logo-print

Άρθρο 33 - Νόμος 3161/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

ΑΡΘΡΟ 33 Ακινητοποίηση (Standstill)

1. Από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, δεν θεσπίζονται νέοι δασμοί για τις εισαγωγές ή τις εξαγωγές ή επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος ούτε αυξάνονται οι δασμοί ή οι επιβαρύνσεις που ήδη επιβάλλονται στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας.

2. Από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, δεν θεσπίζονται νέοι ποσοτικοί περιορισμοί για τις εισαγωγές ή τις εξαγωγές ή μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος ούτε εντείνονται οι περιορισμοί ή τα μέτρα που ήδη επιβάλλονται στις εμπορικές συνοΛλαγές μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας.

3. Με την επιφύλαξη των παραχωρήσεων που χορηγούνται βάσει του άρθρου 26, οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν περιορίζουν κατά κανένα τρόπο την εφαρμογή των αντιστοίχων γεωργικών πολιτικών της Κροατίας και της Κοινότητας ή τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών, εφόσον δεν θίγεται το καθεστώς εισαγωγών που ορίζεται στα παραρτήματα ΠΙ, IV (α) (β) (γ) (δ) (ε) (στ) και V (α) (β).

2. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που καθορίζεται στο άρθρο 18, η παρούσα συμφωνία δεν θίγει την εφαρμογή των ειδικών προτιμησιακών ρυθμίσεων για την κυκλοφορία των εμπορευμάτων, που είτε περιέχονται σε διασυνοριακές συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί μεταξύ ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών και της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια έγιναν αποδεκτές από την Κροατία είτε απορρέουν από τις διμερείς συμφωνίες που καθορίζονται στον τίτλο III που συνήφθησαν από την Κροατία ενόψει της προώθησης του περιφερειακού εμπορίου.

3. Στο πλαίσιο του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης διενεργούνται διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών σχετικά με τις συμφωνίες που περιγράφονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου και, όπου απαιτείται, σχετικά με άλλα σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με τις αντίστοιχες εμπορικές πολιτικές τους έναντι τρίτων χωρών. Ειδικότερα, στην περίπτωση που τρίτη χώρα προσχωρήσει στην Κοινότητα, πραγματοποιούνται τέτοιες διαβουλεύσεις ώστε να εξασφαλισθεί ότι ελήφθησαν υπόψη τα αμοιβαία συμφέροντα της Κοινότητας και της Κροατίας που αναφέρονται στην παρούσα συμφωνία.

ΑΡΘΡΟ 37 Ντάμπινγκ

1. Εάν ένα από τα μέρη διαπιστώσει ότι εφαρμόζεται πρακτική ντάμπινγκ στο εμπόριο με το άλλο μέρος κατά την έννοια του άρθρου VI της ΓΣΔΕ 1994, μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά της πρακτικής αυτής, βάσει της συμφωνίας για την εφαρμογή του άρθρου VI της ΓΣΔΕ 1994 και της σχετικής εσωτερικής νομοθεσίας του.

2. Όσον αφορά την πρώτη παράγραφο του παρόντος άρθρου, τρ συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ενημερώνεται για την υπόθεση ντάμπινγκ μόλις οι αρχές του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής αρχίσουν έρευνα. Στην περίπτωση που δεν έχει τεθεί τέρμα στην πρακτική ντάμπινγκ κατά την έννοια του άρθρου VI της ΓΣΔΕ 1994 ή δεν έχει εξευρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση εντός τριάντα ημερών από τότε που παραπέμφθηκε το ζήτημα στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης, το συμβαλλόμενο μέρος εισαγωγής μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

ΑΡΘΡΟ 38

Γενική ρήτρα διασφάλισης

1. Όταν οποιοδήποτε προϊόν ενός μέρους εισάγεται στο έδαφος του άλλου μέρους σε αυξημένες ποσότητες και υπό προϋποθέσεις τέτοιες που προκαλούν ή απειλούν να προκαλέσουν:

- σοβαρή ζημία στον εγχώριο κλάδο παραγωγής ομοειδών ή άμεσα ανταγωνιστικών προϊόντων στο έδαφος του συμβαλλομένου μέρους εισαγωγής· ή

- σοβαρές διαταραχές σε οποιοδήποτε τομέα οικονομικής δραστηριότητας ή δυσχέρειες οι οποίες .απορούν να προκαλέσουν σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μιας περιοχής του συμβαλλομένου μέρους εισαγωγής,

το συμβαλλόμενο μέρος εισαγωγής μπορεί να λάβει τα δέοντα μέτρα, υπό τους όρους και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

ΦΕΚ 173

2. Η Κοινότητα και η Κροατία εφαρμόζουν μέτρα διασφάλισης .μεταξύ τους μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας συμφωνίας. Τα μέτρα αυτά περιορίζονται στο βαθμό που είναι αναγκαίος για την αποκατάσταση των δυσχερειών που επήλθαν και, κανονικά, συνίστανται στην αναστολή νέας μείωσης κάθε εφαρμοστέου δασμολογικού συντελεστή που προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία για το εκάστοτε προϊόν ή σε αύξηση του δασμολογικού συντελεστή που εφαρμόζεται στο εν λόγω προϊόν. Τα εν λόγω μέτρα περυλαμβάνουν διατάξεις που προβλέπουν ρητά τη σταδιακή κατάργησή τους, το αργότερο, κατά τη λήξη της καθορισθείσας προθεσμίας. Η διάρκεια των μέτρων αυτών περιορίζεται σε ένα έτος. Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές συνθήκες, ωστόσο, η διάρκειά τους μπορεί να ανέλθει σε τρία έτη κατά ανώτατο όριο. Κανένα μέτρο διασφάλισης δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί στις εισαγωγές προϊόντος που έχει ήδη υποβληθεί σε τέτοια μέτρα για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών, από την ημερομηνία λήξεως του μέτρου.

3. Στις περιπτώσεις που διευκρινίζονται στο παρόν άρθρο και πριν ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό ή στις περιπτώσεις που ισχύει η παράγραφος 4 στοιχείο β), το ταχύτερο δυνατό, η Κοινότητα ή η Κροατία, κατά περίπτωση, παρέχουν στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης κάθε πληροφορία που είναι δυνατόν να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης αποδεκτής και άπό τα δύο μέρη.

4. Για την εφαρμογή των παραπάνω παραγράφων, ισχύουν οι ακόλουθες διατάξεις:

(α) Οι δυσχέρειες που προκύπτουν από την κατάσταση που αναφέρεται στο παρόν άρθρο

διαβιβάζονται προς εξέταση στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης, το οποίο μπορεί να λάβει κάθε απόφαση που χρειάζεται για να τεθεί τέρμα σ' αυτές.

Σε περίπτωση που το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ή το συμβαλλόμενο μέρος εξαγωγής δεν λάβουν απόφαση που θέτει τέρμα στις εν λόγω δυσχέρειες ή δεν επιτευχθεί άλλη ικανοποιητική λύση εντός 30 ημερών από τη διαβίβαση της υπόθεσης στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης, το συμβαλλόμενο μέρος εισαγωγής μπορεί να θεσπίσει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Επιλέγονται κατά προτεραιότητα τα μέτρα διασφάλισης που διαταράσσουν λιγότερο τη λειτουργία του καθεστώτος που καθορίζεται στην παρούσα συμφωνία.

(β) Σε εξαιρετικές και κρίσιμες περιστάσεις που απαιτούν άμεση δράση και αποκλείουν την εκ των προτέρων ενημέρωση ή εξέταση, ανάλογα με την περίπτωση, το ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να εφαρμόσει αμέσως, στις καταστάσεις που περιγράφονται στο παρόν άρθρο, τα προληπτικά μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ενημερώνει αμέσως σχετικά το άλλο μέρος.

5. Τα μέτρα διασφάλισης κοινοποιούνται αμέσως στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεση: και αποτελούν το αντικείμενο περιοδικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο αυτού του φορέα, με σκοπό ιδίως να καθιερωθεί χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση τους αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις.

6. Εάν η Κοινότητα ή η Κροατία υποβάλλει ης εισαγωγές προϊόντων που μπορούν να προκαλέσουν τις δυσχέρειες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, σε διοικητική διαδικασία που έχει ως στόχο την ταχεία παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις των εμπορικών ρευμάτων, ενημερώνει σχετικά το άλλο μέρος.

ΑΡΘΡΟ 39 Ρήτρα ανεπάρκειας

1. Σε περίπτωση που η τήρηση των διατάξεων του παρόντος τίτλου οδηγεί σε:

(α) σοβαρή ανεπάρκεια ή απειλή ανεπάρκειας ειδών διατροφής ή άλλων προϊόντων ουσιώδους σημασίας για το εξάγον μέρος· ή

(β) επανεξαγωγή σε τρίτη χώρα προϊόντος, στο οποίο το συμβαλλόμενο μέρος εξαγωγής επιβάλλει ποσοτικούς περιορισμούς κατά την εξαγωγή, εξαγωγικούς δασμούς ή μέτρα ή επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος και εφόσον οι καταστάσεις που προαναφέρθηκαν προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές δυσχέρειες στο συμβαλλόμενο μέρος εξαγωγής,

το εν λόγω συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να λάβει τα δέοντα μέτρα, υπό τους όρους και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο παρόν άρθρο. ,

2. Επιλέγονται κατά προτεραιότητα τα μέτρα που διαταράσσουν λιγότερο τη λειτουργία του καθεστώτος που καθορίζεται στην παρούσα συμφωνία. Τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόζονται κατά τρόπο ώστε να αποτελούν μέσο αυθαίρετων ή αδικαιολόγητων διακρίσεων σε περιπτώσεις που ισχύουν οι ίδιες περιστάσεις ούτε συγκεκαλυμμένο περιορισμό στο εμπόριο και καταργούνται όταν οι συνθήκες δεν αιτιολογούν πλέον τη διατήρησή τους.

3. Πριν ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται στην παράγραφο. 1 του παρόντος άρθρου και, στις περιπτώσεις που ισχύει η παράγραφος 4 του παρόντος άρθρου, το ταχύτερο δυνατό, η Κοινότητα ή η Κροατία, κατά περίπτωση, παρέχουν στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης κάθε πληροφορία που είναι δυνατόν να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από τα δύο μέρη. Στο πλαίσιο του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης, τα μέρη έχουν την ευχέρεια να συμφωνήσουν οποιαδήποτε αναγκαία μέτρα για την περάτωση των δυσχερειών. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της υπόθεσης στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης, το συμβαλλόμενο μέρος εξαγωγής μπορεί να λάβει τα μέτρα που προβλέπονται στο παρόν άρθρο σχετικά με την εξαγωγή του οικείου προϊόντος.

4. Σε εξαιρετικές και κρίσιμες περιστάσεις που απαιτούν άμεση δράση και αποκλείουν την εκ των προτέρων ενημέρωση ή εξέταση, ανάλογα με την περίπτωση, η Κοινότητα ή η Κροατία, κατά περίπτωση, μπορεί να εφαρμόσει αμέσως τα προληπτικά μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ενημερώνει αμέσως σχετικά το άλλο μέρος.

5. Τα μέτρα που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος άρθρου κοινοποιούνται αμέσως στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης και αποτελούν το αντικείμενο περιοδικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο αυτού του οργάνου, με σκοπό, ειδικότερα, την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την κατάργηση τους, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ΑΡΘΡΟ 40 Κρατικά μονοπώλια

Η Κροατία αναπροσαρμόζει προοδευτικά τα κρατικά μονοπώλια εμπορικού χαρακτήρα κατά τρόπο ώστε, στο τέλος τους τέταρτου έτους μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, να αποκλείεται, ως προς τους όρους εφοδιασμού και διαθέσεως, οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ των υπηκόων των κρατών μελών και της Κροατίας. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης ενημερώνεται σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

ΑΡΘΡΟ 41

Το πρωτόκολλο 4 καθορίζει τους κανόνες καταγωγής για την εφαρμογή των δασμολογικών προτιμήσεων που προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία.

ΑΡΘΡΟ 42

Επιτρεπόμενοι περιορισμοί

Η παρούσα συμφωνία δεν αντιτίθεται στις απαγορεύσεις ή στους περιορισμούς κατά την εισαγωγή την εξαγωγή ή τη διαμετακόμιση, που δικαιολογούνται από λόγους δημόσιας ηθικής, δημόσιας τάξεως ή δημόσιας ασφάλειας· προστασίας της υγείας και της ζωής των ανθρώπων, των ζώων ή των φυτών, προστασίας των εθνικών θησαυρών που έχουν καλλιτεχνική, ιστορική ή αρχαιολογική αξία ή προστασίας της πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας ή στις ρυθμίσεις που αφορούν το χρυσό και τον άργυρο. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις ή οι περιορισμοί αυτοί απαγορεύεται να αποτελούν μέσο αυθαίρετων διακρίσεων ή συγκεκαλυμμένο περιορισμό του εμπορίου μεταξύ των μερών.

ΑΡΘΡΟ 43

Και τα δύο Μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για τη μείωση των πιθανοτήτων απάτης κατά την εφαρμογή των εμπορικών διατάξεων της παρούσας συμφωνίας.

Με την επιφύλαξη των λοιπών διατάξεων της παρούσας συμφωνίας και ιδιαίτερα των άρθρων 31, 38 και 89 και του πρωτοκόλλου 4, όταν κάποιο μέρος κρίνει ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις απάτης, όπως σημαντική αύξηση των συναλλαγών με αντικείμενο προϊόντα ενός μέρους που εξάγονται στο άλλο μέρος καθ' υπέρβαση των επυτέδων που ανταποκρίνονται σε οικονομικές συνθήκες όπως η συνήθης παραγωγή και σε δυνατότητες εξαγωγής ή αδυναμία εξασφάλισης διοικητικής συνεργασίας, που απαιτείται για την επαλήθευση αποδεικτικών στοιχείων της καταγωγής από το άλλο μέρος, τα δύο μέρη διενεργούν αμέσως διαβουλεύσεις για την εξεύρεση της κατάλληλης λύσης. Εν αναμονή αυτής της λύσης, το ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα. Επυλέγονται κατά προτεραιότητα τα μέτρα που διαταράσσουν λιγότερο τη λειτουργία του καθεστώτος που καθορίζεται στην παρούσα συμφωνία.

ΑΡΘΡΟ 44

Η εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας δεν θίγει την εφαρμογή των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου στις Καναρίους Νήσους.

ΤΙΤΛΟΣ V

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΙ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΡΘΡΟ 45

1. Υπό την επιφύλαξη των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος:

η μεταχείριση που παρέχεται στους εργαζομένους που είναι υπήκοοι της Κροατίας και απασχολούνται νόμιμα στο έδαφος κράτους μέλους απαλλάσσεται από διακρίσεις λόγω της εθνικότητας, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, την αμοιβή ή την απόλυση σε σχέση με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους μέλους- οι νομίμως διαμένοντες σύζυγοι και τα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται νομίμως στο έδαφος κράτους μέλους, με εξαίρεση, τους εποχιακά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους που απασχολούνται βάσει διμερών συμφωνιών κατά την έννοια του άρθρου 46, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά από τις εν λόγω συμφωνίες, έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας του εν λόγω κράτους μέλους, κατά την περίοδο της εγκεκριμένης απασχόλησης αυτών των εργαζομένων.

2. Η Κροατία, με την επιφύλαξη των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν σ' αυτή, παρέχει τη μεταχείριση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σε εργαζομένους που είναι υπήκοοι κράτους μέλους και απασχολούνται νομίμως στο έδαφος της, καθώς και στο/στη σύζυγο τους και στα τέκνα τους που διαμένουν νομίμως στο εν λόγω έδαφος.

ΑΡΘΡΟ 46

1. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας των κρατών μελών, με την επιφύλαξη της νομοθεσίας τους και τηρουμένων των κανόνων που ισχύουν στα κράτη μέλη στον τομέα της διακίνησης των εργαζομένων.

- είναι σκόπιμο να διατηρηθούν και εάν είναι δυνατό να βελτιωθούν οι ισχύουσες

διευκολύνσεις για την πρόσβαση σε θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων που προέρχονται από την Κροατία, οι οποίες παρέχονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών·

τα άλλα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξετάσουν τη δυνατότητα σύναψης παρόμοιων συμφωνιών.

2. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης εξέταζα την καθιέρωση και άλλων βελτιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των διευκολύνσεων πρόσβασης στην επαγγελματική κατάρτιση, σύμφωνα με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ισχύουν στα κράτη μέλη και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας των κρατών μελών και της Κοινότητας.

ΑΡΘΡΟ 47

■για

1. Θεσπίζονται κανόνες για το συντονισμό του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων γι εργαζομένους υπηκόους της Κροατίας, που απασχολούνται νομίμως στο έδαφος κράτους μέλους και για τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν νομίμως σ' αυτό. Με απόφαση του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης, η οποία δεν θίγα δικαιώματα ή υποχρεώσεις που απορρέουν από διμερείς συμφωνίες σης περιπτώσεις που οι συμφωνίες αυτές παρέχουν ευνοϊκότερο καθεστώς, εγκρίνονται για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες διατάξεις:

όλες οι περίοδοι ασφάλισης, απασχόλησης ή διαμονής που συμπληρώνουν οι εν λόγω εργαζόμενοι στα διάφορα κράτη μέλη, προστίθενται για λόγους συνταξιοδότησης και παροχής επιδομάτων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου και για την ιατρική περίθαλψη π προβλέπεται γι' αυτούς τους εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους,

που

οι συντάξεις ή τα επιδόματα γήρατος, θανάτου, εργατικού ατυχήματος ή ασθενείας που συνδέεται με την εργασία ή συνδεόμενης με την εργασία αναπηρίας, με εξαίρεση τις μη ανταποδοτικές παροχές, μεταφέρονται ελεύθερα με τους συντελεστές που ισχύουν δυνάμει της νομοθεσίας του κράτους μέλους ή των κρατών μελών που τα οφείλουν.

ΦΕΚ 173

- οι εν λόγω εργαζόμενοι λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα για τα μέλη της οικογενείας τους όπως ορίζεται ανωτέρω.

2. Η Κροατία παρέχει στους εργαζόμενους που είναι υπήκοοι κράτους μέλους και που απασχολούνται νομίμως στο έδαφος της καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν νομίμως εκεί, παρόμοια μεταχείριση με αυτήν που προσδιορίζεται στη δεύτερη και τρίτη περίπτωση της παραγράφου 1.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΑΡΘΡΟ 48

Για τους σκοπούς της παρούσας συμφωνίας:

ά) ως «εταιρεία της Κοινότητας» ή «εταιρεία της Κροατίας» νοείται εταιρεία της οποίας η σύσταση διέπεται από τους νόμους κράτους μέλους ή της Κροατίας αντίστοιχα και η οποία διατηρεί την έδρα της ή την κεντρική της διοίκηση ή τον κύριο τόπο δραστηριοτήτων της στο έδαφος της Κοινότητας ή της Κροατίας αντίστοιχα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η εταιρεία που συστήθηκε σύμφωνα με τους νόμους κράτους μέλους ή της Κροατίας διατηρεί την έδρα της στο έδαφος της Κοινότητας ή της Κροατίας αντίστοιχα, η εταιρεία θεωρείται εταιρεία της Κοινότητας ή της Κροατίας, εάν οι δραστηριότητες της χαρακτηρίζονται από πραγματικό και συνεχή δεσμό με την οικονομία ενός από τα κράτη μέλη ή της Κροατίας αντίστοιχα·

β) ως «θυγατρική» εταιρεία νοείται εταιρεία επί της οποίας η πρώτη εταιρεία ασκεί ουσιαστικό έλεγχο·

γ) ως «υποκατάστημα» νοείται ένας φορέας άσκησης επιχειρημαπκών δραστηριοτήτων χωρίς ίδια νομική προσωπικότητα, με χαρακτήρα μονιμότητας, όπως η επέκταση μιας μητρικής επιχείρησης, που διαθέτει διευθυντικό προσωπικό και τον υλικό εξοπλισμό που απαιτούνται για τη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τρίτους οι οποίοι, αν και γνωρίζουν ότι, εάν χρειασθεί, υφίσταται νομικός δεσμός με τη μητρική επιχείρηση, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην αλλοδαπή, δεν είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματεύονται άμεσα με τη μητρική αυτή επιχείρηση, αλλά μπορούν να συναλλάσσονται στον τόπο του φορέα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συνιστά την επέκταση·

δ) ως «εγκατάσταση» νοείται:

(ί) όσον αφορά τους υπηκόους, το δικαίωμα να αναλαμβάνουν οικονομικές

δραστηριότητες ως αυτοαπασχολούμενα πρόσωπα και να δημιουργούν επιχειρήσεις, ιδίως εταιρείες, επί των οποίων ασκούν ουσιαστικό έλεγχο. Η αυτοαπασχόληση και οι επιχειρήσεις εκ μέρους υπηκόων δεν περιλαμβάνουν την αναζήτηση ή την ανάληψη απασχόλησης στην αγορά εργασίας του άλλου μέρους, ούτε παρέχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας του άλλου μέρους. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου δεν εφαρμόζονται για τα άτομα που δεν είναι αποκλειστικά αυτοαπασχολούμενα,

(Η) όσον αφορά τις εταιρείες της Κοινότητας ή της Κροατίας, το δικαίωμα ανάληψης οικονομικών δραστηριοτήτων μέσω της ίδρυσης θυγατρικών εταιρειών ή υποκαταστημάτων στην Κροατία ή στην Κοινότητα αντίστοιχα·

ε) ως «λειτουργία» νοείται η άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων

στ) ως «οικονομικές δραστηριότητες νοούνται ιδίως οι βιομηχανικές, εμπορικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες ελευθέρων επαγγελμάτων·

ζ) ως «υπήκοος της Κοινότητας» και "υπήκοος της Κροατίας" νοείται αντίστοιχα το φυσικό πρόσωπο που είναι υπήκοος ενός από τα κράτη μέλη ή της Κροατίαςη) όσον αφορά τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμένων μεταφορών με θαλάσσιο σκέλος, οι υπήκοοι των κρατών μελών ή της Κροατίας που είναι εγκατεστημένοι εκτός της Κοινότητας ή της Κροατίας αντίστοιχα και οι ναυτιλιακές εταιρείε; που είναι εγκατεστημένες εκτός της Κοινότητας ή της Κροατίας και ελέγχονται από υπηκόους των κρατών μελών ή της Κροατίας αντίστοιχα, υπόκεινται επίσης στις διατάςςις του παρόντος κεφαλαίου και του κεφαλαίου III, εάν τα πλοία τους είναι νηολογημένα στο εν λόγω κράτος μέλος ή στην Κροατία αντίστοιχα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία τους.

θ) ως «χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» νοούνται οι δραστηριότητες που περιγράφονται στο παράρτημα VI. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί να επεκτείνει ή να τροποποιήσει το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω παραρτήματος.

ΑΡΘΡΟ 49 .

1. Η Κροατία διευκόλυνα την ανάληψη στο έδαφος της δραστηριοτήτων εκ μέρους εταιρειών και υπηκόων της Κοινότητας. Για το σκοπό αυτό, παρέχει από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας:

(i) όσον αφορά την εγκατάσταση εταιρειών της Κοινότητας, μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτή που παρέχει στις δικές της εταιρείες ή σε εταιρείες τρίτης χώρας, ανάλογα με το ποιά είναι η καλύτερη και

(ϋ) όσον αφορά τη λειτουργία θυγατρικών εταιρειών και υποκαταστημάτων εταιρειών της Κοινότητας στην Κροατία, αφότου εγκατασταθούν, μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν που χορηγεί στις δικές της εταιρείες και υποκαταστήματα ή σε θυγατρικές εταιρείες και υποκαταστήματα εταιρειών οποιασδήποτε τρίτης χώρας, ανάλογα με το ποια είναι καλύτερη.

2. Τα μέρη δεν θεσπίζουν νέους κανονισμούς ή μέτρα που συνεπάγονται διακριτική μεταχείριση όσον αφορά την εγκατάσταση εταιρειών της Κοινότητας ή της Κροατίας στο έδαφος τους ή σε σχέση με τη λειτουργία τους, μετά την εγκατάσταση, σε σύγκριση με τις δικές τους εταιρείες.

3. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη της, από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, παρέχουν:

(i) όσον αφορά την εγκατάσταση εταιρειών της Κροατίας, μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτή που παρέχουν τα κράτη, μέλη στις δικές τους εταιρείες ή σε εταιρείες τρίτης χώρας, ανάλογα με το ποια είναι η καλύτερη(ϋ) όσον αφορά τη λειτουργία θυγατρικών εταιρειών και υποκαταστημάτων εταιρειών της -Κροατίας εγκατεστημένων στο έδαφος τους, μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν που χορηγούν τα κράτη μέλη στις δικές τους εταιρείες και υποκαταστήματα ή σε οιεσδήποτε θυγατρικές και υποκαταστήματα εταιρειών οποιασδήποτε τρίτης χώρας, εγκατεστημένων στο έδαφος της, ανάλογα με το ποια είναι καλύτερη.

4. Τέσσερα έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης θα καθορίσει τον τρόπο επέκτασης των προαναφερθεισών διατάξεων στην εγκατάσταση υπηκόων και των δύο μερών της συμφωνίας ενόψει της ανάληψης οικονομικών δραστηριοτήτων ως αυτοαπασχολούμενων προσώπων.

5. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος άρθρου:

(α) Οι θυγατρικές εταιρείες και τα υποκαταστήματα των εταιρειών της Κοινότητας έχουν, από τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, το δικαίωμα να χρησιμοποιούν και να ενοικιάζουν ακίνητη περιουσία στην Κροατία.

(β) Οι θυγατρικές εταιρείες της Κοινότητας έχουν επίσης το δικαίωμα να αποκτούν και να

διατηρούν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε ακίνητη περιουσία όπως και οι εταιρείες της Κροατίας και όσον αφορά δημόσια αγαθά/ αγαθά κοινού ενδιαφέροντος τα ίδια δικαιώματα με αυτά των εταιρειών της Κροατίας, όταν τα δικαιώματα αυτά είναι αναγκαία για τη διεκπεραίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων για την άσκηση των οποίων έχουν εγκατασταθεί εξαιρουμένων των φυσικών πόρων, της γεωργικής γης, των δασών και της δασικής γης. Τέσσερα έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης καθορίζει τον τρόπο επέκτασης των δικαιωμάτων που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο στους τομείς που εξαιρούνται.

(γ) Τέσσερα έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης των δικαιωμάτων που αναφέρονται στο στοιχείο β), συμπεριλαμβανομένων και των εξαιρουμένων τομέων, σε υποκαταστήματα των εταιρειών της Κοινότητας.

ΑΡΘΡΟ 50

1. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 49. και με εξαίρεση τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που περιγράφονται στο παράρτημα VI, κάθε μέρος μπορεί να ρυθμίζει τα θέματα εγκατάστασης, καθώς και λειτουργίας εταιρειών και υπηκόων στο έδαφος του, στο βαθμό που οι ρυθμίσεις αυτές δεν συνεπάγονται διακρίσεις έναντι εταιρειών και υπηκόων του άλλου μέρους σε σύγκριση με τις δικές του εταιρείες και υπηκόους.

2. Όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παρά τις τυχόν άλλες διατάξεις της παρούσα; συμφωνίας, τα μέρη δεν εμποδίζονται να λαμβάνουν μέτρα για προληπτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας επενδυτών, καταθετών, κατόχων ασφαλιστικών συμβολαίων ή ατόμων έναντι των οποίων υφίσταται οφειλή από καταπίστευση εκ μέρους παρέχοντος χρηματο^στωτική υπηρεσία ή για να κατοχυρωθεί η ακεραιότητα και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσον αποφυγής εκ μέρους συμβαλλομένου μέρους των υποχρεώσεών του στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας.

3. Η παρούσα συμφωνία κατ' ουδένα τρόπο δεν υποχρεώνει ένα μέρος να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με επιχειρήσεις και λογαριασμούς πελατών ή οποιεσδήποτε εμπιστευτικές ή αποκλειστικές πληροφορίες που ευρίσκονται στην κατοχή δημοσίων φορέων.

ΑΡΘΡΟ 51

1. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου δεν ισχύουν για τις υπηρεσίες αεροπορικών μεταφορών, μεταφορών δι' εσωτερικών πλωτών οδών και θαλάσσιων ενδομεταφορών (καμποτάζ).

2. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί να προβαίνει σε συστάσεις για τη βελτίωση της εγκατάστασης και της λειτουργίας στους τομείς που καλύπτει η παράγραφος 1.

ΑΡΘΡΟ 52

1. Όσον αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία στο έδαφος του υποκαταστημάτων εταιρειών του άλλου μέρους, που δεν έχουν συσταθεί στο έδαφος του πρώτου μέρους, οι διατάξεις των άρθρων 49 και 50 δεν αποκλείουν την εφαρμογή, εκ μέρους ενός εκ των μερών, ειδικών κανόνων οι οποίοι δικαιολογούνται βάσει, νομικών ή τεχνικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των εν λόγω υποκαταστημάτων σε σχέση με τα υποκαταστήματα των εταιρειών που έχουν συσταθεί στο έδαφος του ή όσον αφορά χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, για προληπτικούς λόγους.

2. Η διαφορά μεταχείρισης δεν πρέπει να υπερβαίνει το βαθμό που είναι απολύτως αναγκαίος εξαιτίας των εν λόγω νομικών ή τεχνικών διαφορών, ενώ, όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το βαθμό που επιβάλλεται για προληπτικούς λόγους.

ΑΡΘΡΟ 53

Γιο να διευκολυνθούν οι υπήκοοι της Κοινότητας και της Κροατίας w αναλάβουν Km to ασκήσουν κανονικές επαγγελματικές δραστηριότητες στην Κροατία και στην Κοινότητα αντίστοιχα; το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης εξετάζει ποια μέτρα απαιτούνται για την αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να λάμβανα όλα τα αναγκαία μέτρα.

ΑΡΘΡΟ 54

1. Εταιρεία της Κοινότητας ή της Κροατίας εγκατεστημένη στο έδαφος της Κροατίας ή της Κοινότητας αντίστοιχα έχει το δικαίωμα να απασχολεί η ίδια ή μέσω των θυγατρικών εταιρειών ή υποκαταστημάτων της σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας εγκατάστασης, στο έδαφος της Κροατίας και της Κοινότητας αντίστοιχα, υπαλλήλους που τυγχάνουν υπήκοοι των κρατών μελών της Κοινότητας και της Κροατίας αντίστοιχα, υπό τον όρο ότι οι υπάλληλοι αυτοί αποτελούν βασικό προσωπικό, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 και απασχολούνται αποκλειστικά από εταιρείες, θυγατρικές εταιρείες ή υποκαταστήματα. Οι άδειες παραμονής και εργασίας των εν λόγω υπαλλήλων καλύπτουν μόνον την περίοδο της απασχόλησης.

2. Το βασικό προσωπικό των προαναφερθεισών εταιρειών που στο εξής αποκαλούνται «οργανισμού), αποτελείται από πρόσωπα «μετατιθέμενα ενδοϋπηρεσιακά» σύμφωνα με το στοιχείο γ) της παρούσας παραγράφου στις ακόλουθες κατηγορίες, υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω οργανισμός είναι νομικό πρόσωπο και ότι τα σχετικά άτομα είναι υπάλληλοι σε αυτόν ή έχουν υπάρξει εταίροι αυτού (εκτός από τους πλειοψηφούντες μετόχους), τουλάχιστον κατά το έτος που προηγείται της μετάθεσης:

ΦΕΚ 173

(α) Ανώτεροι υπάλληλοι οργανισμού, οι οποίοι κατά κύριο λόγο διευθύνουν τον οργανισμό, εποπτεύονται ή κατευθύνονται κυρίως από το διοικητικό συμβούλιο ή τους μετόχους της επιχείρησης ή τους ομολόγους τους, και οι οποίοι μεταξύ άλλων:

- διευθύνουν την εγκατάσταση ή τμήμα ή υπηρεσία της εγκατάστασης,

- εποπτεύουν και επιβλέπουν την εργασία άλλων υπαλλήλων με εποπτικά, επαγγελματικά ή διευθυντικά καθήκοντα,

- έχουν προσωπική αρμοδιότητα να προσλαμβάνουν και να απολύουν ή να προτείνουν προσλήψεις, απολύσεις ή άλλες ενέργειες που αφορούν το προσωπικό.

(β) Πρόσωπα που απασχολούνται σε οργανισμό και διαθέτουν ειδικές γνώσεις ουσιαστικής σημασίας για την παρεχόμενη υπηρεσία, τον ερευνητικό εξοπλισμό, τις τεχνικές ή τη διοίκηση της εγκατάστασης. Η αξιολόγηση των εν λόγω γνώσεων δύναται να αφορά, εκτός από τις ειδικές γνώσεις που αφορούν την εγκατάσταση, υψηλού επιπέδου προσόντα για το συγκεκριμένο τύπο εργασίας ή εμπορίου που απαιτεί ειδικές τεχνικές γνώσεις, καθώς και την ιδιότητα μέλους αναγνωρισμένων επαγγελμάτων.

(γ) Ως «μετατιθέμενα ενδοϋπηρεσιακά» νοούνται τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται στο πλαίσιο ενός οργανισμού στο έδαφος συμβαλλόμενου μέρους και τα οποία μετατίθενται προσωρινά για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στο έδαφος του άλλου μέρους-επιβάλλεται ο σχετικός οργανισμός να έχει την κύρια εγκατάστασή του στο έδαφος ενός μέρους και η μετάθεση να πραγματοποιείται προς εγκατάσταση (υποκατάστημα, θυγατρική εταιρεία) του οργανισμού αυτού, που όντως ασκεί ομοειδείς οικονομικές δραστηριότητες στο έδαφος του άλλου μέρους.

3. Η είσοδος και η προσωρινή παρουσία στο έδαφος της Κοινότητας.ή της Κροατίας υπηκόων της Κροατίας και της Κοινότητας αντίστοιχα επιτρέπεται, όταν οι εν λόγω (τντιπρόσωποι εταιρειών είναι πρόσωπα που εργάζονται σε ανώτερες θέσεις, όπως προαναφέρθηκε στην παράγραφο 2 α), μιας εταιρείας και είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία κοινοτικής θυγατρικής εταιρείας ή υποκαταστήματος κροατικής εταιρείας, ή θυγατρικής εταιρείας ή υποκαταστήματος στην Κροατία κοινοτικής εταιρείας, είτε σε κράτος μέλος της Κοινότητας ή αντίστοιχα στην Κροατία, όταν:

οι εν λόγω αντιπρόσωποι δεν προβαίνουν σε απευθείας πωλήσεις ή παροχή υπηρεσιών

και

η εταιρεία διατηρεί τον κύριο τόπο δραστηριοτήτων της εκτός της Κοινότητας ή της Κροατίας αντίστοιχα και δεν διαθέτει άλλον αντιπρόσωπο, γραφείο, υποκατάστημα ή θυγατρική εταιρεία στο εν λόγω κράτος μέλος της Κοινότητας ή στην Κροατία αντίστοιχα.

ΑΡΘΡΟ 55

Κατά τα πρώτα τρία έτη μετά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, η Κροατία μπορεί να θεσπίσει, σε μεταβατικό στάδιο, μέτρα τα οποία παρεκκλίνουν των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου όσον αφορά την εγκατάσταση κοινοτικών εταιρειών και υπηκόων ορισμένων βιομηχανιών οι οποίες:

υποβάλλονται σε αναδιάρθρωση ή αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, ιδίως όταν αυτές συνεπάγονται σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στην Κροατία, ή

αντιμετωπίζουν την απώλεια ή τη δραστική μείωση του συνολικού τμήματος της αγοράς που κατέχουν εταιρείες ή υπήκοοι της Κροατίας σε συγκεκριμένο τομέα ή βιομηχανικό κλάδο στην Κροατία, ή

- είναι νεοσύστατες βιομηχανίες στην Κροατία.

Αυτά τα μέτρα:

(Γ) παύουν να εφαρμόζονται το αργότερο πέντε έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

(Π) είναι εύλογα και αναγκαία για την εξυγίανση της κατάστασης και

(iii) δεν συνεπάγονται διακρίσεις όσον αφορά τις δραστηριότητες των εταιρειών ή των υπηκόων της Κοινότητας που είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Κροατία τη στιγμή θέσπισης συγκεκριμένου μέτρου σε σύγκριση με τις εταιρείες ή τους υπηκόους της Κροατίας.

Κατά τον προγραμματισμό και την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η Κροατία παρέχει, στο μέτρο του δυνατού, προτιμησιακή μεταχείριση στις εταιρείες και τους υπηκόους της Κοινότητας και σε καμία περίπτωση λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση από αυτήν που παρέχεται σε εταιρείες ή υπηκόου οιασδήποτε τρίτης χώρας. Πριν από τη θέσπιση αυτών των μέτρων, η Κροατία διενεργεί διαβουλεύσεις με το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης και δεν τα θέτει σε ισχύ προτού παρέλθει ένας μήνας από τη γνωστοποίηση στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης των συγκεκριμένων μέτρων που πρόκειται να εισαγάγει η Κροατία, εκτός εάν η απειλή ανεπανόρθωτη ζημίας επιβάλλει τη λήψη επειγόντων μέτρων, οπότε η Κροατία διενεργεί διαβουλεύσεις με το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης μετά τη θέσπιση τους.

Κατά τη λήξη του τρίτου έτους μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας η Κροατία μπορεί να θεσπίσει ή να διατηρήσει τέτοια μέτρα μόνο εάν λάβει σχετική άδεια από το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης και υπό τις προϋποθέσεις που αυτό καθορίζει.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΡΘΡΟ 56

1. Τα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να επιτρέψουν, προοδευτικά, την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους εταιρειών ή υπηκόων της Κοινότητας ή της Κροατίας, εγκατεστημένων στο έδαφος μέρους άλλου από αυτό του αποδέκτη των υπηρεσιών.

στο

2. Παράλληλα με τη διαδικασία ελευθέρωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1. τα μέρη επιτρέπουν την προσωρινή κυκλοφορία φυσικών προσώπων που παρέχουν την υπηρεσία ή τα οποία απασχολούνται από τον παρέχοντα την υπηρεσία, ως βασικό προσωπικό, όπως ορίζεται άρθρο 54, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών προσώπων που είναι αντιπρόσωποι εταιρείας ή υπηκόου της Κοινότητας ή της Κροατίας και τα οποία ζητούν προσωρινή είσοδο με σκοπό τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την πώληση υπηρεσιών ή τη σύναψη συμφωνιών για την πώληση υπηρεσιών υπέρ του παρέχοντος την υπηρεσία, αν αυτοί οι αντιπρόσωποι δεσμευθούν να μην πραγματοποιήσουν απευθείας πωλήσεις στο κοινό ή να παρέχουν υπηρεσίες οι ίδιοι.

3. Τέσσερα έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προοδευτική εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1. Λαμβάνεται υπόψη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τα μέρη, όσον αφορά την προσέγγιση των νομοθεσιών τους.

ΑΡΘΡΟ 57

1. Τα μέρη δεν λαμβάνουν μέτρα ούτε αναλαμβάνουν δράσεις που καθιστούν σημαντικά πιο περιοριστικές τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών εκ μέρους υπηκόων ή εταιρειών της Κοινότητας και της Κροατίας, που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφος συμβαλλομένου μέρους άλλου από εκείνο του προσώπου για το οποίο προορίζονται οι υπηρεσίες, σε σύγκριση με την κατάσταση που ίσχυε την παραμονή της ημερομηνίας θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

2. Σε περίπτωση που ένα μέρος θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από το άλλο μέρος από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας οδηγούν σε κατάσταση πολύ πιο περιοριστική όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών σε σύγκριση με την κατάσταση που ίσχυε την ημερομηνία της υπογραφής της παρούσας συμφωνίας, το εν λόγω μέρος δύναται να ζητήσει από το άλλο μέρος τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων.

ΑΡΘΡΟ 58

Όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών μεταφορών μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας, ισχύουν οι παρακάτω διατάξεις:

1. Όσον αφορά τις μεταφορές δι' εσωτερικών πλωτών οδών, το πρωτόκολλο 6 καθορίζει τους κανόνες που εφαρμόζονται στις σχέσεις μεταξύ των μερών ώστε να διασφαλίζεται, ιδίως, η ανεμπόδιστη οδική διαμετακόμιση μέσω της Κροατίας και της Κοινότητας στο σύνολο της, η πραγματική εφαρμογή της αρχής της μη διακριτικής μεταχείρισης και η σταδιακή εναρμόνιση της κροατικής νομοθεσίας για τις μεταφορές με τη νομοθεσία της Κοινότητας.

2. Όσον αφορά τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, τα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν πραγματικά την αρχή της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην αγορά και στις μεταφορές σε εμπορική βάση.

(α) Η ανωτέρω διάταξη δεν θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τον κώδικα συμπεριφοράς των διασκέψεων τακτικών γραμμών (Liner Conferences), όπως εφαρμόζεται από καθένα από τα μέρη της παρούσας συμφωνίας. Οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών εκτός διασκέψεων (Non-Conference Liners) είναι ελεύθερες να λειτουργούν ανταγωνιστικά προς μια διάσκεψη στο βαθμό που εφαρμόζουν την αρχή του θεμιτού ανταγωνισμού σε εμπορική βάση.

(β) Τα μέρη επιβεβαιώνουν την προσήλωση τους στην αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού ως ουσιαστικού στοιχείου του εμπορίου ξηρού και υγρού χύδην φορτίου.

3. Κατά την εφαρμογή των αρχών της παραγράφου 2, τα μέρη:

(α) δεν εισάγουν ρήτρες κατανομής φορτίου σε μελλοντικές διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις κατά τις οποίες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών από το ένα ή το άλλο συμβαλλόμενο μέρος της παρούσας συμφωνίας, δεν θα είχαν άλλως την ευκαιρία να προβαίνουν στην άσκηση εμπορίου από ή προς την εκάστοτε τρίτη χώρα,

(β) απαγορεύουν τις ρυθμίσεις κατανομής φορτίου σε μελλοντικές διμερείς συμφωνίες όσον αφορά το εμπόριο υγρού και ξηρού φορτίου χύδην,

(γ) καταργούν, από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, όλα τα μονομερή μέτρα, τα διοικητικά, τεχνικά και άλλα εμπόδια τα οποία μπορούν να έχουν περιοριστικές επιπτώσεις ή να συνεπάγονται διακρίσεις στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών.

(δ) Κάθε μέρος υποχρεούται, μεταξύ άλλων, να παρέχει στα πλοία που εκμεταλλεύονται υπήκοοι ή εταιρείες του άλλου μέρους μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτή που παρέχεται στα δικά του πλοία όσον αφορά την πρόσβαση σε λιμένες που εξυπηρετούν τις διεθνείς συναλλαγές, τη χρησιμοποίηση των υποδομών και των βοηθητικών ναυτιλιακών υπηρεσιών των εν λόγω λιμένων, καθώς και τα σχετικά τέλη και επιβαρύνσεις, τις τελωνειακές διευκολύνσεις και τον καθορισμό αγκυροβολίων και εγκαταστάσεων για τη φόρτωση και την εκφόρτωση.

4. Για να εξασφαλιστούν η συντονισμένη ανάπτυξη και η προοδευτική ελευθέρωση των μεταφορών μεταξύ των μερών ανάλογα με τις αμοιβαίες εμπορικές τους ανάγκες, οι όροι αμοιβαίας πρόσβασης στην αγορά στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών καθορίζονται με ειδική συμφωνία, την οποία πρόκειται να διαπραγματευτούν τα μέρη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας.

5. Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας που αναφέρεται στην παράγραφο 4, τα μέρη δεν λαμβάνουν μέτρα ούτε προβαίνουν σε ενέργειες που επιφέρουν περαιτέρω περιορισμούς ούτε εισάγουν μεγαλύτερες διακρίσεις σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας.

6. Η Κροατία προσαρμόζει τη νομοθεσία της, καθώς και τους διοικητικούς, τους τεχνικούς και άλλους κανόνες, προς την ανά πάσα στιγμή ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία στον τομέα των αεροπορικών και χερσαίων μεταφορών, στο βαθμό που εξυπηρετούνται οι σκοποί της ελευθέρωσης και της αμοιβαίας πρόσβασης στις αγορές των μερών και διευκολύνεται η κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων.

7. Παράλληλα με την κοινή πρόοδο που σημειώνεται κατά την-επίτευξη των στόχων του παρόντος κεφαλαίου, το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης εξετάζει τρόπους για τη δημιουργία των συνθηκών που είναι απαραίτητες, ώστε να βελτιωθεί η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στον τομέα των αεροπορικών και των χερσαίων μεταφορών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

ΑΡΘΡΟ 59

Τα μέρη αναλαμβάνουν τη δέσμευση να επιτρέπουν, σε ελεύθερα μετατρέψιμο νόμισμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου VIII των άρθρων της συμφωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάθε πληρωμή και μεταβίβαση των τρεχουσών λογαριασμών του ισοζυγίου πληρωμών μεταέυ της Κοινότητας και της Κροατίας.

ΑΡΘΡΟ 60

1. Όσον αφορά.τις συναλλαγές επί του χρηματοοικονομικού λογαριασμού και του λογαριασμού κεφαλαίων του ισοζυγίου πληρωμών, από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, τα μέρη εξασφαλίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων που αφορούν τις άμεσες επενδύσεις σε εταιρείες οι οποίες συστήνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας υποδοχής και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου II του τίτλου V, και την εκκαθάριση ή τον επαναπατρισμό των επενδύσεων αυτών και οποιωνδήποτε κερδών απορρέουν από αυτές.

ΦΕΚ 173

2. Όσον αφορά τις συναλλαγές επί του χρηματοοικονομικού λογαριασμού και του λογαριασμού κεφαλαίων του ισοζυγίου πληρωμών, από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, τα μέρη εξασφαλίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων που αφορούν πιστώσεις που έχουν σχέση με εμπορικές συναλλαγές ή με την παροχή υπηρεσιών στις οποίες συμμετέχει κάτοικος ενός από τα μέρη και με χρηματοοικονομικά δάνεια και πιστώσεις με περίοδο λήξης μεγαλύτερη του έτους.

Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, η Κροατία επιτρέπει, εφαρμόζοντας πλήρως και αποτελεσματικά τις υφιστάμενες διαδικασίες, την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Κροατία από υπηκόους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που απαριθμούνται στο παράρτημα VII. Εντός τεσσάρων ετών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, η Κροατία υποχρεούται να προσαρμόσει προοδευτικά τη νομοθεσία της για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Κροατία από υπηκόους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσει την ίδια μεταχείριση με αυτή που παρέχεται στους υπηκόους της Κροατίας. Κατά το τέλος του τέταρτου έτους μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης εξετάζει τον τρόπο επέκτασης των δικαιωμάτων αυτών στις περιπτώσεις που απαριθμούνται στο παράρτημα VII.

Τα μέρη εξασφαλίζουν επίσης, από το τέταρτο έτος μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων που έχουν σχέση με επενδύσεις χαρτοφυλακίου και χρηματοοικονομικά δάνεια και πιστώσεις με περίοδο λήξης συντομότερη του έτους.

3. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, τα μέρη δεν εισάγουν νέους περιορισμούς στην κυκλοφορία των κεφαλαίων ή στις τρέχουσες πληρωμές μεταξύ κατοίκων της Κοινότητας και της Κροατίας και δεν καθιστούν περισσότερο περιοριστικές τις ισχύουσες ρυθμίσεις.

4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 59 και του παρόντος άρθρου, όταν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κυκλοφορία κεφαλαίων μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της συναλλαγματικής ή της νομισματικής πολιτικής της Κοινότητας ή της Κροατίας, αντίστοιχα, η Κοινότητα και η Κροατία έχουν την ευχέρεια να λάβουν μέτρα διασφάλισης για την κυκλοφορία κεφαλαίων μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες, εφόσον τα μέτρα αυτά είναι απολύτως αναγκαία.

5. Καμία από τις παραπάνω διατάξεις δεν θεωρείται ότι περιορίζει τα δικαιώματα των οικονομικών παραγόντων των μερών να επωφελούνται από ευνοϊκή μεταχείριση που μπορεί να παρέχεται βάσει υφιστάμενης διμερούς ή πολυμερούς συμφωνίας στην οποία συμμετέχουν συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας συμφωνίας.

6. Τα μέρη συνεννοούνται μεταξύ τους για να διευκολύνουν την κυκλοφορία κεφαλαίων μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας με σκοπό την προώθηση των στόχων της παρούσας συμφωνίας.

ΑΡΘΡΟ 61 ,

1. Κατά τα πρώτα τέσσερα έτη μετά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, τα μέρη λαμβάνουν μέτρα για τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την περαιτέρω σταδιακή εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων για την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.

2. Κατά το τέλος του τέταρτου έτους από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας · - ~«· συμφωνίας, το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης καθορίζει τον τρόπο για την πλήρη εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων για την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 62

1. Οι διατάξεις του παρόντος τίτλου εφαρμόζονται με την επιφύλαξη περιορισμών που δικαιολογούνται από λόγους δημόσιας τάξεως, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας.

2. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου δεν ισχύουν για τις δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται, έστω και περιστασιακά, με την άσκηση δημόσιας εξουσίας στο έδαφος κάθε μέρους.

