Τ.). Το Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. υποστηρίζεται από πλευράς διοικητικής μέριμνας και ασφάλειας από ειδική μονάδα, που συγκροτείται και λειτουργεί με ευθύνη και μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

2. Σκοπός του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. είναι η διεξαγωγή, ανάπτυξη και αξιοποίηση της έρευνας για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, που πραγματώνεται ιδίως με την:

α. ενασχόληση με ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες υψηλής ποιότητας για την ικανοποίηση εξειδικευμένων αναγκών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

β. παρακολούθηση σε διεθνές επίπεδο των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων και δραστηριοτήτων στον αμυντικό τομέα,

γ. έγκαιρη πρόβλεψη και εκτίμηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων άλλων χωρών στον αμυντικό τομέα,

δ. ενεργό συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά, τεχνολογικά και αναπτυξιακά προγράμματα αμυντικού περιεχομένου,

ε. παροχή συμβουλευτικού έργου υψηλής ποιότητας για επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα,

στ. επαφή και συνεργασία με τον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό χώρο,

ζ. παροχή επιστημονικών, τεχνολογικών και επιμορφωτικών υπηρεσιών,

η. μεταφορά και υποβοήθηση αφομοίωσης προηγμένης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας,

θ. συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

3. Το Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. διαρθρώνεται σε τρία ινστιτούτα κατά την έννοια του άρθρου 10 του ν. 1514/1985, ονομαζόμενα Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Στρατού, Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ναυτικού και Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Αεροπορίας. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Άμυνας, είναι δυνατόν να ιδρύονται και νέα ινστιτούτα. Καθένα από τα Ινστιτούτα αυτά οργανώνεται περαιτέρω, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σε ερευνητικούς τομείς που υποστηρίζονται από εξειδικευμένα επιστημονικά εργαστήρια. Οι τομείς έχουν τεχνολογικά και ερευνητικά αντικείμενα που αναφέρονται στις αμυντικές ανάγκες των διαφόρων όπλων και σε επιστημονικές περιοχές, οι οποίες και αποτελούν γνωστικά αντικείμενα εξειδίκευσης των Ινστιτούτων. Σε καθένα από τα αυτοτελή Ινστιτούτα τοποθετείται αξιωματικός σύνδεσμος με το οικείο Γενικό Επιτελείο.

4. Όργανα διοικήσεως του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), το Εποπτικό Συμβούλιο και ο Εκτελεστικός Διευθυντής.

α. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη και συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόεδρος του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. είναι ο Γενικός Διευθυντής της Γ.Δ.Α.Β.Ε.Τ. ή ο νόμιμος αναπληρωτής του και μέλη οι Διευθυντές των Ινστιτούτων, ανά ένας ανώτατος αξιωματικός από τα τρία Γενικά Επιτελεία και το Γ.Ε.ΕΘ.Α., δύο (2) μέλη οριζόμενα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ένας εκπρόσωπος του ερευνητικού προσωπικού, ένας εκπρόσωπος του λοιπού προσωπικού και ένας εκπρόσωπος της Γ.Δ.Α.Β.Ε.Τ..

β. Το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5) μέλη που προέρχονται από το Δ.Σ.. Οι λεπτομέρειες για τη σύνθεση και τις αρμοδιότητές του ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται κατά το άρθρο 13 του νόμου αυτού.

γ. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Δ.Σ.. Εάν ο Εκτελεστικός Διευθυντής είναι στρατιωτικός, πρέπει να είναι ανώτατος αξιωματικός με κατάλληλα επιστημονικά προσόντα και διορίζεται μετά από προηγούμενη γνώμη του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

5. Η διεύθυνση κάθε Ινστιτούτου ασκείται από Διευθυντή που είναι ερευνητής Α' ή Β' βαθμίδας, σε επιστημονικό τομέα ενδιαφέροντος του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α.. Η διαδικασία διορισμού του Διευθυντή, καθώς και η διοικητική υποστήριξη κάθε Ινστιτούτου από στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό, θα προβλέπεται στο προεδρικό διάταγμα του άρθρου 13 του νόμου αυτού.

