logo-print

Άρθρο 11 - Νόμος 3317/2005

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Αρθρο 11 Χορήγηση ενισχυμένης προστασίας

1. Κάθε Μέρος πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή κατάλογο πολιτιστικών αγαθών για τα οποία προτίθεται να ζητήσει τη χορήγηση ενισχυμένης προστασίας.

2. Το Μέρος υπό τη δικαιοδοσία ή τον έλεγχο του οποίου τελεί πολιτιστικό αγαθό μπορεί να ζητήσει την εγγραφή του αγαθού αυτού στον Κατάλογο που θα καταρτιστεί σύμφωνα με το Αρθρο 27 υποπαράγραφος 1(β). Το αίτημα αυτό περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια που αναφέρονται στο Αρθρο 10. Η Επι514

τροπή μπορεί να καλέσει ένα Μέρος να ζητήσει την εγγραφή πολιτιστικού αγαθού στον Κατάλογο.

3. Άλλα Μέρη, η Διεθνής Επιτροπή της Κυανής Ασπίδας και άλλοι μη κυβερνητικοί οργανισμοί με σχετική εμπειρία μπορούν να συστήσουν στην Επιτροπή συγκεκριμένο πολιτιστικό αγαθό. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να καλέσει ένα Μέρος να ζητήσει την εγγραφή αυτού του πολιτιστικού αγαθού στον Κατάλογο.

4. Ούτε η αίτηση για εγγραφή πολιτιστικού αγαθού που βρίσκεται σε έδαφος, επί του οποίου την κυριαρχία ή δικαιοδοσία διεκδικούν περισσότερα από ένα Κράτη, ούτε η εγγραφή του θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα των μερών στη διαφορά.

5. Μόλις η Επιτροπή λάβει αίτημα για εγγραφή στον Κατάλογο, ενημερώνει όλα τα Μέρη για το αίτημα. Τα Μέρη μπορούν να υποβάλουν στην Επιτροπή παρατηρήσεις σχετικά με το αίτημα αυτό εντός εξήντα ημερών. Οι παρατηρήσεις αυτές γίνονται μόνο επί τη βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται στο Αρθρο 10. Είναι συγκεκριμένες και αναφέρονται σε πραγματικά δεδομένα. Η Επιτροπή εξετάζει τις παρατηρήσεις παρέχοντας στο Μέρος που ζητά την εγγραφή εύλογη δυνατότητα απάντησης πριν από λήψη της απόφασης. Οσάκις τέτοιου είδους παρατηρήσεις υποβάλλονται στην Επιτροπή, οι αποφάσεις για την εγγραφή στον Κατάλογο λαμβάνονται, ανεξαρτήτως του Αρθρου 26, με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των παρόντων και ψηφιζόντων μελών της.

6. Οταν αποφασίζει για ένα αίτημα, η Επιτροπή θα πρέπει να ζητά τη συμβουλή κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, καθώς και ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

7. Η απόφαση για χορήγηση ή άρνηση χορήγησης της ενισχυμένης προστασίας μπορεί να ληφθεί μόνο επί τη βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται στο Αρθρο 10.

8. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν η Επιτροπή έχει συνάγει ότι το Μέρος που ζητά την εγγραφή πολιτιστικού αγαθού στον Κατάλογο δεν μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια του Αρθρου 10 υποπαράγραφος β, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη χορήγηση της ενισχυμένης προστασίας, με την προϋπόθεση ότι το αιτούν Μέρος θα υποβάλει αίτημα διεθνούς συνδρομής σύμφωνα με το Αρθρο

32.

9. Με την έναρξη των εχθροπραξιών, ένα Μέρος στη σύρραξη μπορεί να ζητήσει, κατεπειγόντως, την ενισχυμένη προστασία πολιτιστικών αγαθών υπό τη δικαιοδοσία ή τον έλεγχο του, υποβάλλοντας το αίτημα αυτό στην Επιτροπή. Η Επιτροπή διαβιβάζει πάραυτα το αίτημα αυτό σε όλα τα Μέρη στη σύρραξη. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή θα εξετάζει τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων Μερών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η απόφαση για χορήγηση προσωρινής ενισχυμένης προστασίας λαμβάνεται το ταχύτερο δυνατόν και, ανεξαρτήτως του Αρθρου 26, με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των παρόντων και ψηφιζόντων μελών της. Προσωρινή ενισχυμένη προστασία μπορεί να χορηγηθεί από την Επιτροπή, όσο εκκρεμεί η έκβαση της τακτικής διαδικασίας για τη χορήγηση ενισχυμένης προστασίας, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των υποπαραγράφων α και γ του Αρθρου 10.

10. Η ενισχυμένη προστασία χορηγείται σε πολιτιστικά αγαθά από την Επιτροπή από τη στιγμή της εγγραφής τους στον Κατάλογο.

11. Ο Γενικός Διευθυντής γνωστοποιεί, χωρίς καθυστέρηση, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και

σε όλα τα Μέρη κάθε απόφαση της Επιτροπής για εγγραφή πολιτιστικού αγαθού στον Κατάλογο.

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