ΑΡΘΡΟ 63

Για τους σκοπούς του παρόντος τίτλου, καμία διάταξη της παρούσας συμφωνίας δεν παρεμποδίζει τα μέρη να εφαρμόζουν τους νόμους και τους κανονισμούς τους όσον αφορά την είσοδο και τη διαμονή, την απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας, την εγκατάσταση φυσικών προσώπων και την παροχή υπηρεσιών, υπό τον όρο ότι, δια της εφαρμογής τους, δεν εξουδετερώνουν ή δεν περιορίζουν τα οφέλη που απορρέουν για οποιοδήποτε μέρος από όρους ή ειδική διάταξη της παρούσας συμφωνίας. Η διάταξη αυτή δεν θίγει την εφαρμογή του άρθρου 62.

ΑΡΘΡΟ 64

Οι διατάξεις του παρόντος τίτλου καλύπτουν επίσης τις εταιρείες οι οποίες ελέγχονται και ανήκουν από κοινού αποκλειστικά σε εταιρείες ή υπηκόους της Κροατίας και σε εταιρείες ή υπηκόους της Κοινότητας.

ΑΡΘΡΟ 65

1. Η παροχή της μεταχείρισης του μάλλον ευνοούμενου κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος τίτλου, δεν εφαρμόζεται στα φορολογικά πλεονεκτήματα τα οποία παραχωρούν ή πρόκειται να παραχωρήσουν τα μέρη βάσει συμφωνιών που αποσκοπούν στην αποφυγή της διπλής φορολόγησης ή άλλων φορολογικών ρυθμίσεων.

2. Ουδεμία διάταξη του παρόντος τίτλου δεν ερμηναί^ι κατά τρόπον ώοτε να εμποδίζει τη λήψη ή την εφαρμογή από τα μέρη ενός μέτρου που αποσκοπεί στην αποτροπή της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, σύμφωνα με τις φορολογικές διατάξεις των συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, άλλων φορολογικών ρυθμίσεων ή της εθνικής φορολογικής νομοθεσίας.

3. Ουδεμία διάταξη του παρόντος τίτλου δεν θεωρείται ότι εμποδίζει τα κράτη μέλη ή την Κροατία, κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της φορολογικής τους νομοθεσίας, να διαχωρίζουν τους φορολογούμενους που δεν βρίσκονται σε πανομοιότυπες καταστάσεις, ιδίως όσον αφορά τον τόπο κατοικίας τους.

ΑΡΘΡΟ 66

1. Τα μέρη καταβάλλουν προσπάθειες στο μέτρο του δυνατού, ώστε να αποφεύγουν την επιβολή περιοριστικών μέτρων, συμπερυλαμβανομένων μέτρων σχετικά με εισαγωγές, για σκοπούς του ισοζυγίου πληρωμών. Σε περίπτωση που ένα μέρος λάβει τέτοια μέτρα, υποβάλλει στο άλλο μέρος, το συντομότερο δυνατόν, χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση τους.

2. Σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της Κοινότητας ή η Κροατία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες στο ισοζύγιο πληρωμών ή απειλούνται άμεσα με τέτοιες δυσχέρειες, η Κοινότητα ή η Κροατία, κατά περίπτωση, έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζει η συμφωνία για τον ΠΟΕ, να εγκρίνει περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων σχετικά με τις εισαγωγές, τα οποία έχουν περιορισμένη διάρκεια και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το βαθμό που είναι απολύτως αναγκαίος για τη διόρθωση της κατάστασης του ισοζυγίου πληρωμών. Η Κοινότητα ή η Κροατία, κατά περίπτωση, ενημερώνει το άλλο μέρος σχετικά.

3. Περιοριστικά μέτρα δεν ισχύουν για τις μεταβιβάσεις που συνδέονται με επενδύσεις και ιδίως για τον επαναπατρισμό ποσών που έχουν επενδυθεί ή επανεπενδυθεί ή για οποιουδήποτε είδους έσοδα που προκύπτουν από αυτές.

ΑΡΘΡΟ 67

Οι διατάξεις του παρόντος τίτλου προσαρμόζονται σταδιακά, κυρίως υπό το πρίσμα των απαιτήσεων που ορίζει το άρθρο V της Γενικής Συμφωνίας για τις συναλλαγές στον τομέα των Υπηρεσιών (GATS).

ΑΡΘΡΟ 68

Οι διατάξεις της παρούσας συμφωνίας δεν εμποδίζουν τα μέρη να εφαρμόζουν οποιοδήποτε μέτρο κρίνουν αναγκαίο, προκειμένου να αποτρέψουν την καταστρατήγηση, μέσω των διατάξεων της παρούσας συμφωνίας, των μέτρων που διέπουν την πρόσβαση τρίτων χωρών στκ αγορές τους.

ΤΙΤΛΟΣ VI

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΑΡΘΡΟ 69

1. Τα μέρη αναγνωρίζουν τη σημασία της προσέγγισης της ισχύουσας νομοθεσίας της Κροατίας με τη νομοθεσία της Κοινότητας. Η Κροατία καταβάλλει προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα και η μελλοντική νομοθεσία της θα καταστεί βαθμιαία συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

2. Η προσέγγιση αυτή θα αρχίσει την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα στοιχεία του κοινοτικού κεκτημένου που αναφέρονται στην παρούσα συμφωνία μέχρι το τέλος της περιόδου που καθορίζεται στο άρθρο 5 της παρούσας συμφωνίας. Στο πρώτο στάδιο, ιδίως, θα επικεντρωθεί σε θεμελιώδη στοιχεία του κεκτημένου για την εσωτερική αγορά καθώς και σε άλλους τομείς που έχουν σχέση με το εμπόριο, βάσει προγράμματος που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Κροατίας. Η Κροατία θα καθορίσει επίσης, σε συμφωνία με την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τους τρόπους για την παρακολούθηση της εφαρμογής της προσέγγισης της νομοθεσίας και τις ενέργειες που θα αναληφθούν για την επιβολή των νόμων.

ΑΡΘΡΟ 70

Ανταγωνισμός και άλλες οικονομικές διατάξεις

1. Τα παρακάτω δεν συμβιβάζονται με την ορθή λειτουργία της συμφωνίας, εφόσον επηρεάζουν το εμπόριο μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας:

(i) όλες οι συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και οι εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού·

(ii) κατάχρηση εκ μέρους μιας ή περισσότερων επιχειρήσεων της δεσπόζουσας θέσης στα εδάφη της Κοινότητας ή της Κροατίας στο σύνολο της ή σε ουσιαστικό τμήμα αυτής(iii) οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση που νοθεύει ή απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό δια της ευνοϊκής μεταχειρίσεως ορισμένων επιχειρήσεων ή ορισμένων προϊόντων.

2. Οι πρακτικές που αντίκεινται στο παρόν άρθρο αξιολογούνται με βάση τα κριτήρια που προκύπτουν από την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που ισχύουν στην Κοινότητα, ιδίως των άρθρων 81, 82, 86 και 87 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και από τις ερμηνευτικές πράξεις που έχουν εκδώσει τα κοινοτικά όργανα.

3. Τα μέρη διασφαλίζουν ότι οι εξουσίες που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή της παραγράφου 1 σημεία (i) και (ίί) του παρόντος άρθρου για τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν χορηγηθεί ειδικά δικαιώματα ανατίθενται σε ανεξάρτητους δημόσιους φορείς.

4. Η Κροατία δημιουργεί ανεξάρτητη αρχή στην οποία ανατίθενται οι εξουσίες που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή της παραγράφου 1 σημείο (iii) του παρόντος άρθρου εντός ενός έτους από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας. Η εν λόγω αρχή διαθέτει, μεταξύ άλλων, την εξουσία να επιτρέπει την εφαρμογή προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων και να χορηγεί μεμονωμένες ενισχύσεις σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου καθώς και την εξουσία να διατάσσει την επιστροφή κρατικής ενίσχυσης που δεν χορηγήθηκε νόμιμα.

5. Κάθε μέρος εξασφαλίζει διαφάνεια στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, μεταξύ άλλων με την υποβολή ετησίων τακτικών εκθέσεων ή ισοδύναμων αναφορών στο άλλο μέρος, σύμφωνα με τη μεθοδολογία και τη μορφή της κοινοτικής έρευνας για τις κρατικές ενισχύσεις. Μετά από αίτηση ενός από τα μέρη, το άλλο μέρος παρέχει πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες περιπτώσεις χορήγησης κρατικών ενισχύσεων.

ΦΕΚ 173

6. Η Κροατία πραγματοποιεί εμπεριστατωμένη απογραφή των.προγραμμάτων ενισχύσεων που εγκρίθηκαν πριν από τη σύσταση της αρχής που αναφέρεται στην παράγραφο 4 και ευθυγραμμίζει τα εν λόγω προγράμματα ενισχύσεων με τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 2 εντός περιόδου όχι μεγαλύτερης των τεσσάρων ετών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

7. (α) Για τους σκοπούς της εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 1 σημείο iii), τα μέρη

αναγνωρίζουν ότι, κατά τα πρώτα τέσσερα έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγεί η Κροατία αξιολογούνται με το σκεπτικό ότι η Κροατία θεωρείται περιοχή όμοια με τις περιοχές της Κοινότητας που περιγράφονται στο άρθρο 87 παράγραφος 3 στοιχείο α) της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

(β) Εντός τριών ετών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, η Κροατία υποβάλλει στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τα στοιχεία της για το ΑΕγχΠ εναρμονισμένα σε επίπεδο NUTS II. Η αρχή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 και η Επιτροπή αξιολογούν στη συνέχεια από κοινού την επιλεξιμότητα των περιοχών της Κροατίας καθώς και τις μέγιστες ενισχύσεις που παρέχονται σ' αυτές, ώστε να καταρτιστεί ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων βάσει των σχετικών οδηγιών της Κοινότητας.

8. Όσον αφορά τα προϊόντα που αναφέρονται στον τίτλο IV κεφάλαιο II: - δεν εφαρμόζεται η παράγραφος I σημείο iii),

- κάθε πρακτική αντίθετη προς την παράγραφο 1 (ϊ) αξιολογείται σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζει η Κοινότητα βάσει των άρθρων 36 και 37 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των ειδικών κοινοτικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σχετικά.

9. Εάν ένα από τα μέρη θεωρεί ότι συγκεκριμένη πρακτική δεν συμβιβάζεται με τους όρους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα μετά από διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης ή μετά τριάντα εργάσιμες ημέρες από την αναστολή των διαβουλεύσεων.

Καμία διάταξη του παρόντος άρθρου δεν προδικάζει ή επηρεάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο τη λήψη εκ μέρους οιουδήποτε από τα μέρη, μέτρων αντιντάμπινγκ ή αvτισTOθμιστικώv μέτρων σύμφωνα με τα αντίστοιχα άρθρα της συμφωνίας ΓΣΔΕ του 1994 και της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα ή με τη σχετική εσωτερική νομοθεσία.

ΑΡΘΡΟ 71

Πνευματική, βιομηχανική και εμπορική ιδιοκτησία

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και του παραρτήματος νίΠ, τα μέρη επιβεβαιώνουν τη σημασία που αποδίδουν στην εξασφάλιση της κατάλληλης και αποτελεσματικής προστασίας και επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας.

2. Η Κροατία λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί, όχι αργότερα από τρία έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας πανομοιότυπο με αυτό που ισχύει στην Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσματικών μέτρων επιβολής των δικαιωμάτων αυτών.

3. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί να αποφασίσει να υποχρεώσει την Κροατία να προσχωρήσει σε ειδικές πολυμερείς συμβάσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

4. Στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα όσον αφορά τον τομέα της πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας, τα οποία επηρεάζουν τις συνθήκες του εμπορίου, αναφέρονται επειγόντως στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης, κατόπιν αιτήσεως ενός εκ των μερών, με στόχο την επίτευξη αμοιβαία ικανοποιητικών λύσεων.

ΑΡΘΡΟ 72 Δημόσιες συμβάσεις

1. Τα μέρη επιθυμούν την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων με βάση τις αρχές της μη διακριτικής μεταχείρισης και της αμοιβαιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

2. Στις εταιρείες της Κροατίας, ανεξάρτητα από το αν είναι εγκατεστημένες στην Κοινότητα ή όχι, παρέχεται πρόσβαση σε διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων στην Κοινότητα σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτή που παρέχεται στις εταιρείες της Κοινότητας από τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

Οι παραπάνω διατάξεις θα ισχύουν επίσης για συμβάσεις στον τομέα των οργανισμών κοινής ωφέλειας μόλις η Κροατία θεσπίσει νομοθεσία για την υιοθέτηση των κοινοτικών κανόνων σ' αυτόν τον τομέα. Η Κοινότητα εξετάζει περιοδικά εάν η Κροατία έχει πράγματι υιοθετήσει την εν λόγω νομοθεσία.

Στις εταιρείες της Κοινότητας, που δεν είναι εγκατεστημένες στην Κροατία παρέχεται πρόσβαση σε διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων στην Κροατία σύμφωνα με το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτή που παρέχεται στις εταιρείες της Κροατίας το αργότερο τρία έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας. Οι κοινοτικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Κροατία σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου 2 του τίτλου V έχουν, από τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, πρόσβαση στις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων με μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από εκείνη που παρέχεται στις εταιρείες της Κροατίας.

Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης εξετάζει περιοδκά τη δυνατότητα της Κροατίας να θεσπίζει πρόσβαση σε διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων στην Κροατία για όλες τις εταιρείες της Κοινότητας.

3. Όσον αφορά την εγκατάσταση, τη λειτουργία, την παροχή υπηρεσιών μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας, καθώς και την απασχόληση και την κυκλοφορία των εργαζομένων που συνδέεται με την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 45 έως 68.

ΤΙΤΛΟΣ Vn ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΉ

ΑΡΘΡΟ 75

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, τα μέρη δίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εδραίωση του κράτους δικαίου και στην ενίσχυση των θεσμών σε όλα τα επίπεδα, τόσο στον τομέα της διοίκησης γενικά όσο και στον τομέα της εφαρμογής του νόμου και του μηχανισμού της δικαιοσύνης ειδικότερα.

Η συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης θα εστιαστεί ιδίως στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του και στην κατάρτιση των δικαστικών · υπαλλήλων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΑΡΘΡΟ 76

Θεωρήσεις διαβατηρίων, διασυνοριακοί έλεγχοι, άσυλο και μετανάστευση

1. Τα μέρη συνεργάζονται στους τομείς των θεωρήσεων διαβατηρίων, των διασυνοριακών ελέγχων, του ασύλου και της μετανάστευσης και θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας, και σε περιφερειακό επίπεδο, στους εν λόγω τομείς.

2. Η συνεργασία στους τομείς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 βασίζεται σε αμοιβαίες διαβουλεύσεις και σε στενή συνεργασία μεταξύ των μερών και θα πρέπει να περιλαμβάνει τεχνική και διοικητική βοήθεια για:

- την ανταλλαγή πληροφοριών για τη νομοθεσία και τις πρακτικές,

- τη σύνταξη σχεδίων νόμων,

- την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεσμών,

- την κατάρτιση προσωπικού,

- την ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων και τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων.

3. Η συνεργασία θα εστιαστεί ιδίως:

- όσον αφορά τον τομέα της παροχής ασύλου, στην εκπόνηση και την εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας που θα συμφωνεί με τα πρότυπα της σύμβασης της Γενεύης του 1951 και του Πρωτοκόλλου της Νέας Υόρκης του 1967 ώστε να διασφαλίζει την τήρηση της αρχής της μη απέλασης,

ΦΕΚ 173

όσον αφορά τον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης, στους κανόνες αποδοχής και στα δικαιώματα και το καθεστώς των προσώπων που γίνονται δεκτά. Σχετικά με τη μετανάστευση, τα μέρη συμφωνούν για τη δίκαιη μεταχείριση υπηκόων άλλων χωρών που διαμένουν νόμιμα στα εδάφη τους και για την προώθηση πολιτικής ένταξης στην κοινωνία που αποσκοπεί στην παραχώρηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σ' αυτούς συγκρινόμενα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικών τους υπηκόων.

Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί να προτείνει και άλλα θέματα για συνεργασία βάσει του παρόντος άρθρου.

ΑΡΘΡΟ 77

Πρόληψη και έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης, επαναπατρισμός

1. Τα μέρη συμφωνούν να συνεργάζονται ώστε να προλαμβάνουν και να ελέγχουν την παράνομη μετανάστευση. Για το σκοπό αυτό:

η Κροατία συμφωνεί να δεχθεί τον επαναπατρισμό των υπηκόων της που διαμένουν παράνομα στο έδαφος κράτους μέλους, μετά από αίτηση του τελευταίου και χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις,

- και κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνεί να δεχθεί τον επαναπατρισμό των υπηκόων του που διαμένουν παράνομα στο έδαφος της Κροατίας, μετά από αίτηση της τελευταίας και χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κροατία παρέχουν στους υπηκόους τους τα κατάλληλα έγγραφα ταυτότητας και επεκτείνουν σ' αυτά τις διοικητικές διευκολύνσεις που απαιτούνται για τέτοιους σκοπούς.

2. Τα μέρη συμφωνούν να συνάψουν, κατόπιν αιτήσεως, συμφωνία περί επαναπατρισμού μεταξύ της Κροατίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που θα ρυθμίζει τις ειδικές υποχρεώσεις της Κροατίας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης για την επανεισδοχή των υπηκόων άλλων χωρών και ανιθαγενών.

3. Εν αναμονή της σύναψης της συμφωνίας με την Κοινότητα που αναφέρεται στην παράγραφο 2, η Κροατία συμφωνεί να συνάψει, κατόπιν αιτήσεως κράτους μέλους, διμερείς συμφωνίες με επιμέρους κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση των ειδικών υποχρεώσεων της Κροατίας και του ενδιαφερομένου κράτους μέλους σχετικά με τον επαναπατρισμό, συμπερυλαμβανομένης της υποχρέωσης επανεισδοχής των υπηκόων άλλων χωρών και των ανιθαγενών.

4. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης εξετάζει ποιες άλλες κοινές προσπάθειες είναι δυνατό να καταβληθούν για την πρόληψη και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΑΡΘΡΟ 78

Νομιμοποίηση προσόδων από παράνομες δραστηριότητες

1. Τα μέρη συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να συνεργάζονται, ώστε να αποτρέπουν τη χρήση των χρηματοπιστωτικών τους συστημάτων για τη νομιμοποίηση προσόδων που προκύπτουν από παράνομες δραστηριότητες εν γένει, και συγκεκριμένα από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

2. Η συνεργασία στον τομέα αυτό περΛαμβάνει διουχητική και τεχνική βοήθεια μέ σκοπό να αναπτυχθεί η εφαρμογή κανονισμών και η αποτελεσματική λειτουργία των κατάλληλων προτύπων και μηχανισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ισοδύναμων με εκείνα τα οποία έχουν εγκρίνει η Κοινότητα και τα διεθνή fora στον τομέα αυτό.

ΑΡΘΡΟ 79

Συνεργασία για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών

1. Στο πλαίσιο των αντίστοιχων εξουσιών και αρμοδιοτήτων τους, τα μέρη συνεργάζονται για να εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση του ελέγχου των ναρκωτικών. Οι πολιτικές και οι δράσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών αποσκοπούν στη μείωση των προμηθειών, της παράνομης διακίνησης και της ζήτησης ναρκωτικών καθώς και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των προδρόμων ουσιών.

2. Τα μέρη συμφωνούν τις μεθόδους συνεργασίας που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων. Οι δράσεις βασίζονται σε από κοινού συμφωνηθείσες αρχές ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της EE για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Η συνεργασία μεταξύ των μερών περύλαμβάνει τεχνική και διοικητική βοήθεια ιδίως στους παρακάτω τομείς:

- σχεδιασμός εθνικής νομοθεσίας και πολιτικής,

———

- έρευνα για τα ναρκωτικά,

- πρόληψη της εκτροπής πρόδρομων ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παράνομη παρασκευή ναρκωτικών.

Τα μέρη μπορεί να συμφωνήσουν να συμπεριλάβουν και άλλους τομείς.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 80

Πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων

1. Τα μέρη συμφωνούν να συνεργάζονται για την καταπολέμηση και την πρόληψη εγκληματικών και παράνομων δραστηριοτήτων, οργανωμένων ή άλλων, όπως:

- της παράνομης διακίνησης ανθρώπων,

των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, ιδίως της διαφθοράς, της παραχάραξης νομισμάτων, των παράνομων συναλλαγών σχετικά με προϊόντα όπως τα βιομηχανικά απόβλητα, τα ραδιενεργά υλικά και των συναλλαγών που αφορούν παράνομα προϊόντα ή προϊόντα απομίμησης ή παραποίησης,

της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών,

- του λαθρεμπορίου,

- της τρομοκρατίας.

Η συνεργασία στους παραπάνω τομείς θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων και στενού συντονισμού μεταξύ των μερών.

2. Η τεχνική και διοικητική συνδρομή στον τομέα αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

- την κατάρτιση εθνικών νόμων στον τομέα του ποινικού δικαίου,

την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των οργάνων που είναι επιφορτισμένα με την καταπολέμηση και την πρόληψη του εγκλήματος,

- την κατάρτιση προσωπικού και την ανάπτυξη ερευνητικών μηχανισμών,

- τη διαμόρφωση μέτρων για την πρόληψη του εγκλήματος.

ΉΤΛΟΣ νΠΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 81

1. Η Κοινότητα και η Κροατία καθιερώνουν στενή συνεργασία που αποσκοπεί στην προώθηση της ανάπτυξης και του αναπτυξιακού δυναμικού της Κροατίας. Με τη συνεργασία αυτή ενισχύονται όσο το δυνατό περισσότερο οι υπάρχοντες οικονομικοί δεσμοί προς όφελος και των δύο μερών.

2. Θα καθοριστούν πολιτικές και άλλα μέτρα για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κροατίας. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι περιβαλλοντικές πλευρές εντάσσονται επίσης πλήρως εξ αρχής στις εν λόγω πολιτικές και ότι συνδέονται με τις απαιτήσεις μιας αρμονικής κοινωνικής ανάπτυξης.

3. Οι πολιτικές συνεργασίας εντάσσονται σε ένα περιφερειακό πλαίσιο συνεργασίας. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ της Κροατίας και των γειτονικών χωρών της, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης δύναται να καθορίζει προτεραιότητες μεταξύ και εντός των πολιτικών συνεργασίας που περιγράφονται στη συνέχεια.

ΑΡΘΡΟ 83 Στατιστική συνεργασία

1. Η συνεργασία στον τομέα των στατιστικών αποσκοπεί στην ανάπτυξη αποτελεσματικού και βιώσιμου στατιστικού συστήματος ικανού να εξασφαλίζει εγκαίρως αξιόπιστα, αντικειμενικά και ακριβή δεδομένα που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της μεταβατικής και μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Κροατία. Διευκολύνει την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Κροατίας, να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών της, τόσο της δημόσιας διοίκησης όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το στατιστικό σύστημα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της στατιστικής που έχει εκδώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τους ορισμούς της ευρωπαϊκής στατιστικής νομοθεσίας και ευθυγραμμίζεται προς το κοινοτικό κεκτημένο.

2. Για το σκοπό αυτό, τα μέρη μπορούν να συνεργάζονται ιδίως για:

- την προώθηση της ανάπτυξης αποτελεσματικής στατιστικής υπηρεσίας στην Κροατία βασιζόμενης σε κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο,

την επιδίωξη εναρμόνισης με τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κατάταξης με σκοπό τη στήριξη του εθνικού στατιστικού συστήματος για την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου στο στατιστικό τομέα,

την παροχή στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στις επιχειρήσεις και στους ερευνητές των κατάλληλων κοινωνικοοικονομικών δεδομένων,

την παροχή των αναγκαίων στοιχείων για τη διατήρηση και τον έλεγχο της οικονομικής μεταρρύθμισης,

ΦΕΚ 173

- την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας των ατομικών δεδομένων,

τη σταδιακή αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων και της διαβίβασής τους στο ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα.

3. Η συνεργασία στον τομέα αυτό περιλαμβάνει, ειδικότερα, την ανταλλαγή πληροφοριών για τις μεθόδους, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την κατάρτιση.

ΑΡΘΡΟ 84

Τραπεζικές, ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

1. Τα μέρη συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργία και την ανάπτυξη του κατάλληλου πλαισίου για την ενθάρρυνση των τομέων των τραπεζικών, ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κροατία.

Η συνεργασία επικεντρώνεται:

- στην υιοθέτηση κοινού λογιστικού συστήματος που να συμβιβάζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα,

- στην ενίσχυση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού, ασφαλιστικού τομέα και των λοιπών χρηματοοικονομικών τομέων,

- στη βελτίωση της επιτήρησης και στη ρύθμιση των τραπεζικών και άλλων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών,

- στην ανταλλαγή πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά την προτεινόμενη νομοθεσία,

- στην προετοιμασία μεταφράσεων και γλωσσάριων ορολογίας.

2. Τα μέρη συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικών λογιστικών ελέγχων στην Κροατία σύμφωνα με τις εναρμονισμένες κοινοτικές μεθόδους και διαδικασίες.

Η συνεργασία επικεντρώνεται:

- στην παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Υπηρεσία Λογιστικών Ελέγχων της Κροατίας,

- στη δημιουργία εσωτερικών μονάδων λογιστικού ελέγχου στις δημόσιες υπηρεσίες,

- στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με συστήματα λογιστικού ελέγχου, στη διαμόρφωση ομοιόμορφων εγγράφων λογιστικού ελέγχου,

- στην κατάρτιση και την παροχή συμβουλών.

ΑΡΘΡΟ 85

Προώθηση και προστασία των επενδύσεων

1. Η συνεργασία μεταξύ των μερών αποσκοπεί στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες και ξένες.

2. Οι επί μέρους στόχοι της συνεργασίας είναι:

- η βελτίωση εκ μέρους της Κροατίας του νομικού πλαισίου που ευνοεί και προστατεύει τις επενδύσεις,

- η σύναψη, όπου κρίνεται σκόπιμο, διμερών συμφωνιών με τα κράτη μέλη για την προώθηση και την προστασία των επενδύσεων,

- η βελτίωση της προστασίας των επενδύσεων.

ΑΡΘΡΟ 86

Βιομηχανική συνεργασία

1. Η συνεργασία αποσκοπεί στην προώθηση του εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας και των επιμέρους τομέων της Κροατίας, καθώς και της βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και των δύο μερών με ιδιαίτερο στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υπό όρους που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.

2. Οι πρωτοβουλίες της βιομηχανικής συνεργασίας θα αντανακλούν τις προτεραιότητες που καθορίζουν και τα δύο μέρη. Θα λαμβάνουν υπόψη περιφερειακές πτυχές της βιομηχανικής ανάπτυξης, προωθώντας τις διεθνικές εταιρικές σχέσεις, όπου κρίνεται σκόπιμο. Οι πρωτοβουλίες θα πρέπει ιδίως να επιδιώκουν τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την εκ μέρους των επιχειρήσεων βελτίωση της διαχείρισης, της τεχνογνωσίας και της προώθησης των αγορών, καθώς και της διαφάνειας των αγορών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καθιέρωση αποτελεσματικών δραστηριοτήτων για την προώθηση των εξαγωγών στην Κροατία.

ΑΡΘΡΟ 87

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Τα μέρη σκοπεύουν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ") του ιδιωτικού τομέα, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε τομείς που προσφέρουν τα εχέγγυα για ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των ΜΜΕ της Κοινότητας και της Κροατίας.

ΑΡΘΡΟ 88 Τουρισμός

I. Η συνεργασία μεταξύ των μερών στον τομέα του τουρισμού αποσκοπεί στη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση του τουρισμού και των τουριστικών συναλλαγών μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας, συμμετοχής της Κροατίας σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς τουριστικούς οργανισμούς και μελέτης των δυνατοτήτων για κοινές δράσεις.

2. Η συνεργασία περιλαμβάνει ειδικότερα τα ακόλουθα:

- την ανταλλαγή πληροφοριών για σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που επηρεάζουν τον τομέα του τουρισμού και τη μεταφορά τεχνογνωσίας,

την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των υποδομών που μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού,

την εξέταση περιφερειακών τουριστικών έργων.

ΑΡΘΡΟ 89 Τελωνεία

1. Τα μέρη συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με όλες τις διατάξεις που σχεδιάζεται να θεσπισθούν στον εμπορικό τομέα και για να επιτύχουν την εναρμόνιση του τελωνειακού συστήματος της Κροατίας προς το σύστημα της Κοινότητας, βοηθώντας να προετοιμαστεί το έδαφος για τα μέτρα απελευθέρωσης που προβλέπονται στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας.

2. Η συνεργασία περιλαμβάνει ειδικότερα τα ακόλουθα:

- τη δυνατότητα διασύνδεσης μεταξύ των συστημάτων διαμετακόμισης της Κοινότητας και της Κροατίας, καθώς και τη χρήση του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (ΕΔΕ),

τη βελτίωση και την απλούστευση των ελέγχων και των διατυπώσεων όσον αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές,

την ανάπτυξη διασυνοριακών υποδομών μεταξύ των μερών,

την ενίσχυση της τελωνειακής συνεργασίας για την καθιέρωση σύγχρονων συστημάτων τελωνειακών πληροφοριών,

την ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων έρευνας, την υιοθέτηση από την Κροατία της συνδυασμένης ονοματολογίας, - την κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων.

3. Με την επιφύλαξη περαιτέρω συνεργασίας που προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία, και ιδίως στα άρθρα 77, 78 και 80, η αμοιβαία συνδρομή μεταξύ διοικητικών αρχών των μερών σε τελωνειακά θέματα, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του πρωτοκόλλου 5.

ΑΡΘΡΟ 90 Φορολογία

Τα μέρη θα καθιερώσουν συνεργασία στον τομέα της φορολογίας που θα περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και στην αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών ενόψει της διασφάλισης αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη συγκέντρωση των φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΑΡΘΡΟ 91 Κοινωνική συνεργασία

1. Όσον αφορά την απασχόληση, η συνεργασία μεταξύ των μερών θα επικεντρωθεί κυρίως στη βελτίωση των υπηρεσιών εξεύρεσης θέσεων απασχόλησης και επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και στην εφαρμογή συνοδευτικών μέτρων και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης για την ενίσχυση της αναδιάρθρωσης του βιομηχανικού κλάδου και της αγοράς εργασίας. Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης μέτρα όπως μελέτες, παροχή υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων, παροχή πληροφοριών και ενέργειες κατάρτισης.

2. Όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση, η συνεργασία μεταξύ των μερών επιδιώκει την προσαρμογή του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων της Κροατίας στις νέες οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις, ιδίως με την παροχή υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων και την οργάνωση δραστηριοτήτων ενημέρωσης και κατάρτισης.

3. Η συνεργασία μεταξύ των μερών περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή της νομοθεσίας της Κροατίας για τις συνθήκες εργασίας και τις ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες.

4. Τα μέρη αναπτύσσουν συνεργασία μεταξύ τους ενόψει της βελτίωσης του επιπέδου προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με σημείο αναφοράς το επίπεδο της προστασίας που υπάρχει στην Κοινότητα.

ΑΡΘΡΟ 92

Γεωργία και βιομηχανία μεταποίησης γεωργικών προϊόντων

Η συνεργασία στον τομέα αυτόν αποσκοπεί στον εκσυγχρ°νισΡ·ό και την αναδιάρθρωση της γεωργίας και του βιομηχανικού τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων σύμφωνα με τους κανόνες και τα πρότυπα της Κοινότητας, στη διαχείριση των υδάτων, στην ανάπτυξη της υπαίθρου στη βαθμιαία εναρμόνιση της κτηνιατρικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας φυτοϋγειονομικής προστασίας με τα κοινοτικά πρότυπα και στην ανάπτυξη του δασικού τομέα στην Κροατία!

ΑΡΘΡΟ 93 Αλιεία

Η Κοινότητα και η Κροατία υποχρεούνται να εξετάσουν τη δυνατότητα καθορισμού θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στον αλυιυτικό τομέα, τα οποία θα πρέπει εκ φύσεως να είναι αμοιβαίως επωφελή.

ΦΕΚ 173

ΑΡΘΡΟ 94 Εκπαίδευση και κατάρτιση

1. Τα μέρη συνεργάζονται με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου γενικής εκπαίδευσης και επαγγελματικών προσόντων στην Κροατία.

2. Το πρόγραμμα Tempus θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μερών στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της προώθησης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της οικονομικής μεταρρύθμισης.

3. Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κατάρτισης θα συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση των δομών και δραστηριοτήτων κατάρτισης στην Κροατία.

ΑΡΘΡΟ 95 Πολιτιστική συνεργασία

Τα μέρη αναλαμβάνουν τη δέσμευση να προωθήσουν την πολιτιστική συνεργασία. Η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, την αύξηση της αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης μεταξύ ατόμων, κοινοτήτων και λαών.

ΑΡΘΡΟ 96

Ενημέρωση και επικοινωνία

Η Κοινότητα και η Κροατία θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ενισχυθεί η αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών. Θα δοθεί προτεραιότητα σε προγράμματα τα οποία έχουν ως στόχο τόσο τη βασική ενημέρωση του ευρέως κοινού στην Κροατία για την Κοινότητα όσο και την περισσότερο εξειδικευμένη ενημέρωση των επαγγελματικών κύκλων στην εν λόγω χώρα.

ΑΡΘΡΟ 97 Συνεργασία στον οπτικοακουστικό τομέα

1. Τα μέρη συνεργάζονται με σκοπό να προωθήσουν τη βιομηχανία οπτικοακουστικών μέσων στην Ευρώπη και να ενθαρρύνουν τη συμπαραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων.

2. Η Κροατία θα ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της για τη ρύθμιση θεμάτων που έχουν σχέση με το περιεχόμενο διασυνοριακών εκπομπών, δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα που αφορούν την απόκτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για δορυφορικά ή καλωδιακά προγράμματα και εκπομπές, με τις πολιτικές της Κοινότητας και θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το κοινοτικό κεκτημένο.

ΑΡΘΡΟ 99

Κοινωνία των πληροφοριών

Τα μέρη θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με σκοπό να αναπτύξουν περαιτέρω την κοινωνία των πληροφοριών στην Κροατία. Παγκόσμιοι στόχοι θα προετοιμάζουν την κοινωνία στο σύνολο της για την ψηφιακή εποχή, προσελκύοντας επενδύσεις και διαλειτουργικότητα δικτύων και υπηρεσιών.

Οι αρχές της Κροατίας θα επανεξετάζουν, με τη συνδρομή της Κοινότητας, προσεκτικά κάθε πολιτική δέσμευση που έχει αναληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποβλέποντας στην ευθυγράμμιση των πολιτικών της χώρας με τις πολιτικές της Ένωσης.

Οι αρχές της Κροατίας θα καταρτίσουν σχέδιο για την υιοθέτηση της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα της κοινωνίας των πληροφοριών.

ΑΡΘΡΟ 100 Μεταφορές

1. Εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 58 και του πρωτοκόλλου 6 της παρούσας συμφωνίας, τα μέρη αναπτύσσουν και προωθούν συνεργασία στον τομέα των μεταφορών ώστε η Κροατία να είναι σε θέση:

- να αναδιαρθρώσει και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές για τις μεταφορές και τις συναφείς υποδομές,

να βελτιώσει την κυκλοφορία ταξιδιωτών και εμπορευμάτων καθώς και την πρόσβαση στην αγορά μεταφορών με την εξάλειψη των διοικητικών, τεχνικών και άλλων εμποδίων,

να επιτύχει πρότυπα λειτουργίας συγκρίσιμα με τα κοινοτικά,

να αναπτύξει ένα σύστημα μεταφορών που να συμφωνεί και να συμβαδίζει με το κοινοτικό σύστημα,

να βελτιώσει την προστασία του περιβάλλοντος κατά τις μεταφορές, τη μείωση των ζημιογόνων επιπτώσεων και της ρύπανσης.

Η συνεργασία περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:

ανάπτυξη οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών, εσωτερικών πλωτών και λιμενικών υποδομών και άλλων σημαντικών οδών κοινού ενδιαφέροντος καθώς και των διευρωπαϊκών και πανευρωπαϊκών συνδέσεων,

διαχείριση των σιδηροδρόμων και των αερολιμένων, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων εθνικών υπηρεσιών,

οδικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των οδικών τελών και επιβαρύνσεων καθώς και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών,

συνδυασμένες οδικές-στδηροδρομικές μεταφορές, εναρμόνιση των δυϊθνών στατιστικών για τις μεταφορές,

εκσυγχρονισμός του τεχνικού εξοπλισμού μεταφορών σύμφωνα με τα κοινοτικά πρότυπα και βοήθεια για τη σχετική χρηματοδότηση ιδίως όσον αφορά τις οδικές-σιδηροδρομικές μεταφορές, τις συνδυασμένες μεταφορές και τη μεταφόρτωση,

προώθηση κοινών τεχνολογικών και ερευνητικών προγραμμάτων,

θέσπιση συντονισμένων πολιτικών στον τομέα των μεταφορών, που να είναι συμβατές με την πολιτική μεταφορών που εφαρμόζεται στην Κοινότητα.

Τ

Ενέργεια

1. Η συνεργασία θα αντικατοπτρίζει τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και της συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ενέργειας και θα αναπτύσσεται ενόψει της σταδιακής ολοκλήρωσης των αγορών ενέργειας της Ευρώπης.

2. Η συνεργασία περιλαμβάνει ειδικότερα τα ακόλουθα:

- διαμόρφωση και σχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού των υποδομών, της βελτίωσης και της διαφοροποίησης των προμηθειών και της βελτίωσης της πρόσβασης στην αγορά ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της διαμετακόμισης, μεταφοράς, διανομής και συντήρησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων περιφερειακού ενδιαφέροντος με γειτονικές χώρες,

- διαχείριση και κατάρτιση για τον τομέα της ενέργειας και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, της ενεργειακής επάρκειας, της ανανεώσιμης ενέργειας και της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας,

- διαμόρφωση του πλαισίου των προϋποθέσεων για την αναδιάρθρωση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων στον εν λόγω τομέα,

- ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο.

ΑΡΘΡΟ 102 Πυρηνική ασφάλεια

1. Τα μέρη θα συνεργαστούν στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και των διασφαλίσεων. Η συνεργασία θα μπορούσε να καλύψει τα παρακάτω:

- βελτίωση των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων της Κροατίας που διέπουν την πυρηνική ασφάλεια και ενίσχυση των αρχών εποπτείας και των πόρων που αυτές διαθέτουν·

προστασία από ακτινοβολίες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της περιβαλλοντικής ακτινοβολίας,

διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και παύση λειτουργίας, ανάλογα με τις ανάγκες, πυρηνικών εγκαταστάσεων,

ενθάρρυνση της σύναψης συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της EE ή της Ευρατόμ και της Κροατίας για έγκαιρη ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών σε περιπτώσεις πυρηνικών ατυχημάτων και για την προετοιμασία της αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών καθώς και διασυνοριακή έρευνα όσον αφορά γενικότερα θέματα σεισμών και πυρηνικής ασφάλειας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο,

προβλήματα σχετικά με τον κύκλο καυσίμων,

ασφαλής φύλαξη πυρηνικών υλικών,

ενίσχυση της επιτήρησης και του ελέγχου κατά τη μεταφορά υλικών ευαίσθητων στη ραδιενεργό ρύπανση,

ευθύνη τρίτου μέρους επί θεμάτων πυρηνικής ενέργειας.

ΑΡΘΡΟ 103 Περιβάλλον

1. Τα μέρη αναπτύσσουν και ενισχύουν τη συνεργασία τους όσον αφορά το ζωτικής σημασίας έργο καταπολέμησης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ενόψει της προώθησης της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

ΦΕΚ 173

2. Η συνεργασία θα μπορούσε να επικεντρωθεί στις ακόλουθες προτεραιότητες:

- ποιότητα ύδατος, συμπεριλαμβανομένης και της επεξεργασίας των αποβλήτων, ειδικότερα των διαμεθοριακών υδατορευμάτων,

καταπολέμηση της τοπικής, περιφερειακής και διασυνοριακής ρύπανσης του αέρα και των νερών (συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου ύδατος),

ανάπτυξη στρατηγικών για θέματα που αφορούν τη γη και το κλίμα, αποτελεσματική, βιώσιμη και καθαρή παραγωγή και χρήση ενέργειας, ταξινόμηση και ασφαλής διαχείριση χημικών προϊόντων, ασφάλεια βιομηχανικών μονάδων,

μείωση των αποβλήτων, ανακύκλωση και ασφαλής εναπόθεση αυτών και εφαρμογή της σύμβασης της Βασιλείας για τον έλεγχο των διασυνοριακών μεταφορών επικίνδυνων αποβλήτων και την εναπόθεση τους (Βασιλεία 1989).

επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον, διάβρωση του εδάφους και ρύπανση από γεωργικές χημικές ουσίες,

προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, συμπεριλαμβανομένων των δασών και διατήρηση της βιολογικής ποικυλίας,

ΑΡΘΡΟ 104

Συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης

1. Τα μέρη προωθούν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΤΑ) με βάση το αμοιβαίο συμφέρον και, λαμβανομένων υπόψη των διαθέσιμων πόρων, την κατάλληλη πρόσβαση στα αντίστοιχα προγράμματά τους, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα επίπεδα αποτελεσματικής προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας.

2. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει:

- την ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών συνεδριάσεων,

- κοινές δραστηριότητες ΕΤΑ.

- δραστηριότητες κατάρτισης και προγράμματα κινητικότητας επιστημόνων, ερευνητών και τεχνικών που ασχολούνται με την ΕΤΑ και στα δύο μέρη.

3. Η συνεργασία αυτή εφαρμόζεται σύμφωνα με ειδικές ρυθμίσεις που πρόκειται να αποτελέσουν το αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να συναφθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν εγκριθεί σε κάθε μέρος, οι οποίες θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τις κατάλληλες διατάξεις για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΑΡΘΡΟ 105

Περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη

Τα μέρη θα ενισχύσουν τη συνεργασία για την περιφερειακή ανάπτυξη σκοπεύοντας να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη μείωση των περιφερειακών ανισορροπιών.

Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διασυνοριακή, δυΐθνική και διαπεριφερειακή συνεργασία. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να αναληφθεί δέσμευση για ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμόνων.

ΤΙΤΛΟΣ IX

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΟ 106

Για να επιτύχει τους στόχους της παρούσας συμφωνίας και σύμφωνα με τα άρθρα 3,107 και 109, η Κροατία μπορεί να λάβει χρηματοδοτική ενίσχυση από την Κοινότητα με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΑΡΘΡΟ 107

Η χρηματοδοτική ενίσχυση με τη μορφή επιχορηγήσεων καλύπτεται από τα μέτρα λειτουργίας που προβλέπονται στο σχετικό κανονισμό του Συμβουλίου εντός πολυετούς ενδεικτικού πλαισίου που καθορίζει η Κοινότητα μετά από διαβουλεύσεις με την Κροατία.

Οι γενικοί στόχοι της ενίσχυσης με τη μορφή δημιουργίας θεσμών και επενδύσεων συμβάλλει στη δημοκρατική, οικονομική και θεσμική μεταρρύθμιση στην Κροατία, σύμφωνα με τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης. Η χρηματοδοτική ενίσχυση μπορεί να αφορά όλους τους τομείς εναρμόνισης της νομοθεσίας και όλες -ας πολιτικές συνεργασίας που καλύπτει η παρούσα συμφωνία συμπεριλαμβανομένου του τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η πλήρης εφαρμογή των σχεδίων για έργα υποδομής κοινού ενδιαφέροντος που καθορίζονται στο πρωτόκολλο 6.

ΑΡΘΡΟ 108

Κατόπιν αιτήσεως της Κροατίας και σε περίπτωση ειδικής ανάγκης, η Κοινότητα θα μπορούσε να εξετάζει σε συντονισμό με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη δυνατότητα χορήγησης σε εξαιρετική βάση μακροοικονομικής συνδρομής βάσει ορισμένων προϋποθέσεων που λαμβάνουν υπόψη τη διαθεσιμότητα όλων των χρηματοδοτικών πόρων.

ΑΡΘΡΟ 109

Για να επιτραπεί η άριστη χρήση των διαθέσιμων πόρων, τα μέρη διασφαλίζουν ότι η κοινοτική συνεισφορά παρέχεται σε στενό συντονισμό με τις συνεισφορές από άλλες πηγές όπως τα κράτη μέλη, άλλες χώρες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για το σκοπό αυτό, τα μέτρα ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες σχετικά με όλες τις πηγές συνδρομής.

"' ΤΓΤΛΟΣ Χ

ΘΕΣΜΙΚΕΣ, ΓΈΝΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΘΡΟ 110

Συγκροτείται συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης, το οποίο παρακολουθεί την εφαρμογή και την εκτέλεση της παρούσας συμφωνίας. Συνέρχεται στο κατάλληλο επίπεδο ανά τακτά διαστήματα και όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Εξετάζει σημαντικά προβλήματα της παρούσας συμφωνίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα διμερή ή διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΑΡΘΡΟ 111

1. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης αποτελείται από μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αφενός, και από μέλη της κυβέρνησης της Κροατίας, αφετέρου.

2. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας του.

3. Τα μέλη του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί να φροντίσουν να εκπροσωπούνται, σύμφωνα με τους όρους που παρατίθενται στον κανονισμό λειτουργίας του.

4. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης προεδρεύεται εναλλάξ από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και εκπρόσωπο της Κροατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό λειτουργίας του.

5. Στις εργασίες του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης και για θέματα της αρμοδιότητάς της, συμμετέχει, με την ιδιότητα του παρατηρητή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΑΡΘΡΟ 112

Για την επίτευξη των στόχων της παρούσας συμφωνίας, το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις εντός του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας στις περιπτώσεις που προβλέπονται σχετικά. Οι λαμβανόμενες αποφάσεις είναι δεσμευτικές για τα μέρη, τα οποία θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση τους. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί επίσης να διατυπώνει τις κατάλληλες συστάσεις. Εκδίδει τις αποφάσεις και διατυπώνει ης συστάσεις του κατόπιν κοινής συμφωνίας μεταξύ των μερών.

ΑΡΘΡΟ 113

Κάθε μέρος δύναται να υποβάλλει στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης κάθε διαφορά όσον αφορά την εφαρμογή ή την ερμηνεία της παρούσας συμφωνίας. Το συμβούλιο

σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί να πραγματοποιεί διευθέτηση της διαφοράς μέσω δεσμευτικής απόφασης.

ΑΡΘΡΟ 114

1. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης επικουρείται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του από την επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης που αποτελείται από εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εκπροσώπους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αφενός, και από εκπροσώπους της Κροατίας, αφετέρου.

των

2. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης καθορίζει στον κανονισμό λειτουργίας του τα καθήκοντα της επιτροπής σταθεροποίησης και σύνδεσης που περΛαμβάνουν την προετοιμασία των συνεδριάσεων του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης και καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής.

3. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί να αναθέτει στην επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης οποιεσδήποτε από τις αρμοδιότητες του. Για το σκοπό αυτό, η επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης λαμβάνει τις αποφάσεις της σύμφωνα με τους όρους που παρατίθενται στο άρθρο 112.

ΦΕΚ 173

ΑΡΘΡΟ 115

Η επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης μπορεί να συστήνει υποεπιτροπές.

ΑΡΘΡΟ 116

Συγκροτείται κοινοβουλευτική επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης. Αποτελεί φόρουμ για τα μέλη του Κοινοβουλίου της Κροατίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου θα συναντώνται και θα ανταλλάσσουν απόψεις. Συνεδριάζει κατά διαστήματα, τα οποία καθορίζει η ίδια.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης αποτελείται από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφενός, και από μέλη του Κοινοβουλίου της Κροατίας, αφετέρου.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας της.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης προεδρεύεται εναλλάξ από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου της Κροατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στον κανονισμό λειτουργίας της.

ΑΡΘΡΟ 117

Στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας, κάθε μέρος αναλαμβάνει τη δέσμευση να διασφαλίζει ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα του άλλου μέρους έχουν πρόσβαση χωρίς διακρίσεις σε σχέση με τους υπηκόους τους στα αρμόδια δικαστήρια και διοικητικά όργανα των μερών ενόψει της υπεράσπισης των ατομικών τους δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας τους.

------------ ΑΡΘΡΟ 118

Καμία διάταξη της παρούσας συμφωνίας δεν εμποδίζει ένα μέρος να λάβει μέτρα τα οποία:

(α) θεωρεί αναγκαία για την πρόληψη της αποκάλυψης πληροφοριών που αντιβαίνουν στα ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας του·

(β) αφορούν την παραγωγή, το εμπόριο όπλων, πολεμοφοδίων ή πολεμικού υλικού ή την έρευνα, ανάπτυξη ή παραγωγή που είναι αναγκαίες για αμυντικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν εμποδίζουν τις συνθήκες ανταγωνισμού, όσον αφορά τα προϊόντα που δεν προορίζονται ειδικώς για στρατιωτικούς σκοπούς· ,

(γ) θεωρεί ουσιώδη για την ασφάλειά του, στην περίπτωση σοβαρής εσωτερικής αναταραχής, που επηρεάζει τη διατήρηση του δικαίου και της τάξης, σε καιρό πολέμου ή σοβαρής διεθνούς αναταραχής που αποτελεί απενλή πολέμου ή για την εκπλήρωση υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει για τους σκοπούς της διατήρησης της αρήνης και της διεθνούς ασφάλειας.

