logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 3149/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Άρθρο 2

Διοίκηση, αρμοδιότητες οργάνων της Ε.Β.Ε.

1. Όργανα Διοίκησης της Ε.Β.Ε. είναι το Εφορευτικό Συμβούλιο και ο Γενικός Διευθυντής.

2. α) Το Εφορευτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) της Ε.Β.Ε. έχει επτά μέλη και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του ΥΠ.Ε.Π.Θ., έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων και πέντε πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους, με σημαντικό έργο στους τομείς του πολιτισμού, των επιστημών ή της παραγωγής, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους. Η θητεία των μελών είναι τριετής. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων εκλέγεται, με τον αναπληρωτή του, από το σύνολο των εργαζομένων στην Ε.Β.Ε., οι οποίοι συνέρχονται για το σκοπό αυτόν ύστερα από σχετικό αίτημα του Τμήματος Α' Βιβλιοθηκών της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων του ΥΠ.Ε.Π.Θ., με το οποίο τάσσεται και εύλογη προθεσμία, μέσα στην οποία πρέπει να του γνωστοποιηθούν τα ονόματα αυτών που εξελέγησαν. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και ο αναπληρωτής του ορίζονται από τον Υπουργό.

β) Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται το Ε.Σ. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος αυτού. Το Ε.Σ. συγκαλείται με πρόσκληση του Προέδρου του εντός δεκαπέντε ημερών από το διορισμό των μελών του.

γ) Το Ε.Σ. συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα και ενδιάμεσα κατά την κρίση του Προέδρου. Ο Πρόεδρος συγκαλεί υποχρεωτικά το Ε.Σ. όταν το ζητήσει ο Γενικός Διευθυντής ή τρία τουλάχιστον μέλη του, που οφείλουν να προσδιορίζουν και τα θέματα για τα οποία ζητούν την έκτακτη σύγκληση. Ο Γενικός Διευθυντής μετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς ψήφο και εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Γραμματέας του Ε.Σ. είναι υπάλληλος της Ε.Β.Ε. που ορίζεται από τον Πρόεδρο.

δ) Εάν ένα τακτικό μέλος και ο αναπληρωτής του παραιτηθούν ή δεν υπάρχουν αντικαθίστανται για το υπόλοιπο της θητείας τους. Ένα μέλος θεωρείται ότι παραιτήθηκε αν δεν παρίσταται σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις.

ε) Τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Σ. ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

3. Το Ε.Σ. είναι το ανώτατο όργανο της Ε.Β.Ε. και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Διαμορφώνει την πολιτική της Ε.Β.Ε.

β) Μεριμνά για την επίτευξη του σκοπού της Ε.Β.Ε., επιδιώκει ενεργό συμμετοχή της στην πολιτιστική και πληροφοριακή ανάπτυξη του τόπου, αποφασίζει την οργάνωση ή συμμετοχή της σε εθνικές ή διεθνείς εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, σεμινάρια, ανακοινώσεις ή εκθέσεις σε θέματα σχετικά με το σκοπό της, αποφασίζει για κάθε θέμα σχετικό με την υλοποίηση προγραμμάτων και παρακολουθεί την πορεία της πραγματοποίησής τους.

γ) Εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία της Ε.Β.Ε.

δ) Εγκρίνει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό της Ε.Β.Ε.

ε) Εξασφαλίζει τον έλεγχο της περιουσίας και της οικονομικής διαχείρισης της Ε.Β.Ε. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

στ) Αποφασίζει για θέματα δαπανών και προμηθειών. ζ) Καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας

της Ε.Β.Ε.

η) Εγκρίνει την πολιτική επιλογής, απόσυρσης και διάθεσης των πολλαπλών αντιτύπων του Υλικού της Ε.Β.Ε.

θ) Εγκρίνει την ετήσια έκθεση που υποβάλλει ο Γενικός Διευθυντής.

ι) Αποδέχεται ή αποποιείται κληρονομίες, κληροδοσίες ή δωρεές και κάθε είδους χορηγίες, επιχορηγήσεις ή εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

ια) Γνωμοδοτεί για την ανανέωση της θητείας του Γενικού Διευθυντή.

ιβ) Προγραμματίζει και εισηγείται στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. την πρόσληψη προσωπικού.

ιγ) Τοποθετεί, μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών.

