logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 3311/2005

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Άρθρο 2 Ορισμοί

1. «Χώρα Προέλευσης» σημαίνει το έδαφος του Συμβαλλόμενου Μέρους όπου ένα όχημα είναι καταχωρημένο.

2. «Χώρα Υποδοχής» σημαίνει το έδαφος του Συμβαλλόμενου Μέρους όπου ένα όχημα χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις μεταφοράς, εκτός της χώρας καταχώρησης του οχήματος.

3. «Φορέας εκμετάλλευσης μεταφορών» σημαίνει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ή οποιαδήποτε ένωση ή όμιλο προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, που είναι εγγεγραμμένος στο έδαφος ενός εκ των Συμβαλλόμενων Μερών, και που μεταφέρει επιβάτες ή εμπορεύματα είτε έναντι αμοιβής είτε προς ίδιον λογαριασμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας που ρυθμίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα του φορέα εκμετάλλευσης μεταφορών και στην αγορά.

4. «Όχημα» σημαίνει:

α) στη μεταφορά επιβατών - οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα οδικών μεταφορών που είναι προσαρμοσμένο για τη μεταφορά επιβατών, έχει παραπάνω από εννέα θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του οδηγού, και είναι καταχωρημένο στο έδαφος ενός εκ των Συμβαλλόμενων Μερών,

β) στη μεταφορά εμπορευμάτων - ένα μηχανοκίνητο όχημα ή ένας συνδυασμός οχήματος, που είναι καταχωρημένα σε οποιοδήποτε εκ των Συμβαλλόμενων Μερών και που χρησιμοποιούνται και είναι εξοπλισμένα αποκλειστικά για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

5. «Τακτικές επιβατικές γραμμές» σημαίνει τις μεταφορές επιβατών μέσω δρομολογίων και σύμφωνα με προγράμματα που θα έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων και βάσει των οποίων οι επιβάτες μπορούν να εισέλθουν ή να κατέλθουν από το όχημα σε προσδιορισμένες εκ των προτέρων στάσεις.

6. «Γραμμή κλειστής διαδρομής» σημαίνει μία γραμμή δια της οποίας, μέσω επαναλαμβανόμενων μεταβάσεων και διαδρομών επιστροφής, εκ των προτέρων σχηματισμένες ομάδες επιβατών μεταφέρονται από ένα και μόνο τόπο αναχώρησης σε ένα και μόνο τόπο προορισμού. Κάθε ομάδα, αποτελούμενη από τους επιβάτες που πραγματοποίησαν την διαδρομή της μετάβασης, μεταφέρεται πίσω στον τόπο αναχώρησης με μία από τις επόμενες κατοπινές διαδρομές. Τόποι αναχώρησης και προορισμού, αντίστοιχα, σημαίνουν τον τόπο όπου η διαδρομή ξεκινά και τον τόπο όπου λήγει, μαζί με τα περίχωρά τους εντός μίας ακτίνας 50 χιλιομέτρων.

Η πρώτη διαδρομή επιστροφής και η τελευταία διαδρομή μετάβασης σε μία σειρά γραμμών κλειστής διαδρομής γίνονται άνευ φορτίου.

Ο χαρακτηρισμός μίας γραμμής ως γραμμής κλειστής διαδρομής δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι ορισμένοι από τους επιβάτες ίσως ενωθούν με μια άλλη ομάδα για την διαδρομή της επιστροφής.

Μία γραμμή κλειστής διαδρομής που παρέχει κατάλυμα σε τουλάχιστον 80% των επιβατών στον προορισμό και, εάν είναι ανάγκη, κατά την διάρκεια της διαδρομής, με ή χωρίς γεύματα, καλείται «γραμμή κλειστής διαδρομής με παροχή καταλύματος».

7. «Έκτακτη γραμμή» σημαίνει μία γραμμή που δεν εμπίπτει ούτε στον ορισμό της τακτικής επιβατικής γραμμής ούτε στον ορισμό της γραμμής κλειστής διαδρομής.

8. «Άδεια» σημαίνει ένα έγγραφο που θα εκδοθεί από τις Αρμόδιες Αρχές του ενός Συμβαλλόμενου Μέρους στο όχημα του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους για την διενέργεια μεταφορών μεταξύ των εδαφών των δύο Συμβαλλόμενων Μερών ή για την διαμετακόμιση μέσω του εδάφους του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους ή από/προς τρίτες χώρες, όπως και για την φόρτωση στο έδαφος του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.

9. «Διαμετακόμιση» σημαίνει τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών από έναν φορέα εκμετάλλευσης μεταφορών που είναι εγγεγραμμένος σε ένα Συμβαλλόμενο Μέρος μέσω του εδάφους του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.

10. «Ενδομεταφορές» σημαίνει τις μεταφορές επιβατών ή εμπορευμάτων με οχήματα καταχωρημένα στο έδαφος μίας εκ των Συμβαλλόμενων Μερών μεταξύ δύο σημείων εντός του εδάφους της Χώρας Υποδομής.

II. ΕΠΙΒΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