ΑΡΘΡΟ 119

1. Στους τομείς που καλύπτονται από την παρούσα συμφωνία και με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που περυίχονται σε αυτήν:

οι ρυθμίσεις που εφαρμόζει η Κροατία έναντι της Κοινότητας δεν πρέπει να επιτρέπουν διακρίσεις μεταξύ των κρατών μελών, των υπηκόων τους ή των εταιρειών και επιχειρήσεών τους,

οι ρυθμίσεις που εφαρμόζει η Κοινότητα έναντι της Κροατίας δεν συνεπάγονται διακρίσεις μεταξύ των υπηκόων της Κροατίας, των εταιρειών ή επιχειρήσεών της.

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 δεν θίγουν το δικαίωμα των μερών να εφαρμόζουν τις ανάλογες διατάξεις της φορολογικής τους νομοθεσίας στους φορολογούμενους, η κατάσταση των οποίων δεν είναι πανομοιότυπη, όσον αφορά τον τόπο διαμονής τους.

ΑΡΘΡΟ 120

1. Τα μέρη λαμβάνουν τα γενικά ή ειδικά μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους βάσει της παρούσας συμφωνίας. Φροντίζουν για την επίτευξη των στόχων που περυίχονται στην παρούσα συμφωνία.

2. Αν ένα συμβαλλόμενο μέρος θεωρεί ότι το άλλο μέρος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που του επιβάλλει η παρούσα συμφωνία, μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Προηγουμένως, παρέχει στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την ενδελεχή εξέταση της κατάστασης, με σκοπό την εξεύρεση λύσης αποδεκτής από τα μέρη, εκτός αν συντρέχει ιδιαίτερα επείγουσα περίπτωση.

3. Κατά την επιλογή των μέτρων, δίδεται προτεραιότητα στα μέτρα τα οποία διαταράσσουν λιγότερο τη λειτουργία της παρούσας συμφωνίας. Τα μέτρα αυτά γνωστοποιούνται αμέσως στο συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης και αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του εν λόγω συμβουλίου αν το άλλο μέρος το ζητήσει.

ΑΡΘΡΟ 121

Τα μέρη συμφωνούν να δυτνεργούν αμέσως διαβουλεύσεις μέσω των κατάλληλων διαύλων κατόπιν αιτήσεως οποιουδήποτε από τα μέρη και να συζητούν κάθε θέμα σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας και άλλα σχετικά θέματα των σχέσεων μεταξύ των μερών.

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν επηρεάζουν κατά κανένα τρόπο και δεν θίγουν τα άρθρα 31, 38. 39 και 43.

ΑΡΘΡΟ 122

Μέχρις ότου επιτευχθούν ίσα δικαιώματα για τα άτομα και τους οικονομικούς παράγοντες βάσει της παρούσας συμφωνίας, η παρούσα συμφωνία δεν επηρεάζει τα δικαιώματα τα οποία εξασφαλίζονται γι' αυτούς βάσει υφιστάμενων συμφωνιών που δεσμεύουν ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, αφενός, και την Κροατία, αφετέρου.

ΑΡΘΡΟ 123

Τα πρωτόκολλα 1,2, 3,4, 5 και 6 και τα παραρτήματα I έως VIII αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας συμφωνίας.

ΑΡΘΡΟ 124

Η παρούσα συμφωνία συνάπτεται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Κάθε μέρος μπορεί να καταγγείλει την παρούσα συμφωνία με κοινοποίηση προς το άλλο μέρος. Η παρούσα συμφωνία παύει να ισχύει έξι μήνες μετά την ημερομηνία της σχετικής κοινοποίησης.

ΑΡΘΡΟ 125

Για τους σκοπούς της παρούσας συμφωνίας, με τον όρο «μέρη» νοούνται η Κοινότητα ή τα κράτη μέλη της, ή η Κοινότητα και τα κράτη μέλη της, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εξουσίες τους, αφενός, και, η Κροατία, αφετέρου.

ΑΡΘΡΟ 126

Η παρούσα συμφωνία εφαρμόζεται, αφενός, στα εδάφη στα οποία εφαρμόζονται οι συνθήκες για ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενεργείας υπό τους όρους που προβλέπουν οι εν λόγω συνθήκες και, αφετέρου, στο έδαφος της Κροατίας.

ΑΡΘΡΟ 127

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο θεματοφύλακας της παρούσας συμφωνίας.

ΑΡΘΡΟ 128

Η παρούσα συμφωνία συντάσσεται σε δύο αντίγραφα σε κάθε μια από τις επίσημες γλώσσες των μερών και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

ΑΡΘΡΟ 129

Τα μέρη εγκρίνουν την παρούσα συμφωνία σύμφωνα με τις ισχύουσες σ' αυτά διαδικασίες.

Η παρούσα συμφωνία αρχίζει να ισχύει την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα που ακολουθεί την ημερομηνία κατά την οποία τα μέρη κοινοποιούν το ένα στο άλλο την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο.

ΑΡΘΡΟ 130 Ενδιάμεση συμφωνία

Σε περίπτωση που, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που απαιτούνται για τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, οι διατάξεις ορισμένων μερών της παρούσας συμφωνίας, ιδίως αυτές που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων και οι διατάξεις για τις μεταφορές, τεθούν σε ισχύ μέσω ενδιάμεσων συμφωνιών μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας, τα μέρη συμφωνούν ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, για τους σκοπούς του τίτλου IV άρθρα 70 και 71 της παρούσας συμφωνίας, των πρωτοκόλλων 1 έως 5 και των σχετικών διατάξεων του πρωτοκόλλου 6 αυτής, με τους όρους «ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας» νοείται η ημερομηνία θέσης σε ισχύ της σχετικής ενδιάμεσης συμφωνίας όσον αφορά τις υποχρεώσεις που περιέχονται στα εν λόγω άρθρα και πρωτόκολλα.

ΦΕΚ 173

Hecho en Luxemburgo, el veintinueve de octubre del dos mil uno.

Udfasrdiget i Luxembourg den niogtyvende oktober to tusind og en.

Geschehen zu Luxemburg am neunundzwanzigsten Oktober zweitausendundeins.

Έγινε στο Λουξεμβούργο, στις είκοσι εννέα Οκτωβρίου δύο χιλιάδες ένα.

Done at Luxembourg on the twenty-ninth day of October in the year two thousand and one.

Fait a Luxembourg, le vingt-neuf octobre deux mille un.

Fatto a Lussembourgo, addi' ventinove ottobre duemilauno.

Gedaan te Luxemburg, de negenentwintigste oktober tweeduizendeneen.

Feito em Luxemburgo, em vinte e nove de Outubro de dois mil e um.

Tehty Luxemburgissa kahdentenakymmenenteriaVhdeksantena paivana lokakuuta vuonna kaksituhattayksi.

Som skedde i Luxemburg den tjugonionde oktober tjugohundraett.

Sastavljeno u Luksemburgu, dana dvadeset devetoga listopada godine dvije tisuce prve.

Pour la Republique francaise

Thar cheann Na hEireann For Ireland

Pour le Grand-Duche de Luxembourg

Fur die Republik Osterreich

Suomen tasavallan puolesta For Republiken Finland

For Konungariket Sverige

For the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Por las Comunidades Europeas For De Europaaske Fasllesskaber Fur die Europaischcn Gemeinschaften Για τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες For the European Commimities Pour les Communautes europeennes Per le Comunita europee Voor de Europese Gemeenschappen Peias Comunidades Europeias Euroopan yhteisojen puolesta For Europeiska gemenskapema

Za Republiku Hrvatsku

Παράρτημα IV (δ) Δασμολογικές παραχωρήσεις της Κροατίας για γεωργικά προϊόντα

(Προοδευτική κατάργηση των δασμών ΜΕΚ στο πλαίσιο δασμολογικών ποσοστώσεων) που αναφέρονται στο άρθρο 27 παρ. 3 (γ) (i)

Παράρτημα IV (ε) Δασμολογικές παραχωρήσεις της Κροατίας για γεωργικά προϊόντα

(Προοδευτική μείωση των δασμών ΜΕΚ για απεριόριστες ποσότητες) που αναφέρονται στο άρθρο 27 παρ. 3(γ) (ϋ)

Παράρτημα IV (στ) Δασμολογικές παραχωρήσεις της Κροατίας για γεωργικά προϊόντα

(Σταδιακή μείωση των δασμών ΜΕΚ στο πλαίσιο δασμολογικών ποσοστώσεων) που αναφέρεται στο άρθρο 27 παρ. 3(γ) (iii)

Παράρτημα V (α) Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 28 παρ. 1

Παράρτημα V (β) Προϊόντα που αναφέρονται στο άρθρο 28 παρ. 2

Παράρτημα VI

Εγκατάσταση: "Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες" που αναφέρονται στο άρθρο 50

Παράρτημα VII Απόκτηση ακίνητης περιουσίας από υπηκόους της EE - Κατάλογος των

εξαιρέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 60 παρ. 2

Παράρτημα VIII Δικαιώματα πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας που

αναφέρονται στο άρθρο 71

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

δασμολογικές παραχωρήσεις τησ κροατιασ πα κογνοτγκα

βιομηχανικα προϊοντα που αναφέρονται στο άρθρο 18 παρ. 2 Οι δασμολογικοί συντελεστές μειώνονται ως εξής :

- κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, κάθε δασμός μειώνεται στο 60% του βασικού δασμού·

- την 1η Ιανουαρίου 2003, κάθε δασμός μειώνεται στο 30% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2004 καταργούνται οι εναπομένοντες δασμοί

ΕΣ 6+

Περιγραφή \

25.01

Αλάτι (στο οποίο περιλαμβάνεται και το επιτραπέζιο και το μετουσιωμένο αλάτι) και χλωριούχο νάτριο καθαρό, έστω και σε υδατικό διάλυμα ή με προσθήκη αντισυσσωματικών ουσιών ή ουσιών που εξασφαλίζουν καλή ρευστότητα. Θαλασσινό νερό:

2501.001

— επιτραπέζιο αλάτι και αλάτι για τη βιομηχανία ειδών διατροφής

2501.002

— αλάτι για άλλες βιομηχανίες

2501.009

— Αλλο

25.15

Μάρμαρα, τραβερτίνες, βελγικοί ασβεστόλιθοι και άλλοι ασβεστόλιθοι για πελέκημα ή χτίσιμο, φαινομενικής πυκνότητας ίσης ή ανώτερης του 2,5, και αλάβαστρο, έστω και χοντρικά κατεργασμένα ή απλά κομμένα, με πριόνι ή άλλο τρόπο, σε όγκους ή πλάκες σχήματος τετραγώνου ή ορθογωνίου.

2515.1

Μάρμαρα και τραβερτίνες:

2515.11

— Ακατέργαστα ή χοντρικά κατεργασμένα

2515.12

— Απλά κομμένα, με πριόνι ή άλλο τρόπο, σε όγκους ή πλάκες σχήματος τετραγώνου ή ορθογωνίου

ΦΕΚ 173

2515.20

- Βελγικοί ασβεστόλιθοι και άλλοι ασβεστόλιθοι για πελέκημα ή χτίσιμο. Αλάβαστρο

27.10

Λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, άλλα από τα ακατέργαστα λάδια. Παρασκευάσματα που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού, που περιέχουν κατά βάρος 70% ή περισσότερο λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά και στα οποία τα λάδια αυτά αποτελούν το βασικό συστατικό.

2710.001

— πετρέλαιο για κινητήρες και άλλα ελαφρά λάδια

2710.0014

— ειδικά πετρέλαια (εκχυλίσιμα και άλλα)

2710.0015

— ορυκτό τερεβινθέλαιο

2710.0017

— Ειδικό καύσιμο αεριωθουμένων τύπου βενζίνης

2710.002

— κηροζίνη και άλλα μεσαία λάδια

2710.0021

— κηροζίνη

2710.0022

— καύσιμο αεριωθουμένων τύπου κηροζίνης

2710.0023

— άλφα ολεφίνες και συνήθεις ολεφίνες (μείγματα), σύνηθες φωτιστικό πετρέλαιο (C10-C13)

2710.003

— βαριά λάδια, εκτός από τα απόβλητα και τα λάδια που προορίζονται για περαιτέρω κατεργασία

2710.0033

— ελαφρά, μεσαία, βαριά και εξαιρετικά βαριά καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο

2710.0034

— αλλα ελαφρά, μεσαία, βαριά και εξαιρετικά βαριά καύσιμα

2710.0035

-— κοινά λάδια

2710.0039

— Αλλα βαριά λάδια και προϊόντα που βασίζονται σε βαριά λάδια

27.11

Αέρια πετρελαίου και άλλοι αέριοι υδρογονάνθρακες

2711.1

Υγροποιημένα

2711.12

~ Προπάνιο

2711.13

— Βουτάνια

2711.19

— Αλλα

2711.191

— Μείγματα προπανίου και βουτανίου

2711.199

— Αλλα

2711.29

- Αλλα

27.12

Βαζελίνη, παραφίνη, κερί πετρελαίου μικροκρυστάλλινο, "slack wax", οζοκηρίτης κερί από λιγνίτη, κερί από τύρφη, άλλα ορυκτά κεριά και παρόμοια προϊόντα που παίρνονται με σύνθεση ή με άλλες μεθόδους, έστω και χρωματισμένα

2712.10 ·

- βαζελίνη

2712.20

- Παραφίνη που περιέχει κατά βάρος λιγότερο του 0.75 % λάδι:

27.13

Οπτάνθρακας (κοκ) από πετρέλαιο, άσφαλτος από πετρέλαιο και άλλα υπολείμματα των λαδιών πετρελαίου ή των ασφαλτούχων ορυκτών

2713.20

- άσφαλτος από πετρέλαιο

27.15

Μείγματα ασφαλτικά με βάση τη φυσική άσφαλτο, εν γένα την πίσσα του πετρελαίου, την ορυκτή πίσσα ή το υπόλειμμα αυτής (π.χ. μαστίχες ασφαλτούχες, cut-backs)

2715.009

— Άλλα

2803.00

Άνθρακας (αιθάλες από άνθρακα και άλλες μορφές άνθρακα που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού)

2803.001

— αιθάλη από άνθρακα

28.06

Χλωριούχο υδρογόνο (υδροχλωρικό οξύ). Χλωριοθειικό οξύ

2806.10

Χλωριούχο υδρογόνο (υδροχλωρικό οξύ).

2806.101

— για ανάλυση

2808.00

Νιτρικό οξύ. Νιτροθειικά οξέα

2808.002

— Άλλο νιτρικό οξύ

28.14

Αμμωνία άνυδρη ή σε υδατικό διάλυμα

2814.20

— Αμμωνία σε υδατικό διάλυμα (υγρή αμμωνία)

2814.201

— για ανάλυση

28.15

Υδροξείδιο του νατρίου (καυστική σόδα)· Υδροξείδιο του καλίου (καυστική ποτάσα)· Υπεροξείδια του νατρίου ή του καλίου

2815.11

— Στερεά

2815.111

— σε κόκκους, για ανάλυση

2815.20

- Υδροξείδιο του καλίου (καυστική ποτάσα)·

2815.201

— σε κόκκους, για ανάλυση

29.02

Υδρογονάνθρακες κυκλικοί

2902.4

-Ξυλόλια

2902.41

— ο-Ξυλόλιο

2902.411

—για ανάλυση

2902.42

— μ-Ξυλόλιο

2902.421

— για ανάλυση

2902.43

— π-Ξυλόλιο

2902.431

— για ανάλυση

2902.44

— Ισομερή του ξυλολίου σε μείγμα

2902.441

— για ανάλυση

29.05

Αλκοόλες άκυκλες και τα αλογονωμένα, σουλφονωμένα, νιτρωμένα ή νιτροδωμένα παραγωγό τους

2905.1

- Μονοαλκοόλες κορεσμένες

2905.11

— Μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη)

2905.111

— για ανάλυση

2905.12

— Προπανοΐ-όλη (προπυλική αλκοόλη) και προπανο2-όλη (ισοπροπυλική αλκοόλη)

2905.121

— για ανάλυση

29.14

Κετόνες και κινόνες, έστω και αν περιέχουν άλλες οξυγονούχες ομάδες, και τα αλογονωμένα, σουλφονωμένα, νιτρωμένα ή νιτροδωμένα παράγωγά τους

2914.1

- Κετόνες άκυκλες που δεν περιέχουν άλλες οξυγονούχες ομάδες

2914.11

— Ακετόνη

2914.111

— για ανάλυση

29.15

Οξέα μονοκαρβοξυλικά άκυκλα κορεσμένα και οι ανυδρίτες, τα αλογονίδια, υπεροξείδια και υπεροξέα τους. Τα αλογονωμένα, σουλφονωμένα, νιτρωμένα ή νιτροδωμένα παράγωγα τους

2915.3

- Εστέρες του οξικού οξέος

2915.311

— για ανάλυση

29.33

Ενώσεις ετεροκυκλικές μόνον με ετεροάτομο(α) αζώτου

2933.6

- Ενώσεις που περιέχουν στη δομή τους ένα δακτύλιο τριαζίνης (ύδρογονωμένο ή μη) όχι συνενωμένο

2933.691

— ατραζίνη

30.02

Αίμα ανθρώπων. Αίμα ζώων παρασκευασμένο για θεραπευτικές, προφυλακτικές ή διαγνωστικές χρήσεις. Αντιοροί, άλλα κλάσματα του αίματος, τροποποιημένα ανοσολογικά προϊόντα, λαμβανόμενα με βιοτεχνολογικές μεθόδους. Εμβόλια, τοξίνες, καλλιέργειες μικροοργανισμών (με εξαίρεση τις ζύμες) κατ παρόμοια προϊόντα

3002.30

- Εμβόλια για την κτηνιατρική

30.03

Φάρμακα (με εξαίρεση τα προϊόντα των κλάσεων 30.02,30.05 ή 30.06). Προϊόντα που αποτελούνται από συστατικά αναμεμιγμένα μεταξύ τους, παρασκευασμένα για θεραπευτικές ή προφυλακτικές χρήσεις, που δεν παρουσιάζονται με μορφή δόσεων ούτε είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση

3003.90

- άλλα

3003.909

— Άλλα

30.04

Φάρμακα (με εξαίρεση τα προϊόντα των κλάσεων 30.02,30.05 ή 30.06). που αποτελούνται από προϊόντα αναμειγμένα ή μη αναμειγμένα. παρασκευασμένα για θεραπευτικούς ή προφυλακτικούς σκοπούς, που παρουσιάζονται με μορφή δόσεων ή είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση :

3004.10

— Που περιέχουν πενικιλίνες ή παράγωγα των προϊόντων αυτών, με δομή πενυσλανικού οξέος, ή στρεπτομυκίνες ή παράγωγα των προϊόντων αυτών

3004.101

— παρασκευασμένα φάρμακα για λιανική πώληση

3004.20

- που περιέχουν άλλα αντιβιοτικά

3004.201 ■

— παρασκευασμένα φάρμακα για λιανική πώληση

3004.3

- που περιέχουν ορμόνες ή άλλα προϊόντα της κλάσης 29.37, αλλά δεν περιέχουν αντιβιοτικά

3004.31

- Που περιέχουν ινσουλίνη

3004.311

— παρασκευασμένα φάρμακα για λιανική πώληση

3004.32

— που περιέχουν ορμόνες φλοιοεπτνεφρίδιες

3004.321

— παρασκευασμένα φάρμακα για λιανική πώληση

3004.39

-Άλλα

3004.391

— παρασκευασμένα φάρμακα για λιανική πώληση

3004.40

— που περιέχουν αλκαλοειδή ή παράγωγά τους, αλλά δεν περιέχουν ούτε ορμόνες ούτε άλλα προϊόντα της κλάσης 29.37, ούτε αντιβιοτικά

3004.401

— παρασκευασμένα φάρμακα για λιανική πώληση

3004.50

— Άλλα φάρμακα που περιέχουν βιταμίνες ή άλλα προϊόντα της κλάσης 29.36 : |

3004.501

— παρασκευασμένα φάρμακα για λιανική πώληση

3004.90

-Άλλα

3004.902

— παρασκευασμένα φάρμακα για λιανική πώληση

3004.909

— Άλλα

30.06

Φαρμακευτικά είδη που αναφέρονται στη σημείωση 4 του παρόντος κεφαλαίου

3006.50

- Θήκες και κουτιά-φαρμακεία με είδη χρήσιμα για την παροχή πρώτων βοηθειών

32.07

Χρωστικά (pigments), σκιατικά και χρώματα, παρασκευασμένα, συνθέσεις που υαλοποιούνται, επιχρίσματα και επικαλύμματα κεραμευτικής, υγρά στιλβώματα και παρόμοια παρασκευάσματα, των τύπων που χρησιμοποιούνται για την κεραμευτική, τη σμάλτωση ή την υαλουργία. Γυαλί τριμμένο και άλλα γυαλιά, με μορφή σκόνης, λεπτών κόκκων, φυλλιδίων ή νιφάδων

3207.10

- Χρωστικά (pigments), σκιατικά και χρώματα, παρασκευασμένα, και παρόμοια παρασκευάσματα

3207.20

- Συνθέσεις που υαλοποιούνται, επιχρίσματα και επικαλύμματα κεραμευτικής και παρόμοια παρασκευάσματα

3207.30

- Υγρά στιλβώματα και παρόμοια παρασκευάσματα

3207.40

- Γυαλί τριμμένο και αλλα γυαλιά, με μορφή σκόνης, λεπτών κόκκων, φυλλιδίων ή νιφάδων

32.08

Χρώματα επίχρισης και βερνίκια με βάση συνθετικά πολυμερή ή τροποποιημένα φυσικά πολυμερή, διασκορπισμένα ή διαλυμένα σε μη υδατώδες μέσο. Διαλύματα που καθορίζονται στη σημείωση 4 του κεφαλαίου αυτού.

3208.10

- Με βάση πολυεστέρες

3208.20

- Με βάση ακρυλικά ή βινυλικά πολυμερή

32.09

Χρώματα επίχρισης και βερνίκια με βάση συνθετικά πολυμερή ή τροποποιημένα φυσικά πολυμερή, διασκορπισμένα ή διαλυμένα σε υδατώδες μέσο.

3209.10

- Με βάση ακρυλικά ή βινυλικά πολυμερή

3209.90

-Άλλα

32.14

Στόκος υαλουργών, κονίες ρητίνης και άλλες μαστίχες (στόκοι). Σταρώματα που χρησιμοποιούνται στο χρωμάτισμα. Επιχρίσματα μη πυρίμαχα των τύπων που χρησιμοποιούνται στην οικοδομική

3214.10

Στόκος υαλουργών, κονίες ρητίνης και άλλες μαστίχες (στόκοι). Σταρώματα που χρησιμοποιούνται στο χρωμάτισμα.

3214.90

-Άλλα

32.15

Μελάνια τυπογραφίας, μελάνια γραφής ή σχεδίασης και άλλα μελάνια, έστω και συμπυκνωμένα ή σε στερεές μορφές

3215.1

— Μελάνια τυπογραφίας

3215.11

— αιθάλη

3215.19

— Αλλη

33.04

Προϊόντα ομορφιάς ή φτιασιδώματος (μακιγιάζ) για τη συντήρηση ή τη φροντίδα του δέρματος, άλλα από τα φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αντηλιακά παρασκευάσματα και τα παρασκευάσματα για το μαύρισμα. Παρασκευάσματα για την περιποίηση των νυχιών των χεριών ή των ποδιών.

3304.99

-Αλλα

3304.999

— για λιανική πώληση

33.07

Παρασκευάσματα για πριν το ξύρισμα, για το ξύρισμα και για μετά το ξύρισμα, αποσμητικό σώματος, παρασκευάσματα για λουτρά, αποτριχωτικά, άλλα προϊόντα αρωματοποιίας ή καλλωπισμού παρασκευασμένα και άλλα καλλυντικά παρασκευάσματα, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού 7 αποσμητικά χώρων παρασκευασμένα έστω και μη αρωματισμένα, που έχουν ή όχι απολυμαντικές ιδιότητες

3307.90

-Άλλα

3307.909

— για λιανική πώληση

34.05

Στιλβώματα και κρέμες για παπούτσια, για πατώματα και έπιπλα, στιλβώματα για αμαξώματα, γυαλί ή μέταλλα, πάστες και σκόνες καθαρισμού και παρόμοια παρασκευάσματα (έστω και με μορφή χαρτιού, βάτας, πιλημάτων, μη υφασμένων υφασμάτων, πλαστικής ύλης ή κυψελώδους καουτσούκ, εμποτισμένα, επιχρισμένα ή καλυμμένα με τα παρασκευάσματα αυτά), με εξαίρεση τα κεριά της κλάσης 34.04.

3405.10

- Σ-πλβώματα, κρέμες και παρόμοια παρασκευάσματα για παπούτσια ή για15έρμα

3405.20

- Στιλβώματα. κρέμες και παρόμοια παρασκευάσματα για τη συντήρηση των ξύλινων επίπλων, των παρκέτων ή άλλων ξυλοκατασκευών

3405.30

- Στιλβώματα και παρόμοια παρασκευάσματα για αμαξώματα, άλλα από τα στιλβώματα για μέταλλα

3405.40

- Πάστες, σκόνες και άλλα παρασκευάσματα καθαρισμού

3405.90

-Άλλες

3406.00

Κεριά, αλειμματοκέρια (ξιγκοκέρια), λαμπάδες και παρόμοια είδη

3605.00

Σπίρτα, άλλα από τα είδη πυροτεχνίάς της κλάσης 36.04.

37.01

Ίλάκες και επίπεδες επιφάνειες, φωτογραφικές, ευαισθητοποιημένες, που δεν έχουν εκτεθεί στο φως (παρθένες) από άλλες ύλες εκτός από χαρτί, χαρτόνι ή υφαντικά. Επίπεδες φωτογραφικές επιφάνειες στιγμιαίας εμφάνισης και εκτύπωσης ευαισθητοποιημένες, που δεν έχουν εκτεθεί στο φως (παρθένες) έστω και συσκευασμένες σε ειδική θήκη.

3701.10

- για ακτίνες Χ

3814.00

Διαλυτικά και αραιωτικά οργανικά μείγματα, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού. Παρασκευάσματα για την αφαίρεση των χρωμάτων επίχρισης ή των βερνικιών

3820.00

Αντιψυκτικά παρασκευάσματα και υγρά παρασκευασμένα για την αφαίρεση του πάγου.

39.05

Πολυμερή του οξικού βινυλίου ή άλλων εστέρων του βινυλίου, σε αρχικές μορφές. Αλλα πολυμερή, σε αρχικές μορφές :

3905.1

- Οξικό πολυβτνύλιο

3905.12

— σε υδατική διασπορά j

3905.19

-Άλλο

39.19

Πλάκες, φύλλα, ταινίες, λουρίδες, μεμβράνες και άλλες επίπεδες μορφές, αυτοκόλλητα, από πλαστικές ύλες, έστω και σε κυλίνδρους.

3919.90

-Άλλες

39.20

Άλλες πλάκες, φύλλα, μεμβράνες, ταινίες και λουρίδες, από πλαστικές ύλες μη κυψελώδεις, μη ενισχυμένες ούτε με απανωτές στρώσεις ούτε όμοια συνδυασμένες με άλλες πλαστικές ύλες, χωρίς υπόθεμα.

3920.10

— από πολυμερή του αιθυλενίου

3920.101

— φύλλα με πάχος 12 μικρόμετρα σε κυλίνδρους πλάτους 50 έως 90 mm

39.23 -

Είδη μεταφοράς ή συσκευασίας, από πλαστικές ύλες. Πώματα, καπάκια, καψούλια και άλλες διατάξεις κλεισίματος, από πλαστικές ύλες

3923.2

- Σάκοι, σακουλάκια, τσαντάκια και χωνιά

3923.21

— από πολυμερή του αιθυλενίου

3923.29

— από άλλες πλαστικές ύλες

3923.40

- Καρούλια κάθε είδους και παρόμοια υποθέματα

ΦΕΚ 173

3923.90

- αλλα

3923.901

— βαρέλια και δεξαμενές

3923.909

— Αλλα

39.24

Πιατικά, αλλα είδη νοικοκυριού ή οικιακής ουοονομίας και είδη υγιεινής ή καλλωπισμού, από πλαστικές ύλες

3924.10

- Είδη για το σερβίρισμα του τραπεζιού ή την κουζίνα

3924.90

-Αλλα

39.25

Είδη εξοπλισμού για κατασκευές, από πλαστικές ύλες, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού.

3925.10

- Δεξαμενές, βαρέλια, κάδοι και παρόμοια δοχεία, χωρητικότητας που υπερβαίνει τα 3001

3925.20

- Πόρτες, παράθυρα και τα πλαίσιά τους και περβάζια και κατώφλια

3925.30

- Παραθυρόφυλλα, στορ (στα οποία περιλαμβάνονται και τα βενετσιάνικα στορ) και παρόμοια είδη, και τα μέρη τους

3925.90

-Αλλα

40.09

Σωλήνες κάθε είδους από βουλκανισμένο καουτσούκ μη σκληρυμένο, έστω και εφοδιασμένοι με τα εξαρτήματά τους (π.χ. σύνδεσμοι, γωνίες, φλάντζες)

4009.10

- Μη ενισχυμένοι ούτε αλλιώς συνδυασμένοι με άλλες ύλες, χωρίς εξαρτήματα

4009.20

- Ενισχυμένοι ή αλλιώς συνδυασμένοι μόνο με μέταλλο, χωρίς εξαρτήματα

4009.40

- Ενισχυμένοι ή αλλιώς συνδυασμένοι με άλλες ύλες, χωρίς εξαρτήματα

4009.50

- με εξαρτήματα

4009.509

— Αλλοι

42.02

Μπαούλα, βαλίτσες και βαλιτσάκια, στα οποία περύλαμβάνονται και τα βαλιτσάκια για είδη καλλωπισμού και τα βαλιτσάκια για έγγραφα, οι χαρτοφύλακες γενικά, θήκες για ματογυάλια, θήκες για κυάλια, για φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές, για μουσικά όργανα ή όπλα και παρόμοια. Σάκοι ταξιδιού, θήκες για είδη καλλωπισμού, σάκοι ράχης, σακίδια χεριού, σάκοι για ψώνια, πορτοφόλια για χαρτονομίσματα και κέρματα, θήκες για επισκεπτήρια, τσιγαροθήκες, καπνοσακούλες, θήκες εργαλείων, σάκοι για είδη αθλητισμού, κουτιά για φιαλίδια ή κοσμήματα, κουτιά πούδρας, θήκες για τιμαλφή και παρόμοια, από δέρμα φυσικό ή ανασχηματισμένο, από φύλλα πλαστικών υλών, από υφαντικές ύλες, από βουλκανισμένη κυτταρίνη ή από χαρτόνι, ή καλυμμένα, εξ ολοκλήρου ή κατά μεγαλύτερο μέρος, από αυτές τις ίδιες ύλες ή από χαρτί

4202.1

- Μπαούλα, βαλίτσες και βαλιτσάκια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα βαλιτσάκια για είδη καλλωπισμού και τα βαλιτσάκια για έγγραφα, χαρτοφύλακες γενικά και παρόμοια

4202.11

- Με εξωτερική επιφάνεια από φυσικό δέρμα, από ανασχηματισμένο δέρμα ή από δέρμα βερνικωμένο (λουστρίνι)

4202.12

- με εξωτερική επιφάνεια από πλαστικές ή υφαντικές ύλες

4202.19

-Αλλα

4202.2

Σακίδια χεριού, έστω και με λουρί συγκράτησης από τον ώμο, στα οποία περιλαμβάνονται και τα χωρίς λαβή

4202.21

λουστρίνι

4202.22

- με εξωτερική επιφάνεια από φύλλα πλαστικών υλών ή από υφαντικές ύλες

4202.29

— Αλλα

4202.3

- Είδη που συνήθως φέρονται στην τσέπη ή σε σακίδιο χεριού

4202.31

- Με εξωτερική επιφάνεια από φυσικό δέρμα, από ανασχηματισμένο δέρμα ή από δέρμα βερνικωμένο (λουστρίνι)

4202.32

- με εξωτερική επιφάνεια από φύλλα πλαστικών υλών ή από υφαντικές ύλεο

4202.39

-Άλλα

4202.9

-Άλλα

4202.91

- Με εξωτερική επιφάνεια από φυσικό δέρμα, από ανασχηματισμένο δέρμα ή από δέρμα βερνικωμένο (λουστρίνι)

4202.92

— με εξωτερική επιφάνεια από φύλλα πλαστικών υλών ή από υφαντικές ύλες

4202.99

— Αλλα

43.02

Γουνοδέρματα δεψασμένα ή κατεργασμένα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα κεφάλια, ουρές, πόδια και άλλα κομμάτια, αποκόμματα και απορρίμματα), που δεν έχουν συναρμολογηθεί ή έχουν συναρμολογηθεί (χωρίς προσθήκη άλλων υλών), άλλα από εκείνα της κλάσης 43.03.

4302.1

- Γουνοδέρματα ολόκληρα, έστω και χωρίς κεφάλια, ουρές ή πόδια, που δεν έχουν συναρμολογηθεί

4302.11

— Βιζόν

4302.12

— Κουνελιών ή λαγών

4302.13 ■

- Αρνιών με την ονομασία «αστρακάν», «breitschwanz», «καρακιούλ», «persianen> q παρόμοια, αρνιών της Ινδίας, Κίνας, Μογγολίας ή του Θιβέτ, ολόκληρα, έστω και £ωρίς κεφάλια, ουρές ή πόδια

4302.19

-Άλλα

4302.20

- Κεφάλια, ουρές, πόδια και άλλα κομμάτια, αποκόμματα και απορρίμματα, που δεν έχουν συναρμολογηθεί

4302.30

- Γουνοδέρματα ολόκληρα και τα κομμάτια και απορρίμματά τους, που έχουν συναρμολογηθεί

4304.00

Τεχνητά γουνοδέρματα και είδη από τεχνητά γουνοδέρματα

4304.009

— είδη από τεχνητά γουνοδέρματα

44.06

Στρωτήρες ξύλινοι για σιδηροτροχιές η παρόμοιοι

4406.10

— Μη εμποτισμένοι

4406.101

— από βελανιδιά

4406.102

— από οξιά

4406.109

— Άλλοι

4406.90

— Άλλοι

4406.901

— από βελανιδιά

4406.902

— από οξιά

4406.909

— Άλλοι

44.18

Τεχνουργήματα ξυλουργικής και τεμάχια σκελετών για οικοδομές, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κυψελώδεις πλάκες-διαφράγματα, οι πλάκες για παρκέτα και τα πέταυρα (shingles και shakes), από ξύλο

4418.10

- Παράθυρα, πορτοπαράθυρα και τα πλαίσια και τα περβάζια τους

4418.20

- Πόρτες και τα πλαίσιά τους, περβάζια και κατώφλια

4418.30

- πλάκες-διαφράγματα για παρκέτα :

48.05

Άλλα χαρτιά και χαρτόνια, χωρίς επίχριση ή επάλειψη, σε κυλίνδρους ή σε φύλλα που δεν έχουν υποστεί καμία άλλη κατεργασία εκτός από εκείνες που αναφέρονται στη σημείωση 2 του κεφαλαίου αυτού

4805.10

- χαρτί ημιχημικό για αυλακώσεις

48.11

Χαρτιά, χαρτόνια, χαρτοβάμβακας και ιστοίκυτταρτνικών τνών, επιστρωμένα, επιχρισμένα, διαποτισμένα, επικαλυμμένα, επκρανειακώς χρωματισμένα, διακοσμημένα ή τυπωμένα επιφανειακώς, σε ρόλους ή φύλλα, εκτός από εκείνα του είδους που περιγράφεται στις κλάσεις 48.03,48.09 ή 48.10

4811.2

- Χαρτί και χαρτόνια επιχρισμένα με γόμα ή συγκολλητικές ύλες

4811.29

— άλλο

4811.299

— Αλλο

Χαρτί τοιχοστρωσίας και παρόμοιες επενδύσεις τοίχων. Χαρτί για στόλισμα υαλοστασίων

4814.10

- Χαρτί με την ονομασία <<mgrain>>

4814.20

- Χαρτί τοιχοστρωσίας και παρόμοιες επενδύσεις τοίχων, που αποτελούνται από χαρτί επιχρισμένο ή επικαλυμμένο, στην καλή όψη, με μία στρώση από πλαστική ύλη κοκκώδη, ανάγλυφη, χρωματισμένη, τυπωμένη με διακοσμητικά σχέδια ή αλλιώς διακοσμημένη j

4814.30

- Χαρτί τοιχοστρωσίας και παρόμοιες επενδύσεις τοίχων, που αποτελούνται από χαρτί επικαλυμμένο, στην καλή όψη, με πλεκτικές ύλες, έστω και υφασμένες με επίπεδη πλέξη ή παραλληλισμένες

4814.90

-Αλλο

4817.10

-Φάκελοι

4817.20

- Επιστολικά δελτάρια, ταχυδρομικά δελτάρια μη εικονογραφημένα και δελτάρια αλληλογραφίας

4817.30

- Κουτιά, θήκες και παρόμοιες μορφές, από χαρτί ή χαρτόνι, που περιέχουν συλλογή ειδών αλληλογραφίας

48.19

Κουτιά, σάκοι, θύλακες, χωνιά και άλλες συσκευασίες από χαρτί, χαρτόνι, χαρτοβάμβακα ή επίπεδες επιφάνειες από ίνες κυτταρίνης. Είδη από χαρτόνι για γραφεία, καταστήματα ή παρόμοια

4819.10

- Κουτιά και κιβώτια από κυματοειδές χαρτί ή χαρτόνι

4819.20

- Κουτιά και είδη από χαρτόνι, αναδιπλωμένα, από μη κυματοειδές χαρτί

4819.209 ■

-Αλλο

4819.30 ·

■ Σάκοι με πλάτος στη βάση 40 cm ή περισσότερο

4819.40

- Άλλοι σάκοι. Σακίδια, θύλακες (άλλα από εκείνα για δίσκους) και χωνιά

4819.50

- Άλλες συσκευασίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι θύλακες για δίσκους

4819.501

— κυλινδρικά κουτιά από δύο ή περισσότερες ύλες

4819.60

- Είδη από χαρτόνια για γραφεία, καταστήματα ή παρόμοια

48.20

Κατάστιχα, λογιστικά βιβλία, σημειωματάρια σημειώσεων, παραγγελιών, αποδείξεων, σημειωματάρια-ημερολόγια (ατζέντες), συσσωματωμένα φύλλα χαρτιού για υπενθυμίσεις, συσσωματωμένα φύλλα χαρτιού για επιστολές και παρόμοια τεχνουργήματα, τετράδια, επιτραπέζιοι χαρτοθέτες, ταξιθέτες (κλασέρ με ή χωρίς κινητά φύλλα), δεσίματα βιβλίων (με κινητά φύλλα ή άλλα), πουκάμισα και καλύμματα για φακέλους εγγράφων και άλλα είδη σχολικά, γραφείου ή χαρτοποιίας, στα οποία περιλαμβάνονται οι δέσμες και τα φυλλάδια με πολλές σειρές φύλλων^βηϊίοΐά), έστω και με φύλλα αποτυπωτικού χαρτιού (καρμπόν) από χαρτί ή χαρτόνι. Λευκώματα για δείγματα ή για συλλογές και καλύμματα βιβλίων από χαρτί j ή χαρτόνι

4820.10

- Κατάστιχα, λογιστικά βιβλία, σημειωματάρια (σημειώσεων, παραγγελιών, αποδείξεων), συσσωματωμένα φύλλα χαρτιού για υπενθυμίσεις, συσσωματωμένα φύλλα χαρτιού για επιστολές, σημειωματάρια-ημερολόγια (ατζέντες) και παρόμοια τεχνουργήματα:

4820.20

- Τετράδια

4820.30

- Ταξιθέτες (κλασέρ με ή χωρίς κινητά φύλλα), δεσίματα βιβλίων (άλλα από τα καλύμματα βιβλίων), πουκάμισα και καλύμματα για φακέλους εγγράφων

4820.40

- Δέσμες και φυλλάδια με πολλές σειρές φύλλων (manifold), έστω και με φύλλα αποτυπωτικού χαρτιού

4820.50

- Λευκώματα για δείγματα ή για συλλογές

4820.90

Αλλα

4820.901

— δέσμες και φυλλάδια με πολλές σειρές φύλλων

4820.909

— Άλλα

48.21

Ετικέτες κάθε είδους, από χαρτί ή χαρτόνι, τυπωμένες ή μη

4821.10

- τυπωμένες

4821.90

-Άλλες

48.23

Άλλα χαρτιά, χαρτόνια, χαρτοβάμβακας ή επίπεδες επιφάνειες από ίνες κυτταρίνης, κομμένα σε καθορισμένα μεγέθη και σχήματα. Άλλα τεχνουργήματα από χαρτομάζα, χαρτί, χαρτόνι, χαρτοβάμβακα ή επίπεδες επιφάνειες από ίνες κυτταρίνης

4823.1

Χαρτί επιχρισμένο με γόμα ή συγκολλητικές ύλες, σε ταινίες ή σε κυλίνδρους

4823.11

— Αυτοκόλλητο

4823.19

-Άλλο

4823.40

- Χαρτί με διαγράμματα για συσκευές καταγραφής, σε πηνία, σε φύλλα ή σε δίσκους

4823.5

Άλλα χαρτιά και χαρτόνια των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη γραφή, την εκτύπωση ή άλλους γραφικούς σκοπούς

4823.51

— Τυπωμένα, ανάγλυφα ή διάτρητα

4823.59

-Άλλα

4823.60

- Δίσκοι, πιατέλες, πιάτα, φλιτζάνια, κύπελλα και παρόμοια είδη, από χαρτί ή χαρτόνι

4823.70

- Είδη διαμορφωμένα σε τύπους ή πιεσμένα από χαρτομάζα

4823.90

-Άλλα

4823.909

— Άλλα

64.02

Άλλα υποδήματα που έχουν τα εξωτερικά πέλματα και το πάνω μέρος από πλαστικές ύλες

6402.1

- Υποδήματα αθλητισμού

6402.19

-Άλλα

6402.20

- Υποδήματα με το πάνω μέρος από λουρίδες ή λουριά που είναι στερεωμένα στό εξωτερικό πέλμα με θηλυκωτήρια

6402.30

- Άλλα υποδήματα, που φέρουν, στο μπροστινό μέρος, προστατευτικό κάλυμμα των δακτύλων από μέταλλο

6402.9

- Άλλα υποδήματα

6402.91

— Που καλύπτουν τον αστράγαλο

6402.99

-Άλλα

64.03

Υποδήματα που έχουν τα εξωτερικά πέλματα από καουτσούκ, πλαστική ύλη, δέρμα φυσικό ή ανασχηματισμένο και το πάνω μέρος από δέρμα φυσικό.

6403.1

Υποδήματα αθλητισμού·

6403.19

-Άλλο ■ "

6403.20

- Υποδήματα που έχουν τα εξωτερικά πέλματα από δέρμα φυσικό και το πάνω μέροο αποτελείται από λουρίδες από δέρμα φυσικό που διέρχονται από τη ράχη του ποδιού (cou-de-pied) και περιβάλλουν το μεγάλο δάκτυλο

6403.30

- Υποδήματα με κύρια πέλματα από ξύλο χωρίς εσωτερικά πέλματα και με προστατευτικό κάλυμμα των δακτύλων από μέταλλο στο μπροστινό μέρος

6403.40

- Αλλα υποδήματα, που φέρουν, στο μπροστινό μέρος, προστατευτικό κάλυμμα των δακτύλων από μέταλλο

6403.5

- Αλλα υποδήματα, με εξωτερικά πέλματα από δέρμα φυσικό

6403.51

— Που καλύπτουν τον αστράγαλο

6403.59

-Άλλα -

6403.9

- Αλλα υποδήματα

6403.91

— Που καλύπτουν τον αστράγαλο

6403.99

-Άλλα

64.05

Αλλα υποδήματα.

6405.10

- που έχουν το πάνω μέρος από δέρμα φυσικό ή ανασχηματισμένο

6405.20

- που έχουν το πάνω μέρος από υφαντικές ύλες

6504.00

Καπέλα και αλλα καλύμματα κεφαλής, πλεγμένα ή κατασκευασμένα με συναρμολόγηση ταινιών, από κάθε ύλη, έστω και στολισμένα

65.05

Καπέλα και αλλα καλύμματα κεφαλής, πλεγμένα ή κατασκευασμένα από δαντέλες, πίλημα ή άλλα υφαντουργικά προϊόντα, σε τεμάχια (αλλά όχι σε ταινίες), έστω και στολισμένα. Δίχτυα και φιλέδες για τα μαλλιά του κεφαλιού, από κάθε ύλη, έστω και στολισμένα

6505.10

- Δίχτυα και φιλέδες για τα μαλλιά του κεφαλιού

6505.90

- Αλλα

65.06

Αλλα καπέλα και καλύμματα κεφαλής, έστω και στολισμένα

6506.10

- προστατευτικά καλύμματα κεφαλής

6506.9

-Άλλα

6506.91

— από καουτσούκ ή πλαστικές ύλες

6506.92

— γούντνα

6506.99

— από άλλες ύλες

6507.00

Ταινίες εσωτερικής προστασίας, εσωτερικές επενδύσεις (φόδρες), καλύμματα, σκελετοί, γείσα και υποσάγωνα, για την πιλοποιία

66.01

Ομπρέλες για τη βροχή και τον ήλιο στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ομπρέλες-ράβδοι για τη βροχή, οι ομπρέλες κήπου για τον ήλιο και παρόμοια είδη

6601.10

- Ομπρέλες κήπου και ομπρέλες για τον ήλιο

6601.9

- Άλλες

6601.91

— Τηλεσκόπια

6601.99

-Άλλα

6602.00

Ράβδοι, ράβδοι-καθίσματα, μαστίγια κάθε είδους και παρόμοια είδη.

66.03

Μέρη και εξαρτήματα των ειδών των κλάσεων 66.01 ή 66.0

6603.10

- Λαβές

6603.20

- Σκελετοί συναρμολογημένοι, έστω και με τα στελέχη ή τις λαβές τους, για ομπρέλες για τη βροχή και τον ήλιο

6603.90

- Άλλοι

68.02

Πέτρες κατάλληλες για λάξευση ή για την οικοδομική (άλλες από αυτές του σχιστόλιθου) επεξεργασμένες και τεχνουργήματα από τις πέτρες αυτές, με εξαίρεση εκείνες της κλάσης 68.01. Κύβοι, ψηφίδες και παρόμοια είδη για μωσαϊκά, από φυσικές πέτρες (στις οποίες περιλαμβάνεται και ο σχιστόλιθος), έστω και πάνω σε υπόθεμα. Κόκκοι, μικρά θραύσματα και σκόνες από φυσικές πέτρες (στις οποίες περιλαμβάνεται και ο σχιστόλιθος), τεχνητά χρωματισμένα.

6802.2

- Άλλες πέτρες κατάλληλες για λάξευση ή για την οικοδομική και τεχνουργήματα από τις πέτρες αυτές, απλώς λαξευμένες ή πριονισμένες και με επιφάνεια επίπεδη ή ομαλή

ΦΕΚ 173

6802.21

- Μάρμαρο, τραβερτίνη και αλάβαστρο

6802.22

— Αλλες ασβεστούχες πέτρες

6802.29

— Αλλες πέτρες

6802.9

-Αλλες

6802.91

— Μάρμαρο, τραβερτίνη και αλάβαστρο

6802.92

— Αλλες ασβεστούχες πέτρες

6802.99

— Αλλες πέτρες

68.04

Μυλόπετρες και παρόμοια είδη, χωρίς σκελετούς ή πλαίσια για την τοποθέτηση τους, για το άλεσμα, την αφαίρεση ινών, το κοπάνισμα, το ακόνισμα, το γυάλισμα, τη διόρθωση (ρεκτιφιέ), την κοπή ή τον τεμαχισμό, πέτρες για το ακόνισμα ή το γυάλισμα με το χέρι, και τα μέρη τους, από πέτρες φυσικές, από λααντικά φυσικά ή τεχνητά συσσωματωμένα ή από κεραμευτικές ύλες, έστω και με μέρη από άλλες ύλες

6804.2

Αλλες

6804.22

— από αλλα λειαντικά συσσωματωμένα ή από κεραμευτικές ύλες

6804.30

- Πέτρες για το ακόνισμα ή γυάλισμα με το χέρι

6804.309

— από τεχνητές ύλες

68.05

Λειαντικά, φυσικά ή τεχνητά, σε σκόνη ή σε κόκκους, προσαρμοσμένα πάνω σε υφαντικά προϊόντα, χαρτί, χαρτόνι ή άλλες ύλες, έστω και κομμένα, ραμμένα ή αλλιώς συναρμολογημένα.