ιδ) Εγκρίνει συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, που προωθούν την αποστολή της Ε.Β.Ε.

ιε) Έχει κάθε αρμοδιότητα που δεν ανατίθεται ειδικώς σε άλλο όργανο της Ε.Β.Ε.

Το Ε.Σ. μπορεί να μεταβιβάζει κάποιες από τις αρμοδιό-τητές του στον Πρόεδρο ή το Γενικό Διευθυντή.

4. Ο Πρόεδρος συγκαλεί το Ε.Σ., καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, προεδρεύει στις συνεδριάσεις του και επιβλέπει για την εκτέλεση των αποφάσεών του. Έχει ακόμη τις αρμοδιότητες που του μεταβιβάζει το Ε.Σ.

5. α) Η θέση του Γενικού Διευθυντή της Ε.Β.Ε. είναι αποκλειστικής απασχόλησης και πληρώνεται με επιλογή, ύστερα από σχετική προκήρυξη. Η προκήρυξη εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σε δύο ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες, μία των Αθηνών και μία της Θεσσαλονίκης. Οι αιτήσεις των υποψηφίων και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα ημερών από την ημέρα που ορίζεται ρητώς στην προκήρυξη. Η επιλογή γίνεται από επταμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν: αα) Ο Πρόεδρος και δύο μέλη του Ε.Σ. της Ε.Β.Ε., ββ) ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Πανεπιστημίου και ένα μέλος Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) Τ.Ε.Ι. ειδικότητας βιβλιοθηκονομίας, γγ) ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετεί στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. και δδ) ένα μέλος Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου ή Ε.Π. Τ.Ε.Ι. Τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων. Τα μέλη της επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται πριν λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος της επιτροπής, καθώς και ο Γραμματέας της. Η επιτροπή πριν παραλάβει τις αιτήσεις των υποψηφίων θέτει κριτήρια σύμφωνα με τα προσόντα και ορίζει μονάδες για κάθε κριτήριο και για τη συνέντευξη στην οποία καλούνται ενώπιόν της οι υποψήφιοι. Όταν περατώσει το έργο της η επιτροπή είτε προτείνει στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να κηρυχθεί άγονη η προκήρυξη είτε συντάσσει αξιολογικό πίνακα κατάταξης, από τον οποίο αυτός επιλέγει.

β) Οι υποψήφιοι απαιτείται να έχουν τα ακόλουθα προσόντα:

αα) Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ββ) Διδακτορικό δίπλωμα στη βιβλιοθηκονομία ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου και μεταπτυχιακό τίτλο στη βιβλιοθηκονομία ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου και πτυχίο στη βιβλιοθηκονομία Τμήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι τίτλοι μπορεί να είναι ιδρύματος της ημεδαπής ή αναγνωρισμένοι ισότιμοι της αλλοδαπής.

γγ) Άριστη γνώση μίας γλώσσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ελληνικής.

δδ) Εμπειρία εργασίας ή συνεργασίας σε διεθνή προγράμματα σχετικά με το σκοπό της Ε.Β.Ε.

εε) Δωδεκαετή προϋπηρεσία στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, κατά προτίμηση σχετική με το σκοπό της Ε.Β.Ε.

Συνεκτιμάται ιδιαιτέρως συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα στη βιβλιοθηκονομία και αποδεδειγμένη εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών και υπηρεσιών.

γ) Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Β.Ε. είναι δημόσιος λειτουργός και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά για πέντε έτη, ύστερα από γνώμη του Ε.Σ. Στον Γενικό Διευθυντή της Ε.Β.Ε. χορηγείται ειδικό επίδομα αυξημένων προσόντων, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

δ) Εφόσον αυτός που επιλεγεί υπηρετούσε πριν το διορισμό του σε υπηρεσία του δημόσιου τομέα, θεωρείται

ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ανήκει οργανικά, για κάθε συνέπεια, στην υπηρεσία αυτή και στον κλάδο από τον οποίο προέρχεται, εκτός από τη λήψη αποδοχών ή για θέματα που ορίζονται ρητά από το νόμο αυτόν. Η θητεία στην Ε.Β.Ε. θεωρείται σε κάθε περίπτωση πραγματική υπηρεσία στην οργανική του θέση, στην οποία εξελίσσεται κανονικώς, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν. Μετά το τέλος της θητείας του επιστρέφει στην οργανική του θέση. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι κενή η θέση, συνιστάται για το σκοπό αυτόν αντίστοιχη προς την οργανική του προσωποπαγής θέση, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

6. Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Β.Ε. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Διευθύνει την Ε.Β.Ε., έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της και είναι εκκαθαριστής δαπανών. β) Έχει την ευθύνη της στρατηγικής ανάπτυξης της

Ε.Β.Ε.

