logo-print

Άρθρο 11 - Νόμος 2920/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Ανώνυμες Εταιρίες
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Άρθρο 11 Λοιπές διατάξεις

1. Η παρ. 1 και η περίπτωση α' της παρ. 2 του άρθρου 4

του Ν.Δ. 181/1974 «περί προστασίας εξ ιοντιζουσών ακτινοβολιών» (ΦΕΚ 347 Α') αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Για την άσκηση στην Ελλάδα, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οποιασδήποτε δραστηριότητας, που εμπίπτει στο άρθρο 1 του παρόντος, απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας.

2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο άδεια χορηγείται, κατά περίπτωση:

α) Για την εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων παραγωγής ιοντιζουσών ακτινοβολιών για ιατρικούς σκοπούς εν γένει, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίων ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές εφαρμογές εν γένει, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, μετά από σύμφωνη γνώμη τριμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας. Απαγορεύεται ο διορισμός, ως μέλους της Επιτροπής, προσώπου, που είναι ο ίδιος ή ο σύζυγός του ή συγγενής του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού, εταίρος ή μέτοχος ή μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ή διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος εταιρείας, με αντικείμενο την παραγωγή, εισαγωγή, διάθεση ή εκμετάλλευση μηχανημάτων, για τη λειτουργία των οποίων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

Προϋπόθεση για την έκδοση της ειδικής άδειας λειτουργίας είναι η προηγούμενη κτήση άδειας σκοπιμότητας, η οποία χορηγείται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου Νομάρχη, μετά από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου.

Η απόφαση για τη χορήγηση της άδειας σκοπιμότητας πρέπει να περιέχει ειδική αιτιολογία στα εξής κριτήρια: 1) εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, 2) καταλληλότητα της περιοχής για εγκατάσταση του μηχανήματος, 3) πυκνότητα του πληθυσμού και πιθανότητα επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων της περιοχής από την άσκοπη διασπορά πηγών και μηχανημάτων παραγωγής ιοντιζου-σών ακτινοβολιών, 4) ανάπτυξη νέων τεχνικών και ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων εργαστηρίων.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να καθορίζονται πρόσθετα κριτήρια, κοινωνικά, χωροταξικά, υγειονομικά και οικονομικά και να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την έκδοση της άδειας σκοπιμότητας. Εκκρεμείς αιτήσεις, σε οποιοδήποτε στάδιο, κατά την ημέρα δημοσίευσης της διάταξης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επανεξετάζονται ως νέες αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας.»

2. Στην παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν.Δ. 181/1974 (ΦΕΚ 347 Α') προστίθεται το παρακάτω εδάφιο:

« Η ειδική άδεια χορηγείται και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, με την επιστημονική ευθύνη ιατρού, που έχει τα προσόντα που ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο.»

3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ, μπορεί να συγκροτούνται επιτροπές για την έγκριση εκτέλεσης μαγνητικών τομογραφιών. Ο τρόπος λειτουργίας των επιτροπών αυτών και η διαδικασία έγκρισης εκτέλεσης των μαγνητικών τομογραφιών διέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 163/ 1988 «περί κοστολογήσεως της ιατρικής πράξεως της μαγνητικής τομογραφίας» (ΦΕΚ 75 Α'), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο μόνο του Π.Δ. 427/1988 (ΦΕΚ 197 Α'), όπως κάθε φορά ισχύουν. Απαγορεύεται ο διορισμός, ως μέλους των παραπάνω Επιτροπών, προσώπου, που είναι ο ίδιος ή ο σύζυγός του ή συγγενής του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού, εταίρος ή μέτοχος ή μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ή διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος εταιρείας με αντικείμενο την παραγωγή, εισαγωγή, διάθεση ή εκμετάλλευση μηχανημάτων μαγνητικής τομογραφίας.

4. Ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας με αιτιολογημένη απόφασή του, μετά από πρόταση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, δύναται να αναστέλλει για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μήνες τη διενέργεια αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Διοικητικών και Πειθαρχικών Συμβουλίων των Τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

5. Η παράγραφος 4 του άρθρου 51 του Ν. 3601/1928, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με την παρ. Β4 του άρθρου 58 του Ν. 1539/1985 (ΦΕΚ 64 Α'), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι αντιπρόσωποι και τα μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Φαρμακευτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, καθώς και οι χρησιμοποιούμενοι από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο συνεργάτες ή ειδικοί επιστήμονες ή άλλα ειδικά πρόσωπα, χρησιμοποιούμενα για την εκπλήρωση των σκοπών αυτού, όταν προσέρχονται σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. των Γενικών Συνελεύσεων, των Επιτροπών, του Ανώτατου Φαρμακευτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου ή εκτελούν ανατεθείσα υπηρεσία, δικαιούνται:

α) Εξόδων κίνησης.

β) Ημερήσιας αποζημίωσης για το χρόνο απασχόλησής τους και τα έξοδα παραμονής και διατροφής, τα οποία καθορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ..

Με την ίδια διαδικασία καθορίζονται και τα μηνιαία έξοδα παράστασης του Προέδρου του Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.»

6. Η υποβολή της αίτησης για τη λήψη πιστοποιητικού εξειδίκευσης στη Λοιμωξιολογία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 24 του Ν. 2716/1999 «Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 96 Α'), δεν υπόκειται σε χρονικό περιορισμό. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 24 του παραπάνω νόμου καταργείται.