6805.10

- Προσαρμοσμένα πάνω σ' άλλες ύλες

6805.20

- Προσαρμοσμένα πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι

6805.30

- προσαρμοσμένα πάνω σ' άλλες ύλες

68.06

Μαλλιά από σκουριές υψικαμίνων, από άλλες σκουριές, από πετρώματα και παρόμοια ορυκτά μαλλιά. Βερμικουλίτης εκτονωμένος, άργιλοι εκτονωμένοι, αφρός από σκουριές και παρόμοια ορυκτά προϊόντα εκτονωμένα. Μείγματα και τεχνουργήματα από ορυκτές ύλες για χρήσεις θερμικών ή ηχητικών μονώσεων ή για την απορρόφηση του ήχου, με εξαίρεση εκείνα των κλάσεων 68.11, 68.12 ή του κεφαλαίου 69

6806.10

- Μαλλιά από σκουριές υψικαμίνων, από άλλες σκουριές, από πετρώματα και παρόμοια ορυκτά μαλλιά, έστω και αναμειγμένα μεταξύ τους, σε μάζες, φύλλα ή κυλίνδρους

68.07

Τεχνουργήματα από άσφαλτο ή από παρόμοια προϊόντα (π.χ. πίσσα πετρελαίου, σκληρόπισσα).

6807.10

- σε κυλίνδρους

6807.90

-Άλλα

6807.909

— Άλλα

6808.00

Πλάκες-διαφράγματα και άλλες πλάκες, σανίδες, όγκοι και παρόμοια είδη, από φυτικές ίνες, από άχυρο ή ροκανίδια, πλακίδια, πολύ μικρά τεμάχια (μόρια), πριονίδια ή άλλα απορρίμματα ξύλου, συσσωματωμένα με τσιμέντο, γύψο ή άλλες ορυκτές συνδετικές ύλες

68.09

Τεχνουργήματα από γύψο ή από συνθέσεις με βάση το γύψο .

6809.1

- Σανίδες, πλάκες-διαφράγματα, άλλες πλάκες και παρόμοια είδη, χωρίς στολίσματα

6809.11

— Επενδυμένα ή ενισχυμένα με χαρτί ή χαρτόνι μόνο

6809.19

-Άλλα

6809.90

- Άλλα τεχνουργήματα

68.12

Αμίαντος επεξεργασμένος, σε ίνες. Μείγματα με βάση τον αμίαντο ή με βάση τον αμίαντο και το ανθρακικό μαγνήσιο. Τεχνουργήματα από αυτά τα μείγματα ή από αμίαντο (π.χ. νήματα, υφάσματα, ενδύματα, καλύμματα κεφαλής, υποδήματα, συναρμογές), έστω και ενισχυμένα, άλλα από εκείνα των κλάσεων 6811 ή 6813

6812.10

Αμίαντος επεξεργασμένος, σε ίνες. Μείγματα με βάση τον αμίαντο ή με βάση τον αμίαντο και το ανθρακικό μαγνήσιο.

6812.20

-Νήματα

6812.30

- Σχοινιά και κορδόνια, πλεγμένα ή μη

6812.40

- Υφάσματα και υφάσματα πλεκτά

6812.50

- Ενδύματα, εξαρτήματα του ενδύματος, υποδήματα και καλύμματα κεφαλής

6812.60

- Χαρτιά, χαρτόνια και πιλήματα

6812.70

- Φύλλα από αμίαντο και συμπιεσμένα ελαστομερή, για συναρμογές, έστω και παρουσιαζόμενα σε κυλίνδρους

6812.90

-άλλα

6812.909

— Αλλα

68.13

Παρεμβύσματα τριβής (π.χ. πλάκες, κύλινδροι, ταινίες, τεμάχια, δίσκοι, παράκυκλοι, πλακίδια), μη συναρμολογημένα, για φρένα, συμπλέκτες (αμπραγιάζ) ή για όλα τα όργανα τριβής, με βάση τον αμίαντο, άλλες ορυκτές ουσίες ή κυτταρίνη, έστω και συνδυασμένα με υφαντικές ή άλλες ύλες.

6813.10

-παρεμβύσματα φρένων

6813.109

— Αλλα

6813.90

-αλλα

6813.909

— Αλλα

69.04

Τούβλα για την οικοδομική, κοίλα τούβλα με μεγαλύτερες διαστάσεις για οροφές και δάπεδα, τούβλα με ειδικό σχήμα για επενδύσεις δοκαριών και παρόμοια είδη. από κεραμευτική ύλη.

6904.10

- τούβλα για την οικοδομική

6904.101

— συμπαγή με διαστάσεις 250 x 120 χ 65

6904.102

— τούβλα για καμινάδες με διαστάσεις 250 χ 120 χ 65

6904,103

— ογκόλιθοι, με διαστάσεις 290 χ 190 χ 190

6904.104

— ογκόλιθοι, με διαστάσεις 250 χ 190 χ 190

6904.105

— ογκόλιθοι, με διαστάσεις 250 χ 250 χ 140

6904.109

— Αλλοι

6904.90

- Αλλοι

6904.901

— πλάκες για οροφές, με διαστάσεις 250 χ 380 χ 140

6904.902

— πλάκες για οροφές, με διαστάσεις 390 χ 100 χ 160

6904.903

— επενδύσεις δοκαριών για οροφές, με διαστάσεις 250 χ 120 χ 40

6904.909

— Αλλα

3146 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

it υ

69.05

Κεραμίδια, στοιχεία για το τζάκι, αγωγοί καπνού, αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις από κεραμευτική ύλη, και άλλα πήλινα είδη για την οικοδομή

6905.10

-κεραμίδια

6905.101

— πλάκες πρεσαριστές, με διαστάσεις 350 x 200

6905.102

— πλάκες πρεσαριστές με συναρμογές, με διαστάσεις 340 χ 200

6905.103

— λείες πλάκες, με διαστάσεις 380 χ 180

6905.104

— πλάκες Μεσογείου, με διαστάσεις 375 χ 200

6905.109

— Άλλες

6905.90

-Άλλες

69.10

Νεροχύτες, νιπτήρες, κολόνες νιπτήρων, μπανιέρες, λεκάνες καθαριότητας (μπιντέδες), λεκάνες αποχωρητηρίων, καζανάκια, ουρητήρια και παρόμοια, μόνιμα είδη υγιεινής, από κεραμευτική ύλη

6910.10

- από πορσελάνη

6910.90

-άλλα

70.05

Κρύσταλλο (γυαλί ριχτό και γυαλί με ισοπεδωμένη ή στιλβωμένη επιφάνεια) σε φύλλα, έστω και με απορροφητική, ανακλαστική ή μη ανακλαστική στρώση, αλλά όχι αλλιώς κατεργασμένο:

7005.30

- Κρύσταλλο οπλισμένο

70.17

Γυάλινα είδη εργαστηρίου, υγιεινής ή φαρμακείου, έστω και βαθμολογημένα ή ογκο μετρημένα

7017.10

- από χαλαζία ή από άλλο λιωμένο διοξείδιο του πυριτίου

7017.109

— άλλα

7017.20

- Από άλλο γυαλί με συντελεστή γραμμικής διαστολής που δεν υπερβαίνει τα 5 _ 106 ανά Kelvin μεταξύ 0 °C και 300 °C

7017.90

-Άλλα

73.06

Άλλοι σωλήνες κάθε είδους και είδη με καθορισμένη μορφή κοίλα (π.χ. συγκολλημένα, βιδωμένα, θηλυκωμένα ή με άκρα που απλώς πλησιάζουν), από σίδηρο ή χάλυβα

7306.20

- Σωλήνες κάθε είδους για την κάλυψη των τοιχωμάτων των φρεάτων ή για άντληση, των τύπων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή πετρελαίου ή αερίου

7306.202

— σωλήνες με εξωτερική διάμετρο μικρότερη από 3 1/2"

7306.209

— Αλλοι

7306.50

- Αλλοι, συγκολλημένοι, με κυκλική τομή, από άλλα χαλυβοκράματα

7306.509

— Αλλοι

7306.90

- Αλλοι

73.08

Κατασκευές και μέρη κατασκευών (π.χ. γέφυρες και στοιχεία γεφυρών, υδροφραχτικές πόρτες, πύργοι, πυλώνες, στύλοι, σκελετοί, στέγες, πόρτες και παράθυρα και τα πλαίσια τους, περβάζια και κατώφλια, φράγματα, κιγκλιδώματα), από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα, με εξαίρεση τις προκατασκευές της κλάσης 9406. Λαμαρίνες, ράβδοι, είδη με καθορισμένη μορφή, σωλήνες και παρόμοια, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα, προετοιμασμένα για να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές.

7308.10

- Γέφυρες και στοιχεία γεφυρών

7308.20

- Πύργοι και πυλώνες

7308.40

- Υλικό για το στήσιμο ικριωμάτων, το καλουπάρισμα του μπετόν, τα υποστηρίγματα τοίχων ή για υποστυλώσεις

7308.409

— Άλλο

7309,00

Δεξαμενές, βαρέλια, κάδοι και παρόμοια δοχεία, για όλες τις ύλες (με εξαίρεση τα πιεσμένα ή υγροποιημένα αέρια), από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα, με χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 3001, χωρίς μηχανικές ή θερμικές διατάξεις, έστω και με εσωτερική επένδυση ή θερμομόνωση.

7309.001

— δεξαμενές για τη μεταφορά εμπορευμάτων

7309.009

— Άλλες

7311.00

Δοχεία για πιεσμένα ή υγροποιημένα αέρια, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα

7311.009

— Άλλα

73.12

Συρματόσχοινα, καλώδια, πλεξίδες, αρτάνες (σαμπάνια) και παρόμοια είδη, από σίδηρο ή χάλυβα, μη μονωμένα για την ηλεκτροτεχνία.

7312.10

- Συρματόσχοινα και καλώδια

7312.109

— Αλλα

7312-1099

— Αλλα

7312.90

-Άλλα

7312.909

— άλλα

7313.00

Τεχνητά αγκαθώματα από σίδηρο ή χάλυβα. Συστρέμματα αγκαθωτά ή μη, από σύρμα ή φύλλο (τσέρκι) σιδήρου ή χάλυβα, των τύπων που χρησιμοποιούνται για περιφράξεις.

73.14

νίεταλλικά υφάσματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα συνεχή ή ατέρμονα υφάσματα), πλέγματα και διχτυωτά, από σιδερένια ή χαλύβδινα σύρματα. Φύλλα και ταινίες αναπτυγμένα (τεντωμένα σε μορφή πλέγματος), από σίδηρο ή χάλυβα

7314.4

- Άλλα μεταλλικά, πλέγματα και δικτυωτά

7314.41

— επιψευδαργυρωμένα

7314.42

- - επικαλυμμένα με πλαστικές ύλες

7314.49

— άλλα

73.15

Αλυσίδες, αλυσιδάκια και τα μέρη τους, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα

7315.1

- Αλυσίδες με αρθρωτούς κρίκους και τα μέρη τους

7315.11

— Κυλινδρικές αλυσίδες

7315.12

— Άλλες αλυσίδες

7315.19

- Μέρη

7315.20

- Αλυσίδες αντιολισθητικές

7315.8

— Άλλες αλυσίδες

7315.81

— Αλυσίδες με κρίκους με στηρίγματα

7315.82

— Άλλες αλυσίδες, με συγκολλημένους κρίκους

7315.89

— Άλλες

7315.90

- Άλλα μέρη

7316.00

Άγκυρες κάθε μεγέθους και τα μέρη τους, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα

73.17 1 (

ζαρφιά κάθε είδους, πινέζες, συνδετήρες μυτεροί, συνδετήρες από κυματοειδές έλασμα ή λοξότμητοι και παρόμοια είδη, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα, έστω και αε κεφάλι από άλλη ύλη, με εξαίρεση αυτά που έχουν κεφάλι από χαλκό

7317.001

— για σιδηροτροχιές

7317.002

— για σκυρόδεμα

73.18

Κοχλίες, βίδες, περικόχλια (παξιμάδια), καρφιά μακριά με σπείρωμα για σιδηροτροχιές, κοχλιωτά άγκιστρα, καζανόκαρφα (πριτσίνια), κοπίλιες, σφήνες, περόνες σύνδεσης, ροδέλες (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ροδέλες που προορίζονται να λειτουργούν ως ελατήρια) και παρόμοια είδη, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα.

7318.1

- Είδη με σπείρωμα

7318.11

— Καρφιά μακριά με σπείρωμα (στριφόνια)

7318.12

— Αλλοι (κοχλίες για ξύλα)

7318.13

— Αγκιστρα και κρίκοι, με σπείρωμα

7318.14

—Έλικες που αυτοβυθίζονται με το σπείρωμα που ανοίγουν κατά το βίδωμά τους

7318.19

-Αλλες

7318.2

- είδη χωρίς βόλτες

7318.21

— Ροδέλες που προορίζονται να λειτουργούν ως ελατήρια και άλλες ροδέλες ασφαλείας

7318.23

— Καζανόκαρφα (πριτσίνια)

7318.24

— Κοπίλιες, σφήνες και περόνες σύνδεσης

7318.29

-Αλλα

73.21

Θερμάστρες, λέβητες με εστία, μαγειρεία (στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν βοηθητικά για την κεντρική θέρμανση), σχάρες ψησίματος (μπάρμπεκιου), μαγκάλια, καμινέτα υγραερίου, θερμαντήρες φαγητών και παρόμοιες μη ηλεκτρικές συσκευές, για οικιακή χρήση, καθώς και τα μέρη τους, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα.

7321.11

— Με αεριώδη καύσιμα ή υγραέριο και άλλα καύσιμα

7321.13

— με στερεά καύσιμα

73.23

Είδη οικιακής χρήσης ή οικιακής οικονομίας και τα μέρη τους, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα. Έριο από σίδηρο ή χάλυβα (ατσαλόμαλλο). Έριο από σίδηρο ή χάλυβα (ατσαλόμαλλο). Σπόγγοι, πατσαβούρες, γάντια και παρόμοια είδη για τον καθαρισμό, τη στίλβωση ή ανάλογες χρήσεις, από σίδηρο ή χάλυβα.

7323.10

- Μαλλί από σίδηρο ή χάλυβα (ατσαλόμαλλο). Σπόγγοι, πατσαβούρες, γάντια και παρόμοια είδη για τον καθαρισμό, τη στίλβωση ή ανάλογες χρήσεις

7323.9

-Αλλα

7323.93

— Από ανοξείδωτο χάλυβα

7323.931

— σκευή επιτραπέζια

7323.939

— Άλλα

73.26

Αλλα τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα

7326.1

- Σφυρηλατημένα ή τυπωτά αλλά όχι αλλιώς κατεργασμένα

7326.19

-Άλλα

7326.20

- τεχνουργήματα από σιδερένια ή χαλύβδινα σύρματα

7326.209

— άλλα

7326.90

-Άλλα

7326.909

— αλλα

76.10

Κατασκευές και μέρη αυτών (π.χ. γέφυρες και μέρη αυτών, πύργοι, πυλώνες στύλοι, σκελετοί, στέγες, πόρτες, παράθυρα και τα πλαίσια τους, πρεβάζια και κατώφλια, κιγκλιδώματα), από αργίλιο, με εξαίρεση τις προκατασκευές της κλάσης 94.06. Πλάκες και φύλλα, ράβδοι, είδη με καθορισμένη μορφή, σωλήνες και παρόμοια, από αργίλιο, προετοιμασμένα για να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές.

7610.10

- Πόρτες, παράθυρα και τα πλαίσιά τους και περβάζια και κατώφλια

7610.109

— αλλα

7610.90

- Αλλα

7610.901

— στοιχεία προετοιμασμένα για να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές

7610.909

— Άλλα

ΦΕΚ 173

7611.00

Δεξαμενές, βαρέλια, κάδοι και παρόμοια δοχεία, για όλες τις ύλες (με εξαίρεση τα πιεσμένα ή υγροποιημένα αέρια), από αργίλιο, με χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 3001, χωρίς μηχανικές ή θερμικές διατάξεις, έστω και με εσωτερική επένδυση ή θερμομόνωση.

7611.001

— με εσωτερική επένδυση ή θερμομόνωση

7611.009

— Αλλα

76.14

Συρματόσχοινα, καλώδια, πλεξίδες και παρόμοια είδη, από αργίλιο, μη μονωμένα για την ηλεκτροτεχνία

7614.10

- με πυρήνα από χάλυβα

7614.90

-Αλλα

8304.00

Είδη για την ταξινόμηση των εγγράφων, καρτελοθήκες, κουτιά ταξινόμησης, θήκες για την τοποθέτηση αντιγράφων, γραφιδοθήκες, θήκες σφραγίδων και παρόμοιο υλικό και είδη γραφείου, από κοινά μέταλλα, με εξαίρεση τα έπιπλα γραφείου της κλάσης 94.03

83.09

Πώματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα πώματα-στεφάνια, τα ελικωτά πώματα και τα πώματα για τη ρύθμιση της ροής), καπάκια (καψούλια) για φιάλες, πώματα βιοωτά για βαρέλια, πλάκες πωμάτων, μολυβδοσφραγίδες και άλλα εξαρτήματα για τη συσκευασία, από κοινά μέταλλα

8309.90

-Αλλα

8309.902

— πώματα που δεν έχουν υποστεί καμία άλλη κατεργασία

8309.903

— πώματα που έχουν υποστεί κατεργασία

8309.909

— Αλλες

84.02

Ατμολέβητες (συσκευές για την παραγωγή ατμού), άλλοι από τους λέβητες για την κεντρική θέρμανση που είναι κατασκευασμένοι για την παραγωγή συγχρόνως θερμού νερού και ατμού σε χαμηλή πίεση. Λέβητες με την ονομασία "υπερθερμαινόμενου νερού"

8402.1

- Ατμολέβητες

8402.11

- Λέβητες με σωλήνες νερού, ωριαίας παραγωγής ατμού που υπερβαίνει τους 45 t

8402.111

— κύριοι ατμολέβητες πλοίων

8402.112

- άλλοι, ωριαίας παραγωγής ατμού που δεν υπερβαίνει τους 3001

8402.119

άλλοι, ωριαίας παραγωγής ατμού που υπερβαίνει τους 3001

8402.12

Λέβητες με σωλήνες νερού, ωριαίας παραγωγής ατμού που δεν υπερβαίνει τους 45

8402.121

κύριοι ατμολέβητες πλοίων

8402.129

— Αλλοι ~ ' ~~ ~—"---

8402.19

Αλλοι ατμολέβητες, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι μεικτοί λέβητες

8402.191

— κύριοι ατμολέβητες πλοίων

8402.192

— λέβητες με σωλήνες καπνού

8402.193

— λέβητες καυτού λαδιού

8402.199

— Αλλοι ~ -—-

8402.20

- Λέβητες με την ονομασία «υπερθερμαινόμενου νερού»

8402.201

— που λειτουργούν με κομμάτια ξύλου

84.03

Λέβητες για την κεντρική θέρμανση, άλλοι από εκείνους της κλάσης 840?

8403.90

-Μέρη '. ~ ~----

84.04

Βοηθητικές συσκευές για λέβητες των κλάσεων 8402 ή 8403 (π.χ. συσκευές εξοικονόμησης θερμότητας, υπερθερμαντήρες, συσκευές καθαρισμού αιθάλης ή επανάκτησης αερίων). Συμπυκνωτές ατμομηχανών.

8404.90

- Μέρη " ' -'--

84.06

Ατμοστρόβιλοι · ~ """--

8406.90

- Μέρη ' ' " "-----—-

84.16

Καυστήρες για την τροφοδότηση των εστιών, με υγρά καύσιμα, με στερεά καύσιμα σε σκόνη ή με αέρια. Εστίες αυτόματες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι προθάλαμοι τους, οι μηχανικές σχάρες τους, οι μηχανικές διατάξεις τους για την απομάκρυνση της στάχτης και παρόμοιες διατάξεις :

8416.20

- Αλλοι καυστήρες, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αεικτοί καυστήρες ■

8416.209

— Αλλοι " ' -~~-

84.18

Ψυγεία, καταψύκτες και άλλες μηχανές ή συσκευές για την παραγωγή ψύχους, με ηλεκτρικό ή άλλο εξοπλισμό, αντλίες θερμότητας, άλλες από τις μηχανές και συσκευές τεχνητού κλίματος της κλάσης 8415

8418.2

- Ψυγεία οικιακού τύπου

8418.21

--Με συμπίεση

8418.22

— Με απορρόφηση, ηλεκτρικά

8418.29

— Αλλα

8418.50

- Άλλα κιβώτια, ντουλάπια, βιτρίνες, τραπέζια και παρόμοια έπιπλα για την παραγωγή ψύχους

84.19

Συσκευές και διατάξεις, έστω και αν θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, για την επεξεργασία υλών με μεθόδους που απαιτούν αλλαγή της θερμοκρασίας, όπως η θέρμανση, το ψήσιμο, το καβούρδισμα, η απόσταξη, η διύλιση, η αποστείρωση, η παστερίωση, ο κλιβανισμός, το στέγνωμα, η εξάτμιση, το ράντισμα, η συμπύκνωση ή η ψύξη, άλλες από τις οικιακές συσκευές. Θερμαντήρες νερού μη ηλεκτρικοί, στιγμιαίας θέρμανσης ή συσσώρευσης

8419.1

Θερμαντήρες νερού μη ηλεκτρικοί, στιγμιαίας θέρμανσης ή συσσώρευσης

8419.111

— για οικιακή χρήση

8419.119

— Άλλοι

8419.191

— για οικιακή χρήση

8419.199

— Άλλοι

8419.40

- συσκευές για την απόσταξη ή διύλιση

8419.401

— στήλες διύλισης για την παραγωγή οξυγόνου

8419.409

— άλλες

8419.8

- Άλλες μηχανές, εγκαταστάσεις και υλικό

8419.81

— για την παρασκευή ζεστών ποτών ή το ψήσιμο ή τη θέρμανση των τροφίμων

8419.819

— άλλες

8419.89

— άλλες

8419.899

— άλλες

8419.8999

— άλλες

84.20

Καλάνδρες και έλαστρα, άλλα από εκείνα για τα μέταλλα ή το γυαλί, και κύλινδροι για τα μηχανήματα αυτά

8420.10

- Καλάνδρες και έλαστρα

8420.101

— σίδερα για σιδέρωμα

8420.1011

— για οικιακή χρήση

84.21

Μηχανές και συσκευές φυγόκεντρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι φυγόκεντρες σουρώστρες. Συσκευές για τη διήθηση ή το καθάρισμα για υγρά ή αέρια

8421.1

- Μηχανές και συσκευές φυγόκεντρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι φυγόκεντρες σουρώστρες

8421.121

— για οικιακή χρήση

- Συσκευές για τη διήθηση ή το καθάρισμα των υγρών

8421.29

— άλλες

8421.299

— άλλες

8421.3

- Συσκευές για τη διήθηση ή το καθάρισμα των αερίων

8421.31

- Φίλτρα εισόδου του αερα για κινητήρες με ανάφλεξη με ηλεκτρικούς σπινθήρες ή με συμπίεση

8421.319

— άλλα

8421.39

— αλλα

8421.399

— αλλα

8421.9

- Μέρη

8421.91

- για μηχανές και συσκευές φυγόκεντρες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι φυγόκεντρες σουρώστρες

8421.919

- Για μηχανές και συσκευές φυγόκεντρες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι φυγόκεντρες σουρώστρες

84.23

Συσκευές και όργανα ζυγίσεως, στα οποία περιλαμβάνονται και οι πλάστιγγες και οι ζυγαριές για τον έλεγχο των προϊόντων που υφίστανται επεξεργασία στα εργαστήρια, με εξαίρεση όμως τις ζυγαριές με ευαισθησία σε βάρος 5 eg ή λιγότερο. Σταθμά για κάθε ζυγαριά

8423.30

- Πλάστιγγες για σταθερά βάρη και ζυγαριές και πλάστιγγες για το σάκιασμα ή το μέτρημα των δόσεων

8423.8

- άλλες συσκευές και όργανα ζυγίσεως

8423.81

— Με δυνατότητα που δεν υπερβαίνει τα 30 kg

8423.82

— Με δυνατότητα που υπέρβαινα τα 30 kg αλλά δεν υπερβαίνει τα 5000 ks.

8423.829

— άλλες

8423.89

— άλλες

8423.891

— Γεφυροπλάστιγγες (για σιδηροδρομικά βαγόνια ή φορτηγά )

8423.899

— Άλλες "

84.24

Μηχανικές συσκευές (εστω και του χεριού) για την εκτόξευση, διασπορά ή ψεκασμό υγρών υλών ή υλών σε σκόνη. Πυροσβεστήρες, έστω και γεμάτοι. Πιστόλια εξακοντίσεως που λειτουργούν με πιεσμένο αέρα ή ατμό και παρόμοιες συσκευές. Μηχανές και συσκευές που εκσφενδονίζουν άμμο, ατμό και παρόμοιες συσκευές εκσφενδονίσεως

8424.10

- Πυροσβεστήρες, έστω και γεμάτοι

8424.109

— Αλλοι

8424.8

- Αλλα είδη κρουνοποιίας και παρόμοια όργανα

8424.81

— για τη γεωργία ή την κηπουρική

8424.819

— Άλλα

84.27

Τροχοφόρα φορεία στοιβασίας. Άλλα τροχοφόρα φορεία για τη μετακίνηση που είναι εφοδιασμένα με διάταξη ανυψώσεως

8427.20

- Αλλα τροχοφόρα φορεία αυτοπροωθούμενα

8427.209

— Αλλα

8427.90

- Αλλα τροχοφόρα φορεία

84.28 ■

Άλλες μηχανές και συσκευές για την ανύψωση, τη φόρτωση, εκφόρτωση ή τη μετακίνηση (π.χ. ανελκυστήρες, μηχανικές σκάλες, μεταφορείς, εναέριοι σιδηρόδρομοι)

8428.20

- Συσκευές για την ανύψωση ή μεταφορά, που λειτουργούν με πιεσμένο αέρα

8428.209

— Άλλες

8428.3

- άλλες συσκευές για την ανύψωση, μεταφορά ή μεταγωγή, με συνεχή λειτουργία, για εμπορεύματα

8428.39

— άλλες

8428.399

— Άλλες

84.32

Μηχανές, συσκευές και μηχανήματα γεωργικά, κηπευτικά ή δασοκομικά για την προπαρασκευή ή την κατεργασία του εδάφους, ή την καλλιέργεια. Κύλινδροι για τη διαμόρφωση των πρασιών ή των αθλητικών γηπέδων

8432.10

- άροτρα

- βολοκόποι (σβάρνες), αναμοχλευτήρες, καλλιεργητικές μηχανές, εκριζωτές, τσάπες, j σκαλιστήρια και εργαλεία διβολίσματος

— βολοκόποι με δίσκο (κονιορτοποιητές)

8432.29

-Άλλα

8432.30

- Μηχανήματα σποράς, φύτευσης και μεταφύτευσης

8432.301

— μηχανήματα φύτευσης δενδρυλλίων σε δάση

8432.309

— Άλλα

8432.40

- Μηχανήματα διασκορπισμού κοπριάς και διανομής λιπασμάτων

8432.80

- Άλλες μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις

84.33

Μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις για τη συγκομιδή ή τον αλωνισμό των γεωργικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πιεστήρια για άχυρα ή χορτονομές. Κουρευτικές μηχανές χόρτου και μηχανές-δρεπάνια. Μηχανές για το καθάρισμα ή τη διαλογή αυγών, φρούτων ή άλλων γεωργικών προϊόντων, άλλες από τις μηχανές και συσκευές της κλάσης 84.37

8433.1

- Κουρευτικές μηχανές χόρτου

8433.11

- Με κινητήρα, στις οποίες η διάταξη κοπής περιστρέφεται σε οριζόντιο επίπεδο

8433.19

— Άλλες

8433.20

- Μηχανές-δρεπάνια, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ράβδοι κοπής για συναρμολόγηση σε ελκυστήρα

84.38

Μηχανές και συσκευές, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού στο κεφάλαιο αυτό, για τη παρασκευή ή βιομηχανική παραγωγή τροφίμων ή ποτών, άλλες από τις μηχανές και συσκευές για την εξαγωγή ή την παρασκευή των σταθερών φυτικών λαδιών ή λιπών ή των ζωικών λαδιών ή λιπών

8438.50

- Μηχανές και συσκευές για την κατεργασία κρεάτων

8438.60

- Μηχανές και συσκευές για την επεξεργασία φρούτων ή λαχανικών

84.52

Ραπτομηχανές, άλλες από εκείνες για το ράψιμο των φύλλων βιβλίου της κλάσης 84.40. Έπιπλα, βάσεις και καλύμματα ειδικά κατασκευασμένα για ραπτομηχανές. Βελόνες για ραπτομηχανές

8452.10

- Ραπτομηχανές οικιακού τύπου

84.57

Κέντρα μονάδων επεξεργασίας, μηχανές σταθερής θέσης και μηχανές πολλαπλών θέσεων, για την κατεργασία των μετάλλων.

8457.20

- μηχανές σταθερής θέσης

8457.30

- Μηχανές πολλαπλών θέσεων

84.58

Τόρνοι (συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων τόρνευσης) που λειτουργούν με αφαίρεση μετάλλου

8458.1

- τόρνοι οριζόντιοι

8458.19

- Αλλοι

84.59

Μηχανές (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μονάδες επεξεργασίας με οδηγούς) για διάτρηση, διαμόρφωση οπών, φρεζάρισμα, εσωτερική ή εξωτερική ελικοτόμηση μεταλλικών ειδών με αφαίρεση μετάλλου, εκτός από τόρνους (συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων τορνεύσεως) της κλάσης 84.58

8459.2

- Αλλες μηχανές διάτρησης

8459.29

— Αλλες

8459.299

— Αλλες

8459.6

- Αλλες μηχανές εκγλυφής

8459.61

— Με αριθμητικό σύστημα ελέγχου

8459.619

— Άλλες

8459.69

— άλλες

8459.699

— Αλλες

84.60

Μηχανές για την αφαίρεση ανωμαλιών της επιφάνειας, το ακόνισμα, την εκλέπτυνση, τη διόρθωση, το ξύσιμο, το γυάλισμα ή για άλλες εργασίες τελειώματος, κατά την κατεργασία των μετάλλων ή των κεραμομεταλλουργικών συνθέσεων με τη βοήθεια μυλόπετρων, λειαντικών ή προϊόντων γυαλίσματος, άλλες από τις μηχανές κοπής ή τελειώματος των οδοντωτών τροχών της κλάσης 84.61

8460.2

Αλλες μηχανές για τη διόρθωση, στις οποίες η ρύθμιση της θέσης σε καθέναν από τους άξονες μπορεί να γίνει με προσέγγιση τουλάχιστον 0,01mm

8460.29

— άλλες

8460.292

— για στροφαλοφόρους άξονες

8460.3

- Μηχανές για το ακόνισμα

8460.39

— Αλλες

84.61

Μηχανές πλανίσματος, μέγκενες για λιμάρισμα, μηχανές εντομής, ενστίξεως, κοπής οδοντωτών τροχών, τελειώματος οδοντωτών τροχών, για πριόνισμα ή κόψιμο κατά τεμάχια σε ορισμένο μήκος και άλλες μηχανές-εργαλεία που εργάζονται με αφαίρεση μετάλλου ή κεραμομεταλλουργικών συνθέσεων, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

8461.50

- Μηχανές για το πριόνισμα ή το κόψιμο κατά τεμάχια σε ορισμένο μήκος

84.81

Είδη κρουνοποιίας και παρόμοια όργανα για σωληνώσεις, ατμολέβητες, δεξαμενές, κάδους ή παρόμοια δοχεία, στα οποία περιλαμβάνονται και οι υποβιβαστές πίεσης και οι θερμοστατικές δικλείδες

8481.10

Υποβιβαστές πίεσης

8481.109

— άλλα

8481.30

- επιγλωττίδες και δικλείδες συγκράτησης

8481.309

— άλλα

8481.40

- δικλείδες υπερπλήρωσης ή ασφαλείας

8481.409

— άλλα

8481.80

- Αλλα είδη κρουνοποιίας και παρόμοια όργανα

8481.801

— βαλβίδες ρύθμισης που λειτουργούν ηλεκτρομηχανικά ή με πεπιεσμένο αέρα

ΦΕΚ 173

8481.806

— μηχανισμοί στερέωσης για συστήματα κεντρικής θέρμανσης με μονούς και διπλούς αγωγούς ονομαστικού μεγέθους από 3/8" έως και 3/4"

85.01

Ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρογεννήτριες, με εξαίρεση τα συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

8501.3

- άλλοι κινητήρες συνεχούς ρεύματος. Γεννήτριες συνεχούς ρεύματος

8501.31

-- Με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 750 W

8501.319

— άλλοι

8501.33

— Με ισχύ που υπερβαίνει τα 75 kW αλλά δεν υπερβαίνει τα 375 kW

8501.339

— άλλοι

8501.40

- Αλλοι κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος, μονοφασικοί

8501.409

— Άλλοι

8501.4099

— άλλοι

8501.5

- άλλοι κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος, πολυφασικοί

8501.51

— Με ισχύ εξόδου που δεν υπερβαίνει τα 750 W

8501.519

— Άλλη

8501.5199

— άλλοι

8501.52

— Με ισχύ εξόδου που υπερβαίνει τα 750 W αλλά δεν υπερβαίνει τα 75kW

8501.529

— Άλλοι

8501.5299

— άλλοι

85.02

Συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και περιστροφικοί μετατροπείς

8502.1

- Συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με εμβολοφόρο κινητήρα, του οποίου η ανάφλεξη γίνεται με συμπίεση (κινητήρες ντίζελ ή ημι-ντίζελ)

8502.11

— Με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 75 kVA

8502.119

— άλλοι

8502.12

— Με ισχύ που υπερβαίνει τα 75 kVA αλλά δεν υπερβαίνει τα 375 kVA

8502.129

— άλλοι

8502.13

— Με ισχύ που υπερβαίνει τα 375 kVA

8502.139

— άλλοι

8502.20

- Συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με εμβολοφόρο κινητήρα, του οποίου η ανάφλεξη γίνεται με σπινθήρες (κινητήρες εκρήξεως)

8502.209

— άλλοι

8502.3

- άλλα συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

8502.39

-Άλλα

8502.391

— συνεχούς ρεύματος

8502.3919

— άλλα

8502.399

— εναλλασσόμενου ρεύματος

8502.3999

— άλλα

8502.40

- Μετατροπείς στρεφόμενοι ηλεκτρικοί

8502.409

— άλλοι

85.04

Ηλεκτρικοί μετασχηματιστές, ηλεκτρικοί μετατροπείς ρεύματος στατοί (π.χ. ανορθωτές), πηνία αντίδρασης και αυτεπαγωγής

8504.10

- Βάσεις για λαμπτήρες ή σωλήνες εκκένωσης

8504.109

— άλλες

8504.3

- Άλλοι μετασχηματιστές

8504.34

— Με ισχύ που υπερβαίνει τα 500 kVA

8504.349

— Άλλοι

8504.40

- Μετατροπείς ρεύματος στατικοί

8504.409

— άλλοι

85.05

Ηλεκτρομαγνήτες. Μαγνήτες μόνιμοι και είδη που προορίζονται να γίνουν μόνιμοι μαγνήτες μετά από μαγνητοποίηση. Δίσκοι, σώματα πηνίων και παρόμοιες μαγνητικές ηλεκτρομαγνητικές διατάξεις συγκράτησης. Συζεύξεις, συμπλέκτες, διατάξεις μεταβολής της ταχύτητας και φρένα, ηλεκτρομαγνητικά. Ηλεκτρομαγνητικές κεφαλές ανύψωσης

8505.20

- Συζεύξεις, συμπλέκτες, διατάξεις μεταβολής της ταχύτητας και φρένα, ηλεκτρομαγνητικά

85.30

Ηλεκτρικές συσκευές σηματοδότησης (άλλες από εκείνες για τη μετάδοση ειδήσεων), ασφαλείας, ελέγχου ή χειρισμού για σιδηροδρομικές ή παρόμοιες γραμμές, οδικές ή ποτάμιες οδούς, χώρους ή πάρκα στάθμευσης, λιμενικές εγκαταστάσεις ή αεροδρόμια ■άλλες από εκείνες της κλάσης 86.08)

8530.10

- Μόνιμο υλικό και συσκευές για σιδηροδρομικές γραμμές

8530.80

- Άλλες συσκευές

85.39

Λαμπτήρες και σωλήνες ηλεκτρικοί πυράκτωσης ή εκκένωσης, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα είδη με την ονομασία «φάροι και προβολείς σφραγισμένοι» και οι λαμπτήρες και σωλήνες υπεριωδών ή υπέρυθρων ακτίνων: ηλεκτρικοί λαμπτήρες τόξου

8539.2

- Άλλοι λαμπτήρες και σωλήνες πυράκτωσης, με εξαίρεση εκείνους των υπεριωδών ή υπέρυθρων ακτίνων

8539.29

— Άλλοι

85.44

Σύρματα, καλώδια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα ομοαξονικά καλώδια) και άλλοι αγωγοί με ηλεκτρική μόνωση (έστω και επισμαλτωμένα ή ανοδιωμένα) εφοδιασμένα ή όχι με συνδετικά τεμάχια. Καλώδια από οπτικές ίνες, που αποτελούνται από ίνες επενδυμένες καθεμία χωριστά, έστω και αν φέρουν ηλεκτρικούς αγωγούς ή είναι εφοδιασμένα με τεμάχια σύνδεσης

8544.1

- Σύρματα για περιτύλιξη

8544.111

— Με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 2.50 mm

8544.20

- ομοαξονικά καλώδια και άλλοι ομοαξονικοί ηλεκτρικοί αγωγοί

8605.001

— ασθενοφόρα οχήματα

86.01

Σιδηροδρομικές μηχανές, που κινούνται με εξωτερική πηγή ηλεκτρισμού ή με ηλεκτρικούς συσσωρευτές

8601.10

- Που κινούνται με εξωτερική πηγή ηλεκτρισμού ή με ηλεκτρικούς συσσωρευτές

8601.102

— για σύνηθες εύρος γραμμής

8601.109

— Άλλες

86.02

Άλλες σιδηροδρομικές μηχανές. Εφοδιομεταφορικές

8602.10

- σιδηροδρομικές μηχανές ντίζελ-ηλεκτρικές

8602.90

- Άλλες

8602.901

— ντιζελοκίνητες αυτοκινητάμαξες με μηχανική μετάδοση

8602.902

— μηχανές ντίζελ με υδραυλική μετάδοση

8602.909

— Αλλες

86.03

Αυτοκινητάμαξες και οχήματα αυτοκινούμενα σε σιδηροτροχιές, άλλα από εκείνα της κλάσης 86.04

8603.10

- Με εξωτερική πηγή ηλεκτρισμού

8603.101

— επιβατικά σιδηροδρομικά οχήματα

8603.102

— επιβατικές άμαξες με κινητήρα

8603.103

— επιβατικά αυτοκίνητα με κινητήρα

8603.109

— Άλλα

8603.90

-Άλλα

8603.901

— επιβατικές άμαξες με κινητήρα

8603.902

— επιβατικά αυτοκίνητα με κινητήρα

8603.909

— Άλλα

8605.00

Οχήματα επιβατών, μη αυτοπροωθούμενα, σκευοφόροι, οχήματα ταχυδρομείου και άλλα ειδικά οχήματα, για σιδηροδρομικές ή παρόμοιες γραμμές, μη ί αυτοπροωθούμενα, (με εξαίρεση τα οχήματα της κλάσης 8604)

8605.002

— σιδηροδρομικά οχήματα: επιβατικά και ταχυδρομικά οχήματα, σκευοφόροι και επίσημα οχήματα

8605.009

— Άλλα

86.06

Βαγόνια για τη μεταφορά εμπορευμάτων πάνω σε σιδηροτροχιές, μη αυτοπροωθούμενα

8606.10

- Βαγόνια-δεξαμενές και παρόμοια

8606.20

- Βαγόνια ισόθερμα, βαγόνια-ψυγεία, άλλα από εκείνα της διάκρισης 8606.10

8606.30

- Βαγόνια αυτόματης εκφόρτωσης, άλλα από εκείνα των διακρίσεων 8606.10 8606.20

8606.9

- αλλα

8606.91

— καλυμμένα και κλειστά

8606.911

— για τη μεταφορά ζώντων ψαριών

8606.919

— Αλλα

8606.92

- Ανοιχτά, με πλευρές αμετακίνητες ύψους που υπερβαίνει τα 60 cm (ανατρεπόμενα)

8606.99

— Αλλα

8606.991

— βαγόνια για μεταφορές πάνω σε σιδηροτροχιές

8606.999

— Αλλα

86.07

Μέρη οχημάτων για σιδηροδρομικές ή παρόμοιες γραμμές

8607.1

- Φορεία (συνήθως διαξονικά), μη κινητήριοι μπροστινοί τροχοί ατμαμαξών. άξονεο και τροχοί, και τα μέρη τους

8607.11

— Φορεία και μη κινητήριοι μπροστινοί τροχοί ατμαμαξών έλξης

8607.12

— Αλλα φορεία και μη κινητήριοι μπροστινοί τροχοί ατμαμαξών

86*07.30

- Άγκιστρα και λοιπά συστήματα ζεύξης, ελατηριωτοί συγκρουστήρες, και τα μέρη τους

8609.00

Πλαίσια και εμπορευματοκιβώτια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα εμπορευματοκιβώτια-δεξαμενές και τα εμπορευματοκιβώτια-αποθήκες) ειδικά κατασκευασμένα και εξοπλισμένα για ένα ή περισσότερα μεταφορικά μέσα :

8609.009

— Άλλα

87.01

Ελκυστήρες (με εξαίρεση τα οχήματα-ελκυστήρες της κλάσης 87.09)

8701.20

- ελκυστήρες για οδούς για ημιρυμουλκούμενα

8701.202

— μεταχειρισμένοι, με ισχύ κινητήρα που δεν υπέρβαινα τα 300 kW

8701.204

— μεταχειρισμένοι, με ισχύ κινητήρα που υπερβαίνει τα 300 kW

87.02

Αυτοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά δέκα ή περισσοτέρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού

8702.10

- με εμβολοφόρο κινητήρα με ανάφλεξη με συμπίεση (ντίζελ ή ημιντίζελ)

8702.101

— λεωφορεία και άμαξες με κινητήρα, καινούργια

8702.102

— λεωφορεία και άμαξες με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8702.90

- άλλα

8702.901

— άλλα λεωφορεία και άμαξες με κινητήρα, καινούργια

8702.902

— άλλα λεωφορεία και άμαξες με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8702.903

— ηλεκτροκίνητα λεωφορεία

8702.909

— Αλλα

87.03

Επιβατικά αυτοκίνητα και άλλα αυτοκίνητα οχήματα που είναι κατασκευασμένα κυρίως για τη μεταφορά προσώπων (άλλα από εκείνα της κλάσης 87.02), στα οποία περιλαμβάνονται και τα οχήματα τύπου break και τα αγωνιστικά οχήματα

8703.2

- Αλλα οχήματα, με παλινδρομικό εμβολοφόρο κινητήρα με ανάφλεξη με ηλεκτρικούς σπινθήρες

8703.21

- με κυλινδρισμό που δεν υπερβαίνει τα 1000 cm3

8703.212

— επιβατικά αυτοκίνητα με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8703.219

— άλλα, μεταχειρισμένα.

8703.22

— με χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 1000 cm3 αλλά δεν υπερβαίνει τα 1500 cm3:

8703.222

— αυτοκίνητα με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8703.229

— άλλα, μεταχειρισμένα.

8703.23

- με χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 1500 cm3 αλλά δεν υπερβαίνει τα 3000 cm3:

8703.232

— αυτοκίνητα με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8703.235

— οδικά οχήματα/οχήματα παντός εδάφους, μεταχειρισμένα

8703.239

— άλλα, μεταχειρισμένα.

8703.24

— με κυλινδρισμό που υπερβαίνει τα 3000 cm3

8703.242

— αυτοκίνητα με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8703.245

— οδικά οχήματα/οχήματα παντός εδάφους, μεταχειρισμένα

8703.249

— άλλα, μεταχειρισμένα.

8703.3

- Αλλα οχήματα με εμβολοφόρο κινητήρα με ανάφλεξη με συμπίεση (ντίζελ ή ημιντίζελ)

8703.31

— με κυλινδρισμό που δεν υπερβαίνει τα 1500 cm3

8703.312

— αυτοκίνητα με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8703.319

— άλλα, μεταχειρισμένα. '

8703.32

-- με χωρητικότητα που υπέρβαινα τα 1500 cm3 αλλά δεν υπερβαίνει τα 2500 cm3

8703.322

— αυτοκίνητα με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8703.325

—- οδικά οχήματα/οχήματα παντός εδάφους, μεταχειρισμένα

8703.329

— άλλα, μεταχειρισμένα.

8703.33

— με κυλινδρισμό που υπερβαίνει τα 2500 cm3

8703.332

— αυτοκίνητα με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8703.335

— οδικά οχήματα/οχήματα παντός εδάφους, μεταχειρισμένα

8703.339

— άλλα, μεταχειρισμένα.

8703.90

-Άλλα

8703.902

— αυτοκίνητα με κινητήρα, μεταχειρισμένα

8703.909

— άλλα, μεταχειρισμένα.

87.04

Αυτοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

8704.2

- άλλα οχήματα με εμβολοφόρο κινητήρα με ανάφλεξη με συμπίεση (ντίζελ ή ημιντίζελ)

' 870423

— με μέγιστο βάρος με φορτίο που υπέρβαινα τους 20 ΐ

8704.231

— βυτιοφόρα

8706.00

Βάσεις (σασί) αυτοκινήτων οχημάτων των κλάσεων 87.01 μέχρι 87.05, με τον κινητήρα τους

8706.002

— για ελκυστήρες

87.07

Αμαξώματα των αυτοκινήτων οχημάτων των κλάσεων 87.01 μέχρι 87.05.

8707.10

- Των οχημάτων της κλάσης 87.03

8707.90

- άλλα

8707.901

— για λεωφορεία με κινητήρα και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία

8707.902

— κλειστά αμαξώματα από αργίλιο για φορτηγά οχήματα

8707.909

— Άλλα

87.08 1

νίέρη και εξαρτήματα των αυτοκινήτων οχημάτων των κλάσεων 87.01 μέχρι 87.05

8708.10

- Εξαρτήματα κατά των συγκρούσεων και τα μέρη τους

8708.2

- άλλα μέρη και εξαρτήματα αμαξωμάτων (στα οποία περιλαμβάνονται και οι θάλαμοι οδήγησης)

8708.291

— ενδιάμεσα χωρίσματα από αργίλιο για αμαξώματα φορτηγών οχημάτων

8708.3

- φρένα και σεβρόφρενα και τα μέρη τους

8708.39

-Αλλα

8708.9

- άλλα μέρη και εξαρτήματα

8708.92

— Σιγαστήρες και σωλήνες εξάτμισης

8708.93

- Συμπλέκτες και τα μέρη τους

8708.99

— άλλα

8708.991

— σύνδεσμοι, πόρπες και οδηγοί στήριξης εκτός από τους συνδετήρες

8708.992

— άλλα μέρη, επεξεργασμένα

8708.999

— άλλα μέρη, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία

87.11

Μοτοσικλέτες (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα μοτοποδήλατα) και ποδήλατα με βοηθητικό κινητήρα, με ή χωρίς πλάγιο κιβώτιο (καλάθι). Πλάγια κιβώτια

8711.10

- Με παλινδρομικό εμβολοφόρο κινητήρα, με κυλινδρισμό που δεν υπερβαίνει τα 50 cm3

8711.20

- Με παλινδρομικό εμβολοφόρο κινητήρα, με κυλινδρισμό που υπερβαίνει τα 50 cm3 αλλά δεν υπερβαίνει τα 250 cm3

8711.201

— καινούργια

8711.209

— μεταχειρισμένα

8711.30

Με παλινδρομικό εμβολοφόρο κινητήρα, με κυλινδρισμό που υπερβαίνει τα 250 cm3 αλλά δεν υπέρβαινα τα 500 cm3

8711.301

— καινούργια

8711.309

— μεταχειρισμένα

ΦΕΚ 173

8711.40

Με παλινδρομικό εμβολοφόρο κινητήρα, με κυλινδρισμό που υπερβαίνει τα 500 cm3 αλλά δεν υπερβαίνει τα 800 cm3

8711.401

— καινούργια

8711.409

— μεταχειρισμένα

8711.50

Με παλινδρομικό εμβολοφόρο κινητήρα, με κυλινδρισμό που υπέρβαινα τα 800 cm3

8711.509

— μεταχειρισμένα

8711.90

- Αλλα

8711.901

— πλάγια κιβώτια

8711.909

— Αλλα

87.14

Μέρη και εξαρτήματα των οχημάτων των κλάσεων 87.11 μέχρι 87.13

8714.1

- μοτοσικλετών (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα μοτοποδήλατα)

8714.11

— Υποσάγματα

8714.9

-Αλλα

8714.92

- Ζάντες και ακτίνες

8714.93

- Ομφαλοί (moyeux) (άλλοι από τους ομφαλούς για φρένο) και οδοντωτοί τροχοί κινήσεως ελεύθερων τροχών

8714.94

- Φρένα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ομφαλοί για φρένο, και τα μέρη xovc

8714.95

— Υποσάγματα

87.16

Ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα, άλλα οχήματα χωρίς μηχανική προώθηση. Τα μέρη τους

8716.20

- Ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα που διαθέτουν συστήματα φορτοεκφόρτωσης, για αγροτικές χρήσεις

8716.209

— Αλλοι

8716.3

- Αλλα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα για τη μεταφορά εμπορευμάτων

8716.31

- αλλα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα για βυτιοφόρα οχήματα

8716.311

— για υγροποιημένα αέρια

8716.40

- Άλλα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα οχήματα.

