logo-print

Άρθρο 9 - Νόμος 3297/2004 - Αντικατάσταση - τροποποίηση - συμπλήρωση του Ν. 3066/2002 (ΦΕΚ 252 Α'), όπως ισχύει

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/12/2004

Υπό κωδικοποίηση
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

1. Το τελευταίο εδάφιο του στοιχείου γ' της παρ. 1 του άρθρου 6 τροποποιείται ως εξής:

«Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να ανατεθούν στον Πρόεδρο, τον Γενικό Διευθυντή ή σε άλλα μέλη του Δ.Σ. ορισμένες από τις εξουσίες αυτές.»

2. Η παρ. 3 του άρθρου 7, όπως προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 3190/2003 (ΦΕΚ 249 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Επί τέσσερα (4) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, για τη στελέχωση του Ταμείου με κάθε φύσεως προσωπικό εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 2919/2001 (ΦΕΚ 128 Α').»

3. Το στοιχείο γ' του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής: «γ.α'. Όταν δεν ασκείται η ένσταση διζήσεως, το ποσό

που καλύπτεται με την εγγύηση, σε περίπτωση κατάπτωσης αυτής, προκύπτει από το ποσό της οφειλής της ΜΕ κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης πίστωσης, μείον τυχόν εισπραχθέντα ποσά μέχρι την ημερομηνία καταβολής του οφειλόμενου από το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. ποσού, επί το ποσοστό εγγύησης του ΤΕ.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε.

β'. Όταν ασκείται η ένσταση διζήσεως, το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. καταβάλλει προκαταβολή που αντιστοιχεί στο είκοσι τοις εκατό (20%) της εγγύησής της, όπως αυτή υπολογίζεται κατά την ημέρα καταγγελίας της σύμβασης πίστωσης, με βάση την οφειλή της ΜΕ και το ποσοστό της εγγύησής της.

Όταν ασκείται η ένσταση διζήσεως, το ποσό που καλύπτεται με την εγγύηση, σε περίπτωση κατάπτωσης αυτής προκύπτει από:

αα) την οφειλή της ΜΕ κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης πίστωσης,

ββ) πλέον τόκων μέχρι δεκαοκτώ (18) μήνες κατ' ανώτατο όριο επί του ποσού που προκύπτει από την αφαίρεση της προκαταβολής του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. από την οφειλή της ΜΕ, κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης πίστωσης,

γγ) μείον τυχόν εισπραχθέντα ποσά.

Το ποσό που προκύπτει σύμφωνα με τα παραπάνω πολλαπλασιάζεται επί το ποσοστό της εγγύησης του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. Από το ποσό αυτό αφαιρείται η καταβληθείσα προκαταβολή, για να υπολογιστεί το τελικό ποσό που θα καταβάλει το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. στην τράπεζα.

Το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. καταβάλλει την παραπάνω προκαταβολή εντός τριμήνου από την ημερομηνία παραλαβής από την τράπεζα συστημένης επιστολής για την καταγγελία της σύμβασης πίστωσης.

Στις περιπτώσεις που: α) δεν καταπέσει τελικώς η εγγύηση του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε., β) ανακληθεί η εγγύηση του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. και γ) ρυθμιστεί η οφειλή της ΜΕ από την τράπεζα, η καταβληθείσα προκαταβολή επιστρέφεται στο Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. εντός διμήνου, έντοκα από την ημέρα της καταβολής της έως την ημέρα της επιστροφής, με επιτόκιο ίσο με αυτό των μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, της έκδοσης που προηγείται από την ημερομηνία επιστροφής της προκαταβολής.»

4. Το στοιχείο ε' του άρθρου 8 τροποποιείται ως εξής: «ε. Οι επιχειρήσεις για τις οποίες εγγυάται το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. καταβάλλουν σε αυτό προμήθειες, το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμολογιακή πολιτική του και εξαρτάται από το ύψος του αναλαμβανόμενου κινδύνου. Η προμήθεια για τις εγγυήσεις επί δανείων δεν μπορεί να υπολείπεται του ενάμισι τοις εκατό (1,5%) επί του αναλαμβανόμενου κινδύνου:»

5. Η παρ. 1 του άρθρου 10 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το Ταμείο δεν υπόκειται σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, απαλλάσσεται από το φόρο έναρξης της δραστηριότητας και την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και έχει όλα τα διοικητικά, οικονομικά και δικαστικά προνόμια του Δημοσίου, ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου.»

6. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 10, προστίθενται παράγραφοι 3 και 4 που έχουν ως εξής:

«3. Οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 105 του Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α') εφαρμόζονται ανάλογα και στο Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε., για το οποίο, το ποσοστό επί του ποσού του ετήσιου μέσου όρου των εν ενεργεία εγγυήσεων ορίζεται ένα τοις εκατό (1%).

4. Το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. μπορεί να ανοίγει λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης και Διαθεσίμων Κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα στη Διεύθυνση Εργασιών του Δημοσίου - Τμήμα Δημοσίων Οργανισμών, με σκοπό τη διαχείριση των διαθεσίμων κεφαλαίων του και από την Τράπεζα αυτή.»

7. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων 3, 5 και η υπ' αριθμόν 3 που προστέθηκε με την παρ. 6 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του Ν. 3066/2002.

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