7. Η προθεσμία των έξι (6) μηνών για την εκδίκαση των εκκρεμουσών ενστάσεων από τις ειδικές επιτροπές, όπως αυτή αναφέρεται στην παρ. 12 του άρθρου 37 του Ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α') και παρατάθηκε με το άρθρο 28 παρ. 7 του Ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236 Α') για ένα χρόνο, παρατείνεται για έξι (6) μήνες ακόμη, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

8. Στο τέλος της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν. 2623/ 1998 «Ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, οργάνωση και άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών, εκσυγχρονισμός της εκλογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ 139 α'), προστίθεται το παρακάτω εδάφιο:

« Νομάρχες, Βοηθοί Νομάρχες, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, οι οποίοι είναι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τελούν σε ειδική άδεια, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων και αυτές των άρθρων 298 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (π.δ 410/1995 ΦΕΚ 231 Α') και 113 του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (π.δ. 30/1996 ΦΕΚ 21 Α') επιτρέπεται, μετά από αί-τησή τους και εφόσον αυτό απαιτείται από τις ανάγκες Νοσοκομείου εκτός νομού ή Κέντρου Υγείας στο οποίο

υπηρετούν, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών της υπηρεσίας τους και να λαμβάνουν τη νόμιμη αποζημίωση. Εφημερίες που πραγματοποιήθηκαν από τα παραπάνω πρόσωπα σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας μέχρι τη δημοσίευση αυτού του νόμου θεωρούνται νόμιμες.

9. Ιατροί και υπάλληλοι Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, που παραιτήθηκαν ή παραιτούνται υποχρεωτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56 του Συντάγματος και αυτές της εκλογικής νομοθεσίας, για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι βουλευτές, επανερχόμενοι στην υπηρεσία, κατ' εφαρμογή της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 18 του Ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α'), επιτρέπεται, πλέον των ρυθμίσεων της παραπάνω διάταξης, να τοποθετούνται με απόφαση του οικείου Υπουργού, κατόπιν αιτήσεώς τους, σε κενές ή σε συνιστώμενες προσωρινές και προσωποπαγείς οργανικές θέσεις σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του Ε.Σ.Υ., που εδρεύει εκτός της Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης.

10. Ιατροί και Οδοντίατροι, μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., που υπηρετούσαν σε οργανικές ή και προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου Ε.Σ.Υ. και επέλεξαν, με δήλωσή τους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 24 του Ν. 2530/1997 (ΦΕΚ 218 Α'), την έξοδό τους από το Ε.Σ.Υ., επιτρέπεται να ανακαλέσουν τη δήλωσή τους και να επιλέξουν την παραμονή τους στο Ε.Σ.Υ., μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, με την προϋπόθεση ότι μέχρι το χρόνο αυτόν δεν θα έχει προκηρυχθεί η πλήρωση της οργανικής τους θέσης.

11. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από ιδιωτικές κλινικές, κατ' εφαρμογή της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 149 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123 Α'), παύουν να ισχύουν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου. Επέκταση σε δύναμη των κλινών των παραπάνω κλινικών επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 2 του Π.Δ. 235/2000 (ΦΕΚ 199 Α').

12. Η δεύτερη περίοδος του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν. 2646/1998 (ΦΕΚ 236 Α') αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:

«......Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Πατριωτικού Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας (Π.Ι.Κ.Π.Α.), του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.) και του Κέντρου Βρεφών « Η ΜΗΤΕΡΑ», που θα επιλεγεί για να ενταχθεί στο νέο φορέα, εντάσσεται μετά από δή-λωσή του σε μόνιμες θέσεις του νέου Οργανισμού ή σε προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες θα προέλθουν από μετατροπή ισάριθμων αντίστοιχης κατηγορίας και αντίστοιχου ή παρεμφερούς κλάδου οργανικών θέσεων, οι οποίες καταργούνται με την, για οποιονδήποτε λόγο, αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών από την Υπηρεσία. Μέχρι την κατάργηση των παραπάνω προσωρινών θέσεων, απαγορεύεται η πλήρωση αντίστοιχου αριθμού οργανικών θέσεων μονίμων υπαλλήλων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Πρόνοιας ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την ένταξη του παραπάνω προσωπικού.»

13. Η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 2646/1998 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:

« Από την πρώτη Ιανουαρίου του έτους 2002, τα ΙδρύΦΕΚ 131

ματα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, που προβλέπονται από το άρθρο 11 του Ν. 1431/1984 (ΦΕΚ 46 Α') καταργούνται ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που δεν θα έχουν μεταβιβασθεί για οποιονδήποτε λόγο, μέσα στο διάστημα αυτό, μεταβιβάζονται προσωρινά με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, που προβλέπεται από το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, μέχρι τη μεταβίβασή τους στους Ο.Τ.Α. Α' βαθμού.»

14. Στη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 18 του Ν. 2592/ 1998 (ΦΕΚ 57 Α') υπάγεται και το προσωπικό των κλάδων του άρθρου 7 του Ν. 1609/1986 (ΦΕΚ 86 Α'), που έχει προσληφθεί ή θα προσληφθεί στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Μονάδες αυτών, μετά την έναρξη της ισχύος του Ν.

1609/1986.

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
send