γ) Εισηγείται στο Εφορευτικό Συμβούλιο: αα) τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, ββ) το στρατηγικό σχεδιασμό, γγ) τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό, δδ) την αγορά Υλικού και την πολιτική επιλογής, απόσυρσης, ανταλλαγής και εν γένει διάθεσης του πολλαπλού Υλικού, εε) τον προγραμματισμό πρόσληψης κάθε είδους προσωπικού, στστ) κάθε θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του Ε.Σ.

δ) Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών και του προσωπικού της Ε.Β.Ε., αναθέτει την άσκηση επί μέρους αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και φροντίζει για την αξιοποίηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Οργανισμός.

ε) Τοποθετεί το προσωπικό στις επί μέρους Υπηρεσίες, εκτός των προϊσταμένων των Υπηρεσιών.

στ) Εκπροσωπεί την Ε.Β.Ε. δικαστικώς και εξωδίκως.

ζ) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του μεταβιβάζει το

Ε.Σ.

7. Με απόφαση του Ε.Σ., Διευθυντής της Ε.Β.Ε. κατηγορίας ΠΕ αναπληρώνει το Γενικό Διευθυντή όταν απουσιάζει ή κωλύεται ή ασκεί τα καθήκοντά του όταν αυτός ελλείπει.

8. Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Β.Ε. μπορεί να προβαίνει σε αγορά Υλικού και χωρίς προηγούμενη έγκριση της δαπάνης από το Ε.Σ., όταν: α) πρόκειται για σπάνιο, πολύτιμο ή δυσεύρετο Υλικό που εξυπηρετεί το σκοπό της Ε.Β.Ε. ή συμπληρώνει τις Συλλογές της και διατίθεται με διαδικασία πλειστηριασμού που διεξάγεται δημοσίως, β) το ποσό αγοράς δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Για την υλοποίηση της διάταξης αυτής υπάρχει ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό της Ε.Β.Ε. και οι αγορές διενεργούνται στο πλαίσιο της πίστωσης που εγγράφεται ετησίως για το σκοπό αυτόν. Η πίστωση αυτή καθώς και το ποσό που αναφέρεται στην περίπτωση β' μπορεί να αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια της ετήσιας χρήσης με απόφαση του Ε.Σ.

9. Τα ειδικότερα καθήκοντα των οργάνων διοίκησης της Ε.Β.Ε. μπορεί να προσδιορίζονται στον Οργανισμό, στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου αυτού.

10. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καταρτίζεται ο "Οργανισμός Διοίκησης και Λειτουργίας Ε.Β.Ε." (Οργανισμός).

Με τον Οργανισμό ρυθμίζονται θέματα που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την εν γένει οργάνωση και δράση της Ε.Β.Ε. και ιδίως: α) την οργάνωση, τη διοικητική διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών, β) την απόκτηση, οργάνωση, διαχείριση, συντήρηση του Υλικού, γ) τις υπηρεσίες προς το κοινό, δ) τη συμμετοχή σε Δίκτυα Βιβλιοθηκών, ε) τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με άλλες Βιβλιοθήκες και λοιπούς φορείς, στ) τη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής, ζ) την τυποποίηση μεθόδων και δεδομένων σύμφωνα με εθνικούς και διεθνείς βιβλιοθηκονομικούς κανόνες, η) τα θέματα των διεθνών αριθμοδοτήσεων (όπως ISBN, ISSN, ISMN), θ) τη σήμανση του Υλικού με σφραγίδα ή άλλο πρόσφορο μέσο, ι) τις εκδόσεις Υλικού, καθώς και ια) κάθε άλλη δραστηριότητα που έχει σχέση με το σκοπό της.

11. Με απόφαση του Ε.Σ., που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, καταρτίζεται "Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας". Με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας ρυθμίζεται, μέσα στο πλαίσιο που οριοθετεί ο Οργανισμός, η ειδικότερη διαδικαστική εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών της Ε.Β.Ε. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send