logo-print

Άρθρο 15 - Νόμος 3141/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Άρθρο 15

1. Το κείμενο κάθε τροποποίησης που προτείνεται στα Συμβαλλόμενα Μέρη από τη διαχειριστική επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 5 στοιχείο (α) σημεία (i) και (ii) διαβιβάζεται από το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου σε όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη και στα μέλη του Συμβουλίου που δεν αποτελούν Συμβαλλόμενα Μέρη.

2. Οι τροποποιήσεις του κυρίως σώματος της Σύμβασης τίθενται σε ισχύ για όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη δώδεκα μήνες μετά την κατάθεση των εγγράφων αποδοχής από τα Συμβαλλόμενα Μέρη που ήταν παρόντα στη σύνοδο της διαχειριστικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας προτάθηκαν οι τροποποιήσεις, υπό τον όρο ότι κανένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη δε διατυπώνει καμία αντίρρηση εντός των δώδεκα μηνών που ακολουθούν την ημερομηνία κοινοποίησης των εν λόγω τροποποιήσεων.

3. Κάθε συνιστώμενη τροποποίηση του Γενικού Παραρτήματος ή των Ειδικών Παραρτημάτων ή των Κεφαλαίων αυτών θεωρείται ότι γίνεται αποδεκτή έξι μήνες μετά την ημερομηνία κατά την οποία αυτή κοινοποιήθηκε στα Συμβαλλόμενα Μέρη, εκτός αν:

(α) διατυπωθεί αντίρρηση από ένα Συμβαλλόμενο Μέρος ή, στην περίπτωση ενός Ειδικού Παραρτήματος ή Κεφαλαίου, διατυπωθεί αντίρρηση από ένα Συμβαλλόμενο Μέρος που δεσμεύεται από το εν λόγω Ειδικό Παράρτημα ή Κεφάλαιο-ή

(β) ένα Συμβαλλόμενο Μέρος ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου ότι, αν και σκοπεύει να αποδεχτεί τη συνιστώμενη τροποποίηση, δεν πληρούνται ακόμα οι απαραίτητοι όροι για την εν λόγω αποδοχή.

4. Εάν κάποιο Συμβαλλόμενο Μέρος διαβιβάσει στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου τη γνωστοποίηση που προβλέπεται στην παράγραφο 3 στοιχείο (β) του παρόντος άρθρου, μπορεί, εφ' όσον δεν έχει ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου για την εκ μέρους του αποδοχή της συνιστώμενης τροποποίησης, να διατυπώσει αντίρρηση για τη σχετική τροποποίηση εντός δεκαοχτώ μηνών μετά τη λήξη της εξάμηνης περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

5. Εάν διατυπωθεί αντίρρηση για τη συνιστώμενη τροποποίηση σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 3 στοιχείο (α) ή της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, θεωρείται ότι η τροποποίηση δεν γίνεται αποδεκτή και δεν παράγει αποτελέσματα.

6. Εάν οποιοδήποτε Συμβαλλόμενο Μέρος έχει διαβιβάσει γνωστοποίηση σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο (β) του παρόντος άρθρου, θεωρείται ότι η τροποποίηση έγινε αποδεκτή κατά την προγενέστερη από τις δύο κατωτέρω ημερομηνίες:

(α) την ημερομηνία κατά την οποία όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη που διαβίβασαν τις εν λόγω γνωστοποιήσεις ανακοίνωσαν στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου την αποδοχή της συνιστώμενης τροποποίησης, υπό τον όρο ότι, εάν όλες οι αποδοχές γνωστοποιήθηκαν πριν από τη λήξη της περιόδου των έξι μηνών που αναφέρθηκε στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, η εν λόγω ημερομηνία συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης της εν λόγω περιόδου των έξι μηνών(β) την ημερομηνία λήξης της δεκαοκτάμηνης περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.

7. Κάθε τροποποίηση του Γενικού Παραρτήματος ή των Ειδικών Παραρτημάτων ή των Κεφαλαίων αυτών που θεωρείται ότι γίνεται αποδεκτή τίθεται σε ισχύ είτε έξι μήνες μετά την ημερομηνία κατά την οποία θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή είτε, εφόσον καθορίζεται διαφορετική περίοδος

θέσης σε ισχύ για τη συνιστώμενη τροποποίηση, κατά τη λήξη της εν λόγω περιόδου μετά την ημερομηνία κατά την οποία θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή η τροποποίηση.

8. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου ενημερώνει, το συντομότερο δυνατόν, τα Συμβαλλόμενα Μέρη της παρούσας Σύμβασης για κάθε αντίρρηση σχετικά με τη συνιστώμενη τροποποίηση που διατυπώνεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο (α) και για κάθε γνωστοποίηση που λαμβάνεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 στοιχείο (β) του παρόντος άρθρου. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου ενημερώνει στη συνέχεια τα Συμβαλλόμενα Μέρη σχετικά με το αν το Συμβαλλόμενο Μέρος ή τα Συμβαλλόμενα Μέρη που έχουν προβεί σε τέτοια γνωστοποίηση προβάλλουν αντίρρηση για τη συνιστώμενη τροποποίηση ή την αποδέχονται.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018
Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