8716.80

- Άλλα οχήματα

89.03

Θαλαμηγοί (γιοτ) και άλλα πλοία και πλοιάρια αναψυχής ή αθλητισμού. Πλοία με κουπιά και κανό

8903.10

- πλοία φουσκωτά

8903.9

- άλλα

8903.92

— Σκάφη με κινητήρα,εκτός από τα σκάφη με εξωλέμβιο μηχανή

8903.99

-Άλλα

94.01

Καθίσματα (με εξαίρεση εκείνα της κλάσης 94.02), έστω και αν μετατρέπονται σε κρεβάτια και μέρη αυτών

9401.30

- Καθίσματα περιστρεφόμενα με ρυθμιζόμενο ύψος

9401.90

-μερη

9401.902

— από μέταλλα, εκτός από τους αποσβεστήρες κραδασμών (αμορτισέρ)

9401.903

— αποσβεστήρες κραδασμών (αμορτισέρ)

9401.904

— από πλαστική ύλη

94.04

Σομιέδες. Είδη κλινοστρωμνής και παρόμοια είδη [π.χ. στρώματα, καλύμματα ποδιών, παπλώματα, μαξιλάρια, παραγεμισμένα χαμηλά καθίσματα (πουφ), προσκεφάλια], που φέρουν ελατήρια ή είναι παραγεμισμένα ή επενδυμένα εσωτερικά με οποιαδήποτε ύλη, στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα από κυψελώδες καουτσούκ ή κυψελώδεις πλαστικές ύλες, επενδυμένα ή μη

9404.10

- Σομιέδες.

9404.2

- στρώματα

9404.21

— Από κυψελώδες καουτσούκ ή κυψελώδεις πλαστικές ύλες, επενδυμένα ή μη

9404.29

- από άλλες ύλες

9404.30

- Υπνόσακοι

9404.90

-Άλλα

9406.00

Προκαταοχευές

9406.001

— απο πλαστική ύλη

9406.002

— απο τσιμέντο, από σκυρόδεμα ή από τεχνητή πέτρα

9406.004

— από ανοξείδωτο χάλυβα

9406.005

— από ξύλο

9406.009

— Αλλες

9602.00

Φυτικές ή ορυκτές ύλες για λάξευση, κατεργασμένες, και τεχνουργήματα από τις ύλες αυτές. Τεχνουργήματα χυτά ή λαξευτά από κερί, από παραφίνη, από στεατίνη, από γόμες ή ρητίνες φυσικές, από πάστες που μπορούν να δεχθούν πλαστική κατεργασία, και άλλα τεχνουργήματα κατασκευασμένα με χύτευση ή λάξευση, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού. Ζελατίνη, κατεργασμένη, μη σκληρυμένη, άλλη από εκείνη της κλάσης 3503, και τεχνουργήματα από ζελατίνη μη σκληρυμένη

9602.001

— κάψουλες από ζελατίνη για φαρμακευτικούς σκοπούς

9602.002

— φυτικές ή ορυκτές ύλες για λάξευση, κατεργασμένες, και τεχνουργήματα από tic ύλες αυτές

9602.009

— Άλλες

96.06

Κουμπιά και κουμπιά-σούστες. Σκελετοί για κουμπιά και άλλα μέρη για κουμπιά ή κουμπιά-σούστες. ημιτελή κουμπιά

9606.10

- Κουμπια-σούστες και τα μέρη τους

9606.2

- κουμπιά

9606.21

— Από πλαστικές ύλες, μη επενδυμένα με υφαντικές ύλες

9606.22

— Από κοινά μέταλλα, μη επενδυμένα με υφαντικές ύλες

9606.29

— Αλλα

9606.30

- Σκελετοί για κουμπιά και άλλα μέρη κουμπιών. Ημιτελή κουμπιά

96.07

Κλείστρα (φερμουάρ) και τα μέρη τους:

9607.1

- κλείστρα (φερμουάρ)

9607.11

— Με συνδετήρες από κοινά μέταλλα

9607.19

-Άλλα

9607.20

- Μέρη

96.08

Στυλογράφοι και μολύβια με σφαιρίδια (μπίλια). Στυλογράφοι και μαρκαδόροι με μύτη από πίλημα ή με άλλες πορώδεις μύτες. Στυλογράφοι με πένα και άλλοι στυλογράφοι. Μεταλλικές αιχμές για αντίγραφα. Μηχανικά μολύβια. Κονδυλοφόροι, θήκες για μολύβια και παρόμοια είδη. Μέρη (στα οποία περιλαμβάνονται και τα καλύμματα που προφυλάσσουν τις μύτες, και τα άγκιστρα συγκράτησης) των ειδών αυτών, με εξαίρεση εκείνα της κλάσης 96.09

9608.10

- στυλογράφοι και μολύβια με σφαιρίδια (μπίλια)

9608.20

- στυλογράφοι και μαρκαδόροι με μύτη από πίλημα ή με άλλες πορώδεις μύτες

9608.209

— άλλοι

9608.3

- στυλογράφοι με πένα και άλλοι στυλογράφοι.

9608.31

— Για σχεδίαση με σινική μελάνη

9608.39

-Άλλοι

9608.40

- Μηχανικά μολύβια

9608.50

- σύνολα ειδών που υπάγονται σε δύο τουλάχιστον από τις προαναφερόμενες διακρίσεις

9608.60

- Ανταλλακτικά μελάνης για στυλογράφους ή μολύβια με σφαιρίδιο (μπίλια), που συνδέονται με τη μύτη τους

9608.9

- άλλα

9608.91

— πένες και μύτες για πένες

9608.911

— χρυσές πένες για γράψιμο

9608.912

— άλλες πένες για γράψιμο

9608.913

— Πένες για σχέδιο

9608.919

— μύτες για πένες

9608.99

— άλλες

9608.992

— ανταλλακτικά για στυλογράφους με σφαιρίδια (μπίλιες)

9608.999

— Άλλα

96.09

Μολύβια (άλλα από τα μολύβια της κλάσης 9608), λεπτές ράβδοι γραφίτη για κοινά και μηχανικά μολύβια, ράβδοι από χρωματιστή πάστα (παστέλ), ράβδοι από κάρβουνο για σχεδιάσεις, κιμωλίες γραφής ή σχεδίασης και κιμωλίες ραφτών

9609.10

- Μολύβια με ξύλινο ή άλλο περίβλημα

9609.20

- Λεπτές ράβδοι γραφίτη για μολύβια ή μηχανικά μολύβια

9609.90

-Άλλα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π

ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡαΧΩΡΗΣΕΓΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ που αναφέρονται στο άρθρο 18 παρ. 3

Οι δασμολογικοί συντελεστές μειώνονται ως εξής :

- κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, κάθε δασμός μειώνεται στο 70% του βασικού δασμού·

- την 1η Ιανουαρίου 2003, κάθε δασμός μειώνεται στο 50% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2004, κάθε δασμός μειώνεται στο 40% του βασικού δασμού.

- την 1η Ιανουαρίου 2005, κάθε δασμός μειώνεται στο 30% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2006, κάθε δασμός μειώνεται στο 15% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2007 καταργούνται οι εναπομένοντες δασμοί.

ΕΣ 6+

Περιγραφή

25.22

Ασβέστης μη σβησμένος, ασβέστης σβησμένος και ασβέστης υδραυλικός, με εξαίρεση το οξείδιο και το υδροξείδιο του ασβεστίου της κλάσης 28.25

2522.10

- Ασβέστης μη σβησμένος

2522.20

- Ασβέστης σβησμένος

2522.30

- Ασβέστης υδραυλικός

25.23

Τσιμέντο υδραυλικά (στα οποίο περιλαμβάνονται και εκείνα που δεν είναι σε σκόνη, με την ονομασία «clinkers»), έστω και χρωματισμένα

2523.10

- Τσιμέντα που δεν είναι σε σκόνη, με την ονομασία «clinkers»

2523.109

— Άλλα

2523.2

- Τσιμέντα Portland

2523.29

— άλλα

2523.292

— Τσιμέντα Portland με προσθήκες *

2523.294

— τσιμέντο ανθεκτικά στα θειικά άλατα

2523.295

— τσιμέντα με χαμηλή θερμοκρασία ενυδάτωσης

2523.296

— μεταλλουργικά τσιμέντα και τσιμέντα για υψικαμίνους

2523.299

— Άλλα

2523.30

- Τσιμέντα που περιέχουν αργίλιο

2523.301

— τσψέντα που περιέχουν αργίλιο με περιεκτικότητα σε Α1203 που δεν υπερβαίνει το 50%

2523.90

- Άλλα υδραυλικά τσιμέντα

2710.00

Λάδια οπό πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, άλλα από τα ακατέργαστα λάδια. Παρασκευάσματα που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού, που περιέχουν κατά βάρος 70% ή περισσότερο λάδια από πετρέλαιο ή ασφαλτούχα ορυκτά και στα οποία τα λάδια αυτά αποτελούν το βασικό συστατικό.

2710.001

— πετρέλαιο γιο κινητήρες και άλλα ελαφρά λάδια

2710.0012

— πετρέλαιο για κινητήρες χωρίς μόλυβδο

2710.0013

— άλλο πετρέλαιο για κινητήρες

2710.0019

— Άλλο ελαφρά λάδια και προϊόντα που βασίζονται σε ελαφρά λάδια

2710.002

— κηροζίνη και άλλα μεσαία λάδια

2710.0024

— άλλο πετρέλαιο

2710.0029

— άλλα μεσαία λάδια και παρασκευάσματα με βάση αυτά τα λάδια

2710.003

— βαριά λάδια, εκτός από τα απόβλητα και αυτά που προορίζονται για περαιτέρω κατεργασία

2710.0031

— πετρέλαιο εσωτερικής καύσεως

2710.0032

— εξαιρετικά ελαφριά και ελαφριά ειδικά καύσιμα

2710.009

— άλλα

2710.0099

— χρησιμοποιημένα πετρελαιοειδή

2807.00

Θειικό οξύ. Θειικό οξύ ατμίζον

2807.001

— θειικό οξύ για ανάλυση

2808.00

Νιτρικό οξύ. Νιτροθειικά οξέα

2808.001

— νιτρικό οξύ για ανάλυση

31.02

Λιπάσματα ορυκτά ή χημικά αζωτούχα

3102.90

- Αλλα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μείγματα που δεν αναφέρονται στις προηγούμενες διακρίσεις

31.05

Λιπάσματα ορυκτά ή χημικά, που περιέχουν δύο ή τρία λιπαντικά στοιχεία: άζωτο, φωσφόρο και κάλιο. Αλλα λιπάσματα του κεφαλαίου αυτού που παρουσιάζονται είτε σε δισκία ή παρόμοια σχήματα, είτε σε συσκευασίες με μεικτό βάρος που δενυπερβαίνει τα 10 kg.

3105.10

- Προϊόντα του κεφαλαίου αυτού που παρουσιάζονται είτε σε δισκία ή παρόμοια σχήματα, είτε σε συσκευασίες με μεικτό βάρος που δεν υπερβαίνει τα 10 kg

32.06

Άλλες χρωστικές ύλες. Παρασκευάσματα που αναφέρονται στη σημείωση 3 του κεφαλαίου αυτού, άλλα από εκείνα των κλάσεων 32.03,32.04 ή 32.05. Προϊόντα ανόργανα των τύπων εκείνων που χρησιμοποιούνται ως φωτοφόρα, έστω και καθορισμένης χημικής σύστασης

3206.20

- Χρωστικά (pigments) και παρασκευάσματα με βάση το διοξείδιο του τιτανίου

3206.201

— πράσινα χρωμίου

3206.202

— κίτρινα ψευδαργύρου (χρωμικός ψευδάργυρος)

3206.209

— Άλλα

3206.4

- Άλλες χρωστικές ύλες και άλλα παρασκευάσματα :

3206.49

— άλλα

ΦΕΚ 173

3206.492

— συμπυκνωμένες διασπορές χρωστικών ουσιών

3206.494

— με βάση την αιθάλη από άνθρακα

33.04

Προϊόντα ομορφιάς ή φτιασιδώματος (μακιγιάζ) για τη συντήρηση ή τη φροντίδα του δέρματος, άλλα από τα φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αντηλιακά παρασκευάσματα και τα παρασκευάσματα για το μαύρισμα. Παρασκευάσματα για την περιποίηση των νυχιών των χεριών ή των ποδιών.

3304.10

— Προϊόντα φτιασιδώματος (μακιγιάζ) για τα χείλια

3304.109

— για λιανική πώληση

330420

- Προϊόντα φτιασιδώματος (μακιγιάζ) για τα μάτια

3304.209

—τ για λιανική πώληση

3304.30

- Παρασκευάσματα για την περιποίηση των νυχιών των χεριών ή των ποδιών

3304.309

— για λιανική πώληση

33.05

Παρασκευάσματα για τα μαλλιά

3305.10

— Παρασκευάσματα για το λούσιμο του κεφαλιού

3305.109

— για λιανική πώληση

3305.20

— Παρασκευάσματα για το κατσάρωμα ή το ίσιωμα διαρκείας των μαλλιών

3305.209

— για λιανική πώληση

3305.30

— Λακ για τα μαλλιά

3305.309

— για λιανική πώληση

3305.90

-Άλλα

3305.909

— για λιανική πώληση

33.06

Παρασκευάσματα για την υγιεινή του στόματος ή των δοντιών, στα οποία περιλαμβάνονται σκόνες και κρέμες για τη διευκόλυνση της στερέωσης των οδοντοστοιχιών. Νήματα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων (οδοντικά νήματα), σε συσκευασίες λιανικής πώλησης.

3306.10

— Οδοντόπαστες

3306.109

— για λιανική πώληση

3306.90

-Αλλες

3306.909

— για λιανική πώληση

33.07

Ιαρασκευάσματα για πριν το ξύρισμα, για το ξύρισμα και για μετά το ξύρισμα, αποσμητικό σώματος, παρασκευάσματα για λουτρά, οατοτριχωτυαχ, άλλα προϊόντα αρωματοποιίας ή καλλωπισμού παρασκευασμένα και άλλα καλλυντικά παρασκευάσματα, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού 7 αποσμητικά χώρων παρασκευασμένα έστω και μη αρωματισμένα, που έχουν ή όχι απολυμαντικές ιδιότητες

3307.10

Παρασκευάσματα για πριν το ξύρισμα, για το ξύρισμα και για μετά το ξύρισμα

3307.109

— για λιανική πώληση

3307.20

— Αποσμητικά σώματος και αντιιδρωτικά

3307.209

— για λιανική πώληση

3307.30

— Άλατα αρωματισμένα και άλλα παρασκευάσματα για λουτρά

3307.309

— για λιανική πώληση

3307.4

Παρασκευάσματα για τον αρωματισμό ή την απόσμηση των χώρων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ευώδη παρασκευάσματα για θρησκευτικές τελετές

3307.49

-Άλλα

3307.499

— για λιανική πώληση

34.02

Οργανυσίς ουσίες επιφανειακής δράσης (άλλες από τα σαπούνια). Παρασκευάσματα που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση, παρασκευάσματα για πλύσιμο (αλισίβες) (στα οποία περιλαμβάνονται και τα βοηθητικά παρασκευάσματα για το πλύσιμο) και παρασκευάσματα καθαρισμού, έστω και αν περιέχουν σαπούνι, άλλα από εκείνα του κωδικού ΣΟ 34.01

3402.1

- Οργανικές ουσίες επιφανειακής δράσης, έστω και συσκευασμένες για τη λιανική πώληση

3402.11

— ανιοντικές

3402.111

— αλκυλαρυλοσουλφονικές

3402.112

— πόλυγλυκολικός αιθέρας σουλφοντκής λαυριλικής αλκοόλης

3402.20

- παρασκευάσματα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση

3402.201

— σε σκόνη για το πλύσιμο

3402.209

— Άλλα

3402.90

-Άλλα

3402.901

— σε σκόνη για το πλύσιμο

38.08

Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα, που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα ή με μορφή ειδών, όπως ταινίες, φιτίλια, θειαφοκέρια και μυγοκτόνο χαρτί.

3808.20

- Μυκητοκτόνα

3808.209

— άλλα μυκητοκτόνα εκτός από εκείνα που προορίζονται για την προστασία των φυτών

39.17

Σωλήνες κάθε είδους και τα εξαρτήματά τους (π.χ. συνδέσεις, γωνίες, αρμοί), από πλαστικές ύλες.

3917.2

- Σωλήνες κάθε είδους, άκαμπτοι

3917.21

— από πολυμερή του αιθυλενίου

3917.211

— για την ίσαλο γραμμή υποβρυχίων

3917.219

— Άλλοι

3917.2199

— άλλοι

3917.22

- από πολυμερή του προπυλενίου

3917.229

— άλλοι

3917.23

- από πολυμερή του χλωριούχου βινυλίου

3917.239

— άλλοι

3917.29

— από άλλες πλαστικές ύλες

3917.299

— άλλοι

3917.31

— Σωλήνες κάθε είδους εύκαμπτοι, που μπορούν να αντέξουν τουλάχιστον σε πίεση 27.6 MPa

3917.319

— άλλοι

3917.32

— Άλλοι, μη ενισχυμένοι ούτε αλλιώς συνδυασμένοι με άλλες ύλες, με εξαρτήματα

3917.329

- Άλλοι

3917.33

- Άλλοι, μη ενισχυμένοι ούτε αλλιώς συνδυασμένοι με άλλες ύλες, με εξαρτήματα

3917.339

— άλλοι

3917.39

- Άλλοι

3917.399

— άλλοι

3917.40

- Εξαρτήματα

3917.409

— άλλα

39.18

Επενδύσεις δαπέδων από πλαστικές ύλες, έστω και αυτοκόλλητες, σε κυλίνδρους ή με μορφές πλακιδίων ή πλακών. Επενδύσεις τοίχων ή οροφών από πλαστικές ύλες που καθορίζονται στη σημείωση 9 του κεφαλαίου αυτού.

3918.10

- από πολυμερή του χλωριούχου βινυλίου

3918.90

- από άλλες πλαστικές ύλες

39.19

Πλάκες, φύλλα, ταινίες, λουρίδες, μεμβράνες και άλλες επίπεδες μορφές αυτοκόλλητα, από πλαστικές ύλες, έστω και σε κυλίνδρους.

3919.10

- Σε κυλίνδρους πλάτους που δεν υπερβαίνει τα 20 cm

3919.101

— Από πολυπροπυλένιο

3919.102

— από πολυβινυλοχλωρίδιο

3919.103

— από πολυαιθυλένιο

3919.109

— Άλλες

3920

Άλλες πλάκες, φύλλα, μεμβράνες, ταινίες και λουρίδες, από πλαστικές ύλες μη κυψελώδεις, μη ενισχυμένες ούτε με απανωτές στρώσεις ούτε όμοια συνδυασμένες με άλλες πλαστικές ύλες, χωρίς υπόθεμα.

3920.10

- από πολυμερή του αιθυλενίου

3920.109

— Άλλες

3920.30

- Από πολυμερή του στυρολίου

3920.4

- από πολυμερή του χλωριούχου βινυλίου

3920.42

- Εύκαμπτες

40.12

Επίσωτρα αναγομωμένα ή μεταχειρισμένα, από καουτσούκ. Επίσωτρα συμπαγή ή κοίλα, πέλματα επισώτρων με πιεσμένο αέρα, που μπορούν να αφαιρούνται και να ξανατοποθετούνται, και εσωτερικές προστατευτικές ταινίες ελαστικών (τιράντες) από καουτσούκ

4012.10

- Επίσωτρα αναγομωμένα

4012.109

— άλλα

4012,20

- επίσωτρα μεταχειρισμένα

4012.209

— άλλα

4012,90

- άλλα

4012.909

— άλλα

44.09

Ξυλεία (στην οποία περιλαμβάνονται και οι σανίδες και τα πηχάκια για παρκέτα, μη συναρμολογημένα) με καθορισμένη μορφή (με εςοχές-γλωσσίδια, αυλάκια, εντομές, πλαγιοτομές, αρμούς σε σχήμα V, γλυφές, στρογγυλεμένη ή παρόμοια) σ' όλο το μήκος μιας ή περισσοτέρων από τις πλάγιες πλευρές ή επιφάνειες, έστω και πλανισμένη, λειασμένη με ελαφρόπετρα ή κολλημένη με δακτυλικό αρμό.

4409.20

- Αλλη από των κωνοφόρων

4409.202

— από άλλο ξύλο

4409.203

— ξυλεία για παρκέτα από οξιά

4409.204

— ξυλεία για παρκέτα από άλλα φυλλοβόλα

4409209

— Αλλη

48.05

Αλλα χαρτιά και χαρτόνια, χωρίς επίχριση ή επάλειψη, σε κυλίνδρους ή σε φύλλα που δεν έχουν υποστεί καμία άλλη κατεργασία εκτός από εκείνες που αναφέρονται στη σημείωση 2 του κεφαλαίου αυτού

4805.2

- Χαρτί και χαρτόνια με πολλές στρώσεις

4805.29

-Αλλα

4805.291

— τεστλαινερ καφε

4805.299

— Αλλα

4805.30

- Χαρτί συσκευασίας που λαμβάνεται με τη χρήση θειώδους άλατος

4805.60

- Αλλο χαρτί και χαρτόνια, με βάρος 150g/m2 ή λιγότερο

4805.601

— με ραβδώσεις από παλιό χαρτί

4805.609

— άλλα

4805.6091

— σύνηθες χαρτί συσκευασίας

4805.6099

— Άλλο

4805.70

- Άλλο χαρτί και χαρτόνι με βάρος μεγαλύτερο από 150 g/nr αλλά λιγότερο από 225 g/m1

48.08

Χαρτί και χαρτόνια κυματοειδή (έστω και με συγκολλημένη επικάλυψη) ρυτιδωμένα, πτυχωτά, ανάγλυφα ή διάτρητα, σε κυλίνδρους ή σε φύλλα, άλλα από εκείνα της κλάσης 48.03

4808.10

- Χαρτί και χαρτόνια κυματοειδή, έστω και διάτρητα

64.01

Υποδήματα αδιάβροχα που έχουν τα εξωτερικά πέλματα και το πάνω μέρος από καουτσούκ ή από πλαστική ύλη, στα οποία το πάνω μέρος δεν είναι ούτε ενωμένο με το εξωτερικό πέλμα με ραφή ή με καρφιά, βίδες, θηλυκωτήρια ή παρόμοιες διατάξεις, ούτε φτιαγμένο από διάφορα μέρη που έχουν συναρμολογηθεί με τις ίδιες αυτές μεθόδους

6401.10

- Υποδήματα, που φέρουν, στο μπροστινό μέρος, προστατευτικό κάλυμμα των δακτύλων από μέταλλο

6401.9

- Άλλα υποδήματα

6401.91

— Που καλύπτουν το γόνατο

6401.92

— Που καλύπτουν τον αστράγαλο αλλά δεν καλύπτουν το γόνατο

6401.99

-Άλλα

64.05

Άλλα υποδήματα.

6405.90

-Άλλα

68.10

Τεχνουργήματα από τσιμέντο, από σκυρόδεμα ή από τεχνητή πέτρα, έστω και οπλισμένα.

6810.1

- Κεραμίδια, πλακάκια, πλάκες, τούβλα και παρόμοια είδη

6810.11

— Κυβόλιθοι και τούβλα για τις οικοδομές

6810.19

-Άλλα

6810.9

- Άλλα τεχνουργήματα

6810.91

— Στοιχεία προκατασκευασμένα για την οικοδομή ή για έργα πολιτικών μηχανικών

6810.99

-Αλλα --—

68.11

Τεχνουργήματα από το συνδυασμό τ^μέντου-αμιάντου, κυτταρίνης-τσιμέντου ή παρόμοια.

6811.10

- Κυματοειδείς πλάκες

6811.20

- Αλλες πλάκες, πλάκες-διαφραγματα, πλακάκια, κεραμίδια και παρόμοια είδη .

6811.30

-Αγωγοί σωλήνες και εξαρτήματα σωληνώσεων -

6811.90

- Αλλα τεχνουργήματα

69.08

Πλακάκια και πλάκες δαπέδου ή επένδυσης, υαλογανωμένα ή σμαλτωμένα, από κεραμευτική ύλη. Κύβοι, ψηφίδες και παρόμοια είδη για μωσαϊκά, υαλογανωμένα ή σμαλτωμένα, από κεραμευτική ύλη, έστω και πάνω σε υπόθεμα.

6908.10

- Πλακάκια, κύβοι, ψηφίδες και παρόμοια είδη, εστω και σε σχήμα άλλο από το τετράγωνο ή το ορθογώνιο, στα οποία η πιο μεγάλη επιφάνεια μπορεί να χωρέσει σε τετράγωνο του οποίου η πλευρά είναι μυφότερη από 7 cm

70.03

Χυτό γυαλί σε πλάκες, φύλλα ή κομμένο σε συγκεκριμένα σχήματα (προφίλ), με ή χωρίς απορροφη-πκή, ανακλαστική ή μη ανακλαστική στρώση, που δεν έχει όμως υποβληθεί σε άλλη κατεργασία

7003.1

- Πλάκες και φύλλα, μη οπλισμένα

7003.12

- Χρωματισμένες στη μάζα, γαλακτερές, επιστρωμένες με άλλη στρώση γυαλιού (πλακέ-ντουμπλέ) ή με απορροφητική, ανακλαστική ή μη ανακλαστική στρώση

7003.19

-Αλλες ; 1---~

7003.199

— Αλλες

7003.20

- Πλάκες και φύλλα οπλισμένα

7003.30

- Είδη με καθορισμένη μορφή

70.07

Γυαλί ασφάλειας που αποτελείται από γυαλιά σκληρυμένα με αφή ή που σχηματίζονται από συγκολλημένα φύλλα

7007.1

- Γυαλιά σκληρυμένα με βαφή

7007.11

- Σε διαστάσεις και σχήματα που επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση τους στα αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία ή άλλα οχήματα

7007.19

-Άλλα

7007.2

- Γυαλιά που σχηματίζονται από συγκολλημένα φύλλα

7007.21

— Σε διαστάσεις και σχήματα που επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση τους στα αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία ή άλλα οχήματα

7007.219

— άλλα

7007.29

-Αλλα

70.10

Νταμιτζάνες, φιάλες, φιαλίδια, πλατύστομες φιάλες, δοχεία, σωληνάρια για δοχεία και παρόμοια δοχεία για τη μεταφορά ή τη συσκευασία από γυαλί Πώματα και λουτά είδη πωματισμού, από γυαλί

7010.10

- Φύσιγγες

7010.20

- Πώματα, καπάκια και άλλα είδη πωματισμού

7010.9

- Αλλα, με περιεκτικότητα

7010.91

- Που υπερβαίνει το 11

7010.92

- Μεγαλύτερη από 0.33 1 και μέχρι 1 1

73.02

Στοιχεία σιδηροδρομικών γραμμών, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα: σιδηροτροχιές, αντιτροχιές και οδοντωτές τροχιές, κλειδιά, καρδιές διασταυρώσεων, ράβδοι χειρισμού των κλειδιών και άλλα στοιχεία διασταύρωσης ή αλλαγής τροχιών, στρωτήρες, συνδετήρες, · στηρίγματα, σφήνες, πλάκες στήριξης, πλάκες σύσφιγξης, πλάκες και ράβδοι για τη ρύθμιση του πλάτους και άλλα τεμάχια ειδυαά κατασκευασμένα για την τοποθέτηση, τη σύζευξη ή τη στερέωση των σιδηροτροχιών

7302.40

- Συνδετήρες και πλάκες στήριξης

7302.90

-Αλλα

73.04

Σωλήνες κάθε είδους και είδη με καθορισμένη μορφή κοίλα, χωρίς συγκόλληση, από σίδηρο (εξαιρουμένου του χυτοσιδήρου)

7304.10

- σωλήνες κάθε είδους των τόπων που χρησιμοποιούνται για αγωγούς πετρελαίου ή φυσικού αερίου

7304.2

- Σωλήνες κάθε είδους για την κάλυψη των τοιχωμάτων των φρεάτων ή για την άντληση και διατρητικά στελέχη, των τύπων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή πετρελαίου ή αερίου

7304.29

- Αλλοι

7304.292

— περιβλήματα από άλλους χάλυβες με εξωτερυοη διάμετρο μικρότερη των 16"

7304.295

— Αλλοι σωλήνες από άλλους χάλυβες

ΦΕΚ 173

7304.299

— Αλλοι

7304.3

- Αλλοι, κυκλικής τομής, από σίδηρο ή από όχι σε κράμα χάλυβες

7304.31

— που έχουν διελκυνθεί ή ελαθεί σε ψυχρή κατάσταση

7304.319

— Αλλοι

7304.3199

— άλλοι

7304.39

— Αλλοι

7304.399

— άλλοι

73.06

Άλλοι σωλήνες κάθε είδους και είδη με καθορισμένη μορφή κοίλα (π.χ. συγκολλημένα, βιδωμένα, θηλυκωμένα ή με άκρα που απλώς πλησιάζουν), από σίδηρο ή χάλυβα

7306.10

- σωλήνες κάθε είδους των τύπων που χρησιμοποιούνται για αγωγούς πετρελαίου ή φυσικού αερίου

7306.20

- Σωλήνες κάθε είδους για την κάλυψη των τοιχωμάτων των φρεάτων ή για άντληση, των τύπων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή πετρελαίου ή αερίου

7306.201

— περιβλήματα με εξωτερική διάμετρο που δεν υπερβαίνει τα 16"

7306.30

- Αλλοι, συγκολλημένοι, με κυκλική τομή, από σίδηρο ή από αμιγείς χάλυβες

7306.309

— άλλοι

7306.60

- Αλλοι, συγκολλημένοι, με τομή άλλη από την κυκλική

7306.601

— από σίδηρο και χάλυβα με τετράγωνη ή παραλληλόγραμμη τομή που δεν υπερβαίνει τα 280 mm

7306.6019

— άλλοι

73.10

Δεξαμενές, βαρέλια, τύμπανα, μπιτόνια, κουτιά και παρόμοια δοχεία, για όλες τις ύλες (με εξαίρεση τα πιεσμένα ή υγροποιημένα αέρια), από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα, με χωρητικότητα που δεν υπερβαίνει τα 300 1, χωρίς μηχανικές ή θεpμυcές διατάξεις, έστω και με εσωτερυςή επένδυση ή θερμομόνωση

7310.10

- Με χωρητικότητα 50 1 ή περισσότερο

7310.2

Με χωρητικότητα μικρότερη από 50 1

7310.21

— Κουτιά για να κλεισθούν με συγκόλληση ή λιθοκόλληση (sertissage)

7310.29

— Αλλα

7310.299

— άλλα

73.14

Μεταλλικά υφάσματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα συνεχή ή ατέρμονα υφάσματα), πλέγματα και διχτυωτά, από σιδερένια ή χαλύβδινα σύρματα. Φύλλα και ταινίες αναπτυγμένα (τεντωμένα σε μορφή πλέγματος), από σίδηρο ή χάλυβα

7314.20

- Πλέγματα και διχτυωτά, συγκολλημένα στα σημεία συνάντησης από σύρματα στα οποία η μεγαλύτερη διάσταση της εγκάρσιας τομής είναι ίση ή ανώτερη από 3 mm και των οποίων οι βρόχοι έχουν επιφάνεια τουλάχιστον 100 cm2

7321

θερμάστρες, λέβητες με εστία, μαγειρεία (στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν βοηθητικά για την κεντρική θέρμανση), σχάρες ψησίματος (μπάρμπεκιου), μαγκάλια, καμινέτα υγραερίου, θερμαντήρες φαγητών και παρόμοιες μη ηλεκτρικές συσκευές για ουαακη χρήση, καθώς και τα μέρη τους από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα.

7321.1

- Συσκευές για το ψήσιμο και θερμαντήρες φαγητών

7321.12

— με υγρά καύσιμα

7321.8

- Αλλα είδη κρουνοποιίας και παρόμοια όργανα

7321.81

— Με αεριώδη καύσιμα ή υγραέριο και άλλα καύσιμα

7321.82

— με υγρά καύσιμα

7321.83

— με στερεά καύσιμα

7321.90

-Μέρη

73.22

Σώματα καλοριφέρ για την κεντρική θέρμανση, με θέρμανση μη ηλεκτρκή, και τα μέρη τους, από χυτοσίδηρο, σίδηρο ή χάλυβα. Γεννήτριες και διανεμητές θερμού αέρα (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι διανεμητές που μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως διανεμητές δροσερού ή κλιματιζόμενου αέρα), με θέρμανση μη ηλεκτρική, που περιλαμβάνουν ανεμιστήρα ή φυσητήρα με κινητήρα, και τα μέρη τους από χυτοσίδηρο σίδηρο ή χάλυβα

7322.1

Σώματα καλοριφέρ και τα μέρη τους

7322.11

— Από χυτοσίδηρο

7322.19

- Αλλα

7322.90

- Άλλα

7322.909

— άλλα

76.04

Ράβδοι και είδη με καθορισμένη μορφή από αργίλιο

7604.10

- Από αργίλιο όχι σε κράμα

7604.2

- Από κράματα αργιλίου

7604.21

— Είδη καθορισμένης μορφής κοίλα

7604.211

— με προστατευμένη επιφάνεια (χρωματισμένα, βερνικωμένα ή επικαλυμμένα με πλαστικές ύλες)

7604219

— Αλλα

7604.29

-Άλλα

76.05

Σύρματα από αργίλιο

7605.1

- Από αργίλιο όχι σε κράμα

7605.11

— Στα οποία η μεγαλύτερη διάσταση της εγκάρσιας τομής υπερβαίνει τα 7 mm

7605.119

— Άλλα

7605.19

-Άλλα

76.06

Πλάκες, φύλλα και ταινίες από αργίλιο, με πάχος που υπερβαίνει τα 02mm

7606.1

- Σε σχήμα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο

7606.11

— Από αργίλιο όχι σε κράμα

7606.119

— Άλλες

7606.12

— Από κράματα αργιλίου

7606.122

— φύλλα αργιλίου με κατεργασμένη επιφάνεια (χρωματισμένα, βερνικωμένα ή επικαλυμμένα με πλαστικές ύλες)

7606.129

— Άλλα

7606.9

-Άλλα

7606.91

— Από αργίλιο όχι σε κράμα

7606.92

— Από κράματα αργιλίου

76.07

Φύλλα και ταινίες, λεπτά, από αργίλιο (έστω και τυπωμένα ή επικολλημένα σε χαρτί, χαρτόνι, πλαστικές ύλες ή παρόμοια υποθέματα), με πάχος που δεν υπερβαίνει τα 0,2 mm (μη περιλαμβανομένου του υποθέματος)

7607.1

- Χωρίς υπόθεμα

7607.19

-Άλλα

7607.199

— Άλλα

7607.20

- Με υπόθεμα

7607.209

— αλλα

76.08

Σωλήνες κάθε είδους οπό αργίλιο

7608.10

- Απο αργίλιο όχι σε κράμα

7608.109

— αλλα

760820

- Από κράματα αργιλίου

7608209

— αλλα

7609.00

Εξαρτήματα σωληνώσεων (π.χ. σύνδεσμοι, γωνίες, περιβλήματα), από αργίλιο

76.16

Αλλα τεχνουργήματα από αργίλιο

7616.9

-Άλλα

7616.99

— Αλλα

7616.991

— Σώματα καλοριφέρ

7616.999

— Άλλα

82.15

Κουτάλια, πιρούνια, κουτάλες, ξαφριστήρια, σπάτουλες για το σερβίρισμα των γλυκισμάτων, μαχαίρια ειδικά για τα ψάρια ή το βούτυρο, τσιμπίδες για τη ζάχαρη και παρόμοια είδη

8215.10

- συλλογές που περιέχουν τουλάχιστον ένα ανπκείμενο επάργυρο, επίχρυσο ή επιπλαπνωμένο

8215.20

- Άλλες συλλογές

8215.9

-Άλλα

8215.91

— Επάργυρα, επίχρυσα ή επιπλατινωμένα

8215.99

-Άλλα

83.09

Πώματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα πώματο-στεφάνια, τα ελικωτά πώματα και τα πώματα για τη ρύθμιση της ροής), καπάκια (καψούλια) για φιάλες πώματα βιδωτά για βαρέλια, πλάκες πωμάτων, μολυβδοσφραγίδες και άλλα εξαρτήματα για τη συσκευασία, από κοινά μέταλλα

8309.10

- Πώματα-στεφάνια

8309.90

-Αλλα

8309.901

— Ελικωτά πώματα

83.11

Σύρματα, βέργες, σωλήνες, πλάκες, ηλεκτρόδια και παρόμοια είδη, από κοινά μέταλλα ή από μεταλλικά καρβίδια, επενδυμένα ή παραγεμισμένα με υλικά κατά της σκουριάς ή που διευκολύνουν το λιώσιμο, για συγκολλήσεις γενικά ή για την απόθεση του μετάλλου ή των μεταλλικών καρβιδίων. Σύρματα και βέργες από συσσωματωμένες σκόνες κοινών μετάλλων για επιμετάλλωση με ψεκασμό

8311.10

- Ηλεκτρόδια επενδυμένα για συγκολλήσεις με βολταϊκό τόξο, από κοινά μέταλλα

8311.20

- Σύρματα παραγεμισμένα για συγκολλήσεις με ηλεκτρικό τόξο, από κοινά μέταλλα

831130

- Βέργες επενδυμένες και σύρματα παραγεμισμένα για συγκολλήσεις με φλόγα, από κοινά μέταλλα

8311.90

- Άλλα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μέρη

84.03

Λέβητες για την κεντρική θέρμανση, άλλοι από εκείνους της κλάσης 8402

8403.10

- Λέβητες

8403.101

— με αέριο ή αέριο και άλλα καύσιμα

8403.102

— με υγρά καύσιμα

8403.103

— με στερεά καύσιμα

8403.109

— Άλλοι

84.04

Βοηθητικές συσκευές για λέβητες των κλάσεων 8402 ή 8403 (π.χ. συσκευές εξοικονόμησης θερμότητας, υπερθερμαντήρες, συσκευές καθαρισμού αιθάλης ή επανάκτησης αερίων). Συμπυκνωτές ατμομηχανών.

8404.10

- Συσκευές βοηθητικές για λέβητες των κλάσεων 84.02 ή 84.03

8404.101

— για λέβητες της κλάσης 8402

8404.109

— για λέβητες της κλάσης 8403

8404.20

- Συμπυκνωτές ατμομηχανών

84.06

Ατμοστρόβιλοι

8406.10

- Στρόβιλοι για την προώθηση πλοίων

8406.101

— στρόβιλοι συμπύκνωσης με ελάχιστη ισχύ εξόδου 6 000 kW

8406.109

— Αλλοι

8406.8

- Αλλοι στρόβιλοι

8406.81

— Με ισχύ εξόδου που υπερβαίνει τα 40 MW

8406.811

— για τη λειτουργία ηλεκτρικών γεννητριών με ελάχιστη ισχύ εξόδου 200.000 kW σε σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας ή σε σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας

8406.819

— Αλλοι

8406.82

— Με ισχύ εξόδου που δεν υπερβαίνει τα 40 MW

8406.821

— στρόβιλοι συμπύκνωσης με ελάχιστη ισχύ εξόδου 6 000 kW

8406.829

— Αλλοι

84.08

Κινητήρες με έμβολο, που η ανάφλεξή τους γίνεται με συμπίεση (κινητήρες ντίζελ ή ημτντίζελ)

8408.10

- Κινητήρες για την προώθηση πλοίων

8408.102

— με ισχύ κινητήρα που υπερβαίνει τα 150 kW αλλά δεν υπερβαίνει τα 400 kW

8408.109

— άλλοι

84.13

Αντλίες για υγρά, έστω και με μετρική διάταξη. Ανυψωτές υγρών

8413.11

— Αντλίες για τη διανομή υγρών καυσίμων ή λιπαντικών, των τύπων που χρησιμοποιούνται στους σταθμούς αυτοκινήτων ή τα συνεργεία

8413.30

- Αντλίες καυσίμων, λαδιού ή υγρού ψύξης για κινητήρες στους οποίους η ανάφλεξη γίνεται με ηλεκτρικούς σπινθήρες ή με συμπίεση

8413.309

— άλλες

8413.60

— Άλλες περιστρεφόμενες ογκομετρικές αντλίες

8413.601

— ελικοειδείς μονοαντλίες για δραστικές χημικές ουσίες

8413.602

— αντλίες οδοντωτών τροχών για την δοσολογία πολυμερών με στόχο τη διέλαση συνθεπκών ή τεχνητών μονόκλωστων νημάτων, για δραστικές ύλες

8413.603

— αντλίες οδοντωτών τροχών για την τεχνολογία υδραυλυχών συστημάτων

8413.6039

—άλλες

8413.604

— Ελικοειδείς αντλίες

8413.6049

— άλλες

8413.605

— Αντλίες με πτερύγια

8413.6059

— άλλες

8413.609

— Αλλες

8413.6099

— άλλες

8413.70

- Αλλες φυγόκεντρες αντλίες

8413.701

— πολυβάθμιες αντλίες υπολειμμάτων φίλτρων για φρέατα πετρελαίου και αερίου

84.14

Αεραντλίες ή αντλίες κενού, συμπιεστές αέρος ή άλλων αερίων και ανεμιστήρες. Απορροφητήρες που βγάζουν ή ανακυκλώνουν τον αέρα, με ενσωματωμένο ανεμιστήρα, έστω και με φίλτρο.

8414.20

- Αεραντλίες, χειροκίνητες ή ποδοκίνητες

8414.209

— άλλες

84.16

Καυστήρες για την τροφοδότηση των εστιών, με υγρά καύσιμα, με στερεά καύσιμα σε σκόνη ή με αέρια. Εστίες αυτόματες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι προθάλαμοι τους, οι μηχανικές σχάρες τους, οι μηχανικές διατάξεις τους για την απομάκρυνση της στάχτης και παρόμοιες διατάξεις

8416.10

- καυστήρες υγρών καυσίμων

8416.101

— με χωρη-πκότητα που δεν υπερβαίνει τα 2 kg ανά ώρα

8416.102

— με χωρη-πκότητα που υπέρβαινα τα 300 kg ανά ώρα

8416.109

— Αλλοι

8416.20

- Αλλοι καυστήρες στους οποίους περιλαμβάνονται και οι μεικτοί καυστήρες

8416.201

— με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 84 MJ ανά ώρα

8416.202

- με στερεά καύσιμα

8416.30

— Εστίες αυτόματες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι προθάλαμοί τους, οι μηχανικές σχάρες τους, οι μηχανικές διατάξεις τους για την απομάκρυνση της στάχτης και παρόμοιες διατάξεις

8416.301

— Μηχανικές διατάξεις για την απομάκρυνση της στάχτης

8416.309

— Αλλες

8416.90

- Μέρη t

84.24

Μηχανικές συσκευές (έστω και του χεριού) για την εκτόξευση, διασπορά ή ψεκασμό υγρών υλών ή υλών σε σκόνη. Πυροσβεστήρες έστω και γεμάτοι. Πιστόλια εξακοντίσεως που λειτουργούν με πιεσμένο αέρα ή ατμό και παρόμοιες συσκευές. Μηχανές και συσκευές που εκσφενδονίζουν άμμο, ατμό και παρόμοιες συσκευές εκσφενδονίσεως

8424.20

- Πιστόλια εξακοντίσεως που λειτουργούν με πιεσμένο αέρα ή ατμό και παρόμοιες συσκευές

8424.30

- Μηχανές και συσκευές που εκσφενδονίζουν άμμο, ατμό και παρόμοιες συσκευές εκσφενδονίσεως

8424.8

- Αλλα είδη κρουνοποιίας και παρόμοια όργανα

8424.81

- Για τη γεωργία ή την κηπουρική

8424.811

— ψεκαστήρες για αμπελώνες

8424.813

— άλλοι ψεκαστήρες που δεν υπερβαίνουν τα 4001

84.26

Ναυτικά βαρούλκα φορτώσεως. Κυλιόμενες γερανογέφυρες γερανογέφυρες-πυλώνες για την εκφόρτωση ή μετακίνηση, γερανογέφυρες, τροχοφόρα φορεία-αρπάγες για τη μετατόπιση υλικών και τροχοφόρα φορεία-γερανοί

8426.1

- Κυλιόμενες γερανογέφυρες, κυλιόμενοι δοκοί, γερανογέφυρες-πυλώνες γερανογέφυρες και τροχοφόρα φορεία-αρπάγες για τη μετατόπιση υλικών

8426.11

— Κυλιόμενες γερανογέφυρες και κυλιόμενοι δοκοί, πάνω σε σταθερά υποθέματα

8426.111

— για εγκαταστάσεις τήξης

8426.119

— Αλλες

8426.20

- Γερανοί με πυργίσκο

ΦΕΚ 173

8426.209

— Αλλοι

8426.9

- Αλλες μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις

8426.91

— Που είναι κατασκευασμένες για να συναρμολογούνται πάνω σε ο&ικό όχημα

8426.99

- Αλλες

8426.999

— άλλες

84.28

Άλλες μηχανές και συσκευές για την ανύψωση, τη φόρτωση, εκφόρτωση ή τη μετακίνηση (π.χ. ανελκυστήρες, μηχανικές σκάλες, μεταφορείς, εναέριοι σιδηρόδρομοι)

8428.10

- Ανελκυστήρες και αναβατήρες φορτίου

8428.103

— άλλοι ανελκυστήρες επιβατών ή εμπορευμάτων για οικιακή χρήση, για επιχειρήσεις και βιομηχανίες καθώς και για νοσοκομεία

8428.3

- άλλες συσκευές για την ανύψωση, μεταφορά ή μεταγωγή, με συνεχή λειτουργία, για εμπορεύματα

842833

- Άλλες, με ταινία ή ιμάντα

8426339

— άλλες

8428.40

- Μηχανικές σκάλες και κυλιόμενα πεζοδρόμια

8428.90

- Άλλες μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις

.8428.901

— μηχανές για τη διακίνηση προϊόντων των βιομηχανιών τούβλων και κεραμιδιών

8428.909

— Άλλες

8428.9099

— άλλες

8429

Μπουλντόζες, πλάγιες μπουλντόζες (angledozers), ισοπεδωτήρες, αναμοχλευτήρες (αποξέστες δρόμων), μηχανικά φτυάρια, εκσκαφείς, φορτωτές και φορτωτές-φτυαριστές, συμπιεστές και οδοστρωτήρες, αυτοπροωθούμενα.

