logo-print

Άρθρο 30 - Νόμος 3147/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Άρθρο 30

Ρύθμιση θεμάτων Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος

1. Όργανα Διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.), που συστήθηκε με το άρθρο 94 του Ν. 2127/1993 (ΦΕΚ48 Α") είναι:

α) Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) β) Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. γ) Ο Γενικός Διευθυντής.

2. Το Δ.Σ. είναι επταμελές και απαρτίζεται από:

α) Ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στον τομέα του γάλακτος με τον αναπληρωτή του.

β) Δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Γεωργίας με τους αναπληρωτές τους.

γ) Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τον αναπληρωτή του που ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

δ) Έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.), που ορίζεται από το Δ.Σ. του (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.) με τον αναπληρωτή του.

ε) Έναν εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων, που ορίζεται από την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., με τον αναπληρωτή του.

στ) Έναν εκπρόσωπο των Τυροκόμων - Τυροπαραγω-γών Παραδοσιακών Προϊόντων, που ορίζεται από την Συνομοσπονδία Τυροκόμων - Τυροπαραγωγών Παραδοσιακών Προϊόντων, με τον αναπληρωτή του.

Αν δεν υπάρξει ορισμός των εκπροσώπων δ", ε", στ", εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από τους αντίστοιχους φορείς, ορίζονται από τον Υπουργό Γεωργίας.

Τα μέλη του Δ.Σ. διορίζονται με τα αναπληρωματικά τους με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση διορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται. Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του ΕΛ.Ο.Γ. που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., τα μέλη και ο Γραμματέας του Δ.Σ. λαμβάνουν αποζημίωση, που καθορίζεται με κοινή απόφαση

των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας. Με απόφαση του Δ.Σ. που εγκρίνεται από τον Υπουργό Γεωργίας καθορίζεται και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

3. Το Δ.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Καταρτίζει τους κανονισμούς που προβλέπονται από τις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 94 του Ν. 2127/

1993.

β) Καταρτίζει το γενικό πρόγραμμα επενδύσεων, καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα μελετών, έργων και παροχής υπηρεσιών του ΕΛ.Ο.Γ. και λαμβάνει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και μέτρα για την πραγματοποίηση και εκτέλεση των προγραμμάτων αυτών.

γ) Καταρτίζει και υποβάλλει στον Υπουργό Γεωργίας για έγκριση τον ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό και προβαίνει στις τροποποιήσεις που γίνονται στον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης του.

δ) Αποφασίζει για τη σύναψη συμβάσεων αγορών, πωλήσεων και μισθώσεων κινητών και ακινήτων.

ε) Αποδέχεται τις κάθε είδους επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις, δωρεές και εισφορές τρίτων και καθορίζει τους γενικότερους όρους αποδοχής και διάθεσής τους.

στ) Αποφασίζει τη σύναψη δανείων και εξουσιοδοτεί τα αρμόδια όργανα του ΕΛ.Ο.Γ. να συνάψουν δανειακές συμβάσεις.

ζ) Εγκρίνει συμβάσεις και δαπάνες σύμφωνα με τον κανονισμό προμηθειών του ΕΛ.Ο.Γ.

η) Προτείνει τον Γενικό Διευθυντή, στον Υπουργό Γεωργίας.

θ) Προσλαμβάνει και απολύει το προσωπικό του ΕΛ.Ο.Γ. και εισηγείται προς έγκριση στον Υπουργό Γεωργίας τις κάθε είδους αποδοχές του.

4. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Εκπροσωπεί τον ΕΛ.Ο.Γ. στις σχέσεις του με τις εθνικές αρχές και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν αυτό απαιτείται.

β) Συγκαλεί το Δ.Σ. και διευθύνει τις συνεδριάσεις του.

γ) Παρακολουθεί τη λειτουργία του ΕΛ.Ο.Γ. και ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ..

δ) Καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ..

ε) Εκδίδει και υπογράφει τα αντίγραφα και αποσπάσματα των πρακτικών του Δ.Σ. και είναι υπεύθυνος για την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων του.

στ) Είναι πειθαρχικός προϊστάμενος των υπαλλήλων του ΕΛ.Ο.Γ.

ζ) Αποφασίζει για έκτακτα και επείγουσας φύσης προβλήματα και υποβάλλει για έγκριση στο Δ.Σ. τις αποφάσεις αυτές, στην πρώτη χρονικά συνεδρίασή του, εκτός ημερήσιας διάταξης.