6. Το Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. στελεχώνεται επιστημονικά με ερευνητές, οι οποίοι ανάλογα με το επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμίδες Α', Β', Γ' και Δ' κατά την έννοια του άρθρου 15 του ν. 1514/1985, όπως αντικαθίσταται με τον παρόντα νόμο, ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες, τεχνικό επιστημονικό προσωπικό ή και αξιωματικούς που διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών αναλόγου επιστημονικού αντικειμένου. Οι ερευνητές των δύο ανώτερων βαθμίδων είναι μόνιμοι, ενώ οι ερευνητές των βαθμίδων Γ' και Δ' υπηρετούν με τετραετή θητεία. Τα προσόντα πρόσληψης και εξέλιξης των ερευνητών των βαθμίδων και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Λ.Ε.) είναι εκείνα των αντίστοιχων

βαθμίδων του ν. 1514/1985. Για την αξιολόγηση των προσόντων αυτών λαμβάνονται επιπροσθέτως υπόψη οι ιδιαιτερότητες διεξαγωγής και η απαγόρευση δημοσίευσης πορισμάτων έρευνας στον τομέα της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας. Στο Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. μπορούν να προσλαμβάνονται επισκέπτες εμπειρογνώμονες ερευνητές και συνεργαζόμενοι ερευνητές, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 1514/1985.

7. Οι υπάρχουσες εξήντα (60) μόνιμες οργανικές θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού του ν.δ. 125/1974, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 609/1977, μετατρέπονται σε ισάριθμες συνιστώμενες εξήντα (60) οργανικές μη δια-βαθμισμένες και κοινές ως προς τις βαθμίδες Α', Β', Γ' και Δ' θέσεις ερευνητικού προσωπικού της κατηγορίας του ν. 1514/1985 για τη στελέχωση του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α.. Το προσωπικό των Ερευνητικών Κέντρων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατέχει θέσεις του ν.δ. 125/1974 και δεν θα ενταχθεί σε θέσεις προσωπικού της κατηγορίας του ν.1514/1985, καταλαμβάνει μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται αυτοδικαίως, καθ' υπέρβαση των οργανικών θέσεων των Ινστιτούτων του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. και εξακολουθεί να αμείβεται σύμφωνα με τις ισχύουσες προ της δημοσίευσης του παρόντος διατάξεις. Οι θέσεις αυτές καταργούνται με την αποχώρηση του υπαλλήλου.

8. Οι αποδοχές του ερευνητικού, Ε.Λ.Ε. και τεχνικού προσωπικού του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α. είναι οι εκάστοτε ισχύουσες αποδοχές του ερευνητικού, Ε.Λ.Ε. και τεχνικού προσωπικού αντίστοιχα, των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων του ν. 1514/1985, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 17 του ν. 2530/1997 και στο ν. 2768/1999. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αντίστοιχων επιδομάτων των περιπτώσεων γ' και δ' της παραγράφου 3 του άρθρου 17 του ν. 2530/ 1997. Το ερευνητικό, Ε.Λ.Ε. και τεχνικό προσωπικό υποχρεούται, οσάκις απαιτείται, να παρέχει τις υπηρεσίες του εκτός του ερευνητικού κέντρου, σε χώρους με ειδικές συνθήκες και ωράριο εργασίας καθοριζόμενο από το επιστημονικό συμβούλιο του Κ.Ε.Τ.ΕΘ.Α..

9. Η ιδιότητα του ερευνητή, Ε.Λ.Ε. και τεχνικού προσωπικού είναι ασυμβίβαστη με κάθε άλλη έμμισθη δραστηριότητα, εκτός εάν του χορηγηθεί άδεια προς τούτο από το Εποπτικό Συμβούλιο. Το ανωτέρω προσωπικό δεν δικαιούται να παρέχει ίδιες ή παρεμφερείς υπηρεσίες ή να ασκεί ίδιες ή παρεμφερείς δραστηριότητες σε οποιουδήποτε είδους άλλο φορέα, νομικό ή φυσικό πρόσωπο, εκτός αν του χορηγηθεί άδεια από το Εποπτικό Συμβούλιο.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

send