8429.5

- μηχανικά φτυάρια, εκσκαφείς, φορτωτές και φορτωτές-φτυαριστές

8429.51

— Φορτωτές και φορτωτές-φτυαριστές μετωπικής φόρτωσης

8429.512

— σε τροχούς, με μηχανές ισχύος που δεν υπερβαίνει τα 184 kW

84.33

Μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις για τη συγκομιδή ή τον αλωνισμό των γεωργικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πιεστήρια για άχυρα ή χορτονομές. Κουρευτικές μηχανές χόρτου και μηχανές-δρεπάντα. Μηχανές για το καθάρισμα ή τη διαλογή αυγών, φρούτων ή άλλων γεωργνκών προϊόντων, άλλες από τις μηχανές και συσκευές της κλάσης 84.37

8433.5

- Αλλες μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις για τη συγκομιδή ή τον αλωνισμό

8433.51

— Θεριζοαλωνιστικες μηχανές

8433.511

— για σιτηρά και καλαμπόκι

8433.5112

— με ισχυ κινητήρα που υπερβαίνει τα 45 kW αλλά δεν υπερβαίνει τα 167 kW

84.58

Τόρνοι (συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων τόρνευσης) που λειτουργούν με αφαίρεση μετάλλου

8458.1

- τόρνοι οριζόντιοι

8458.11

— Με αριθμητικό σύστημα ελέγχου

84.59

Μηχανές (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μονάδες επεξεργασίας με οδηγούς) για διάτρηση, διαμόρφωση οπών, φρεζάρισμα, εσωτερική ή εξωτερική ελικοτόμηση μεταλλικών ειδών με αφαίρεση μετάλλου, εκτός από τόρνους (συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων τορνεύσεως) της κλάσης 84.58

8459.10

- Μονάδες επεξεργασίας με ολισθητήρες

8459.5

- Μηχανές εκγλυφής, σε υποστήριγμα

8459.51

— Με αριθμητικό σύστημα ελέγχου

84.60

Μηχανές για την αφαίρεση ανωμαλιών της επιφάνειας, το ακόνισμα, την εκλέπτυνση, τη διόρθωση, το ξύσιμο, το γυάλισμα ή για άλλες εργασίες τελειώματος, κατά την κατεργασία των μετάλλων ή των κεραμομεταλλουργικών συνθέσεων με τη βοήθεια μυλόπετρων, λειαντικών ή προϊόντων γυαλίσματος, άλλες από τις μηχανές κοπής ή τελειώματος των οδοντωτών τροχών της κλάσης 84.61

8460.2

Άλλες μηχανές για τη διόρθωση, στις οποίες η ρύθμιση της θέσης σε καθέναν από τους άξονες μπορεί να γίνει με προσέγγιση τουλάχιστον 0,01 mm

8460.29

-Άλλες

8460.291

— για μέρη ρουλεμάν κάθε είδους

84.81

Είδη κρουνοποιίας και παρόμοια όργανα για σωληνώσεις, ατμολέβητες, δεξαμενές, κάδους ή παρόμοια δοχεία, στα οποία περιλαμβάνονται και οι υποβιβαστές πίεσης και οι θερμοστατυχές δικλείδες

8481.10

- Υποβιβαστες πίεσης

8481.101

— βαλβίδες ρύθμισης της πίεσης για κυλίνδρους πεπιεσμένου αερίου

- επιγλωττιδες και δικλείδες συγκράτησης

— θερμομονωτικά καλάθια με βαλβίδα

8481.40

- δικλείδες υπερπλήρωσης ή ασφαλείας

8481.401

— με κανονικό μέγεθος 15 mm και περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 1200 mm και με συντελεστή πίεσης που δεν υπερβαίνει τα 16 Mpa

8481.80

- Αλλα είδη κρουνοποιίας και παρόμοια όργανα

8481.802

— βαλβίδες διαφράγματος και βαλβίδες με πεταλούδα με ονομαστικό μέγεθος 25 mm και περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 1200 mm και με συντελεστή πίεσης που δεν υπερβαίνει τα 4 Mpa — σφυρήλατες βαλβίδες διαφράγματος με ονομαστικό μέγεθος 1/2" και περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 2" και με συντελεστή πίεσης που δεν υπερβαίνει τα 16 Mpa

8481.803

— βαλβίδες διακοπής με ονομαστικό μέγεθος 8 mm και περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 400 mm και με συντελεστή πίεσης που δεν υπερβαίνει τα 4 Mpa — "σφυρήλατες βαλβίδες διακοπής με ονομαστικό μέγεθος 1/2" και περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 2" και με συντελεστή πίεσης που δεν υπερβαίνει τα 16 Mpa διακοπή παροχής

8481.804

— σφαιρικοί σπειροτόμοι με ονομαστικό μέγεθος 8 mm και περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 700 mm και με συντελεστή πίεσης που δεν υπερβαίνει τα 10 Mpa

8481.805

— υπόγεια και επιφανειακά υδροστόμια, βαλβίδες και στροφείς για οικιακές συνδέσεις, βαλβίδες εισαγωγής/εξαγωγής αέρος

85.01

Ηλεκτροκινητήρες και ηλεκτρογεννήτριες, με εξαίρεση τα συγκροτήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

8501.3

- άλλοι κινητήρες συνεχούς ρεύματος Γεννήτριες συνεχούς ρεύματος

8501.32

- Με ισχύ που υπερβαίνει τα 750 W αλλά δεν υπερβαίνει τα 75 kW

8501.329

— άλλοι

8501.34

— Με ισχυ που υπερβαίνει τα 375 kW

8501.349

— άλλοι

8501.40

- Αλλοι κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος, μονοφασικοί

8501.4099

— άλλοι

8501.5

- άλλοι κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος, πολυφασικοί

8501.51

- Με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 750 W

8501.511

— κινητήρες με μειωτήρες στροφών για πόρτες που ανοιγοκλείνουν

8501.53

— Με ισχυ που υπερβαίνει τα 75 kW

8501.539

— άλλοι

8501.6

- Γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος (εναλλάκτες)

8501.61

— Με ισχυ που δεν υπερβαίνει τα 75 kVA

8501.619

— άλλες

8501.62

— Με ισχύ που υπερβαίνει τα 75 kVA αλλά δεν υπερβαίνει τα 375 kVA

8501.629

— άλλες

8501.63

- Με ισχύ που υπερβαίνει τα 375 kVA αλλά δεν υπερβαίνει τα 750 kVA

8501.639

— άλλες

8501.64

— Με ισχύ που υπερβαίνει τα 750 kVA

85.04

Ηλεκτρικοί μετασχηματιστές, ηλεκτρικοί μετατροπείς ρεύματος στατοί (π.χ. ανορθωτές),

πηνία αντίδρασης και αυτεπαγωγής

8504.2

- Μετασχηματιστές με υγρό διηλεκτρικό

8504.21

- Με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 650 kVA

8504.211

— Μετασχηματιστές μέτρησης

8504.219

— Αλλοι

8504.22

- Με ισχύ που υπερβαίνει τα 650 kVA αλλά δεν υπερβαίνει τα 10 000 kVA

8504.23

— Με ισχυ που υπερβαίνει τα 10.000 kVA

8504.3

- Αλλοι μετασχηματιστές

8504.32

- Με ισχυ που υπερβαίνει τα 1 kVA αλλά δεν υπερβαίνει τα 16 kVA

8504.329

— άλλοι

8504J3

-Με ισχύ που υπερβαίνει τα 16 kVA αλλά δεν υπερβαίνει τα 500 kVA

8504.331

— Με ισχύ που υπερβαίνει τα 20 kVA, για ηλεκτρικούς κλιβάνους που χρησιμοποιούνται για την τήξη μεταλλευμάτων

8504.339

— Αλλοι

850433 99

— άλλοι

8504.34

- Με ισχυ που υπερβαίνει τα 500 kVA

8504.341

— για ηλεκτρικούς κλιβάνους που χρησιμοποιούνται για την τήξη μεταλλευμάτων

8504.50

- Αλλα πηνία αντίδρασης και αυτεπαγωγής

8504.509

— αλλα

85.16

Θερμαντήρες νερού και συσκευές, που βυθίζονται στο νερό για τη θέρμανση του, ηλεκτρικά. Ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανση των κλειστών χώρων, του εδάφους ή για παρόμοιες χρήσεις. Συσκευές ηλεκτροθερμικές για την κόμμωση (π.χ. στεγνώματος, κατσαρώματος, θέρμανσης τσιμπίδων κατσαρώματος) ή για το στέγνωμα των χεριών. Ηλεκτρικά σίδερα σιδερώματος. Αλλες ηλεκτροθερμικές συσκευές για οικιακές χρήσεις. Θερμαντικές αντιστάσεις, άλλες από εκείνες της κλάσης 85.45.

8516.10

Θερμαντήρες νερού και συσκευές, που βυθίζονται στο νερό για τη θέρμανση του, ηλεκτρικά

8516.2

- Ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανση των κλειστών χώρων, του εδάφους ή για παρόμοιες χρήσεις.

8516.29

-Αλλες

8516.80

- Θερμαντικές αντιστάσεις

8516.809

— άλλες

85.25

Συσκευές εκπομπής για τη ραδιοτηλεφωνία, τη ραδιοτηλεγραφία, τη ραδιοφωνία ή την τηλεόραση, έστω και με ενσωματωμένη συσκευή λήψης ή συσκευή εγγραφής ή αναπαραγωγής του ήχου. συσκευές λήψης τηλεοπτικών εικόνων σταθερές βιντεοσυσκευές λήψης εικόνων και άλλες βιντεοκάμερες

8525.10

- Συσκευές εκπομπής

8525.101

— για τη ραδιοφωνία

85.35

Συσκευές και διατάξεις για τη διακοπή, κατανομή, προστασία, διακλάδωση, συναρμογή ή σύνδεση των ηλεκτρκών κυκλωμάτων (π.χ. διακόπτες, διακόπτες αναστροφής, διατάξεις διακοπής κυκλωμάτων, αλεξικέραυνα, διατάξεις για τον περιορισμό της τάσης, αντιστάσεις στα κύματα ηλεκτρισμού, ρευματολήπτες, κουτιά σύνδεσης), για τάση που υπερβαίνει τα 1.000 V

8535.2

- Διακόπτες

853521

— Για τάση κατώτερη των 72.5 kV

853529

— Αλλοι

8535.30

- Διακόπτες για την κατανομή και διακόπτες για τη διακοπή του ρεύματος

8535.301

— διακόπτες για την κατανομή του ρεύματος

8535.309

— Διακόπτες για τη διακοπή του ρεύματος

85.36

Συσκευές και διατάξεις για τη διακοπή, κατανομή, προστασία, διακλάδωση, συναρμογή ή σύνδεση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων [π.χ. διακόπτες, διακόπτες αναστροφής, ηλεκτρονόμοι, διατάξεις διακοπής κυκλωμάτων, αντιστάσεις στα κύματα ηλεκτρισμού, βύσματα (φις) και ρευματολήπτες, υποδοχές ηλεκτρικών λαμπτήρων (ντουί), κουτιά σύνδεσης], για τάση που δεν υπερβαίνει 1 000 V

8536.10

- Ασφάλειες και διατάξεις διακοπής κυκλωμάτων με ασφάλειες

8536.20

- Διακόπτες

8536.30

- Αλλες συσκευές για την προστασία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων

8536.4

- Ηλεκτρονόμοι

8536.49

-Άλλες

8536.50

- Άλλοι διακόπτες για τη διακοπή, κατανομή και αναστροφή του ρεύματος

8536.509

— άλλοι

8536.6

- Υποδοχές (ντουί) ηλεκτρυίών λαμπτήρων, βύσματα (φις) και ρευματολήπτες

8536.69

-Άλλα

8536.699

— αλλα

85.37

Πίνακες πλαίσια, κονσόλες αναλόγια, κιβώτια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα ερμάρια για αριθμητικούς χειρισμούς) και άλλες βάσεις που φέρουν πολλές συσκευές των κλάσεων 8535 ή 85.36, για τον έλεγχο ή τη διανομή του ρεύματος στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που φέρουν ενσωματωμένα όργανα ή συσκευές του κεφαλαίου 90, καθώς επίσης και συσκευές ψηφιακού ελέγχου εκτός από τις συσκευές μεταγωγής της κλάσης 85.17

8537.10

- Για τάση που δεν υπερβαίνει τα 1 000 V

8537.20

- Για τάση που υπερβαίνει τα 1 000 V

85.38

Μέρη που αναγνωρίζονται ότι προορίζονται αποκλειστικά ή κύρια για τις συσκευές των κλάσεων 85.35, 85.36 ή 85.37

8538.10

- Πίνακες πλάκες κονσόλες, αναλόγια, ερμάρια και άλλα υποθέματα της κλάσης 85.37, χρορίς τις συσκευές τους

85.39

Λαμπτήρες και σωλήνες ηλεκτρικοί πυράκτωσης ή εκκένωσης στους οποίους περιλαμβάνονται και τα είδη με την ονομασία «φάροι και προβολείς σφραγισμένου) και οι λαμπτήρες και σωλήνες υπεριωδών ή υπέρυθρων ακτίνων: ηλεκτρικοί λαμπτήρες τόέου

8539.2

- Αλλοι λαμπτήρες και σωλήνες πυράκτωσης, με εξαίρεση εκείνους των υπεριωδών ή υπέρυθρων ακτίνων

8539.22

- Αλλοι, με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 200 W και με τάση που υπερβαίνει τα 100 V

8539.3

- Λαμπτήρες και σωλήνες εκκένωσης, άλλοι από εκείνους με υπεριώδεις ακτίνες

8539.32

- Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου ή νατρίου. Μεταλλικές λάμπες αλογόνου

8539.39

- Αλλοι

85.44

Σύρματα, καλώδια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα ομοαξονικά καλώδια) και άλλοι αγωγοί με ηλεκτρική μόνωση (έστω και επισμαλτωμένα ή ανοδιωμένα) εφοδιασμένα ή όχι με συνδετικά τεμάχια. Καλώδια από οπτικές ίνες που αποτελούνται από ίνες επενδυμένες καθεμία χωριστά, έστω και αν φέρουν ηλεκτρικούς αγωγούς ή είναι εφοδιασμένα με τεμάχια σύνδεσης

8544.4

- Αλλοι ηλεκτρικοί αγωγοί, για τάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 80 V

8544.41

- Που φέρουν τεμάχια σύνδεσης

8544.419

— άλλοι

8544.49

— Αλλοι

8544.491

— ρε μόνωση από χαρτί

8544.4919

— άλλοι

8544.492

— με μόνωση από πλαστικές ύλες

8544.4929

— άλλοι

8544.499

— με μόνωση από άλλες ύλες

8544.4999

— άλλοι

8544.5

- Αλλοι ηλεκτρικοί αγωγοί, για τάσεις που υπερβαίνουν τα 80 V αλλά δεν υπερβαίνουν τα 1000 V

8544.51

— Που φέρουν τεμάχια σύνδεσης

8544.519

— άλλοι

8544.59

— Άλλοι

8544.591

— με μόνωση από χαρτί

8544.592

— με μόνωση από πλαστικές ύλες

8544.593

— με μόνωση από καουτσούκ

8544.599

— με μόνωση από άλλες ύλες

8544.60

— Αλλοι ηλεκτρικοί αγωγοί, για τάσεις που υπερβαίνουν τα 1000 V

8544.602

— Άλλοι με μόνωση από πλαστικές ύλες

8544.603

— Άλλοι με μόνωση από καουτσούκ

8544.604

— Άλλοι με μόνωση από χαρτί

8544.609

— Άλλοι με μόνωση από άλλες ύλες

85.45

Ηλεκτρόδια από άνθρακα, ψήκτρες από άνθρακα, άνθρακες για λαμπτήρες ή ηλεκτρικές στήλες και άλλα είδη από γραφίτη ή άλλο άνθρακα, με ή χωρίς μέταλλο, για ηλεκτρικές χρήσεις

8545.20

- Ψήκτρες

ΦΕΚ 173

85.48

Απορρίμματα και υπολείμματα στηλών, συστοιχιών στηλών και ηλεκτρικών συσσωρευτών. Χρησιμοποιημένες στήλες και συστοιχίες στηλών και χρησιμοποιημένοι ηλεκτρικοί συσσωρευτές. Μέρη ηλεκτρικά μηχανών ή συσκευών, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού στο κεφάλαιο αυτό

8548.10

Απορρίμματα και υπολείμματα στηλών, συστοιχιών στηλών και ηλεκτρυαόν συσσωρευτών. Χρησιμοποιημένες στήλες και συστοιχίες στηλών και χρησιμοποιημένοι ηλεκτρικοί συσσωρευτές.

8548.109

— Αλλα

87.01

Ελκυστήρες (με εξαίρεση τα οχήματα-ελκυστήρες της κλάσης 87.09)

8701.10

- Ελκυστήρες χειροδηγούμενοι

8701.101

— με ισχύ κινητήρα που δεν υπερβαίνει τα 10 kW

8701.102

— με ισχύ κινητήρα που υπερβαίνει τα 10 kW

8701.90

-Αλλοι

8701.901

— για γεωργικές χρήσεις, με ισχύ κινητήρα που δεν υπερβαίνει τα 50 kW

8701.902

- για γεωργικές χρήσεις, με ισχύ κινητήρα που υπερβαίνει τα 50 kW, αλλά δεν υπερβαίνει τα 110 kW

8701.9021

— που υπερβαίνει τα 5 έτη

8701.9029

— Αλλοι

87.09

Αυτοκίνητα οχήματα χωρίς διάταξη ανύψωσης των τύπων που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια, αποθήκες, λιμάνια ή αεροδρόμια, για τη μεταφορά εμπορευμάτων σε μικρές αποστάσεις. Οχήματα-ελκυστήρες, των τύπων που χρησιμοποιούνται στις αποβάθρες σιδηροδρομικών σταθμών. Τα μέρη τους

8709.1

-Οχήματα

8709.11

— Ηλεκτρικά

90.17

Όργανα σχεδίασης, χάραξης ή υπολογισμού (π.χ. μηχανές σχεδίασης, παντογράφοιμοιρογνωμόνια, σύνολα σχεδιαστικών οργάνων, λογαριθμικοί κανόνες και δίσκοι). Όργανα μέτρησης του μήκους για χρήση μέ το χέρι (π.χ. μέτρα, μετροταινίες, μικρόμετρα, παχύμετρα) που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού στο παρόν κεφάλαιο

9017.30

- Μικρομετρα, μετρητές (πόδια) με αυλακώσεις, μετρητές πάχους κάθε είδους

9017.302

—παχυμετρα

90.28

Μετρητές αέριων, υγρών ή ηλεκτρισμού, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πρότυποι μετρητές (διακριβωτήρες)

- Μετρητές υγρών

— για καύσιμα "

9028.202

— για νερο

— Αλλοι

9028.30

- Μετρητές ηλεκτρισμού

9028.309

— άλλοι -

94.01

Καθίσματα (με εξαίρεση εκείνα της κλάσης 94.02), έστω και αν μετατρέπονται σε κρεβάτια και μέρη αυτών

9401.40

- Καθίσματα αλλα από το υλικό κατασκήνωσης (κάμπινγκ) ή κήπου που μετατρέπονται σε κρεβάτια

9401.50

- Καθίσματα από καλάμι rotin, από λυγαριά, από μπαμπού ή από παρόμοιες ύλες

9401.6

- Αλλα καθίσματα, με σκελετό από ξύλο

9401.61

- Παραγεμισμένα

9401.611

— από καμπύλη ξυλεία

9401.619

— Αλλα

9401.69

-αλλα

9401.691

— από καμπύλη ξυλεία

9401.699

— Αλλοι

9401.7

- Αλλα καθίσματα, με σκελετό από μέταλλο

9401.71

-Παραγεμισμένα

9401.79

-Άλλα

9401.80

- Αλλα καθίσματα

9401.90

-μέρη

9401.901

— coco ξύλο

9401.909

— από άλλες ύλες

94.03

Άλλα έπιπλα κατ τα μέρη τους

9403.10

-Έπιπλα από μέταλλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στα γραφεία

9403 20

- Άλλα έπιπλα από μέταλλο

9403 209

— Άλλα

9403 30

-Έπιπλα από ξύλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στα γραφεία

9403.40

- Έπυτλα από ξύλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες

9403.50

-Έπιπλα από ξύλο των τύπων που χρησιμοποιούνται στις κρεβατοκάμαρες

9403.60

- Άλλα έπυτλα από ξύλο

9403.70

-Έπιπλα από πλαστικές ύλες

9403.709

— άλλα

9403.80

-Έπιπλα από άλλες ύλες, στις οποίες περιλαμβάνονται το καλάμι rotin, η λυγαριά, το μπαμπού ή οι παρόμοιες ύλες

9403.90

-μέρη

.9403.901

— από ξύλο

9403.902

— Από μέταλλο

9403.903

— από πλαστική ύλη

9403.909

— από άλλες ύλες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΙ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ "BABY BEEF" ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 27,

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με την επιφύλαξη των κανόνων για την ερμηνεία της συνδυασμένης ονοματολογίας, το κείμενο περιγραφής των εμπορευμάτων θεωρείται ότι έχει μόνον ενδεικτική αξία, δεδομένου ότι το προτιμησιακό καθεστώς καθορίζεται, στο πλαίσιο του παρόντος παραρτήματος, από το πεδίο εφαρμογής των κωδικών ΣΟ. Όταν ένα "ex" προηγείται των κωδικών ΣΟ. το προτιμησιακό καθεστώς καθορίζεται σε συνδυασμό από το περιεχόμενο των κωδικών ΣΟ και από αυτό της αντίστοιχης περιγραφής.

Κωδικός ΣΟ

Υποδιαίρεση TARIC

Περιγραφή

Βοοειδή ζωντανά:

-Αλλα:

— Κατοικίδια:

---Με βάρος που υπερβαίνει τα 300 kg:

----Δαμαλίδες (θηλυκά βοοειδή που δεν έχουν ποτέ γεννήσει):

ex 0102 90 51

-----Που προορίζονται για σφαγή:

10

- Που δεν έχουν ακόμη μόνιμα δόντια, με βάρος 320 kg ή

περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 470 kg1

ex 0102 90 59

------Αλλες:

11

- Που δεν έχουν ακόμη μόνιμα δόντια, με βάρος 320 kg ή

21

περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 470 kg'

31

91

----Άλλες:

ex 0102 90 71

-----Που προορίζονται για σφαγή:

10

- Ταύροι και μοσχάρια που δεν έχουν ακόμη μόνιμα δόντια, με βάρος 350 kg ή περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 500 kg1

ex 0102 90 79

.....Αλλα:

21 91

- Ταύροι και μοσχάρια που δεν έχουν ακόμη μόνιμα δόντια, με βάρος 350 kg ή περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 500 kg1 Κρέατα βοοειδών, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη:

ex 0201 10 00

- Σε ολόκληρα σφάγια ή μισά σφάγια

91

- Ολόκληρα σφάγια βάρους 180 kg ή περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 300 kg και μισά σφάγια βάρους 90 kg ή περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 150 kg, με μικρό βαθμό οστέωσης των χόνδρων (ιδίως εκείνων της ηβνκής σύμφυσης και της κατάληξης της σπονδυλικής στήλης), το κρέας των οποίων έχει ανοικτό ροζ χρώμα και το λίπος των οποίων είναι εξαιρετικά λεπτό και με χρώμα λευκό προς ανοικτό κίτρινο1 -Αλλα τεμάχια με κόκαλα:

ex 0201 20 20

—Τέταρτα του σφαγίου, που ονομάζονται «αλληλοσυμπληρούμενα»

91

- Τέταρτα του σφαγίου, που ονομάζονται «αλληλοσυμπληρούμενα» βάρους 90 kg ή περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 150 kg, με μικρό βαθμό οστέωσης των χόνδρων (ιδίως εκείνων της ηβικής σύμφυσης και της κατάληξης της σπονδυλυτής στήλης), το κρέας των οποίων έχει ανονκτό ροζ χρώμα και το λίπος των οποίων είναι εξαιρετικά λεπτό και με χρώμα λευκό προς avoocro κίτρινο1

Η υπαγωγή στη διάκριση αυτή υπόκειται στους όρους τους προβλεπόμενους από τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις.

ex 0201 20 30

- - Μπροσπνά τέταρτα μη χωρισμένα ή χωρισμένα:

- Μπροστινά τέταρτα χωρισμένα βάρους 45 kg ή περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 75 kg, με μικρό βαθμό οστέώσης των χόνδρων (ιδίως εκείνων της ηβικης σύμφυσης και της κατάληξης της σπονδυλυοής στήλης), το κρέας των οποίων έχει ανοτκτό ροζ χρώμα και το λίπος των οποίων είναι εξαιρετικά λεπτό και με χρώμα λευκό προς ανοτκτό κίτρινο1

ex 0201 20 50

- - Πισινά τέταρτα μη χωρισμένα ή χωρισμένα:

- Πιστνά τέταρτα χωρισμένα βάρους 45 kg ή περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 75 kg (αλλά 38 kg ή περισσότερο αλλά όχι μεγαλύτερο από 68 kg στην περίπτωση των τεμαχίων Tistola"), με μικρό βαθμό οστέωσης των χόνδρων (ιδίως εκείνων της ηβικής σύμφυσης και της κατάληξης της σπονδυλυσίς στήλης), το κρέας των οποίων έχει ανοτκτό ροζ χρώμα και το λίπος των οποίων είναι εξαιρετικά λεπτό και με χρώμα λευκό προς ανουαό κίτρινο1

Η υπαγωγή στη διάκριση αυτή υπόκειται στους όρους τους προβλεπόμενους από τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV (a)

ΔΑΣΜΟΛΟΠΚΕΣ Παραχωρήσεις ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΠΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Δασμολογική απαλλαγή για απεριόριστες ποσότητες κατά την ημερομττνία θέσης σε ισχύ της συμφωνίας) που αναφέρονται στο άρθρο 27 παρ. 3 (α) (i)

Κωδικός δασμολ. Κροατίας

Περιγραφή

— πάπιες

— χήνες

— μιλεαγρίδες (φραγκόκοττες)

— σμήνη και βασίλισσες μελισσών

Κρέατα αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα ι

Αυγά πτηνών με το τσόφλι τους, νωπά, διατηρημένα ή βρασμένα:

— αυγά από πάπιες, άλλα

Προϊόντα βρώσιμα ζωικής προέλευσης, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

Έντερα, κύστεις και στομάχια ζώων, ολόκληρα ή σε τεμάχια, άλλα από εκείνα των ψαριών, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αλατισμένα ή σε άλμη, αποξεραμένα ή καπνιστά

Φυλλώματα, φύλλα, κλαδιά και άλλα μέρη φυτών, χωρίς άνθη ούτε μπουμπούκια ανθέων, και πρασινάδες, βρύα και λειχήνες, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά, αποξεραμένα, λευκασμένα, βαμμένα, διαβρεγμένα ή αλλιώς παρασκευασμένα

Καρύδια κοκοφοινίκων, καρύδια Βραζιλίας και καρύδια ανακαρδιοειδών, νωπά ή ξερά, έστω και χωρίς το κέλυφος τους ή τη φλούδα τους

Μπανάνες, συμπεριλαμβανομένου του είδους των Α\τιλλών, νωπές ή ξερές

-Χουρμάδες

-Ανανάδες

- Λεμόνια (Citrus limon, Citrus limonum) και γλυκολέμονα (Citrus aurantrfoua)

- Γκρέιπ-φρουτ και φράπες

-Αλλες

-ϋερες

- Καρποί παπαίας

Φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών (στις οποίες περιλαμβάνονται και των καρπουζιών), νωπές, κατεψυγμένες, σε άλμη, σε θειωμένο νερό ή σε νερό στο οποίο έχουν προστεθεί άλλες ουσίες που χρησιμεύουν για να εξασφαλισθεί προσωρινά η διατήρηση τους, ή και αποξεραμένες

- Καφές μη καβουρντισμένος

Τσάι, έστω και αρωματισμένο

Πιπέρι (του είδους Piper), αποξεραμένο ή θρυμματισμένο ή σε σκόνη του γένους Capsicum ή του γένους Pimenta

Βανίλια

Κανέλα και άνθη κανελόδενδρου

Γαρίφαλα (καρποί, άνθη και μίσχοι).

Μοσχοκάρυδα, περιβλήματα μοσχοκάρυδων, καρποί αμώμων και καρδαμώμων

Σπέρματα γλυκάνισου του κοινού, γλυκάνασου του αστεροειδή, μάραθου, κορίανδρου, κύμινου, αγριοκύμινσυ (κάρου) ή κέδρου (αρκεύθου)

Ζιγγίβερι, κρόκος (ζαφορά), curcuma, θυμάρι, φύλλα δάφνης, curry και άλλα μπαχαρνκά

- Σιτάρι σκληρό

— Σίκαλη για σπορά

— Κριθάρι για σπορά

— Βρώμη για σπορά

- Σπόροι καλαμποκιού

Ρύζι

ΦΕΚ 173

Σόργο σε κόκκους

100S

Φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι), κεχρί ran κεχρί το μακρό. Αλλα δημητριακά

Αλεύρια, σιμιγδάλια και σκόνη από ξερά όσπρια της κλάσης 0713, από σάγο ή ρίζες ή κονδύλους της κλάσης 0714 ή από προϊόντα του κεφαλαίου 8

Αμυλα κάθε είδους. Ινουλίνη

Γλουτένη σιταριού, έστω και σε ξερή κατάσταση.

Κώνοι λυκίσκου νωποί ή αποξεραμένοι, έστω και σπασμένοι, αλεσμένοι ή με μορφή σβόλων. Λουπουλίνη

Φυτά, μέρη φυτών, σπόροι και καρποί των ειδών που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αρωματοποιία, την ιατρική ή για χρήσεις εντομοκτόνες παρασιτοκτσνες ή παρόμοιες, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη

- Χαρούπια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα σπέρματα χαρουπιών

- Κουκούτσια και αμύγδαλα από βερίκοκα, ρο>δάια.να ή δαμάσκηνα

-Αλλα

Αχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων ■ '

.1214

Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές χορτονομές (foin, luzeme), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων

Γομαλάκα· γόμες ρητίνες γόμες-ρητίνες και έλαιο ρητίνες (π.χ. βάλσαμα), φυσικές

Χυμοί και εκχυλίσματα φυτικά. Πηκτικές ύλες πΐ|κτιννκές και πηκπκές ενώσεις. Αγάρ-αγάρ και άλλα βλεννώδη και πηκπκά φυτικά παράγωγα, έστω και τροποποιημένα

— χοιρινό λίπος για τεχνικές χρήσεις (ακατάλληλο για ανθρώπινη διατροφή)

— λίπος πουλερικών για τεχνικές χρήσεις

— βρώσιμο λίπος πουλερικών

— Αλλο : :-;-;-;-·-;—ι

Λίπη βοοειδών, προβατοεχδών ή ατγοειδών, άλλα από εκείνα της κλάσης 15.03

Στεατίνη, λάδι με την ονομασία "saindoux", ελαιοστεατίνη, ελαιομαργαρίνη και στεατέλαιο, που δεν έχουν γοΛακτωματοποιηθεί ούτε αναμειχθεί ούτε αλλιώς παρασκευασθεί

Λίπη και λάδια και τα κλάσματα τους, ψαριών ή θαλασσίων θηλαστικών, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχιχημικώς μετοκ^ηματισμένα

- Λίπη και λάδια ζωυχά και τα κλάσματά τους

- Λακτόζη και σιρόπι λακτόζης :

- Αλλη φρουκτόζη και σιρόπι φρουκτοζης που περιέχουν κατά βάρος σε ξερή κατάσταση, περισσότερο από 50 % φρουκτόζη

-Μελάσες -

- Τρούφες

- Κατεψυγμένος χυμός από πορτοκάλι

— συμπυκνωμένος χυμός από πορτοκάλι

— συμπυκνωμένος χυμός απο γκρέιπφρουτ

— συμπυκνωμένοι χυμοί κάθε άλλου εσπεριδοειδούς

— συμπυκνωμένος χυμός απο ανανά

— συμπυκνωμένος χυμός από μήλα

— συμπυκνωμένος χυμός από καρότα

— συμπυκνωμένοι χυμοί κάθε άλλου φρούτου και λαχανικού

— συμπυκνωμένα μείγματα χυμών

Αλευριά, σκόνες και συσσωματώματα με μορφή σβόλων, από κρέας παραπροϊόντα σφαγίων, ψάρια ή καρκινοειδή (μαλακόστρακα), μαλάκια ή άλλα ασπόνδυλα υδρόβια ακατάλληλα για τη διατροφή του ανθρώπου. Ινώδη κατάλοιπα ξιγκιών

- Καλαμποκιού

- Ρυζιού

230240

- Αλλων δημητριακών

230310

- Κατάλοιπα αμυλοποιίας και παρόμοια κατάλοιπα

230500

Πίτες και αλλα στερεά υπολείμματα, έστω και σπασμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, από την εξαγωγή του αραχιδέλατου

230670

- Φύτρων καλαμποκιού

230700

Οτνολασπες. Τρυγία ακάθαρτη

2308

Φυτικές ύλες και φυτικά απορρίμματα, κατάλοιπα και υποπροϊόντα φυτικά, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

230910

- Τροφές για σκύλους ή γάτες, συσκευασμένες για τη λια\τκή πώληση

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV ίίΐϊ

ΔΑΣΜΟΛΟΠΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΓΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΠΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Απαλλαγή από δασμούς στο πλαίσιο ποσοστώσεων κατά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της συμφωνίας) που αναφέρονται στο άρθρο 27 παρ. 3 (α) (ii)

Κωδικός δασμολ Κροατίας

Περιγραφή

Δασμολογική Ποσόστωση σε τόνους

Ετήσια αύξηση σε

τόνους

Κρέατα προβατοειδών ή αιγοειδών, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα

Κρέατα και παραπροϊόντα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, πουλερικών της κλάσης 0105

30 '

0805 10

Πορτοκάλια

25 000

0809 10

Βερίκοκα

1 000

50 ,

0810 10

Φράουλες

1002 00 9

Σίκαλη:

1206 009

Σπέρματα ηλιοτρόπιου, έστω και σπασμένα '

Σογιέλαιο και τα κλάσματα του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα

2004 90

- Αλλα λαχανικά και μείγματα λαχανικών

2009 80 9

- Χυμοί κάθε άλλου φρούτου ή λαχανικού

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Μ

ΔΑΣΜΟΛΟπΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΠΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Δασμολογική απαλλαγή απεριόριστων ποσοτήτων ένα έτος μετά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της συμφωνίας) που αναφέρονται στο άρθρο 27 παρ. 3 (β) (ί)

Κωδικός δασμολ Κροατίας

Περιγραφή

Παραπροϊόντα σφαγίων βοοειδών, χοιροειδών, προβατοειδών, ατγοειδών, αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών, βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα

Άλλα κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη 1 ή κατεψυγμένα ·

---αυγά από πάπιες, άλλα

— Άλλα αυγά

Ρίζες μανιόκας, αραρούτης ή σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου (ψευδοκολοκάσια), γλυκοπατάτες και παρόμοιες ρίζες και κόνδυλοι με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο ή ινουλίνη, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή αποξεραμένα έστω και κομμένα σε τεμάχια ή συσσωματωμένα σε μορφή σβόλων. Εντεριώνη (ψύχα) του φοίνικα των Μολούκων (αρτόδενδρου)

Άλλοι καρποί με κέλυφος, νωποί ή ξεροί, έστω και χωρίς το κέλυφος ή τη φλούδα τους

Καρποί και φρούτα, άψητα ή ψημένα στον ατμό ή βρασμένα στο νερό, κατεψυγμένα, έστω και με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

Καρποί και φρούτα προσωρινά διατηρημένα (π.χ. με διοξείδιο του θείου ή σε άλμη, θειωμένο νερό ή σε νερό στο οποίο έχουν προστεθεί άλλες ουσίες που χρησιμεύουν για να εξασφαλισθεί προσωρινά η διατήρηση τους), αλλά ακατάλληλα για διατροφή στην κατάσταση που βρίσκονται

Καρποί και φρούτα αποξεραμένα, άλλα από εκείνα των κλάσεων 0801 μέχρι και 0806. Μείγματα αποξεραμένων καρπών και φρούτων ή καρπών με κέλυφος του κεφαλαίου αυτού

Σπέρματα, καρποί και σπόροι για σπορά

Εκχυλίσματα και χυμοί κρέατος, ψαριών ή μαλακοστράκων, μαλακίων ή άλλων ασπόνδυλων υδροβίων

-Μανιτάρια

-Σπαράγγια

-εσπεριδοειδή

- - Αλλα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μείγματα

- Ανανάδες

-εσπεριδοειδή

- Φράουλες

— μπανάνες και καρύδια κοκοφοινίκων

- Πολτοί τεύτλων, υπολείμματα ζαχαροκάλαμου και άλλα απορρίμματα ζαχαροποιίας

- Υπολείμματα και απορρίμματα ζυθοποιίας ή οινοπνευματοποιίας

Πίτες και άλλα στερεά υπολείμματα, έστω και σπασμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, από την εξαγωγή ελαίου σόγιας

- Αγριογογγύλης ή αγριοκράμβης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV (δΛ

ΔΑΣΜΟΛΟΠΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΓΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΠΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Προοδευτική κατάργηση των δασμών ΜΕΚ στο πλαίσιο δασμολογικών ποσοστώσεων) που αναφέρονται στο άρθρο 27 παρ. 3 (γ) (ί)

Οι δασμοί που επιβάλλονται στα προϊόντα που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα μειώνονται και καταργούνται σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

- κατά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, κάθε δασμός μειώνεται στο 80% του βασικού δασμού- την 1η Ιανουαρίου 2003, κάθε δασμός μειώνεται στο 60% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2004, κάθε δασμός μειώνεται στο 40% του βασικού δασμού, την 1η Ιανουαρίου 2005, κάθε δασμός μειώνεται στο 20% του βασικού δασμού,

την 1η Ιανουαρίου 2006 καταργούνται οι εναπομένοντες δασμοί

Κωδικός δασμολ. Κροατίας

Περιγραφή

Δασμολσγικ

ή

Ποσόστωση σε τόνους

Ετήσια αύξηση σε τόνους

0103 9

Χοιροειδή ζωντανά

500

25

0210

Κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων, βρώσιμα, αλατισμένα ή σε άλμη, αποξεραμένα ή καπνιστά. Αλεύρια και σκόνες, βρώσιμα, από κρέατα ή παραπροϊόντα σφαγίων

300

15

0401

Γάλα και κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) που δεν είναι συμπυκνωμένα και δεν περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά

3 000

150

[■

ι

0402

Γάλα και κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκανπκών

14 000

! 700

i

0405 10

Βούτυρο

Ντομάτες, νωπές ή διατηρημένες με απλή ψύξη

7 500

0703 20

Σκόρδα

0805 20

- Μανταρίνια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα tangerines και satsumas). Κλημεντίνες (cl_mentines), wilkings και παρόμοια υβρίδια εσπεριδοειδών

0806 10

Επιτραπέζια σταφύλια

8 000

Ελαιόλαδο

ex 1602 41 έως 1602 49

Παρασκευάσματα και κονσέρβες χοιρινών κρεάτων

Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημτκώς καθαρή, σε στερεή κατάσταση

5 700

Ντομάτες παρασκευασμένες ή διατηρημένες χωρίς ξίδι ή οξικό οξύ

4 800

2009 19 9

- χυμός από πορτοκάλι: άλλος

1 800

ΦΕΚ 173

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ rv ω

ΔΑΣΜΟΛΟΠΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΠΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Προοδευτική μείωση των δασμών ΜΕΚ για απεριόριστες ποσότητες) που αναφέρονται

στο άρθρο 27 παρ. 3 (γ) (ΐί)

Οι δασμοί που επιβάλλονται στα προϊόντα που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα μειώνονται σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

- κατά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, κάθε δασμός μειώνεται στο 90% του βασικού δασμού- την 1η Ιανουαρίου 2003, κάθε δασμός μειώνεται στο 80% του βασικού δασμού,

- . την 1η Ιανουαρίου 2004, κάθε δασμός μειώνεται στο 70% του βασικού δασμού,

την 1η Ιανουαρίου 2005, κάθε δασμός μειώνεται στο 60% του βασικού δασμού,

την 1η Ιανουαρίου 2006, κάθε δασμός μειώνεται στο 50% του βασικού δασμού.

0104

Προβατοειδή και ατγοειδή, ζωντανά

0105

Πουλερικά κατοικίδια "πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες", ζωντανά:

010512

- ινδιάνοι

010592

- - Πετεινοί και κότες με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 2.000 g

0105922

— άλλα

Λαρδι χωρίς τα κρεαττνα μέρη, χοίρινο λίπος (ξίγκι) και λίπος πουλερικών, μη λειωμένα ούτε με άλλο τρόπο εκχυλισμένα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, αποξεραμένα ή καπνιστά

Ορός γάλακτος, έστω και συμπυκνωμένος ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυιαχνπκών. Προϊόντα που αποτελούνται, από φυσνκά συστατικά του γάλακτος, έστω και με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

Αυγά πτηνών με το τσόφλι τους, νωπά, διατηρημένα ή βρασμένα

— Αυγά ινδιάνων

Βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδείς και ριζώματα γενικά, σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση. Φυτά φυτωρίου, άλλα φυτά και ρίζες κιχωρίου άλλες από τις ρίζες της κλάσης 12.12

Αλλα φυτα ζωντανά (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ρίζες τους), μοσχεύματα και μπόλια. Λευκό (φύτρα) μανιταριών.

Άνθη και μπουμπούκια ανθέων, κομμένα, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά, αποξεραμένα, λευκασμένα, βαμμένα, διαβρεγμένα ή αλλιώς παρασκευασμένα

Λαχανικά λοβοφόρα, με ή χωρίς λοβό, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη

Λαχανικά, άβραστα ή βρασμένα στο νερό ή στον ατμό, κατεψυγμένα

Λαχανικά διατηρημένα προσωρινά (π.χ. με διοξείδιο του θείου ή σε άλμη, θειωμένο νερό ή νερό στο οποίο προστεθεί άλλες ουσίες που χρησιμεύουν για να εξασφαλισθεί προσωρινά η διατήρηση τους), αλλά ακατάλληλα για διατροφή στην κατάσταση που βρίσκονται

Λαχανικά ξερά, έστω και κομμένα σε τεμάχια ή σε φέτες ή και τριμμένα ή σε σκόνη, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα

Οσπρια ξερά, χωρίς λοβό, έστω και ξεφλουδισμένα ή σπασμένα

Καφές, έστω και καβουρντισμένος ή χωρίς καφεΐνη. Κελύφη και φλούδες καφέ. Υποκατάστατα του καφέ που περιέχουν καφέ, οποιεσδήποτε και αν είναι οι αναλογίες του μείγματος

- Καφές καβουρντισμένος

Κριθάρι

— για ζυθοποιία

Βρώμη

— αλλα

Καλαμπόκι

-Αλλα

Σπόροι δημητριακών αλλιώς επεξεργασμένοι (π.χ. με μερική απόξεση του περτκάρπιου, πλατυσμένοι, σε νιφάδες, με ολική σχεδόν απόξεση του περικάρπιου και στρογγυλεμένα τα δύο άκρα τους, τεμαχισμένοι ή σπασμένοι), με εξαίρεση του ρυζιού της κλάσης 10.06. Φύτρα δημητριακών ολόκληρα, πλατυσμένα, σε νιφάδες ή αλεσμένα

Αλεύρι, σιμιγδάλι, σκόνη, νιφάδες κόκκοι και συσσωματωμένα προϊόντα με μορφή σβόλων (πελέτες) από πατάτες

- Γλυκόζη και σιρόπι γλυκόζης που δεν περιέχουν φρουκτόζη ή που περιέχουν κατά βάρος σε ξερή κατάσταση, λιγότερο από 20 % φρουκτόζη

- Γλυκόζη και σιρόπι γλυκόζης που περιέχουν κατά βάρος σε ξερή κατάσταση, από 20 % συμπεριλαμβανομένου έως 50 % μη συμπεριλαμβανομένου φρουκτόζη

Αλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό ο£ύ, όχι κατεψυγμένα, άλλα από τα προϊόντα της κλάσης 20.06

- Μπιζέλια ( Pisurn sativum)

- - Φασόλια σε σπόρους I

Καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, αλλιώς παρασκευασμένα ή διατηρημένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αλκοόλης, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

-Βερίκοκα

-Ροδάκινα

Χυμοί φρούτων (στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μούστος σταφυλιών) ή λαχανυαάν, που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, χωρίς προσθήκη αλκοόλης με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

-Χυμοί ανανά

— Αλλοι

- Χυμοί σταφυλών (συμπεριλαμβανομένου και του γλεύκους σταφυλών)

Άλλα ποτά που προέρχονται από ζύμωση (π,χ. μηλίτης, οατίτης, υδρόμελι)· μείγματα ποτών που προέρχονται από ζύμωση και μείγματα ποτών που προέρχονται από ζύμωση και μη αλκοολούχων ποτών, μη κατονομαζόμενα ούτε περιλαμβανόμενα αλλού

Πίτουρα εν γένει και άλλα υπολείμματα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, από το κοσκίνισμα, το άλεσμα ή άλλες κατεργασίες των δημητριακών ή οσπριοεώών

- απο σκαρί

Πίτες και άλλα στερεά υπολείμματα, έστω και σπασμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, από την εξαγωγή φυτικών λιπών ή λαδιών, άλλα από εκείνα των κλάσεων 23.04 ή 23.05

-Άλλα

Παρασκευάσματα των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων

-Άλλα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV (στϊ

ΔΑΣΜΟΛΟΠΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΠΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (Σταδιακή μείωση των δασμών ΜΕΚ στο πλαίσιο δασμολογικών ποσοστώσεων) που αναφέρονται στο άρθρο 27 παρ. 3 (γ) (iii)

Οι δασμοί που επιβάλλονται στα προϊόντα που απαριθμούνται στο παρόν παράρτημα μειώνονται σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα :

- κατά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, κάθε δασμός μειώνεται στο 90% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2003, κάθε δασμός μειώνεται στο 80% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2004, κάθε δασμός μειώνεται στο 70% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2005, κάθε δασμός μειώνεται στο 60% του βασικού δασμού,

- την 1η Ιανουαρίου 2006, κάθε δασμός μειώνεται στο 50% του βασικού δασμού.

Κωδικός δασμολ. Κροατίας

Περιγραφή

Δασμολογική Ποσόστωση σε τόνους

Ετήσια αύξηση σε τόνους

0102 90

Βοοειδή ζωντανά

200

10

0202

Κρέατα βοοειδών, κατεψυγμένα

3 000

150

0203

Κρέας προβατοειδών ή αιγοειδών, νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο

7 300

365

0406

Τυριά και πηγμένο γάλα και τυρί

2 000

100

0701

Πατάτες νωπές ή διατηρημένες με απλή ψύξη

12 000

600

0703 10 0703 90

Κρεμμύδια και ασκαλώνια

Π ράσα και άλλα παρόμοια λαχανικά

10 000

0807 1

- Πεπόνια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα καρπούζια)

5 500

0808 10

Νωπά μήλα

5 400

Αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού

ΙΙλτγούρια, σιμιγδάλια και συσσωματώματα με μορφή σβόλων από δημητριακά

7 800

Βύνη, έστω και καβουρντισμένη

15 000

1601 00

Λουκάνικα και παρόμοια προϊόντα

1 800

1602 10 έως 1602 39 1602 50 έως 1602 90

Αλλα παρασκευάσματα και κονσέρβες κρεάτων, παραπροϊόντα σφαγίων ή αίματος εκτός των προερχόμενων από χοιροειδή

Καπνά ακατέργαστα ή που δεν έχουν βιομηχανοποιηθεί Απορρίμματα καπνού

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V (a)

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 28 παρ. 1

Οι εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα των ακόλουθων προϊόντων, καταγωγής Κροατίας, υπόκεινται στις κατωτέρω παραχωρήσεις :

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

! Έτος 1 ' Δασμός

Έτος 2 Δασμός %

Έτος 3 και

επόμενα

έτη

Δασμός %

0301 91 10

Πέστροφες (Salmo trutta.

ΔΠ: 301

ΔΠ: 30 t

ΔΠ: 30 t

0301 91 90

Oncorhynchus mykiss,

με 0%.

με 0%.

με 0%.

0302 11 10

Oncorhynchus clarki,

Πέραν

Πέραν της

Πέραν της

0302 11 90

Oncorhynchus aguabonita.

τηςΔΠ

ΔΠ

ΔΠ

0303 21 10

Oncorhynchus gilae,

90% του

80% του

70% του

0303 2 1 90

Oncorhynchus apache,

δασμού

δασμού

δασμού

0304 10 11

Oncorhynchus chrysogaster):

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ex 0304 10 19

ζωντανες-νωπές ή διατηρημένες

ex 0304 10 91

με απλή ψύξη· κατεψυγμένες-

0304 20 11

. αποξηραμένες, αλατισμένες ή σε

ex 0304 20 19

άρμη, καπνιστές φυλέτα και άλλη

ex 0304 90 10

σάρκα ψαριών άλευρα, σκόνες

ex 0305 10 00

και πελέτες, κατάλληλα για τη

ex 0305 30 90

διατροφή των ανθρώπων.

0305 49 45

ex 0305 59 90

.

ex 0305 69 90

Έτος 1

Έτος 3 και

Έτος 2

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Δασμός

επόμενα

%

Δασμός %

έτη

Δασμός %

0301 93 00

Κυπρίνοι: ζωντανοί· νωποί ή

ΔΠ: 210

ΔΠ:210ΐ

ΔΠ:2101

0302 69 11

διατηρημένοι με απλή ψύξη·

t με 0%.

με 0%.

με0%.

0303 79 11

κατεψυγμένοι· αποξηραμένοι.

Πέραν

Πέραν της

Πέραν της

ex 0304 10 19

αλατισμένοι ή σε άρμη,

της ΔΠ

ΔΠ

ΔΠ

ex 0304 10 91

καπνιστοί· φυλέτα και άλλη

90% του

80% του

70% του

ex 0304 20 19

σάρκα ψαριών άλευρα, σκόνες

δασμού

δασμού

δασμού

ex 0304 90 10

και πελέτες, κατάλληλα για τη

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ex 0305 10 00

διατροφή των ανθρώπων.

ex 0305 30 90

ex 0305 49 80

ex 0305 59 90

ex 0305 69 90

ΦΕΚ 173

Έτος 1

Έτος 2

Έτος 3 και

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Δασμός %

Δασμός %

επόμενα έτη

Δασμός %

ex 0301 99 90

Σπαρίδες θάλασσας των ειδών

ΔΠ: 35 t

ΔΠ: 35 ΐ

ΔΠ: 351

0302 69 61

Dentex dentex και Pagellus spp.:

με 0%.

με 0%.

με0% !

0303 79 71

ζωντανές νωπές ή διατηρημένες

Πέραν

Πέραν της

Πέραν της

ex 0304 10 38

με απλή ψύξη· κατεψυγμένες·

της ΔΠ

ΔΠ

ΔΠ

ex 0304 10 98

αποξηραμένες, αλατισμένες ή σε

80% του

55% του

30% του

ex 0304 20 95

άρμη, καπνιστές φυλέτα και άλλη

δασμού

δασμού

δασμού

ex 0304 90 97

σάρκα ψαριών άλευρα, σκόνες

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ex 0305 10 00

και πελέτες, κατάλληλα για τη

j

ex 0305 30 90

διατροφή των ανθρώπων.

ί ;

ex 0305 49 80

ex 0305 59 90

i

ex 0305 69 90

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΟ

Περιγραφή

Έτος 1 Δασμός %

Έτος 2 Δασμός %

Έτος 3 και επόμενα

έτη. Δασμός %

ex 0301 99 90

Λουράκια (Dicentrarchus

ΔΠ: 550

ΔΠ:550χμε

ΔΠ: 550

0302 69 94

labrax): ζωντανά· νωπά ή

t με 0%.

0%.

t με 0%

ex 0303 77 00

διατηρημένα με απλή ψύξη·

Πέραν

Πέραν της

Πέραν της

ex 0304 10 38

κατεψυγμένα· αποξηραμένα,

τηςΔΠ

ΔΠ

ΔΠ

ex 0304 10 98

αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά

80% του

55% του

30% του

ex 0304 20 95

φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών·

δασμού

δασμού ΜΕΚ

δασμού

ex 0304 90 97

άλευρα, σκόνες και πελέτες.

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ex 0305 10 00

κατάλληλα για τη διατροφή των

ex 0305 30 90

ανθρώπων.

ι

ex 0305 49 80

ex 0305 59 90

ex 0305 6990

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Όγκος

ποσόστ.

