logo-print

Άρθρο 5 - Νόμος 3257/2004

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024

Άρθρο 5

1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 54 του Κώδικα, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 292/2003 (ΦΕΚ 248 Α'), προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας επιτρέπεται η απόλυση αντιρρησιών συνείδησης από τις μονάδες ή τους φορείς όπου υπηρετούν και πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου πλήρους ή μειωμένης άοπλης ή εναλλακτικής πολιτικής - κοινωνικής υπηρεσίας, που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο. Οι υπόχρεοι άοπλης θητείας δεν μπορούν να απολυθούν πριν από την πάροδο του χρόνου της ένοπλης θητείας, που ισχύει κάθε φορά για την κατηγορία τους, προσαυξημένης κατά το 1/2 αυτής. Οι υπόχρεοι εναλλακτικής πολιτικής - κοινωνικής υπηρεσίας δεν μπορούν να απολυθούν πριν από την πάροδο του διπλάσιου, μειωμένου κατά ένα (1) μήνα, της ένοπλης θητείας, που ισχύει κάθε φορά για την κατηγορία τους.»

2. Οι περιπτώσεις 4 και 5 της υποπαραγράφου γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Κώδικα, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 292/2003 (ΦΕΚ 248 Α'), αντικαθίστανται ως εξής:

«4. Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα, που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία.

5. Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας.»

3. Οι παράγραφοι 8 έως 11 του άρθρου 33 του Κώδικα, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 292/2003 (ΦΕΚ 248 Α'), αντικαθίστανται ως εξής:

«8. Αναγνωρίζεται ως χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας ο χρόνος κατά τον οποίο Έλληνες υπηρέτησαν οποτεδήποτε με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις συμμαχικού κράτους ή Κράτους - Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Η υπηρεσία που αναγνωρίζεται καλύπτει στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση, την οποία υπέχουν πριν, κατά ή μετά την υπηρεσία τους σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις συμμαχικού κράτους ή Κράτους - Μέλους της Ε.Ε., καθώς και τυχόν πρόσθετες στρατιωτικές υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί οποτεδήποτε.

9. Όσοι δεν καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις ανωτέρω υποχρεώσεις μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο αυτών, μετά προηγούμενη αναγνώριση τριών (3) τουλάχιστον μηνών υπηρεσίας σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις συμμαχικού κράτους ή Κράτους - Μέλους της Ε.Ε.. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 25 του Ν. 1763/1988 (ΦΕΚ 57 Α') εφαρμόζονται και στην προκείμενη περίπτωση.

10. Όσοι από τους αναφερόμενους στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού διατελούν ή διατέλεσαν οποτεδήποτε σε ανυποταξία, εξαιρούνται από την πρόσκληση ή τις προσκλήσεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι. Το αξιόποινο της ανυποταξίας τους εξαλείφεται με παραγραφή και αίρονται όλες οι σχετικές συνέπειες από την ημερομηνία αναγνώρισης της υπηρεσίας τους στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις συμμαχικού κράτους ή Κράτους -Μέλους της Ε.Ε.. Οι δικογραφίες για τις ανυποταξίες τίθενται στο αρχείο με πράξη του εισαγγελέα του αρμόδιου Στρατιωτικού Δικαστηρίου.

11. Στις διατάξεις των παραγράφων 8, 9 και 10 του άρθρου αυτού υπάγονται και όσοι έχουν υπηρετήσει σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις συμμαχικού κράτους ή Κράτους - Μέλους της Ε.Ε. πριν από την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας.»

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send