logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 3144/2003 - Αναδιάρθρωση Διευθύνσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/05/2003

Υπό κωδικοποίηση
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

1. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνιστάται και προστίθεται στον Οργανισμό του Υπουργείου:

Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Εργασίας. Η Διεύθυνση αποτελείται από τα παρακάτω Τμήματα:

α) Τμήμα Πολιτικών Κοινωνικής Προστασίας και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την κοινωνική ενσωμάτωση.

β) Τμήμα για την κοινωνική προστασία και αποκατάσταση ατόμων ειδικών κατηγοριών και

γ) Τμήμα Ισότητας Ευκαιριών.

Στο Τμήμα Πολιτικών Κοινωνικής Προστασίας ανατίθεται η υπηρεσιακή και η διοικητική στήριξη της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Προστασία.

2. Η Διεύθυνση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναδιαρθρώνεται, με αντίστοιχη τροποποίηση του Οργανισμού του Υπουργείου και αποτελείται εφεξής από τα παρακάτω Τμήματα:

α) Τμήμα Πολιτικών Απασχόλησης και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση.

β) Τμήμα Υπηρεσιών Απασχόλησης και Προσωρινής Απασχόλησης και

γ) Τμήμα στήριξης εργαζομένων στην αλλοδαπή και απασχόλησης αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Στο Τμήμα Πολιτικών Απασχόλησης ανατίθεται η υπηρεσιακή και η διοικητική στήριξη της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση.

3. Για τη στελέχωση των προαναφερόμενων Διευθύνσεων συνιστώνται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι παρακάτω θέσεις μόνιμου προσωπικού:

α) είκοσι οκτώ (28) θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού -Οικονομικού, που κατανέμονται σε επί μέρους ειδικότητες του κλάδου αυτού ως εξής:

οκτώ (8) θέσεις ΠΕ Οικονομολόγων

οκτώ (8) θέσεις ΠΕ Κοινωνιολόγων

οκτώ (8) θέσεις ΠΕ Νομικών

δύο (2) θέσεις ΠΕ Στατιστικής

δύο (2) θέσεις ΠΕ Πολιτικών Επιστημόνων,

β) έξι (6) θέσεις του κλάδου ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού.

Προσόντα διορισμού για την πλήρωση των θέσεων είναι τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α'), όπως ισχύει.

Των Διευθύνσεων και Τμημάτων προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων των Διευθύνσεων Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης. Από την έναρξη ισχύος της ανωτέρω απόφασης οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Απασχόλησης, που προβλέπονται στο Π.Δ. 368/1989 (ΦΕΚ 163 α'), όπως ισχύει, ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτής της απόφασης.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί για τη γραμματειακή υποστήριξη της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης και της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας να συγκροτείται γραμματεία από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Απασχόλησης και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας αντιστοίχως.

Με όμοια απόφαση μπορεί να ορίζεται ως συντονιστής για κάθε γραμματεία ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου ή επιστήμονας με ειδίκευση σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αντιστοίχως, μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

5. Για την επιστημονική υποστήριξη των Επιτροπών των άρθρων 1 και 2 μπορεί να γνωμοδοτεί το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης. H εν γένει επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Επιτροπών αποτελεί έργο της Μονάδας Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης, που συνεστήθη με την παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 2874/2000.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την υποβοήθηση του έργου των Εθνικών Επιτροπών μπορεί να συνιστώνται επιτροπές ή ομάδες εργασίας ή έργου με πρόσωπα που ορίζονται από υπουργεία ή υπηρεσίες ή φορείς του Δημοσίου ή είναι επιστήμονες με ειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία, ανάλογα με το αντικείμενο του έργου.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των Επιτροπών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζεται η αποζημίωση για τα μέλη των επιτροπών ή ομάδων εργασίας ή έργου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