η) Αποφασίζει την αποστολή στο εξωτερικό υπαλλήλων του ΕΛ.Ο.Γ. για εκτέλεση υπηρεσίας, για συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια, εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, καθώς και για την πρόσκληση ειδικών εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό στην Ελλάδα για εκτέλεση υπηρεσίας του

ΕΛ.Ο.Γ.

5. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του ΕΛ.Ο.Γ., εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια ή επικουρική ασφάλιση. Στον Πρόεδρο καταβάλλεται: α)μηνιαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με

κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας, β) οδοιπορικά έξοδα και ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999, όπως ισχύουν κάθε φορά.

Τον Πρόεδρο, αν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος.

6. Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛ.Ο.Γ. διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας για πενταετή θητεία και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προσόντα διορισμού για τη θέση του Γενικού Διευθυντή ορίζονται: α) πτυχίο ανώτατης Γεωπονικής ή Κτηνιατρικής Σχολής της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, β) πενταετής, τουλάχιστον, διοικητική εμπειρία στη διοίκηση και οργάνωση υπηρεσιών στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και γ) άρτια γνώση του αντικειμένου του γάλακτος, που εκτιμάται από σχετικές σπουδές ή και εμπειρία απασχόλησης στον τομέα. Ο Γενικός Διευθυντής για το χρόνο της θητείας του ασφαλίζεται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του ΕΛ.Ο.Γ., εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο δεν καλύπτεται αντίστοιχα από άλλη κύρια και επικουρική ασφάλιση. Στον Γενικό Διευθυντή καταβάλλεται: α) μηνιαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας, β) οδοιπορικά έξοδα κατημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2685/1999, όπως ισχύουν κάθε φορά.

7. Ο Γενικός Διευθυντής έχεις τις εξής αρμοδιότητες: α) Προΐσταται των υπηρεσιών και του προσωπικού του

ΕΛ.Ο.Γ.

β) Μεριμνά για την κατάρτιση του ετήσιουΠρογράμμα-τος μελετών, έργων και παροχής υπηρεσιών, καθώς και για την κατάρτιση ετήσιων και πολυετών προγραμμάτων, επενδύσεων, υποδεικνύοντας τις εγκεκριμένες ή προτεινόμενες πηγές χρηματοδότησης.

γ) Μεριμνά για την κατάρτιση προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού του ΕΛ.Ο.Γ., καθώς και για την κατάρτιση των αναγκαίων τροποποιήσεων του προϋπολογισμού.

δ) Εισηγείται στο Δ.Σ. την ανάθεση μελετών, την εκτέλεση έργων και προμηθειών, την εκμίσθωση κινητών ή ακινήτων πραγμάτων που ανήκουν στον ΕΛ.Ο.Γ., την έγερση αγωγών ή την παραίτηση από αυτές ή το συμβιβασμό ή την παραίτηση από άλλα ένδικα μέσα, καθώς και τη σύναψη δανείου.

ε) Μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. Τον Γενικό Διευθυντή, όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., ένας από τους Συμβούλους ή ανώτερος υπάλληλος του ΕΛ.Ο.Γ., που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ..

8. Συνιστώνται στον ΕΛ.Ο.Γ. εβδομήντα πέντε (75) θέσεις τακτικού προσωπικού που κατανέμονται κατά ειδικότητα ως εξής:

α) Είκοσι δύο (22) θέσεις Π Ε Γεωπονικού ή Κτηνιατρικού

β) Δύο (2) θέσεις ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού γ) Μία (1) θέση ΠΕ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών δ) Μία (1) θέση TE Τεχνολόγων Τροφίμων ε) Οκτώ (8) θέσεις ΔΕ Τεχνικών Εργαστηρίων στ) Εννέα (9) θέσεις TE Τεχνολόγων Γεωπονίας ζ) Δύο (2) θέσεις TE Διοικητικού - Λογιστικού η) Μία (1) θέση TE Πληροφορικής θ) Μία (1) θέση ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού ι) Μια (1) θέση ΔΕ Γραμματέων - Δακτυλογράφων Ξένων Γλωσσών -ία) Δύο (2) θέσεις ΔΕ Διοικητικού ιβ) Τρεις (3) θέσεις ΔΕ Προσωπικού Η/Υ ιγ) Είκοσι (20) θέσεις ΔΕ Οδηγών - Δειγματοληπτών ιδ) Μία (1) θέση ΔΕ Κλητήρα ιέ) Μία (1) θέση TE Τεχνικού ΕργαστηρίωΝ. Οι θέσεις του τακτικού προσωπικού του ΕΛ.Ο.Γ. κατανέμονται μεταξύ Κεντρικής και Περιφερειακών Υπηρεσιών ως εξής:

Α/Α ΚΛΑΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

α) ΠΕ Γεωπονικού ή

Κτηνιατρικού 4 18

β) ΠΕ ΔιοικητικούΟικονομικού 2 γ) Π Ε Διεθνών και

Ευρωπαϊκών Σπουδών - - 1 δ) TE Τεχνολόγων

Τροφίμων 1 ε) ΔΕ Τεχνικών

Εργαστηρίων - - 8

στ) TE Τεχνολόγων

Γεωπονίας 1 8

ζ) TE ΔιοικητικούΛογιστικού 2 η) ΔΕ ΔιοικητικούΛογιστικού 1 θ) TE Πληροφορικής 1 ι) ΔΕ Γραμματέων

Δακτυλογράφων

Ξένων Γλωσσών 1 ία) ΔΕ Διοικητικού - - 2

ιβ) ΔΕ Προσωπικού

Η/Υ

ιγ)

ΔΕ Οδηγών -Δειγματοληπτών -ΔΕ Κλητήρα TE Τεχνικού . Εργαστηρίων ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

ιδ) ιέ)

57 75

9. Οι υπηρεσίες του ΕΛ.Ο.Γ. διαρθρώνονται ως εξής:

α) Κεντρική Υπηρεσία με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

β) Περιφερειακές Υπηρεσίες Εποπτείας Γάλακτος:

αα) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Ξάνθη και περιοχή δικαιοδοσίας τους Νομούς Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

ββ) Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιοχή δικαιοδοσίας τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

γγ) Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα και περιοχή δικαιοδοσίας τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας και Λευκάδας.

δδ) Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα και περιοχή δικαιοδοσίας τους Νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Γρεβενών, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

εε) Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Πάτρα και περιοχή δικαιοδοσίας τους Νομούς Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

στστ) Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Νήσων με έδρα την Αθήνα και περιοχή δικαιοδοσίας τους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

γ) Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, που συνιστώνται στους νομούς Εβρου, Δράμας, Πέλλας, Λέσβου, Ρεθύμνου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Αχαΐας και Αττικής.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας τα πάγια περιουσιακά στοιχεία και οι εγκαταστάσεις των ανωτέρω εργαστηρίων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Γεωργίας, μεταβιβάζονται κατά πλήρη κυριότητα στον ΕΛ.Ο.Γ. Η μεταβίβαση αυτή δεν υπόκειται σε φόρο, κρατήσεις, εισφορές υπέρ του Δημοσίου, Ο.Τ.Α. ή τρίτων.

Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας καθορίζεται το είδος των αναλύσεων, δοκιμών και εξετάσεων, ο τρόπος καταχώρισης των αποτελεσμάτων αυτών μέσω εφαρμογής της ορθής εργαστηριακής πρακτικής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (GLP) ή της εφαρμογής του προτύπου ΕΝ17025, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που κρίνεται αναγκαία για τη λειτουργία των εργαστηρίων.

10. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 94 του Ν. 2127/1993, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Ν. 2332/1995 (ΦΕΚ 181 Α") οι λέξεις «ανταποδοτικό τέλος» διαγράφονται.

11. Οι παράγραφοι 10 και 11 του άρθρου 94 του Ν. 2127/ 1993, που προστέθηκαν με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Ν. 2332/1995, αναριθμούνται σε παραγράφους 8 και 9 και αντικαθίστανται ως εξής:

«8. Με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας ορίζεται το συμβουλευτικό όργανο για το συντονισμό της ορΟής εφαρμογής της εργαστηριακής πρακτικής των πραγματοποιούμενων στα εργαστήρια της παραγράφου 7γ του παρόντος, αναλύσεων.

9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας, καθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες του άρθρου αυτού, τα όργανα και η διαδικασία επιβολής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

12. Η παράγραφος 12 του άρθρου 94 του Ν. 2127/1993, που προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Ν. 2332/1995, αναριθμείται σε παράγραφο 10.

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send