κατ'έτος

Δασμολογ. Συντελ

1604 13 11 1604 13 19 ex 1604 20 50

Παρασκευασμένες ή διατηρημένες σαρδέλες

180 τόνοι

6%

1604 16 00 1604 20 40

Παρασκευασμένες ή διατηρημένες αντσούγιες

τόνοι

12,5%

Πέραν του όγκου της ποσόστωσης εφαρμόζεται ο πλήρης δασμός ΜΕΚ.

Οι δασμοί για όλα τα προϊόντα της κλάσης 1604 του ΕΣ με εξαίρεση τις παρασκευασμένες ή διατηρημένες σαρδέλες και αντσούγιες θα μειωθούν, σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα, στα παρακάτω επίπεδα:

Έτος

Έτος 1 Δασμός %

Έτος 2 Δασμός %

Έτος 3 Δασμός %

Έτος 4 και επόμενα έτη Δασμός %

Δασμός

80% του δασμού ΜΕΚ

70% του δασμού ΜΕΚ

60% του δασμού ΜΕΚ

50% του δασμού ΜΕΚ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V (Β)

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 28 ΠΑΡ. 2

Οι εισαγωγές στην Κροατία των ακόλουθων προϊόντων, καταγωγής Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπόκεινται στις κατωτέρω παραχωρήσεις:

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Έτος 1 Δασμός %

Έτος 2 Δασμός %

Έτος 3 και επόμενα

έτη Δασμός %

0301 91 10

Πέστροφες (Salmo trutta.

ΔΠ:251

ΔΠ:25ΐ

ΔΠ: 25 t

0301 91 90

Oncorhynchus mykiss,

με 0%.

με 0%.

με0%.

0302 11 10

Oncorhynchus clarki,

Πέραν της

Πέραν της

Πέραν της

0302 11 90

Oncorhynchus aguabonita,

ΔΠ

ΔΠ

ΔΠ

0303 21 10

Oncorhynchus gilae,

90% του

80% του

70% του

0303 21 90

Oncorhynchus apache,

δασμού

δασμού

δασμού

030410 11

Oncorhynchus chrysogaster):

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ex 0304 10 19

ζωντανές· νωπές ή διατηρημένες

ex 0304 10 91

με απλή ψύξη· κατεψυγμένες-

0304 20 11

αποξηραμένες, αλατισμένες ή σε

ex 0304 20 19

άρμη, καπνιστές φιλέτα και άλλη

ex 0304 90 10

σάρκα ψαριών- άλευρα, σκόνες

ex 0305 10 00

και πελέτες, κατάλληλα για τη

ex 0305 30 90

διατροφή των ανθρώπων.

0305 49 45

ex 0305 59 90

ex 0305 69 90

Έτος 3και

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Έτοςΐ Δασμός %

Έτος 2 Δασμός %

επόμενα

έτη Δασμός %

0301 93 00

Κυπρίνοι: ζωντανοί· νωποί ή

ΔΠ: 301

ΔΠ:30ΐ

ΔΠ: 301

0302 69 11

διατηρημένοι με απλή ψύξη·

με 0%.

με 0%.

με 0%.

0303 79 11

κατεψυγμένοι· αποξηραμένοι,

Πέραν της

Πέραν της

Πέραν της

ex 0304 10 19

αλατισμένοι ή σε άρμη,

ΔΠ

ΔΠ

ΔΠ

ex 0304 10 91

καπνιστοί· φυλέτα και άλλη

90% του

80% του

70% του

ex 0304 20 19

σάρκα ψαριών άλευρα, σκόνες

δασμού

δασμού

δασμού

ex 0304 90 10

και πελέτες. κατάλληλα για τη

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ex 0305 10 00

διατροφή των ανθρώπων.

ι

ex 0305 30 90

ι

I

ex 0305 49 80

I

ex 0305 59 90

ex 0305 69 90

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Έτος 1 Δασμός %

Έτος 2 Δασμός %

Έτος 3και επόμενα

έτη Δασμός %

ex 0301 99 90

Σπαρίδες θάλασσας των ειδών

ΔΠ: 351

ΔΠ: 35 t

ΔΠ:35ΐ

0302 6961

Dentex dentex και Pagellus spp.:

μεΟ%.

με 0%.

με0%

0303 79 71

ζωντανές νωπές ή διατηρημένες

Πέραν

Πέραν

Πέραν της

ex 0304 10 38

με απλή ψύξη· κατεψυγμένες·

τηςΔΠ

της ΔΠ

ΔΠ

ex 0304 10 98

αποξηραμένες, αλατισμένες ή σε

80% του

55% του

30% του

ex 0304 20 95

άρμη, καπνιστές φυλέτα και

δασμού

δασμού

δασμού

ex 0304 90 97

άλλη σάρκα ψαριών άλευρα.

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ex 0305 10 00

σκόνες και πελέτες, κατάλληλα

ex 0305 30 90

για τη διατροφή των ανθρώπων.

ex 0305 49 80

ex 0305 59 90

ex 0305 69 90

ι

ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΟ

Περιγραφή

Έτος 1 Δασμός %

Έτος 2 Δασμός %

Έτος 3 κατ επόμενα

έτη Δασμός %

ex 0301 99 90

Λουράκια (Dicentrarchus

ΔΠ: 60 ΐ

ΔΠ: 601

ΔΠ:60ι

0302 69 94

labrax): ζωντανά· νωπά ή

με 0%.

με 0%.

με 0%.

ex 0303 77 00

διατηρημένα με απλή ψύξη·

Πέραν

Πέραν

Πέραν της

ex 0304 10 38

κατεψυγμένα· αποξηραμένα,

τηςΔΠ

της ΔΠ

ΔΠ

ex 0304 10 98

αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά

80% του

55% του

30% του

ex 0304 20 95

φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών

δασμού

δασμού

δασμού

ex 0304 90 97

άλευρα, σκόνες και πελέτες,

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ΜΕΚ

ex 0305 10 00

κατάλληλα για τη διατροφή των

ι

ex 0305 30 90

ανθρώπων.

!

ex 0305 49 80

ex 0305 59 90

ex 0305 69 90

j

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Όγκος ποσόστ. κατ'έτος

Δασμολ. Συντελ.

1604 13 11 1604 13 19 ex 1604 20 50

Παρασκευασμένες ή διατηρημένες σαρδέλες

τόνοι

12.5%

1604 16 00' 1604 20 40

Παρασκευασμέν ες ή διατηρημένες αντσούγιες

τόνοι

10,5%

Πέραν του όγκου της ποσόστωσης εφαρμόζεται ο πλήρης δασμός ΜΕΚ.

Οι δασμοί για όλα τα προϊόντα της κλάσης 1604 του ΕΣ με εξαίρεση τις παρασκευασμένες ή διατηρημένες σαρδέλες και αντσούγιες θα μειωθούν, σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα, στα παρακάτω επίπεδα:

Έτος

Έτοςΐ Δασμός %

Έτος 2 Δασμός %

Έτος 3 Δασμός %

Έτος 4 και επόμενα έτη Δασμός %

Δασμός

80% του δασμού ΜΕΚ

70% του δασμού ΜΕΚ

60% του δασμού ΜΕΚ

50% του δασμού ΜΕΚ

ΦΕΚ 173

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που αναφέρονται στο άρθρο 50

1. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες : Ορισμοί

Χρηματοπιστωτική υπηρεσία είναι κάθε υπηρεσία χρηματοπιστωτικής φύσεως που προσφέρεται από παρέχοντα χρηματοπιστωτική υπηρεσία ενός συμβαλλόμενου μέρους.

Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται οι εξής δραστηριότητες:

Α. Όλες οι υπηρεσίες ασφάλισης και οι συναφείς με την ασφάλιση υπηρεσίες:

1. Άμεση ασφάλιση (συμπεριλαμβανομένης της συνασφάλισης):

(i) ζωής

(ii) κλάδων εκτός ζωής

2. Αντασφάλιση και επανεκχώρηση

3. Ασφαλιστική διαμεσολάβηση, όπως μεσιτεία και πρακτόρευση

4. Βοηθητικές ασφαλιστικές υπηρεσίες, όπως παροχή συμβουλών, εμπειρογνωμοσύνη, εκτίμηση κινδύνου και διευθέτηση αποζημιώσεων.

7. Συμμετοχή στην έκδοση κάθε είδους χρεογράφων, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης, της έκδοσης και της πρακτόρευσης (είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό επίπεδο) και παροχή υπηρεσιών σχετικών με τέτοιου είδους εκδόσεις.

8. Χρηματομεσιτεία.

9. Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, όπως διαχείριση ρευστών ή χαρτοφυλακίου, διαχείριση συλλογικών επενδύσεων κάθε είδους, διαχείριση συνταξιοδοτικών ταμείων, υπηρεσίες παρακαταθηκών και καταθέσεων υπό εποπτεία.

10. Υπηρεσίες διακανονισμού και εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων χρεογράφων, παράγωγων προϊόντων και άλλων διαπραγματεύσιμων τίτλων.

11. Παροχή και μεταφορά χρηματοπιστωτικών πληροφοριών και επεξεργασία χρηματοπιστωτικών δεδομένων και σχετικού λογισμικού που προέρχονται από άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

12. Συμβουλευτική διαμεσολάβηση και άλλες βοηθητικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για ό λες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στα σημεία 1 έως 11, συμπεριλαμβανομένων της μελέτης και της ανάλυσης των πιστώσεων, της έρευνας και παροχής συμβουλών για τις επενδύσεις και το χαρτοφυλάκιο, της παροχής συμβουλών για τις αγορές και για την αναδιάρθρωση και τη στρατηγική των εταιρειών.

Οι ακόλουθες δραστηριότητες εξαιρούνται από τον ορισμό των χρηματοπιστωτικών \ υπηρεσιών: . ' \

(α) δραστηριότητες που ασκούνται από κεντρικές τράπεζες ή από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο οργανισμό με σκοπό την άσκηση νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής·

(β) δραστηριότητες που ασκούνται από κεντρικές τράπεζες, κυβερνητικούς φορείς ή υπηρεσίες, ή δημόσιους οργανισμούς, για λογαριασμό ή με την εγγύηση της κυβέρνησης, εκτός εάν οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να ασκούνται από τους παρέχοντες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ανταγωνιστικά προς τέτοιου είδους δημόσιους φορείς ·

(γ) δραστηριότητες που αποτελούν μέρος ενός θεσμικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ή σχεδίου συνταξιοδοτήσεως του δημοσίου, εκτός εάν οι δραστηριότητες αυτές μπορούν νά ασκούνται από τους παρέχοντες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ανταγωνιστικά προς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΠ

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΗΣ EE Κατάλογος των εξαιρέσεων που αναφέρονται στο άρθρο 60.2 παράγραφος 2

Εξαιρούμενος τομέας

Η γεωργική γη όπως ορίζεται στην Πράξη για τη Γεωργική Γη (Narodne novine (Επίσημη Εφημερίδα) αριθ.54/94, κωδικοποιημένο κείμενο, 48/95,19/98 και 105/99)

- Περιοχές που προστατεύονται στο πλαίσιο της Πράξης για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Narodne novine (Επίσημη Εφημερίδα) αριθ. 30/94)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ νΠΤ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ,

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ που αναφέρονται στο άρθρο 71

1. Τα Μέρη επιβεβαιώνουν τη σημασία που αποδίδουν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ακόλουθες πολυμερείς συμβάσεις :

- Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των εκτελεστών, των παραγωγών φωνογραφικών δίσκων και ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών (Ρώμη, 1961),

- Σύμβαση των Παρισίων για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας (Πράξη Στοκχόλμης 1967, τροποποιηθείσα το 1979),

- Συμφωνία της Μαδρίτης σχετικά με τη διεθνή καταχώρηση σημάτων (Πράξη Στοκχόλμης 1967, τροποποιηθείσα το 1979),

Συνθήκη Συνεργασίας όσον αφορά τις ευρεσιτεχνίες (Ουάσιγκτον, 1970, τροπολογία 1979 και τροποποίηση 1984),

- Σύμβαση για την προστασία των παραγωγών φωνογραφικών δίσκων από την άνευ αδείας αναπαραγωγή των φωνογραφικών παραγωγών τους (Γενεύη, 1971),

- Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων (πράξη των Παρισίων, της 24ης Ιουλίου 1971),

Συμφωνία της Νίκαιας για τη διεθνή ταξινόμηση αγαθών και υπηρεσιών με στόχο την καταχώριση των σημάτων (Γενεύη, 1977, τροποποιημένη 1979),

Συνθήκη της ΠΟΓΠ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (Γενεύη, 1996),

Συνθήκη της ΠΟΓΠ για τις ερμηνείες/εκτελέσεις και τις φωνογραφικές εγγραφές (Γενεύη. 1996).

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, τα μέρη παρέχουν, σύμφωνα με τη συμφωνία TRIPS, σε εταιρίες και υπηκόους του άλλου μέρους, όσον αφορά την αναγνώριση και την προστασία της πνευματικής βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας, μεταχείρντη όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν που παρέχουν σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα βάσει διμερών συμφωνιών.

ΦΕΚ 173

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 1

ΠΑ ΤΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ

ΑΡΘΡΟ 1

Το παρόν πρωτόκολλο εφαρμόζεται στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης (εφεξής «κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα») που απαριθμούνται στο τμήμα XI (κεφάλαια 50 έως 63) της συνδυασμένης ονοματολογίας της Κοινότητας.

ΑΡΘΡΟ 2

1. Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που υπάγονται στο τμήμα XI (κεφάλαια 50 έως 63) της συνδυασμένης ονοματολογίας καταγωγής Κροατίας όπως ορίζεται στο πρωτόκολλο 4 της παρούσας συμφωνίας θα εισάγονται στην Κοινότητα με απαλλαγή δασμών από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

2. Καταργούνται, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας συμφωνίας, οι δασμοί που εφαρμόζονται κατά τις άμεσες εισαγωγές, στην Κροατία, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που περιέχονται στο τμήμα XI (κεφάλαια 50 έως 63) της συνδυασμένης ονοματολογίας καταγωγής Κοινότητας, όπως ορίζεται στο πρωτόκολλο αριθ. 4 της παρούσας συμφωνίας, με εξαίρεση τα προϊόντα των παραρτημάτων I και II του παρόντος πρωτοκόλλου, για τα οποία οι δασμολογικοί συντελεστές μειώνονται σταδιακά, όπως ορίζεται σε αυτά.

3. Με την επιφύλαξη του παρόντος πρωτοκόλλου, οι διάταξης της συμφωνίας, και ειδικότερα τα άρθρα 19 και 20 της συμφωνίας, εφαρμόζονται στο εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μεταξύ των μερών.

ΑΡΘΡΟ 3

Οι ρυθμίσεις για το σύστημα διπλού ελέγχου και άλλα θέματα σχετικά με τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καταγωγής Κροατίας στην Κοινότητα και καταγωγής Κοινότητας στην Κροατία περιλαμβάνονται στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Κροατίας για το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που μονογραφήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2000 και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2001.

ΑΡΘΡΟ 4

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, δεν επιβάλλονται νέοι ποσοτικοί περιορισμοί ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, άλλα από αυτά που προβλέπει η προαναφερθείσα συμφωνία και τα πρωτοκολλά της.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Οι δασμολογικοί συντελεστές μειώνονται ως εξής :

κατά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, κάθε δασμός μειώνεται στο 60% του βασικού δασμού την 1η Ιανουαρίου 2003, κάθε δασμός μειώνεται στο 30% του βασικού δασμού την 1η Ιανουαρίου 2004 καταργούνται οι εναπομένοντες δασμοί

ΕΣ 6+

Περιγραφή

51.11

Υφάσματα από μαλλί λαναρισμένο ή από τρίχες εκλεκτής ποιότητας λαναρισμένες

5111.20

- Αλλα, σύμμεικτα κυρίως ή μόνο με συνθετικές ή τεχνητές ίνες

52.07

Νήματα από βαμβάκι (άλλα από τα νήματα για ράψιμο), συσκευασμένα για τη λιανική πώληση

5207.10

- Που περιέχουν τουλάχιστον 85 % κατά βάρος βαμβάκι

5207.101

— που δεν έχουν υποστεί μερσερισμό

5207.109

— που έχουν υποστεί μερσερισμό

52.08

Υφάσματα από βαμβάκι, που περιέχουν τουλάχιστον 85 % κατά βάρος βαμβάκι, με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 200 g/m2:

5208.3

- Βαμμένα:

5208.31

- - Απλής ύφανσης, με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 100 g/m2

5208.32

- - Απλής ύφανσης, μέ βάρος που υπερβαίνει τα 100 g/m2

5208.39

--Αλλα υφάσματα

5208.5

- Τυπωτά:

5208.51

- - Απλής ύφανσης, με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 100 g/m2

5208.52

- - Απλής ύφανσης, με βάρος που υπερβαίνει τα 100 g/m2

5208.53

- - Διαγώνιας ριγωτής (σερζέ) ή σταυρωτής ύφανσης στην οποία η σχέση του στημονιού με το υφάδι δεν υπερβαίνει τον αριθμό 4

52.09

Υφάσματα από βαμβάκι, που περιέχουν τουλάχιστον 85 % κατά βάρος βαμβάκι, με $άρος που υπερβατνει τα 200 g/m2

5209.2

- Λευκασμένα:

5209.22

- - Διαγώνιας ριγωτής (σερζέ) ή σταυρωτής ύφανσης στην οποία η σχέση του στημονιού με το υφάδι δεν υπερβαίνει τον αριθμό 4

5209.29

Αλλα υφάσματα

5209.3

-Βαμμένα:

5209.39

--Αλλα υφάσματα

5209.4

- Από νήματα διαφόρων χρωμάτων :

5209.49

--Αλλα υφάσματα

5209.5

- Τυπωτά:

5209.59

- -Άλλα υφάσματα

52.10

Υφάσματα από βαμβάκι, που περιέχουν λιγότερο από 85 % κατά βάρος βαμβάκι, σύμμεικτα κυρίως ή μόνο με συνθετικές ή τεχνητές ίνες, με βάρος που δεν υπερβαίνει τα 200 g/m2:

5210.2

- Λευκασμένα:

5210.29

--Άλλα υφάσματα

5210.3

- Βαμμένα:

5210.39

-- Άλλα υφάσματα

5210.5

- Τυπωτά:

5210.59

--Άλλα υφάσματα

54.02

Νήματα από ίνες συνθετικές συνεχείς (άλλα από τα νήματα για ράψιμο), μη συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, στα οποία περυλαμβάνονται και τα μονόινα συνθετικά κάτω των 67 decitex

5402.3

- Νήματα ελαστικοποιημένα

5402.33

— Από πολυεστέρες

5402.339

με πυκνότητα ανά μεμονωμένο νήμα μεγαλύτερη από 50 tex

55.14

Υφάσματα απο συνθετικές ινες μη συνεχείς, που περιέχουν λιγότερο του 85 % κατά '— βάρος από τις ίνες αυτές, σύμμεικτα κυρίως ή μόνο με βαμβάκι, με βάρος που υπερβαίνει τα 170 g/m2

5514.1

- Αλεύκαστα ή λευκασμένα: " "~---

5514.12

■■ - Από ινες μη συνεχείς από πολυεστέρα, διαγώνιας ριγωτής (σερζέ) ή σταυρωτής ύφανσης στην οποία η σχέση του στημονιού με το υφάδι δεν υπερβαίνει τον αριθαό 4

5514.2

-Βαμμένα: -■--

5514.21

- - Απο ίνες μη συνεχείς από πολυεστέρα, απλής ύφανσης

5514.22

- - Από ινες μη συνεχείς απο πολυεστέρα, διαγώνιας ριγωτής (σερζέ) ή σταυρωτής ύφανσης στην οποία η σχέση του στημονιού με το υφάδι δεν υπέρβαινα τον αριθμό 4

5514.29

- - Άλλα υφάσματα " ■ ' ~-~—

55.15

Αλλα υφάσματα από συνθετικές ίνες μη συνεχείς

5515.1

- Από ίνες μη συνεχείς από πολυεστέρα :

5515.11

- - Σύμμακτα κυρίως ή μονο με ινες μη συνεχείς από τεχνητό μετάξι βισκόζης

5515.12

- - Σύμμεικτα κυρίως ή μόνο με συνθετικές ή τεχνητές ίνες συνεχείς

5515.13

- - Σύμμεικτα κυρίως ή μόνο με μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

5515.19

-Άλλα ~ -:-

55.16

Υφάσματα απο τεχνητές ίνες μη συνεχείς

5516.1

- Που περιέχουν τουλάχιστον 85 % κατά βάρος τεχνητές ίνες μη συνεχείς:

5516.11

- - Αλεύκαστα ή λευκασμένα

5516.12

— Βαμμένα

5516.13

- - από νήματα διαφόρων χρωμάτων

5516.2

- Που περιέχουν λιγότερο του 8d % κατά βάρος τεχνητές ίνες μη συνεχείς, σύμμεικτα κυρίως ή μόνο με συνθετικές ή τεχνητές ίνες συνεχείς:

5516.21

- - Αλεύκαστα ή λευκασμένα

5516.22

— Βαμμένα .. _

5516.23 ·

- - από νήματα διαφόρων χρωμάτων

5516.24

-τυπωμένα

5516.3

- Που περιέχουν λιγότερο του 85 % κατά βάρος τεχνητές ίνες μη συνεχείς, σύμμεικτα κυρίως ή μόνο με μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας:

5516.31

- - Αλεύκαστα ή λευκασμένα

5516.32

— Βαμμένα

5516.33

-- από νήματα διαφόρων χρωμάτων

5516.34

— τυπωμένα

56.01

3άτες από υφαντικές ύλες και είδη από τις βάτες αυτές. Υφαντικές ίνες με μήκος που δεν υπερβαίνει τα 5 mm (χνούδι από την επεξεργασία των υφασμάτων) κόμποι και σφαιρίδια από υφαντικές ύλες

5601.2

- Βάτες. Αλλα είδη από βάτες :

5601.21

— Από βαμβάκι

5601.211

— Βάτες.

5601.219

— είδη από βάτες.

56.03

Υφάσματα μη υφασμένα, έστω και εμποτισμένα, επιχρισμένα, επικαλυμμένα ή με απανωτές στρώσεις

5603.1

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες :

5603.13

— Με βάρος μεγαλύτερο των 70 g/ m2 αλλά όχι μεγαλύτερο των 150 g/ m2

5603.14

- - Με βάρος κατά m2 που υπερβαίνει τα 150 g

5603.9

-Άλλα:

5603.93

— Με βάρος μεγαλύτερο των 70 g/ m2 αλλά όχι μεγαλύτερο των 150 g/ m2

5603.94

-- Με βάρος κατά m2 που υπερβαίνει τα 150 g

57.01

Τάπητες από υφαντικές ύλες, με κόμπους ή με περιτύλιξη στα νήματα του στημονιού, έστω και έτοιμοι

5701.90

- Από άλλες υφαντικές ύλες

57.03

Τάπητες και άλλες επενδύσεις δαπέδου από υφαντικές ύλες, φουντωτά, έστω και έτοιμα

5703.20

- Από νάυλον ή άλλα πολυαμίδια

5703.30

- Απο άλλες συνθετικές ή τεχνητές υφαντικές ύλες

5703.90

- Απο άλλες υφαντικές ύλες

5705.00

Αλλοι τάπητες και επενδύσεις δαπέδου από υφαντικές ύλες, έστω και έτοιμα

58.03

Υφάσματα με ύφανση γάζας, άλλα από τα είδη της κλάσης 58.06

5803.10

-Απο βαμβάκι

58.07

Ετικέτες, εμβλήματα και παρόμοια είδη από υφαντικές ύλες, σε τόπια, σε ταινίες ή κομμένα σε τεμάχια, μη κεντημένα·

5807.90

-Αλλα

59.03

Υφάσματα εμποτισμένα, επιχρισμένα ή επικαλυμμένα με πλαστική ύλη ή με απανωτές στρώσεις από πλαστική ύλη, άλλα από εκείνα της κλάσης 59.02

5903.10

- Με πολυχλωριούχο βινύλιο

5903.20

- Με πολυουρεθάνη

5903.90

-Αλλα

59.06

Υφάσματα συνδυασμένα με καουτσούκ, άλλα από εκείνα της κλάσης 59.02

5906.10

- Ταινίες συγκολλητικές, πλάτους που δεν υπερβαίνει τα 20 cm

5906.9

-Αλλα:

5906.91

--Πλεκτά

5906.99

-Αλλα

5909.00

Σωλήνες για αντλίες και παρόμοιοι σωλήνες, από υφαντικές ύλες, έστω και με εξοπλισμό ή εξαρτήματα από άλλες ύλες

5909.001

— Σωλήνες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

5909.009

— άλλοι

ΦΕΚ 173

61.03

Κοστούμια, σύνολα, σακάκια, παντελόνια, φόρμες με τιράντες (σαλοπέτ), παντελόνια μέχρι το γόνατο και παντελόνια κοντά (σορτς) (άλλα από εκείνα για το μπάνιο), από πλεκτό, για άντρες ή αγόρια

6103.1

- Κουστούμια-ταγιέρ

6103.11

- Απο μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6103.12

- Από συνθετικές ίνες

6103.19

- Απο άλλες υφαντικές ύλες

6103.2

- Σύνολα:

6103.21

— Απο μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6103.22

- Από βαμβάκι

6103.23

— Απο συνθετικές ίνες

6103.29

- Από άλλες υφαντικές ύλες

6103.3

- Ζακέτες:

6103.31

~ Από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6103.32

— Από βαμβάκι

6103.33

— Από συνθετικές ίνες

6103.39

— Απο άλλες υφαντικές ύλες

6103.4

- Παντελόνια, φόρμες με τιράντες (σαλοπέτ), παντελόνια μέχρι το γόνατο και παντελόνια κοντά (σορτς):

6103.41

~ Από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6103.42

- Από βαμβάκι

6103.43

— Από συνθετικές ίνες

6103.49

— Από άλλες υφαντικές ύλες

63.01

Κλινοσκεπάσματα

6301.20

- Κλινοσκεπάσματα (άλλα από τα κλινοσκεπάσματα που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό) από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6301.30

- Κλινοσκεπάσματα (άλλα από τα κλινοσκεπάσματα που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό) από βαμβάκι

6301.40

- Κλινοσκεπάσματα (άλλα από τα κλινοσκεπάσματα που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό) από συνθετικές ίνες

6301.90

- Άλλα κλινοσκεπάσματα

63.02

Πανικά κρεβατιού, τραπεζιού, καθαριότητας ή κουζίνας

6302.10

- Πανικά κρεβατιού πλεκτά

6302.2

- Άλλα πανικά κρεβατιού, τυπωτά:

6302.21

— Από βαμβάκι

6302.22

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6302.29

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6302.3

- Άλλα πανικά κρεβατιού :

6302.31

- Από βαμβάκι

6302.319

— Άλλα

6302.39

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6302.40

- Πανικά τραπεζιού πλεκτά

6302.5

- Άλλα πανικά τραπεζιού

6302.51

-- Από βαμβάκι

6302.59

— Από άλλες υφαντικές ύλες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Ον δασμολογικοί συντελεστές μειώνονται ως εξής:

κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, κάθε δασμός μειώνεται στο 65% του βασικού δασμού

την 1η Ιανουαρίου 2003, κάθε δασμός μειώνεται στο 50% του βασικού δασμού την 1η Ιανουαρίου 2004, κάθε δασμός μειώνεται στο 35% του βασικού δασμού

- την 1η Ιανουαρίου 2005, κάθε δασμός μειώνεται στο 20% του βασικού δασμού

- την 1η Ιανουαρίου 2006 καταργούνται οι εναπομένοντες δασμοί

ΕΣ 6+

Περιγραφή

51.09

Νήματα από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση

5109.10

- Που περιέχουν τουλάχιστον 85 % κατά βάρος μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

5109.90

-Αλλα

61.04

Κουστούμια-ταγιέρ, σύνολα, ζακέτες, φορέματα, φούστες, φούστες-παντελόνια (ζιπ-κιλότ), παντελόνια, φόρμες με τιράντες (σαλοπέτ), παντελόνια μέχρι το γόνατο και παντελόνια κοντά (σορτς) (άλλα από εκείνα για το μπάνιο), από πλεκτό, για γυναίκες ή κορίτσια

6104.3

- Ζακέτες:

6104.32

~ Από βαμβάκι

6104.33

— Από συνθετικές ίνες

6104.39

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6104.4

- Φορέματα:

6104.41

~ Από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6104.42

- Από βαμβάκι

6104.43

— Από συνθετικές ίνες

6104.44

— Από τεχνητές ίνες

6104.49

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6104.5

- Φούστες και φούστες-παντελόνια (ζιπ-κιλότ):

6104.51

- Απο μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας - ■ ■

6104.52

— Από βαμβάκι " " " ;--—

6104.53

— Από συνθετικές ίνες

6104.59

— Από άλλες υφαντικές ύλες ~

6104.6

- Παντελόνια, φόρμες με τιράντες (σαλοπέτ), παντελόνια μέχρι το γόνατο και παντελόνια κοντά (σορτς):

6104.62

— Από βαμβάκι

6104.63

— Από συνθετικές ίνες

6104.69

- Από άλλες υφαντικές ύλες

61.05

Πουκάμισα και πουκαμισάκια για άντρες ή αγόρια, πλεκτά

6105.10

- Από βαμβάκι

6105.20

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6105.90

- Από άλλες υφαντικές ύλες

61.06

Φορεματα-πουκαμισα (σεμιζιέ), μπλούζες, μπλούζες-πουκάμισα και πουκαμισάκια, από πλεκτό

6106.10

- Από βαμβάκι

6106.20

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6106.90

- Από άλλες υφαντικές ύλες

61.07

Σλιπ, σώβρακα, νυχτικά, πιτζάμες, ρόμπες λουτρού, ρόμπες δωματίου και παρόμοια είδη από πλεκτό, για άντρες ή αγόρια

6107.1

- Σλιπ και σώβρακα

6107.11

— Από βαμβάκι

6107.12

— Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6107.19

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6107.2

- Νυχτικά και πιτζάμες :

6107.21

- Από βαμβάκι

6107.22

— Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6107.29

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6107.9

- Αλλα :

6107.91

-Από βαμβάκι

6107.92

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6107.99

- Από άλλες υφαντικές ύλες

61.08

Κομπινεζόν ή μεσοφόρια, μισά μεσοφόρια, σλιπ, νυχτικά, πιτζάμες, ελαφρές ρόμπες για το σπίτι (νεγκλιζέ), ρόμπες λουτρού, ρόμπες δωματίου και παρόμοια είδη από πλεκτό, για γυναίκες ή κορίτσια

6108.2

- Σλιπ και κιλότες :

6108.21

— Από βαμβάκι

6108.22

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6108.29

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6108.3

- Νυχτικά και πιτζάμες:

6108.31

— Από βαμβάκι

6108.32

— Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6108.39

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6108.9

-Αλλα:

6108.91

— Από βαμβάκι

6108.92

— Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6108.99

— Από άλλες υφαντικές ύλες

61.09

Τι-σερτ και φανελάκια, πλεκτά

6109.10

- Από βαμβάκι

6109.90

- Από άλλες υφαντικές ύλες

61.10

Σαντάιγ, πουλόβερ, κάρντιγκαν, γιλέκα και παρόμοια είδη, από πλεκτό

6110.10

- Από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6110.20

- Από βαμβάκι

6110.30

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6110.90

- Από άλλες υφαντικές ύλες

62.03

(.ουστούμια, σύνολα, σακάκια, παντελόνια, φόρμες με τιράντες (σαλοπέτ), παντελόνια ιέχρι το γόνατο και παντελόνια κοντά (σορτς) (άλλα από εκείνα για το μπάνιο), για άντρες f| αγόρια

6203.1 ■

■ Κουστούμια-ταγιέρ :

6203.11 ■

- Από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6203.12 ·

- Από συνθετικές ίνες

6203.129

— Αλλα

6203.19

·- Από άλλες υφαντικές ύλες

6203.192

— Από βαμβάκι

6203.199

— Αλλα

6203.2

- Σύνολα:

6203.21

— Από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6203.22

— Από βαμβάκι

6203.229

— Αλλα

6203.23

— Από συνθετικές ίνες

6203.239

— Αλλα

6203.29

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6203.299

— Αλλα

6203.3

- Ζακέτες:

6203.32

— Από βαμβάκι

6203.329

— Αλλες

6203.33

— Από συνθετικές ίνες

6203.339

— Αλλες

6203.39

- Από άλλες υφαντικές ύλες

6203.399

— Αλλες

6203.4

- Παντελόνια, φόρμες με τιράντες (σαλοπέτ), παντελόνια μέχρι το γόνατο και παντελόνια κοντά (σορτς):

6203.42

- Από βαμβάκι

6203.429

— Αλλο '-:-=-:-:---

6203.43

- Από συνθετικές ίνες

6203.439

— Αλλα

6203.49

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6203.499

— Αλλα

62.04

Κουστούμια-ταγιέρ, σύνολα, ζακέτες, φορέματα, φούστες, φούστες-παντελόνια (ζιπ-κιλότ), παντελόνια, φόρμες με τιράντες (σαλοπέτ), παντελόνια μέχρι το γόνατο και παντελόνια κοντά (σορτς) (άλλα από εκείνα για το μπάνιο), για γυναίκες ή κορίτσια

6204.1

- Κουστουμια-ταγιέρ:

6204.12

— Από βαμβάκι

6204.13

— Από συνθετικές ίνες

6204.19

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6204.2

- Σύνολα:

6204.22

— Από βαμβάκι

6204.229

— Αλλα ' : '-—-

6204.23

— Από συνθετικές ίνες

6204.239

— Αλλα

6204.29

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6204.299

— Αλλα : : : _-~-1-

6204.3

-Ζακέτες:

6204.32

-Απο βαμβάκι

6204.329

— Αλλες

6204.33

— Από συνθετικές ίνες

6204.339

— Αλλες

6204.39

- Από άλλες υφαντικές ύλες

6204.399

— Αλλες ' : '-■---

6204.4

- Φορέματα :

6204.42 ·

-Από βαμβάκι

6204.43

- Από συνθετικές ίνες

6204.44

- Από τεχνητές ίνες

6204.49

- Από άλλες υφαντικές ύλες

6204.5

- Φούστες και φούστες-παντελόνια (ζιπ-κιλότ):

6204.52

- Από βαμβάκι

6204.53

- Από συνθετικές ίνες

6204.59

- Από άλλες υφαντικές ύλες

6204.6

- Παντελόνια, φόρμες με τιράντες (σαλοπέτ), παντελόνια μέχρι το γόνατο και παντελόνια κοντά (σορτς):

6204.61

— Από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6204.62

— Από βαμβάκι

6204.629

— Αλλα

6204.63

~ Από συνθετικές ίνες

6204.639

— Αλλα

6204.69

— Από άλλες υφαντικές ύλες

6204.699

— Αλλα

62.05

Πουκάμισα και πουκαμισάκια για άντρες ή αγόρια

6205.10

- Από μαλλί ή τρίχες εκλεκτής ποιότητας

6205.20

- Από βαμβάκι

6205.30

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6205.90

- Από άλλες υφαντικές ύλες

62.06

Φορέματα-πουκάμισα (σεμιζιέ), μπλούζες, μπλούζες-πουκάμισα και πουκαμισάκια

6206.30

- Από βαμβάκι

6206.40

- Από συνθετικές ή τεχνητές ίνες

6206.90

- Από άλλες υφαντικές ύλες

6309.00

Μεταχειρισμένα ενδύματα και άλλα μεταχειρισμένα είδη.

ΦΕΚ 173

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 2 ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΛΥΒΑ

ΑΡΘΡΟ 1

Το παρόν πρωτόκολλο ισχύει για τα προϊόντα που απαριθμούνται στο κεφάλαιο 72 του Κοινού Δασμολογίου, Ισχύει επίσης για άλλα τελικά προϊόντα χάλυβα που ενδέχεται να κατάγονται στ< μέλλον από την Κροατία βάσει του προαναφερθέντος κεφαλαίου.

ΑΡΘΡΟ 2

Οι δασμοί που επιβάλλονται στις εισαγωγές στην Κοινότητα προϊόντων χάλυβα καταγωγής Κροατίας καταργούνται κατά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

ΑΡΘΡΟ 3

1. Οι δασμοί που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή στην Κροατία βιομηχανικών προϊόντων καταγωγής Κοινότητας, εκτός από αυτά που απαριθμούνται στο παράρτημα I. καταργούνται α; την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας.

2. Οι δασμοί που εφαρμόζονται κατά τις εισαγωγές στην Κροατία προϊόντων χάλυβα που απαριθμούνται στο παράρτημα I καταργούνται σταδιακά, σύμφωνα με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, κάθε δασμός μειώνεται στο 65% του βασικού δασμού,

την 1 η Ιανουαρίου 2003, κάθε δασμός μειώνεται στο 50% του βασικού δασμού,

την 1η Ιανουαρίου 2004, κάθε δασμός μειώνεται στο 35% του βαοτκού δασμού, την 1η Ιανουαρίου 2005, κάθε δασμός μειώνεται στο 20% του βασικού δασμού, την 1η Ιανουαρίου 2006 καταργούνται οι εναπομένοντες δασμοί.

ΑΡΘΡΟ 4

1. Οι ποσοτικοί περιορισμοί κατά τις ασαγωγές στην Κοινότητα προϊόντων χάλυβα καταγωγής Κροατίας και τα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος καταργούνται κατά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

2. Οι ποσοτικοί περιορισμοί κατά τις εισαγωγές στην Κροατία προϊόντων χάλυβα καταγωγής Κοινότητας και τα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος καταργούνται κατά την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας.

ΑΡΘΡΟ 5

1. Ενόψει των κυρώσεων που καθορίζονται στο άρθρο 70 της παρούσας συμφωνίας, τα μέρη αναγνωρίζουν ως επείγουσα ανάγκη την υποχρέωση κάθε μέρους να διευθετήσει αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αδυναμίες του τομέα χάλυβα, ώστε να διασφαλίσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας του. Η Κροατία υποχρεούται συνεπώς να εκπονήσει εντός δύο ετών το αναγκαίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής της βιομηχανίας χάλυβα, ώστε να επιτύχει τη βιωσιμότητα του εν λόγω τομέα υπό κανονικές συνθήκες αγοράς. Η Κοινότητα παρέχει κατόπιν αιτήσεως στην Κροατία τις κατάλληλες τεχνικές συμβουλές για επίτευξη αυτού του στόχου.

2. Πέραν των κυρώσεων που καθορίζονται στο άρθρο 70 της παρούσας συμφωνίας, κάθε πρακτική αντίθετη προς το άρθρο αυτό αξιολογείται βάσει των ειδικών κριτηρίων που απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων για τις κρατικές ενισχύσεις της Κοινότητας συμπεριλαμβανομένου του παράγωγου δικαίου και συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κανόνων για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων που εφαρμόζονται στον τομέα του χάλυβα μετά την εκπνοή της συνθήκης ΕΚΑΧ.

3. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 (iii) του άρθρου 70 της παρούσας συμφωνίας όσον αφορά τα προϊόντα χάλυβα, η Κοινότητα αναγνωρίζει ότι επί πέντε έτη μετά τη θέση σε ισχύ της παρούσας συμφωνίας, η Κροατία μπορεί να χορηγεί κρατικές ενισχύσεις για αναδιάρθρωση υπό τον όρο ότι:

τούτο οδηγεί στη βιωσιμότητα των αποδοτικών επιχειρήσεων στα πλαίσια κανονικών συνθηκών της αγοράς στο τέλος της περιόδου αναδιάρθρωσης και

- το ποσό και η ένταση κάθε ενίσχυσης περιορίζονται αυστηρά στο απολύτως αναγκαίο ύφος για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας και μειώνονται προοδευτικά και

το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης συνδέεται με τη συνολική ορθολογική διαχείριση και τη μείωση της παραγωγής στην Κροατία.

4. Κάθε μέρος διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια κατά την εφαρμογή του αναγκαίου προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής μέσω πλήρους και συνεχούς ανταλλαγής πληροφοριών με το άλλο μέρος, στις οποίες περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης καθώς και για τα ποσά, την ένταση και το σκοπό κάθε κρατικής ενίσχυσης που χορηγείται βάσει των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

5. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης παρακολουθεί την εφαρμογή των προϋποθέσεων που παρατίθενται στις παραγράφους 1 έως 4 παραπάνω.

6. Σε περίπτωση που ένα από τα μέρη κρίνει ότι συγκεκριμένη πρακτική του άλλου μέρους δεν συμβιβάζεται με τους όρους του παρόντος άρθρου και ότι η πρακτική αυτή προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα του πρώτου μέρους ή σημαντική ζημία στην εγχώρια βιομηχανία του, το εν λόγω μέρος μπορεί να λάβει τα κατάλληλα μέτρα μετά από διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της ομάδας επαφών που αναφέρεται στο άρθρο 7 ή τριάντα εργάσιμες ημέρες μετά τη διατύπωση του αιτήματος για τη διενέργεια των εν λόγω διαβουλεύσεων.

ΑΡΘΡΟ 6

Τα άρθρα 19, 20 και 21 της συμφωνίας εφαρμόζονται στο εμπόριο μεταξύ των εταίρων αφορά τα προϊόντα χάλυβα.

οσον

ΑΡΘΡΟ 7

του

Τα μέρη συμφωνούν ότι για την παρακολούθηση και την επανεξέταση της ορθής εφαρμογής παρόντος πρωτοκόλλου συγκροτείται ομάδα επαφών σύμφωνα με το άρθρο 115 της συμφωνίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τ

ΕΣ 6+

Περιγραφή

72.13

Χοντρόσυρμα (fil machine) από σίδηρο ή από όχι σε κράμα χάλυβες

7213.10

- Που φέρει οδοντώματα, εξογκώματα, κουλώματα ή ανάγλυφα που γίνονται στη διάρκεια της έλασης

7213.101

---Με διάμετρο 8 mm ή μεγαλύτερη που δεν υπερβαίνει, όμως, τα 14 mm

7213.109

— Αλλο

7213.9

-Αλλο: ~

7213.91

- - Κυκλικής τομής με διάμετρο κατώτερη των 14 mm

7213.912

— άλλο με διάμετρο 8 mm και μεγαλύτερη

72.14

Αλλες ράβδοι από σίδηρο ή από όχι σε κράμα χάλυβες, που έχουν απλώς σφυρηλατηθεί, ελαθεί ή διελαθεί σε θερμή κατάσταση, καθώς και εκείνες που έχουν υποστεί στρίψιμο μετά την έλαση :

7214.20

- Που φέρουν οδοντώματα, εξογκώματα, κουλώματα ή ανάγλυφα που γίνονται στη διάρκεια της έλασης ή που έχουν υποστεί στρίψιμο μετά την έλαση

7214.201

— Με διάμετρο 8 mm ή μεγαλύτερη που δεν υπερβαίνει, όμως, τα 25 mm

7214.9

- Αλλες

7214.99

— Αλλες

7214.991

---Με κυκλική τομή 8 mm ή μεγαλύτερη που δεν υπερβαίνει, όμως, τα 25 mm

72.17

Σύρματα από σίδηρο ή από μη κράμα χάλυβα

7217.10

- Μη επενδυμένα, έστω και στιλβωμένα

7217.109

— Αλλα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 3 ΠΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 1

1. Η Κοινότητα και η Κροατία εφαρμόζουν στα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα τους δασμούς που απαριθμούνται στο παράρτημα I και στο παράρτημα Π αντίστοιχα σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται σ' αυτά ανεξάρτητα από το αν ισχύουν ποσοστώσεις ή όχι.

2. Το συμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης αποφασίζει σχετικά με:

την επέκταση του πίνακα των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων σύμφωνα με το παρόν πρωτόκολλο,

τις τροποποιήσεις των δασμών που αναφέρονται στα παραρτήματα I και Π,

την αύξηση ή την κατάργηση των δασμολογικών ποσοστώσεων.

3. Τοσυμβούλιο σταθεροποίησης και σύνδεσης δύναται να αντικαθιστά τους δασμούς που ορίζει το παρόν πρωτόκολλο με καθεστώς το οποίο θεσπίζεται με βάση τις αντίστοιχες τιμές που διαπιστώνονται στις αγορές της Κοινότητας και της Κροατίας όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα που όντως χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων τα οποία καλύπτει το παρόν πρωτόκολλο.

ΦΕΚ 173

ΑΡΘΡΟ 2

Οι δασμοί που εφαρμόζονται σύμφωνα με το άρθρο 1 μπορεί να μειώνονται με απόφαση του συμβουλίου σταθεροποίησης και σύνδεσης :

- όταν κατά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κοινότητας και της Κροατίας οι δασμοί που εφαρμόζονται στα βασικά προϊόντα μειώνονται ή

- μετά από μειώσεις που προκύπτουν από αμοιβαίες παραχωρήσεις που αφορούν μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα.

ΑΡΘΡΟ 3

Η Κοινότητα και η Κροατία ενημερώνονται αμοιβαία για τις διοικητικές ρυθμίσεις που θεσπίζονται σχετικά με τα προϊόντα που καλύπτει το παρόν πρωτόκολλο. Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση όλων των ενδιαφερομένων μερών και θα πρέπει να είναι, κατά το δυνατόν, απλές και ευέλικτες.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Δασμοί που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή στην Κοινότητα προϊόντων καταγωγής Κροατίας

Οι δασμοί είναι μηδενικοί για τις εισαγωγές στην Κοινότητα μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων καταγωγής Κροατίας που περιλαμβάνονται στον παρακάτω πίνακα:

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

(1)

(2)

Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα, γιαούρτι, κεφίρ και άλλα γάλατα και κρέμες που έχουν υποστεί ζύμωση ή έχουν καταστεί όξινα, έστω και συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα ή με προσθήκη φρούτων, καρπών ή κακάου :

0403 10

- Γιαούρτι:

0403 10 51 έως

0403 10 99

- - Αρωματισμένα και με προσθήκη φρούτων ή κακάου :

0403 90

-Αλλα:

0403 90 71 έως

0403 90 99

- - Αρωματισμένα και με προσθήκη φρούτων ή κακάου

Βούτυρο και άλλες λιπαρές ουσίες προερχόμενες από το γάλα· Λιπαρές ύλες για επάλειψη :

0405 20

- Λιπαρές ύλες για επάλειψη :

0405 20 10

- - Περυΐκτικότητας κατά βάρος σε λιπαρές ουσίες ίσης ή ανώτερης του 39 % και κατώτερης του 60 %

0405 20 30

- - Περιεκτικότητας κατά βάρος σε λιπαρές ουσίες ίσης ή ανώτερης του 60% αλλά που δεν υπερβαίνει το 75%

0509 00

Σπόγγοι φυσικοί ζωικής προέλευσης:

0509 00 90

-Αλλοι

Λαχανικά, άβραστα ή βρασμένα στο νερό ή στον ατμό, κατεψυγμένα :

0710 40 00

- Γλυκό καλαμπόκι

Λαχανικά διατηρημένα προσωρινά (π.χ. με διοξείδιο του θείου ή σε άλμη, θειωμένο νερό ή νερό στο οποίο προστεθεί άλλες ουσίες που χρησιμεύουν για να εξασφαλισθεί προσωρινά η διατήρησή τους), αλλά ακατάλληλα για διατροφή στην κατάσταση που βρίσκονται:

0711 90 |- Αλλα λαχανικά. Μείγματα λαχανικών :

|- - Λαχανικά

0711 90 30

— Γλυκό καλαμπόκι

Χυμοί και εκχυλίσματα φυτικά. Πηκτικές ύλες, πηκττνικές και πηκτικές ενώσεις. Αγάρ-αγάρ και άλλα βλεννώδη και πηκτνκά φυτικά παράγωγα, έστω και τροποποιημένα:

- Χυμοί και εκχυλίσματα φυτικά :

1302 12 00

- - Γλυκόριζας

1302 13 00

- - Λυκίσκου

1302 20

- Πηκτικές ύλες, πηκτινικές και πηκτικές ενώσεις :

1302 2010

- - Σε ξερή κατάσταση

1302 20 90

-Αλλες

Εριολίπος και λιπαρές ουσίες που προέρχονται από αυτό, συμπερύ\αμβανομένης και της λανολίνης :

1505 10 00

- Εριολίπος ακατέργαστο (σουιντίνη)

Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά και τα κλάσματά τους, μερυχώς ή ολικώς υδρογονωμένα, διεστεροποιημένα, επανεστεροποιημένα ή ελαϊδινισμένα. έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα :

1516 20

- Λίπη και λάδια φυτικά και τα κλάσματά τους:

1516 20 10

- - Ρετσινόλαδα υδρογονωμένα, με την ονομασία «opalwax»

Μαργαρίνη. Μείγματα ή παρασκευάσματα βρώσιμα από λίπη ή λάδια ζωικά ή φυτικά ή από τα κλάσματα διαφόρων λυτών ή λαδιών του κεφαλαίου αυτού, άλλα από τα λίπη και λάδια διατροφής και τα κλάσματά τους της κλάσης 1516:

- Μαργαρίνη, μη συμπεριλαμβανομένης της ρευστής μαργαρίνης :

1517 1010

— Περιεκτικότητας κατά βάρος σε λιπαρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, που υπερβαίνει το 10% αλλά δεν υπερβαίνει το 15%

1517 90

-Άλλη:

1517 90 10

— Περιεκτικότητας κατά βάρος σε λιπαρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, που υπερβαίνει το 10% αλλά δεν υπερβαίνει το 15%

— Άλλη :

1517 90 93

— Μείγματα ή παρασκευάσματα μαγειρικά που χρησιμοποιούνται για αφαίρεση των τύπων (φορμών)

1518 00

Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά και τα κλάσματά τους, θερμικά επεξεργασμένα (βρασμένα ή ψημένα), οξειδωμένα, αφυδατωμένα, θειωμένα, εμφυσημένα, πολυμερισμένα με απλή θέρμανση ή αλλιώς χημικώς τροποποιημένα, με εξαίρεση εκείνα του κωδικού ΣΟ 1516- μείγματα ή παρασκευάσματα μη βρώσιμα από λίπη ή λάδια ζωικά ή φυτικά ή από κλάσματα διαφόρων λυτών ή λαδιών του κεφαλαίου αυτού που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού:

1518 00 10

- Λινοξύνη

- Άλλα:

1518 00 91

- - Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά και τα κλάσματά τους, θερμικά επεξεργασμένα (βρασμένα ή ψημένα), οξειδωμένα, αφυδατωμένα, θειωμένα, εμφυσημένα, πολυμερισμένα με απλή θέρμανση ή αλλιώς χημικώς τροποποιημένα, με εξαίρεση εκείνα της κλάσης 1516.

-Αλλα:

1518 00 95

— Μείγματα και παρασκευάσματα μη βρώσιμα από ζωικά λίπη και λάδια ή από ζωικά και φυτικά λίπη και λάδια και τα κλάσματά τους

1518 00 99

— Αλλα

Κεριά φυτικά, κεριά από μέλισσες ή άλλα έντομα και κεριά σπέρματος κήτους, έστω και εξευγενισμένα ή χρωματισμένα (εκτός από τα τριγλυκερίδια):

1521 90

- Αλλα:

- - Κεριά από μέλισσες ή άλλα έντομα, έστω και εξευγενισμένα ή χρωματισμένα

1521 90 99

— Αλλα

1522 00

Λάδι δερμάτων «δερματέλαιο». Υπολείμματα που προέρχονται από την επεξεργασία λιπαρών ουσιών ή ζωικών ή φυτικών κεριών.

1522 0010

- Λάδι δερμάτων «δερματέλαιο»

Αλλα ζάχαρα, στα οποία περιλαμβάνεται η λακτόζη. η μαλτόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη (λεβυλόζη), χημικώς καθαρά, σε στερεή κατάσταση. Σιρόπια από ζάχαρη χωρίς προσθήκη αρωματικών ή χρωστικών ουσιών, υποκατάστατα του μελιού, έστω και αναμειγμένα με φυσικό μέλι. Ζάχαρα και μελάσες καραμελωμένα:

1702 5000

- Φρουκτόζη χημικώς καθαρή

1702 90

-Άλλα, στα οποία περιλαμβάνεται και το ιμβερτοποιημένο ζάχαρο (ή διιμβερτοποιημένο) :

1702 90 10

- - Μαλτόζη χημικώς καθαρή

Ζαχαρώδη προϊόντα χωρίς κακάο (στα οποία περιλαμβάνεται και η λευκή σοκολάτα)

Πάστα κακάου, έστω και αποβουτυρωμένη

1804 00 00

Βούτυρο, λίπος και λάδι κακάου

1805 00 00

Σκόνη κακάου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

Σοκολάτα και άλλα παρασκευάσματα διατροφής που περιέχουν κακάο

Εκχυλίσματα βύνης. Παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρια, σιμιγδάλια, άμυλα ή εκχυλίσματα βύνης που δεν περιέχουν κακάο ή που περιέχουν λιγότερο από 40% κατά βάρος κακάο επί πλήρως απολιπανθείσας βάσεως και δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού. Παρασκευάσματα διατροφής από προϊόντα των κλάσεων 0401 μέχρι 0404, που δεν περυέχουν κακάο ή περυέχουν λιγότερο από 5% κατά βάρος κακάο, επί πλήρως απολυαχνθείσας βάσεως και δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

Ζυμαρικά εν γένει, έστω και ψημένα ή παραγεμισμένα (με κρέας ή άλλες ουσίες) ή και αλλιώς παρασκευασμένα όπως σπαγέτα, μακαρόνια, νούγιες, λαζάνια, gnocchi, ραβιόλια, κανελόνια. Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους), έστω και παρασκευασμένο :

- Ζυμαρικά εν γένει, όχι ψημένα ούτε παραγεμισμένα, ούτε αλλιώς παρασκευασμένα:

1902 11 00

- - Που περυέχουν αυγά

1902 19

-Άλλα

1902 20

- Ζυμαρικά εν γένει παραγεμισμένα (έστω και ψημένα ή αλλιώς παρασκευασμένα) :

— Αλλα:

1902 20 91

---Ψημένα

1902 20 99

— Άλλα

1902 30

- Αλλα ζυμαρικά εν γένει

1902 40

- Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους)

1903 00 00

Ταπιόκα και τα υποκατάστατα αυτής παρασκευασμένα από άμυλα, με μορφή νιφάδων, θρόμβων, κόκκων στρογγυλών, σκυβάλων ή με παρόμοιες μορφές

Προϊόντα με βάση τα δημητριακά που λαμβάνονται με διόγκωση ή φρύςη (π.χ. καλαμπόκι σε νιφάδες-κορν-φλέικς). Δημητριακά άλλα από το κο&αμπόία. σε κόκκους ή νιφάδες ή άλλους επεξεργασμένους κόκκους (εκτός από αλεύρι και σιμιγδάλι), προψημένα ή αλλιώς παρασκευασμένα, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού.

Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοπο/ίας, έστω και με προσθήκη κακάου. όστιες, κάψουλες κενές των τύπων που χρησιμοποιούνται για φάρμακα, αζυμοσφραγίδες, ξεραμένες ζύμες από αλεύρι ή άμυλο κάθε είδους σε φύλλα και παρόμοια προϊόντα

Λαχανικά, καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα με ξίδι ή οξικό οξύ :

2001 90

- Άλλα:

2001 90 30

— Γλυκό καλαμπόκι (Zea mays var. saccharata)

2001 90 40

- Ίγναμα (κόνδυλος της διοσκουρέας), γλυκοπατάτες και παρόμοια βρώσιμα μέρη φυτών περυΐκτικότητας κατά βάρος σε άμυλα κάθε είδους ίσης ή ανώτερης του 5%

2001 90 60

— Καρδιές φοινίκων

Αλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ, κατεψυγμένα, άλλα από τα προϊόντα της κλάσης 2006 :

2004 10

- Πατάτες:

- Άλλα:

2004 10 91

— Με μορφή αλεύρων, σιμιγδαλιών ή νιφάδων

2004 90

- Αλλα λαχανικά και μείγματα λαχανικών:

2004 90 10

— Γλυκό καλαμπόκι (Zea mays var. saccharata)

Αλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ, όχι κατεψυγμένα, άλλα από τα προϊόντα της κλάσης 2006 :

2005 20

- Πατάτες:

2005 20 10

- - Με μορφή αλεύρων, σιμιγδαλιών ή νιφάδων

2005 80 00

- Γλυκό καλαμπόκι (Zea mays var. saccharata)

Καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, αλλιώς παρασκευασμένα ή διατηρημένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αλκοόλης, που δεν κατονομάζονται ούτε περύλαμβάνονται αλλού :

- Καρποί με κέλυφος, αράπικα φυστίκια και άλλα σπέρματα, έστω και αναμειγμένα μεταξύ τους:

2008 11

- - Αράπικα φυστίκια :

2008 11 10

— Βούτυρο αράπικων φυστικιών

- Άλλα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μείγματα εκτός από εκείνα της διάκρισης 2008 19 :

2008 91 00

— Καρδυίς φοινίκων

2008 99

— Άλλα:

---Χωρίς προσθήκη αλκοόλης :

----Χωρίς προσθήκη ζάχαρης :

2008 99 85

.....Καλαμπόκι, εκτός από γλυκό καλαμπόκι (Zea mays var. saccharata)

2008 99 91

----Ίγναμα (κόνδυλος της διοσκουρέας), γλυκοπατάτες και παρόμοια βρώσιμα

μέρη φυτών περυΐκτικότητας κατά βάρος σε άμυλα κάθε είδους ίσης ή ανώτερης του 5%

Εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ, τσαγιού ή ματέ και παρασκευάσματα με βάση τα εν λόγω προϊόντα ή τον καφέ, το τσάι και το . ματέ· κιχώριο φρυγμένό και άλλα υποκατάστατα του καφέ και τα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα αυτών

Ζύμες (ενεργές ή αδρανείς)· άλλοι αδρανείς μονοκύτταροι μικροοργανισμοί (με εξαίρεση τα εμβόλια του κωδικού ΣΟ 3002)· σκόνες για το φούσκωμα της ζύμης, παρασκευασμένες :

2102 10

- Ζύμες ενεργές

2102 20

- Ζύμες αδρανείς, άλλοι αδρανείς μονοκύτταροι μικροοργανισμοί:

- - Ζύμες αδρανείς :

2102 20 11

— Σε δισκία, κύβους ή παρόμουχς μορφές, ή και σε άμεσες συσκευασίες καθαρού περιεχομένου που δεν υπερβαίνει το 1 kg.

2102 20 19

— Άλλες

2102 30 00

- Σκόνες για το φούσκωμα της ζύμης, παρασκευασμένες

Παρασκευάσματα για σάλτσες και σάλτσες παρασκευασμένες. Αρτύματα και καρυκεύματα, σύνθετα. Αλεύρι από σινάπι και μουστάρδα παρασκευασμένη:

2103 10 00

- Σάλτσα σόγιας

2103 20 00

- Tomato ketchup (κέτσαπ) και άλλες σάλτσες ντομάτας

2103 30

- Αλεύρι από σινάπι και μουστάρδα παρασκευασμένη :

2103 30 90

- - Μουστάρδα παρασκευασμένη

2103 90

— Αλλα :

2103 90 90

-Αλλα

Παρασκευάσματα για σούπες και ζωμούς. Σούπες και ζωμοί παρασκευασμένα. Παρασκευάσματα διατροφής σύνθετα, ομογενοποιημένα

2105 00

Παγωτά, έστω και αν περιέχουν κακάο

Παρασκευάσματα διατροφής που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού :

2106 10

- Συμπυκνώματα πρωτεϊνών και ουσίες πρωτεϊνικής σύστασης

2106 90

-Αλλα: . --1

2106 90 10

- - Παρασκευάσματα με την ονομασία «λιωμένα τυριά» («fondues»)

2106 90 20

- - Σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, άλλα από εκείνα που γίνονται με βάση ευώδεις ουσίες των τύπων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών

- Αλλα:

2106 90 92

—Που δεν περιέχουν λυταρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, ζαχαρόΟη, ισογλυκόζη, γλυκόζη, άμυλα κάθε είδους ή που περιέχουν κατά βάρος λιγότερο του 1,5 % λιπαρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, λιγότερο του 5 % ζαχαρόζη ή ισογλυκόζη, λιγότερο του 5 % γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους

2106 90 98

— Αλλα

Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, με εξαίρεση τους χυμούς ωρούτων ή λαχανικών του κωδικού ΣΟ 2009

2203 00

Μπίρα από βύνη

Βερμούτ και άλλα κρασιά από νωπά σταφύ/.ια, παρασκευασμένα με τη βοήθεια φυτών ή αρωματικών ουσιών

Αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη, με κατ' όγκο αλκοολικό τίτλο 80 % vol ή περισσότερο.· Αιθυλική αλκοόλη και αποστάγματα μετουσιωμένα οποιουδήποτε τίτλου

Αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη, με κατ' όγκο αλκοολικό τίτλο λιγότερο του 80 % vol. Αποστάγματα, λικέρ και άλλα οινοπνευματώδη ποτά :

2208 40

- Ρούμι και τάφια

2208 90

- Αλλα:

2208 90 91 έως

2208 90 99

Αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη, με κατ' όγκο αλκοολικό τίτλο λιγότερο του 80% vol

Πούρα (στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα με κομμένα τα άκρα), πουράκια και τσιγάρα, από καπνό ή υποκατάστατα τόυ καπνού

Αλλα καπνά και υποκατάστατα του καπνού, που έχουν βιομηχανοποιηθεί. Καπνά «ομογενοποιημένα» ή «ανασχηματισμένα». Εκχυλίσματα και βάμματα καπνού

Αλκοόλες άκυκλες και τα αλογονωμένα, σουλφονωμένα, νιτρωμένα ή νιτροδωμένα παράγωγά τους:

- Άλλες πολυαλκοόλες:

2905 43 00

- - Μαννιτόλη

2905 44

— D-γλυκιτόλη (σορβιτόλη)

2905 45 00

- - Γλυκερίνη

Αιθέρια έλαια (αποτερπενωμένα ή μη), στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα με την ονομασία «πηγμένα» ή «απόλυτα»· ρητινοειδή· Εκχυλίσματα ελαιορητινών. συμπυκνωμένα διαλύματα αιθέριων ελαίων σε λίπη, σταθερά λάδια, κεριά ή ανάλογες ύλες, που παίρνονται με απορρόφηση ή εμπότιση· τερπενικά υποπροϊόντα, κατάλοιπα της αποτερπένωσης των αιθέριων ελαίων- j αποσταγμένα αρωματικά νερά και υδατικά διαλύματα αιθέριων ελαίων :

3301 90 '

-Άλλα: j

3301 90 21

---Γλυκόριζας και λυκίσκου

Μείγματα ευωδών ουσιών και μείγματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα αλκοολικά διαλύματα) με βάση μία ή περισσότερες από αυτές τις ουσίες, των τύπων που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Άλλα παρασκευάσματα, με βάση ευώδεις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών:

3302 10

- Των τύπων που χρησιμοποιούνται για τις βιομηχανίες ειδών διατροφής ή ποτών :

- - Των τύπων που χρησιμοποιούνται για τις βιομηχανίες ποτών :

---Παρασκευάσματα που περιέχουν όλους τους γευστικούς παράγοντες που

χαρακτηρίζουν ένα ποτό :

3302 10 10

----Που έχουν αποκτημένο αλκοολικό τίτλο που υπερβαίνει τα 0.5% vol

----Άλλα:

3302 10 21

.....Που δεν περεχούν λυταρές ύλες που προέρχονται από το γάλα,

ζαχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη, άμυλα κάθε είδους ή που περιέχουν κατά βάρος λιγότερο του 1,5 % λιπαρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, λιγότερο του 5 % ζαχαρόζη ή ισογλυκόζη, λιγότερο του 5 % γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους

3302 10 29

----Άλλα

ΦΕΚ 173

3501

Καζέΐνες, καζεϊνικά άλατα και άλλα παράγωγα των καζεϊνών. Κόλλες καζεΐνης:

3501 10

- Καζεΐνη:

3501 10 50

- - Που προορίζονται για βιομηχανικές χρήσεις άλλες από την παρασκευή προϊόντων διατροφής ή κτηνοτροφών

3501 10 90

--Αλλες

3501 90

- Άλλες :

3501 90 90

~ Άλλες

3505

Δεξτρίνη και άλλα τροποποιημένα άμυλα κάθε είδους (π.χ. προζελατινοποιημένα ή εστεροποιημένα άμυλα). Κόλλες με βάση τα άμυλα κάθε είδους, τη δεξτρίνη ή άλλα τροποποιημένα άμυλα κάθε είδους :

3505 10

- Δεξτρίνη και άλλα τροποποιημένα άμυλα κάθε είδους :

3505 10 10

- - Δεξτρίνη

— Αλλα τροποποιημένα άμυλα κάθε είδους :

3505 10 90

--Άλλα

3505 20

- Κόλλες

3809

Προϊόντα για το κολλάρισμα ή το τελείωμα, επιταχυντές βαφής ή προσκόλλησης χρωστικών ουσιών και άλλα προϊόντα και παρασκευάσματα (π.χ. είδη για κολλάρισμα παρασκευασμένα και παρασκευάσματα σταθεροποιητικά της βαφής) των τύπων που χρησιμοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία, στη βιομηχανία του χαρτιού, του δέρματος ή σε παρόμοιες βιομηχανίες, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού :

3809 10

- Με βάση αμυλώδεις ύλες

3823

Λυταρά, μονοκαρβοξυλικά, βιομηχανικά οξέα· όξινα λάδια διύλισης· Λυταρές βιομηχανικές αλκοόλες:

- Λυταρά, μονοκαρβοξυλικά, βιομηχανικά οξέα· όξινα λάδια διύλισης·

3823 11 00

- - Στεατικό οξύ

3823 12 00

- - Ελαϊκό ο ξύ

3823 13 00

- - Λυταρά οξέα ταλλελαίου (ρευστής ρητίνης)

3823 19

-Άλλα

3823 70 00

- Λυταρή βιομηχανική αλκοόλη

3824

Συνδετικά παρασκευασμένα για καλούπια ή πυρήνες χυτηρίου. Χημικά προϊόντα και παρασκευάσματα των χημικών ή συναφών βιομηχανιών (στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που αποτελούνται από μείγματα φυσικών προϊόντων), που δεν κατονομάζονται ούτε περυλαμβάνονται αλλού. Προϊόντα που είναι υπολείμματα των χημικών ή συναφών βιομηχανιών και δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού :

3824 60

- Σορβιτόλη άλλη από εκείνη της διάκρισης 2905 44 :

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Κατάσταση : Εμπορεύματα καταγωγής Κοινότητας για τα οποία η Κροατία θα καταργήσει τους

δασμούς (αμέσως ή σταδιακώς)

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Δασμός (% του ΜΕΚ]

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

0501 00 00

Τρίχες κεφαλής ανθρώπου ακατέργαστες, έστω και πλυμένες ή απολιπασμένες. Απορρίμματα τριχών κεφαλής ανθρώπου

Τρίχες χοντρές χοίρου ή αγριόχοιρου. Τρίχες ασβού και άλλες τρίχες για την ψηκτροποιία. Απορρίμματα των τριχών αυτών

0503 00 00

Τρίχες χαίτης και ουράς μονόπλων ή βοοειδών και απορρίμματα αυτών, έστω και σε επίπεδες επιφάνευΐς με ή χωρίς υπόθεμα από άλλες ύλες

Δέρματα Και άλλα μέρη πτηνών, με τα φτερά ή πούπουλα τους, φτερά και μέρη φτερών (έστω και κομμένα στα άκρα), πούπουλα, ακατέργαστα ή απλά καθαρισμένα, απολυμασμένα ή που έχουν υποστεί κατεργασία με σκοπό τη διατήρηση τους. Σκόνες και απορρίμματα φτερών ή μερών φτερών

Κόκαλα και οστεώδεις άξονες κεράτων, ακατέργαστα, απολιπασμένα ή απλά επεξεργασμένα (όχι όμως και κομμένα σε σχήματα) επεξεργασμένα με οξύ ή και αποζελατωμένα· σκόνες και απορρίμματα από αυτές τις ύλες

Ελεφαντόδοντο, χελωνόστρακο, κεράτινα ελάσματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα γένεια) φάλαινας ή άλλων θαλάσσιων θηλαστικών, κέρατα κάθε είδους, οπλές, νύχια κάθε είδους και ράμφη, ακατέργαστα ή απλά επεξεργασμένα αλλά όχι κομμένα σε σχήματα, σκόνες και απορρίμματα από αυτές -ης ύλες

0508 00 00

Κοράλλι και παρόμοιες ύλες, ακατέργαστα ή απλά επεξεργασμένα, αλλά όχι αλλιώς κατεργασμένα. Κοχύλια και όστρακα μαλακίων, μαλακοστράκων ή εχινοδέρμων και κόκαλα σουπιών, ακατέργαστα ή απλά επεξεργασμένα, αλλά όχι κομμένα σε σχήματα, οι σκόνες και τα απορρίμματά τους

0509 00

Σπόγγοι φυσικοί ζωικής προέλευσης

0510 00 00

Άμβρα (ζωικό ήλεκτρο), καστόριο, ζήβεθο καιμόσχος. Κονθαρίδες. Χολή, έστω και αποξεραμένη. Αδένες και άλλες ουσίες ζωικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή αλλιώς διατηρημένα κατά τρόπο προσωρινό

Λαχανικά, άβραστα ή βρασμένα στο νερό ή στον ατμό, κατεψυγμένα:

0710 40 00

- Γλυκό καλαμπόκι

Λαχανικά διατηρημένα προσωρινά (π.χ. με διοξείδιο του θείου ή σε άλμη, θειωμένο νερό ή νερό στο οποίο προστεθεί άλλες ουσίες που χρησιμεύουν για να εξασφαλισθεί προσωρινά η διατήρησή τους), αλλά ακατάλληλα για διατροφή στην κατάσταση που βρίσκονται:

0711 90

- Αλλα λαχανικά. Μείγματα λαχανικών :

- - Λαχανικά

0711 90 30

— Γλυκό καλαμπόκι

0903 00 00

Ματέ

Χαρούπια, φύκια, ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή αποξεραμένα, έστω και σε σκόνη. Κουκούτσια και αμύγδαλα καρπών και άλλα φυτικά προϊόντα (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ρίζες κιχωρίου, μη φρυγμένες, της πουαλίας Cichorium intybus sativum), που χρησιμεύουν κυρίως για διατροφή του ανθρώπου και που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού :

1212 20 00

-Φύκια

Χυμοί και εκχυλίσματα φυτικά. Πηκτικές ύλες, πηκτινικές και πηκτικές ενώσεις. Αγάρ-αγάρ και άλλα βλεννώδη και πηκτικά φυτικά παράγωγα, έστω και τροποποιημένα :

- Χυμοί και εκχυλίσματα φυτικά:

1302 12 00

- - Γλυκόριζας

1302 13 00

- - Λυκίσκου

1302 14 00

- - Πυρέθρου και ριζών φυτών με rotenone

1302 19

--Αλλα:

1302 19 30

---Εκχυλίσματα φυτικά αναμειγμένα μεταξύ

τους, για την παρασκευή ποτών ή παρασκευασμάτων διατροφής

0

— Άλλα:

1302 19 91

----Θεραπευτικά

0

1302 20

- Πηκτικές ύλες, πηκτινικές και πηκτικές ενώσεις.

0

- Βλεννώδη και πηκτικά φυτικά παράγωγα, έστω και τροποποιημένα:

1302 31 00

- - Αγάρ αγάρ

0

1302 32

- - Βλεννώδη και πηκτικά από χαρούπια, από χαρουπόσπορο ή από σπέρματα guaree έστω και τροποποιημένα:

1302 32 10

---Από χαρούπια ή χαρουπόσπορο

0

1401

Φυτικές ύλες των ειδών που χρησιμοποιούνται κυρίως στην καλαθοποιία ή στη σπαρτοπλεκτική (π.χ. μπαμπού, καλάμια του είδους rotin, κοινά καλάμια, βούρλα, λυγαριές, ράφια, στελέχη δημητριακών καθαρισμένα, λευκασμένα ή βαμμένα, φλούδες φιλύρας)

0

1402

Φυτικές ύλες των ειδών που χρησιμοποιούνται κυρίως για το παραγέμισμα (π.χ. καπόκ, τζίβα φυτική, τζίβα θαλάσσια), έστω και σε επίπεδες επιφάνειες με ή χωρίς υπόθεμα από άλλες ύλες

0

ί

1403

Φυτικές ύλες των ειδών που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή σκουπών ή ψηκτρών (π.χ. σόργο, πιασσάβα, αγριάδα, ιστλ), έστω και σε δέσμες στριμμένες ή παραλληλισμένες

0

1404

Φυτικά προϊόντα που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού

0

1505

Εριολίπος και λιπαρές ουσίες που προέρχονται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της λανολίνης

0

1506 00 00

"Αλλα λίπη και λάδια ζωικά και τα κλάσματά τους, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα

0

1515

Άλλα λίπη και λάδια φυτικά (στα οποία περιλαμβάνεται και το λάδι jojoba) και τα κλάσματά τους, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα:

1515 60 00

- Λάδι jojoba και τα κλάσματά του

0

1516

Λίπη και λάδια ζωυχά ή φυτικά και τα κλάσματά τους, μερικώς ή ολικώς υδρογονωμένα, διεστεροποιημένα, επανεστεροποιημένα ή ελαϊδινισμένα, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα :

1516 20

- Λίπη και λάδια φυτικά και τα κλάσματά τους :

1516 20 10

- - Ρετσινόλαδα υδρογονωμένα, με την ονομασία «opalwax»

0

1518 00

Λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά και τα κλάσματά τους, θερμικά επεξεργασμένα (βρασμένα ή ψημένα), οξειδωμένα, αφυδατωμένα, θειωμένα, εμφυσημένα, πολυμερισμένα με απλή θέρμανση ή αλλιώς χημικώς τροποποιημένα, με εξαίρεση εκείνα της κλάσης 1516. Μείγματα ή παρασκευάσματα μη βρώσιμα από λίπη ή λάδια ζωικά ή φυτικά ή από τα κλάσματα διαφόρων λιπών ή λαδιών του κεφαλαίου αυτού που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού : .

1518 00 10

- Λινοξύνη

0

- Λάδια φυτικά σταθερά ρευστά, απλώς αναμειγμένα, που προορίζονται για τεχνικές ή βιομηχανικές χρήσεις άλλες από την παρασκευή προϊόντων για την ανθρώπινη διατροφή

1518 00 91 έως 1518 00 99

- Άλλοι

0

i

ι

ι

1520 00 00

Γλυκερίνη ακατέργαστη. Γλυκερινούχα νερά και αλισίβες

0

j . ί'

1521

Κεριά φυτικά, κεριά από μέλισσες ή άλλα έντομα και κεριά σπέρματος κήτους, έστω και εξευγενισμένα ή χρωματισμένα (εκτός από τα τριγλυκερίδια)

0

1522 00

Λάδι δερμάτων «δερματέλαιο». Υπολείμματα που προέρχονται από την επεξεργασία λιπαρών ουσιών ή ζωικών ή φυτικών κεριών.

1522 00 10

- Λάδι δερμάτων «δερματέλαιο»

0

1702

Αλλα ζάχαρα, στα οποία περιλαμβάνεται η λακτόζη, η μαλτόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη (λεβυλόζη), χημικώς καθαρά, σε στερεή κατάσταση. Σιρόπια από ζάχαρη χωρίς προσθήκη αρωματικών ή χρωστικών ουσιών, υποκατάστατα του μελιού, έστω και αναμειγμένα με φυσυω μέλι. Ζάχαρα και μελάσες καραμελωμένα :

1702 50 00

- Φρουκτόζη χημικώς καθαρή

1702 90

-Άλλα, στα οποία περιλαμβάνεται και το ιμβερτοποιημένο ζάχαρο (ή διιμβερτοποιημένο):

1702 90 10

- - Μαλτόζη χημικώς καθαρή

Ζαχαρώδη προϊόντα χωρίς κακάο (στα οποία περιλαμβάνεται και η λευκή σοκολάτα):

- Τσίχλες (chewing-gum), έστω και περιτυλιγμένες με ζάχαρη

Πάστα κακάου, έστω και αποβουτυρωμένη

1804 00 00

Βούτυρο, λίπος και λάδι κακάου

1805 00 00

Σκόνη κακάου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

Εκχυλίσματα βύνης. Παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρια, σιμιγδάλια, άμυλα ή εκχυλίσματα βύνης που δεν περιέχουν κακάο ή που περιέχουν λιγότερο από 40% κατά βάρος κακάο επί πλήρως απολιπανθείσας βάσεως και δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού. Παρασκευάσματα διατροφής από προϊόντα των κλάσεων 0401 μέχρι 0404, που δεν περιέχουν κακάο ή περιέχουν λιγότερο από 5% κατά βάρος κακάο, επί πλήρως απολυτανθείσας βάσεως και δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού :

1901 10 00

- Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση

1901 20 00

- Μείγματα και ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιίας της κλάσης 1905

1901 90

-Άλλα

Ζυμαρικά εν γένει, έστω και ψημένα ή παραγεμισμένα (με κρέας ή άλλες ουσίες) ή και αλλιώς παρασκευασμένα όπως σπαγέτα, μακαρόνια, νούγιες, λαζάνια, gnocchi, ραβιόλια, κανελόνια. Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους), έστω και παρασκευασμένο :

- Ζυμαρικά εν γένει, όχι ψημένα ούτε παραγεμισμένα, ούτε αλλιώς παρασκευασμένα:

1902 11 00

- - Που περιέχουν αυγά

1902 19

- Άλλα

1902 20

- Ζυμαρικά εν γένει παραγεμισμένα (έστω και ψημένα ή αλλιώς παρασκευασμένα):

-Άλλα:

1902 20 91

— Ψημένα

1902 20 99

•-Άλλα

1902 30

- Άλλα ζυμαρικά εν γένει

1902 40

- Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους)

1903 00 00

Ταπιόκα και τα υποκατάστατα αυτής παρασκευασμένα από άμυλα, με μορφή νιφάδων, θρόμβων, κόκκων στρογγυλών, σκυβάλων ή με παρόμοιες μορφές

Ιροϊόντα με βάση τα δημητριακά που λαμβάνονται με διόγκωση ή φρύξη (π.χ. καλαμπόκι σε νιφάδες-κορν-φλέικς). Δημητριακά άλλα από το καλαμπόκι, σε κόκκους ή νιφάδες ή άλλους επεξεργασμένους κόκκους (εκτός από αλεύρι και σιμιγδάλι), προψημένα ή αλλιώς παρασκευασμένα, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού.

Λαχανικά, καρποί και φρούτα και άλλα 3ρώσιμα μέρη φυτών, παρασκευασμένα ή διατηρημένα με ξίδι ή οξικό οξύ :

2001 90

-Άλλα:

2001 90 30

— Γλυκό καλαμπόκι (Zea mays var. saccharata)

2001 90 40

— Ίγναμα (κόνδυλος της διοσκουρέας), γλυκοπατάτες και παρόμοια βρώσιμα μέρη φυτών περυ^κτικότητας κατά βάρος σε άμυλα κάθε είδους ίσης ή ανώτερης του 5%

2001 90 60

— Καρδιές φοινίκων

Άλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ, κατεψυγμένα, άλλα από τα προϊόντα της κλάσης 2006 :

2004 10

- Πατάτες:

-Άλλα:

2004 10 91

— Με μορφή αλεύρων, σιμιγδαλιών ή νιφάδων

2004 90

- Άλλα λαχανικά και μείγματα λαχανικών:

2004 90 10

— Γλυκό καλαμπόκι (Zea mays var. I saccharata)

Αλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα αλλιώς παρά με ξίδι ή οξικό οξύ, όχι κατεψυγμένα, άλλα από τα προϊόντα της κλάσης 2006 :

2005 20

- Πατάτες:

2005 20 10

- - Με μορφή αλεύρων, σιμιγδαλιών ή νιφάδων

2005 80 00

- Γλυκό καλαμπόκι (Zea mays var. saccharata)

Καρποί και φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη φυτών, αλλιώς παρασκευασμένα ή διατηρημένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αλκοόλης, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού :

- Καρποί με κέλυφος, αράπικα φυστίκια και άλλα σπέρματα, έστω και αναμειγμένα μεταξύ τους:

2008 11

- - Αράπικα φυστίκια :

2008 11 10

— Βούτυρο αράπικων φυστικιών

- Άλλα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μείγματα εκτός από εκείνα της διάκρισης 2008 19:

2008 91 00

— Καρδυές φοινίκων

2008 99

— Άλλα:

— Χωρίς προσθήκη αλκοόλης :

----Χωρίς προσθήκη ζάχαρης :

2008 99 85

----Καλαμπόκι, εκτός από γλυκό καλαμπόκι

(Zea mays var. saccharata)

2008 99 91

—-Ίγναμα (κόνδυλος της διοσκουρέας), γλυκοπατάτες και παρόμοια βρώσιμα μέρη φυτών περιεκτικότητας κατά βάρος σε άμυλα κάθε είδους ίσης ή ανώτερης του 5%

Εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ, τσαγιού ή ματέ και παρασκευάσματα με βάση τα εν λόγω προϊόντα ή τον καφέ, το τσάι και το ματέ· κιχώριο φρυγμένο και άλλα υποκατάστατα του καφέ και τα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα αυτών

Ζύμες (ενεργές ή αδρανείς)· άλλοι αδρανείς μονοκύτταροι μικροοργανισμοί (με εξαίρεση τα εμβόλια του κωδικού ΣΟ 3302)· σκόνες για το φούσκωμα της ζύμης, παρασκευασμένες:

ΦΕΚ 173

2103

Παρασκευάσματα για σάλτσες και σάλτσες παρασκευασμένες. Αρτύματα και καρυκεύματα, σύνθετα. Αλεύρι από στνάπι και μουστάρδα παρασκευασμένη :

2103 10 00

- Σάλτσα σόγιας

0

2103 20 00

- Tomato ketchup (κέτσαπ) και άλλες σάλτσες ντομάτας

0

2103 30

- Αλεύρι από σινάπι και μουστάρδα παρασκευασμένη

0

2103 90

- Αλλα:

2103 90 10

- - Τσάτνυ (μάγγο) υγρό

0

2103 90 30

- - Πικρά αρωματικά, με κατ' όγκο αλκοολικό τίτλο ίσο ή ανώτερο του 44,2 % vol που δεν υπερβαίνει το 49,2% vol, που περιέχουν 1,5 % μέχρι 6% κατά βάρος γεντιανή, μπαχαρικά και διάφορα συστατικά, 4 % μέχρι 10% ζάχαρη και παρουσιάζονται σε δοχεία με περιεκτικότητα που δεν υπερβαίνει τα 0,50 1

80

60

40

2103 90 90

-Αλλα

80

60

40

0

Παρασκευάσματα για σούπες και ζωμούς. Σούπες και ζωμοί παρασκευασμένα. Παρασκευάσματα διατροφής σύνθετα, ομογενοποιημένα

80

60

40

30

0

Παρασκευάσματα διατροφής που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού :

2106 10

- Συμπυκνώματα πρωτεϊνών και ουσίες πρωτεϊνικής σύστασης

0

2106 90

-Αλλα:

2106 90 10

- Παρασκευάσματα με την ονομασία «λιωμένα τυριά» («fondues»)

0

2106 90 20

- - Σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, άλλα από εκείνα που γίνονται με βάση ευώδεις ουσίες των τύπων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών

0

- Αλλα:

ι

2106 90 92

—Που δεν περιέχουν λιπαρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, ζαχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη, άμυλα κάθε είδους ή που περιέχουν κατά βάρος λιγότερο του 1,5 % λιπαρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, λιγότερο του 5 % ζαχαρόζη ή ισογλυκόζη, λιγότερο του 5 % γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους

0

2106 90 98

— Αλλο

so

60

0

Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά και τα αεριούχα νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένα. Πάγος και χιόνι:

2201 90 00

- Άλλα

0

2203 00

Μπίρα από βύνη

80

65

50

0

2207

Αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη, με κατ' όγκο αλκοολικό τίτλο 80 % vol ή περισσότερο.· Αιθυλική αλκοόλη και αποστάγματα μετουσιωμένα οποιουδήποτε τίτλου

80

65

50

0

2208

Αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη, με κατ' όγκο αλκοολικό τίτλο λιγότερο του 80 % vol. Αποστάγματα, λικέρ και άλλα οινοπνευματώδη ποτά:

2208 20

- Αποστάγματα από κρασί ή τσίπουρα :

80

65

50

0

2208 30

-Ουίσκι

80

50

0

2208 40

- Ρούμι και τάφια

80

65

50

0

2208 50

- Τζιν και τζτνέβρα

80

65

50

0

2208 60

- Βότκα

80

65

50

0

2208 70

- Λικέρ

80

65

50

0

2208 90

- Άλλα:

2208 90 11 έως

2208 90 19

— Αράκ

80

65

50

0

— Αποστάγματα από αχλάδια ή κεράσια (εκτός από τα λικέρ) με εξαίρεση το μπράντυ από δαμάσκηνα (Slivovitz), σε δοχεία περιεκτικότητας:

ex2208 90 33

—Που δεν υπερβαίνει τα 2 1:

80

65

50

0

ex2208 90 38

—Που υπερβαίνει τα 21

80 65

50

0

2208 90 41 έως

2208 90 78

— Άλλα αποστάγματα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά

80

65

50

0

2208 90 91 έως

2208 90 99

— Αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη, με κατ' όγκο αλκοολικό τίτλο λιγότερο του 80% vol

80

65

50

0

2402

Πούρα (στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα με κομμένα τα άκρα), πουράκια και τσιγάρα, από καπνό ή υποκατάστατα του καπνού :

2402 10 00

- Πούρα (στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα με κομμένα τα άκρα) και πουράκια, που περιέχουν καπνό

0

2403

Άλλα καπνά και υποκατάστατα του καπνού, που έχουν βιομηχανοποιηθεί· Καπνά «ομογενοποιημένα» ή «ανασχηματισμένα». Εκχυλίσματα και βάμματα καπνού :

-Άλλα:

2403 91 00

— Καπνά «ομογενοποιημένα» ή «ανασχηματισμένα».

2403 99

-Άλλα

Αλκοόλες άκυκλες και τα αλογονωμένα, σουλφονωμένα, νιτρωμένα ή νιτροδωμένα παράγωγά τους:

- Άλλες πολυαλκοόλες :

2905 43 00

- - Μαννατόλη

2905 44

- D-γλυκιτόλη (σορβιτόλη)

2905 45 00

- - Γλυκερίνη

Αιθέρια έλαια (αποτερπενωμένα ή μη), στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα με την ονομασία «πηγμένα» ή «απόλυτα»· ρητινοειδή· Εκχυλίσματα ελαιορητινών. συμπυκνωμένα διαλύματα αιθέριων ελαίων σε λίπη, σταθερά λάδια, κεριά ή ανάλογες ύλες, που παίρνονται με απορρόφηση ή εμπότιση-τερπενικά υποπροϊόντα, κατάλοιπα της αποτερπένωσης των αιθέριων ελαίων-αποσταγμένα αρωματικά νερά και υδατικά διαλύματα αιθέριων ελαίων:

3301 90

-Άλλα:

-Εκχυλίσματα ελαιορητινών:

3301 90 21

— Γλυκόριζας και λυκίσκου

3301 90 30

— Άλλα

Μείγματα ευωδών ουσιών και μείγματα (στα οποία περιλαμβάνονται και τα αλκοολικά διαλύματα) με βάση μία ή περισσότερες από αυτές τις ουσίες, των τύπων που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Άλλα παρασκευάσματα, με βάση ευώδεις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών:

3302 10

- Των τύπων που χρησιμοποιούνται για τις βιομηχανίες ειδών διατροφής ή ποτών

- - Των τύπων που χρησιμοποιούνται για τις βιομηχανίες ποτών:

— Παρασκευάσματα που περυέχουν όλους τους γευστικούς παράγοντες που χαρακτηρίζουν ένα ποτό :

3302 10 10

----Που έχουν αποκτημένο αλκοολικό τίτλο

που υπερβαίνει τα 0,5% vol

----Αλλα:

3302 10 21

.....Που δεν περιέχουν λιπαρές ύλες που

προέρχονται από το γάλα, ζαχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη, άμυλα κάθε είδους ή που περυέχουν κατά βάρος λιγότερο του 1,5 % λιπαρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, λιγότερο του 5% ζαχαρόζη ή ισογλυκόζη, λιγότερο του 5% γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους

0

3302 10 29

-----Άλλα

0

ι

3501

Καζεΐνες, κο^εϊνικά άλατα και άλλα παράγωγα των καζεϊνών. Κόλλες καζεΐνης :

3501 10

- Καζεΐνη 0

3501 90

-Άλλες: |

3501 90 90

- Άλλες |0

3505

Δεξτρίνη και άλλα τροποποιημένα άμυλα κάθε είδους (π.χ. προζελατινοποιημένα ή εστεροποιημένα άμυλα ). Κόλλες με βάση τα άμυλα κάθε είδους, τη δεξτρίνη ή άλλα τροποποιημένα άμυλα κάθε είδους

3505 10

- Δεξτρίνη και άλλα τροποποιημένα άμυλα κάθε είδους:

3505 10 10

- - Δεξτρίνη

0

— Άλλα τροποποιημένα άμυλα κάθε είδους :

3505 10 90

— Άλλο

0

3505 20

-Κόλλες

0

3809

Προϊόντα για το κολλάρισμα ή το τελείωμα, επιταχυντές βαφής ή προσκόλλησης χρωστικών ουσιών και άλλα προϊόντα και παρασκευάσματα (π.χ. είδη για κολλάρισμα παρασκευασμένα και παρασκευάσματα σταθεροποιητικά της βαφής) των τύπων που χρησιμοποιούνται στην κλωστοϋφαντουργία, στη βιομηχανία του χαρτιού, του δέρματος ή σε παρόμοιες βιομηχανίες, που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού :

3809 10

- Με βάση αμυλώδεις ύλες

0

3823

Λιπαρά, μονοκαρβοξυλικά, βιομηχανικά οξέα· όξινα λάδια διύλισης· Λιπαρές βιομηχανικές αλκοόλες :

- Λιπαρά, μονοκαρβοξυλικά, βιομηχανικά οξέα· όξινα λάδια διύλισης·

3823 11 00

- - Στεατικό οξύ

0

3823 12 00

- - Ελαϊκό οξύ

0

3823 13 00

- - Λυταρά οξέα ταλλελαίου (ρευστής ρητίνης)

0

i

|

3823 19

— Αλλα

3823 70 00

- Λιπαρή βιομηχανική αλκοόλη

Συνδετικά παρασκευασμένα για καλούπια ή πυρήνες χυτηρίου. Χημικά προϊόντα και παρασκευάσματα των χημικών ή συναφών βιομηχανιών (στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που αποτελούνται από μείγματα φυσικών προϊόντων), που δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού. Προϊόντα που είναι υπολείμματα των χημικών ή συναφών βιομηχανιών και δεν κατονομάζονται ούτε περιλαμβάνονται αλλού:

3824 60

- Σορβιτόλη άλλη από εκείνη της διάκρισης 2905 44:

Κατάσταση 2 : Ποσοστώσεις και δασμοί που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή στην Κροατία

προϊόντων καταγωγής Κοινότητας

Σημείωση : Τα προϊόντα που απαριθμούνται στον παρακάτω πίνακα υποβάλλονται σε μηδενικό δασμό στο πλαίσιο των δασμολογικών ποσοστώσεων που καθορίζονται στη συνέχεια. Ο όγκος αυτών των ποσοστώσεων θα αυξάνεται ετησίως κατά τα έτη 2003,2004,2005 και 2006 κατά το 10% του όγκου που αντιστοιχεί στο 2002. Ο εφαρμοστέος δασμός για ποσότητες που υπερβαίνουν τους όγκους αυτούς θα μειωθεί κατά τα έτη 2002, 2003,2004, 2005 και 2006 στο 90%, 80%, 70%, 60% και 50% του δασμού ΜΕΚ.

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Ποσόστωση για το 2002

(1)

(2)

(3)

Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα, γιαούρτι, κεφίρ και άλλα γάλατα και κρέμες που έχουν υποστεί ζύμωση ή έχουν καταστεί όξινα, έστω και συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα ή με προσθήκη φρούτων, καρπών ή κακάου :

1 600 τόνοι

0403 10

-1 ιαούρτι:

0403 10 51 έως 0403 10 99

- - Αρωματισμένα και με προσθήκη φρούτων ή κακάου

0403 90

-Αλλα:

0403 90 71 έως 0403 90 99

- - Αρωματισμένα και με προσθήκη φρούτων ή κακάου

Βούτυρο και άλλες λυταρές ουσίες προερχόμενες από το γάλα· Λυταρές ύλες για επάλειψη :

40 τόνοι

0405 20

- Λυταρές ύλες για επάλειψη :

0405 20 10

- - Περυΐκτικότητας κατά βάρος σε λυταρές ουσίες ίσης ή ανώτερης του 39% και κατώτερης του 60%

0405 20 30

- - Περιεκτικότητας κατά βάρος σε λιπαρές ουσίες ίσης ή ανώτερης του 60% αλλά που δεν υπερβαίνει το 75%

Μαργαρίνη. Μείγματα ή παρασκευάσματα βρώσιμα από λίπη ή λάδια ζωικά ή φυτικά ή από τα κλάσματα διαφόρων λιπών ή λαδιών του κεφαλαίου αυτού, άλλα από τα λίπη και λάδια διατροφής και τα κλάσματά τους της κλάσης 1516:

500 τόνοι

1517 10

- Μαργαρίνη, μη συμπεριλαμβανομένης της ρευστής μαργαρίνης:

1517 10 10

— Περιεκτικότητας κατά βάρος σε λιπαρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, που υπέρβαινα το 10% αλλά δεν υπέρβαινα το 15%

1517 90

- Αλλη :

1517 90 10

— Περιεκτικότητας κατά βάρος σε λυταρές ύλες που προέρχονται από το γάλα, που υπέρβαινα το 10% αλλά δεν υπερβαίνει το 15%

— Αλλη

1517 90 93

— Μείγματα ή παρασκευάσματα μαγειρικά που χρησιμοποιούνται για αφαίρεση των τύπων (φορμών)

Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά και τα αεριούχα νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένα. Πάγος και χιόνι:

3 500 τόνοι

2201 10

- Νερά μεταλλικά και νερά αεριούχα

Βερμούτ και άλλα κρασιά από νωπά σταφύλια, παρασκευασμένα με τη βοήθεια φυτών ή αρωματικών ουσιών

300 hi

Αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη, με κατ' όγκο αλκοολικό τίτλο λιγότερο του 80 % vol. Αποστάγματα, λικέρ και άλλα οινοπνευματώδη ποτά:

50 hi

ex2208 90 33 ex2208 90 38

—- μπραντυ από δαμάσκηνα (Slivovitz)

Πούρα (στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα με κομμένα τα άκρα), πουράκια και τσιγάρα, από καπνό ή υποκατάστατα του καπνού:

25 τόνοι'

2402 20

- Τσιγάρα που περιέχουν καπνό

2402 90 00

- Αλλα

Αλλα καπνά και υποκατάστατα του καπνού, που έχουν βιομηχανοποιηθεί· Καπνά «ομογενοποιημένα» ή «ανασχηματισμένα». Εκχυλίσματα και βάμματα καπνού :

30 τόνοι

2403 10

- Καπνός για κάπνισμα, έστω και αν περιέχει υποκατάστατα του καπνού σε οποιαδήποτε αναλογία

Κατάσταση 3 : Ποσοστώσεις και δασμοί που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή στην Κροατία

προϊόντων καταγωγής Κοινότητας

Σημείωση : Τα προϊόντα πού απαριθμούνται στον παρακάτω πίνακα υπόκεινται στις παραχωρήσεις που καθορίζονται στη συνέχεια. Ο όγκος αυτών των δασμολογικών ποσοστώσεων θα αυξάνεται ετησίως κατά τα έτη 2003,2004,2005 και 2006 κατά το 10% του όγκου που αντιστοιχεί στο 2002. Ο εφαρμοστέος δασμός για ποσότητες που υπερβαίνουν τους όγκους αυτούς θα μειωθεί κατά τα έτη 2002, 2003,2004, 2005 και 2006 στο 90%, 80%, 65%, 55% και 40% του δασμού ΜΕΚ.

Κωδικός ΣΟ

Περιγραφή

Ποσόστωση

για το 2002(τόνοι)

Εφαρμοστέος δασμός εντός δασμολογικών ποσοστώσεων (% του δασμού ΜΕΚ)

2003 I

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

Ζαχαρώδη προϊόντα χωρίς κακάο (στα οποία περιλαμβάνεται και η λευκή σοκολάτα):

• ί

-Αλλα

Σοκολάτα και άλλα παρασκευάσματα διατροφής που περιέχουν κακάο

22.5

Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιίας, έστω και με προσθήκη κακάου. Όστιες, κάψουλες κενές των τύπων που χρησιμοποιούνται για φάρμακα, αζυμοσφραγίδες, ξεραμένες ζύμες από αλεύρι ή άμυλο κάθε είδους σε φύλλα και παρόμοια προϊόντα

1 600

22.5

2105 00

Παγωτά, έστω και αν περιέχουν κακάο

22.5

Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, με εξαίρεση τους χυμούς φρούτων ή λαχανικών του κωδικού ΣΟ 2009

9 000

ΦΕΚ 173

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ «ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»

Ή «ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΟΙΚΗΉΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ V ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

- Άρθρο 16 Γενικές διατάξεις

Άρθρο 17 Διαδικασία έκδοσης ^στοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR. 1

Άρθρο 18 Εκ των υστέρων έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR.1

Άρθρο 19 Έκδοση αντιγράφου του πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.I

Άρθρο 20 Έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR. 1 βάσει

προηγουμένως εκδοθέντος ή συνταχθέντος πιστοποιητικού καταγωγής

Άρθρο 21 Όροι για τη σύνταξη δήλωσης τιμολογίου

- Άρθρο 22 Εγκεκριμένος εξαγωγέας

Άρθρο 23 Διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών καταγωγής

Άρθρο 24 Υποβολή πιστοποιητικού καταγωγής

Άρθρο 25 Εισαγωγή με τμηματικές αποστολές

Άρθρο 26 Απαλλαγές από την υποχρέωση απόδειξης καταγωγής

-. Άρθρο 27 Δικαιολογητικά

Άρθρο 28 Φύλαξη του πιστοποιητικών καταγωγής και των δικαιολογητικών εγγράφων

- Άρθρο 29 Διαφορές και λάθη εκτύπωσης

- Άρθρο 30 Ποσά εκφρασμένα σε ευρώ

ΤΙΤΛΟΣ VI ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Άρθρο 31 Αμοιβαία συνδρομή

Άρθρο 32 Έλεγχος των πιστοποιητικών καταγωγής

Άρθρο 33 Διακανονισμός διαφορών

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