logo-print

Άρθρο 11 - Νόμος 3147/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 11 Ειδικές ρυθμίσεις

1. Οι εκτάσεις που περιήλθαν σε ακτήμονες γεωργούς και κτηνοτρόφους με διανεμητήριο συμβόλαιο από εκούσια κατά το άρθρο 127 του Αγροτικού Κώδικα μεταβίβαση, αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας και εφαρμόζονται γι' αυτούς οι διατάξεις του Κώδικα αυτού. Στις εκτάσεις αυτές το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας.

2. Στις εκτάσεις του κτήματος Μανωλάδας Νομού Αχαΐας, που κατέχονται από τρίτους και οι οποίες δεν αποτελούν δάσος ή δασική έκταση ούτε βρίσκονται εντός των ορίων του αιγιαλού ή της παραλίας και μέχρι πλάτους εκατό μέτρων από την ακτογραμμή και το σύνολο της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της παρόχθιας ζώνης της, δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας το Δημόσιο. Εκκρεμείς δίκες μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και τρίτων για τις εκτάσεις αυτές καταργούνται. Οι σχετικές αγωγές διαγράφονται από τα βιβλία διεκδικήσεων των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων, με αίτηση των ενδιαφερομένων.

3. Συμβολαιογραφικές πράξεις, με τις οποίες επέρχεται μεταβολή εμπράγματου δικαιώματος, που συντάχθηκαν μέχρι την 31.12.1994 κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 3250/1924 (ΦΕΚ 324 Α"), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο μόνο του Ν. 2148/1952 (ΦΕΚ 153 Α"), είναι έγκυρες και ισχυρές μόνο σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις των διατάξεων αυτών.

4. Το με αριθ. 362914/1966 παραχωρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας που εκδόθηκε στο όνομα των γεωργο-κτηνοτρόφων Άνω Σουλίου Αττικής, κατά παράβαση των διατάξεων της αγροτικής νομοθεσίας, είναι έγκυρο και ισχυρό από τότε που εκδόθηκε. Οι δικαιοπραξίες που καταρτίστηκαν με βάση το παραχωρητήριο αυτό είναι έγκυρες και ισχυρές μόνο σε ό,τι αφορά την παράβαση των διατάξεων της αγροτικής νομοθεσίας.

5. Η διανομή και παραχώρηση στους δικαιούχους των εκτάσεων των αγροκτημάτων Πλατάνου Φαρσάλων, Ψυχικού, Γκίνια και Πατώματος Γουνίτσας Νομού Λάρισας, Βραώνος, Γέρακα (Πατήματος-Βριλησσίων), Αγίας Παρασκευής Γέρακα και Σεβδίκιοι Μαραθώνα Νομού Αττικής, Αετοβουνίου, Φιλύρας, Θεοδωριτσίου, Πετρινού, Ροδολίβους και Καστανούσας Νομού Σερρών, Άνω Γραμματικού, Τριών Ελάτων, Πατήματος, Εδέσσης και Κερασιάς περιοχής Έδεσσας Νομού Πέλλας, Κρώμνης και Ασβεσταριού περιοχής Γιαννιτσών Νομού Πέλλας, Παναγού-δας και Λιθοχωρίου Νομού Καβάλας, Σταυρού και Συνοικισμού Κορδελιού Νομού Θεσσαλονίκης, Εξάρχου Νομού Φθιώτιδας, Μαυροπηγής και Προαστίου Νομού Κοζάνης, Ασβεστόπετρας, Αιγινίου, Ρητίνης και Σανατο-ρίου-Πέτρας Νομού Πιερίας, Τριζονιών Νομού Φωκίδας, Αγιάς Νομού Πρέβεζας, Λιθωτού, Κάτω Σουρμένων, Άνω Σουρμένων, Αγίας Παρασκευής, Ροδώνας και Μαυρονε-ρίου Νομού Κιλκίς και των Δήμων Κομοτηνής, Σαππών, Αιγείρου, Αρριανών, Ιάσμου, Μαρώνειας, Νέου Σιδηροχω-ρίου, Σώστη, Φιλύρας και των Κοινοτήτων Αμαξάδων, Κέ-χρου και Οργάνης Νομού Ροδόπης, επιτρέπεται να γίνει κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας. Το αρμόδιο όργανο, το μέγεθος της παραχωρούμενης έκτασης, το οφειλόμενο τίμημα και η διαδικασία καθορισμού και πληρωμής του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής, καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και των συναρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών, που εκδίδεται μία φορά μόνο για κάθε αγρόκτημα και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η διαδικασία διανομής και παραχώρησης, που προβλέπεται από την παράγραφο αυτή, εφαρμόζεται και για όσα κτήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Ν. 2732/1999 (ΦΕΚ 154 A") δεν εκδόθηκε μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος η σχετική απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Οι μέχρι σήμερα εκδοθείσες αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που αφορούν παραχωρήσεις και διανομές ακινήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Ν. 2732/1999, είναι έγκυρες και ισχυρές.

6. Κοινόχρηστες συνεταιρικές εκτάσεις, οι οποίες παραχωρήθηκαν στους οικείους Συνεταιρισμούς Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών κατά πλήρη κυριότητα, δυνάμει συνολικού παραχωρητηρίου του Υπουργείου Γεωργίας, και εκποιήθηκαν κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2258/1952 (ΦΕΚ 285 Α") προς Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς Δωδεκανησίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα πριν από την απελευθέρωση των Νήσων, εφόσον κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης, σύμφωνα με το Ν. 248/1976 (ΦΕΚ 6 Α") χαρακτηρίστηκαν στον οικείο κτηματολογικό πίνακα ως χορτολιβαδικές εκτάσεις, δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Αποφάσεις με τις οποίες κηρύχθηκαν οι εκτάσεις αυτές ως αναδασω-τέες ανακαλούνται με πράξη του αρμόδιου οργάνου.

7. Κοινόχρηστες και διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις, εφόσον δεν διατίθενται για αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, επιτρέπεται να εκμισθώνονται για διάφορους σκοπούς. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζονται το αρμόδιο για την εκμίσθωση όργανο, η διάρκεια, οι όροι, το μίσθωμα και η διαδικασία μίσθωσης, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