logo-print

Άρθρο 39 - Νόμος 3130/2003

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

27/07/2014

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Άρθρο 39

Ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με την αναγνώριση των δικαιούχων της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτήματος ΠΑΤΗΜΑ ΔΗΜΟΓΛΗ για την ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού

1. Η αναγνώριση των δικαιούχων αποζημίωσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτήματος ΠΑΤΗΜΑ ΔΗ-ΜΟΓΛΗ, περιοχής ΛΕΚΑΝΕΣ του Δήμου Αχαρνών, η οποία κηρύχθηκε με την υπ' αριθμ. 1111495/11703/0010/ 7.12.1999 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Πολιτισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ 885 Β', 9.12.1999) για την ανέγερση του Ολυμπιακού Χωριού και των συνοδευτικών αυτού εγκαταστάσεων, σε όποιο στάδιο βρίσκεται κατά τη δημοσίευση του παρόντος, παραπέμπεται για όλους τους δικαιούχους στη συνιστώμενη με το παρόν Διοικητική Επιτροπή, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις επόμενες παραγράφους.

2. Συνιστάται πενταμελής Διοικητική Επιτροπή Αναγνώρισης Δικαιούχων Αποζημίωσης της απαλλοτρίωσης του κτήματος ΠΑΤΗΜΑ ΔΗΜΟΓΛΗ, καλούμενη εφεξής «η Επιτροπή», απαρτιζόμενη από:

(α) Έναν Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μετά του αναπληρωτή του, που διορίζεται από τον Πρόεδρο του.

(β) Έναν ανώτερο υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με τον αναπληρωτή του, που διορίζονται από τον Διευθυντή της ίδιας υπηρεσίας.

(γ) Έναν ανώτερο υπάλληλο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) Αχαρνών, με τον αναπληρωτή του, που διορίζονται με πράξη του Διευθυντή αυτής.

(δ) Έναν τοπογράφο Μηχανικό, με τον αναπληρωτή του, που διορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.).

(ε) Έναν δικηγόρο στον Αρειο Πάγο, με τον αναπληρωτή του, που διορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Επιτροπή αποσπάται με πράξη της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών και ένας ή περισσότεροι γραμματείς του παραπάνω Πρωτοδικείου. Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Πρόεδρο αυτής και δικαιούται να συνεδριάζει στο κατάστημα του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε χώρο του Δήμου Αχαρνών ή σε άλλο κατάλληλο χώρο που θα της παραχωρηθεί και θα εγκρίνει με απόφαση της. Η πρώτη συνεδρίαση της θα γίνει στο κατάστημα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

3. Η Επιτροπή, αμέσως μετά το διορισμό της, απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους εικαζόμενους ιδιοκτήτες να καταθέσουν σε αυτή, το αργότερο εντός τριμήνου από τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, αίτηση αναγνώρισης τους, συνοδευόμενη από τους επικαλούμενους τίτλους ιδιοκτησίας μετά των σχετικών πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων. Η πρόσκληση της Επιτροπής δημοσιεύεται σε δύο φύλλα ημερήσιων εφημερίδων των Αθηνών και αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών και του Δήμου Αχαρνών. Στην αί-τησή τους οι ενδιαφερόμενοι επιβάλλεται να περιλάβουν περιγραφή του νόμιμου τρόπου με τον οποίο απέκτησαν την κυριότητα επί του ποσοστού που διεκδικούν, ανατρέχοντας μέχρι του απώτερου δικαιοπαρόχου τους, ο οποίος αναγνωρίσθηκε με τις 300/1954 και 350/1956 αποφάσεις της Επιτροπής του Ν. 2000/1952 (ΦΕΚ 44 Α'). Οι αιτήσεις αναγνώρισης απευθύνονται στην «Επιτροπή». Οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από τα επικαλούμενα έγγραφα και στοιχεία (συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, κληρονομητήρια, διαθήκες, αποδοχές κληρονομιάς, πιστοποιητικά μεταγραφής κ.λπ.) από τα οποία να αποδεικνύεται η ιδιότητα του αιτούντος ως δικαιούχου αποζημίωσης και το ανήκον σε αυτόν ποσοστό ή διαιρετό τμήμα επί της έκτασης των 1.240.220 τ. μ. που απαλλοτριώθηκε με την απόφαση της παραγράφου 1 του παρόντος. Οι αιτήσεις και τα συνοδευτικά αυτών έγγραφα κατατίθενται εις τριπλούν στον Γραμματέα της Επιτροπής. Πιστοποιητικά μεταγραφής ιδιοκτησίας βαρών και μη διεκδίκησης, που εκδόθηκαν μετά τη συντέλεση της πιο πάνω απαλλοτρίωσης, είναι ισχυρά. Αντίγραφα των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, με καταχωρημένη σε αυτά βεβαίωση του γραμματέα της επιτροπής, παραδίδονται από τον Γραμματέα, επί αποδείξει, στον υπόχρεο αποζημίωσης Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στο Δήμο Αχαρνών, κατά τις τελευταίες δέκα (10) ημέρες κάθε μηνός της προθεσμίας της περίπτωσης α' της παρούσας παραγράφου. Ο Δήμος Αχαρνών υποχρεούται να αναρτήσει, εντός δέκα (10) ημερών από την παράδοση στο δημαρχιακό κατάστημα, κατάσταση των αιτούντων με το αιτούμενο ποσοστό ή το διαιρετό τμήμα, ώστε να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι και να ασκήσουν τυχόν παρεμβάσεις ενώπιον της Επιτροπής, αμφισβητώντας είτε την ιδιότητα του αιτουμένου ως δικαιούχου αποζημίωσης είτε την έκταση του επικαλούμενου δικαιώματος. Συνολική κατάσταση των αιτούντων θα αναρτηθεί, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων αναγνώρισης, στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στο κατάστημα του Δήμου Αχαρνών.

4. Η Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη της, τακτικά ή αναπληρωματικά σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος των τακτικών μελών. Σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής προσκαλούνται από τον Πρόεδρο αυτής και τα αναπληρωματικά μέλη, προκειμένου να επιτυγχάνεται πάντοτε η προβλεπόμενη απαρτία. Η Επιτροπή, για την υποβοήθηση του έργου της, διορίζει έναν ή περισσότερους συμβούλους της, εκ του οικείου καταλόγου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ή εκ των οικείων καταλόγων πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών, των οποίων οι εκθέσεις εκτιμώνται ελεύθερα από αυτήν. Το έργο των συμβούλων εξειδικεύεται από την Επιτροπή.

5. Τα αντίγραφα των αιτήσεων αναγνώρισης που κατατίθενται στην Επιτροπή, με τα έγγραφα που τις συνοδεύουν, παραδίδονται σταδιακά στον ορισθέντα ή ορισθέντες συμβούλους, οι οποίοι υποχρεούνται εντός της προθεσμίας που τάσσεται σε αυτούς, με απλή πράξη του Προέδρου της Επιτροπής, να καταθέσουν έγγραφη αιτιολογημένη έκθεση, σχετική με το δικαίωμα του αιτούντος. Αντίγραφα των εκθέσεων δικαιούνται να παραλάβουν από την Επιτροπή οι ενδιαφερόμενοι ή οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους, ο Ο.Ε.Κ. και το Ελληνικό Δημόσιο.

6. Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των αιτήσεων αναγνώρισης η Επιτροπή ορίζει ημέρες και ώρες συζήτησης των αιτήσεων, καλώντας κατά ομάδες και ονομαστικά τους ενδιαφερομένους να παραστούν κατά τη συζήτηση με πρόσκληση που δημοσιεύεται προ μηνός, σε δύο συνεχόμενα φύλλα δύο ημερήσιων εφημερίδων των Αθηνών κα' με ανάρτηση της πρόσκλησης στο δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Αχαρνών και του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκπροσωπηθούν νόμιμα κατά τη συζήτηση από τον πληρεξούσιο δικηγόρο που υπογράφει την αίτηση τους, ή από δικηγόρο που διορίζεται με απλή εξουσιοδότηση τους, θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή. Η πρόοδος της διαδικασίας αναγνώρισης των δικαιούχων δεν κωλύεται από τη μη εκπροσώπηση ή τη μη προσέλευση απάντων των ενδιαφερομένων που προσκλήθηκαν για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής, ούτε συνιστούν λόγους βίαιης διακοπής της διαδικασίας οι αναφερόμενοι στο άρθρο 286 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στις οριζόμενες κατά τα παραπάνω συνεδριάσεις δικαιούται να ασκεί γραπτή παρέμβαση, χωρίς προδικασία, το Ελληνικό Δημόσιο, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και κάθε ενδιαφερόμενος, αμφισβητώντας είτε την ιδιότητα κάποιου εκ των αιτούντων ως δικαιούχου της αποζημίωσης είτε την έκταση του προς αναγνώριση δικαιώματος. Οι παρεμβάσεις επιβάλλεται να είναι αιτιολογημένες και να βασίζονται σε επίσημα έγγραφα (συμβόλαια, διαθήκες, δικαστικές αποφάσεις, κληρο-νομητήρια κ.λπ.). Παρεμβάσεις αναιτιολόγητες που δεν στηρίζονται ή δεν συνοδεύονται από αποδεικτικά έγγραφα, απορρίπτονται ως ανεπίδεκτες εκτίμησης από την Επιτροπή. Οι αιτούντες και οι παρεμβαίνοντες και οι καθ' ων στρέφονται, το Δημόσιο και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας δικαιούνται να καταθέσουν προτάσεις ενώπιον της Επιτροπής, εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία της συνεδρίασης της Επιτροπής.

7. Η Επιτροπή, μετά από έλεγχο των αιτήσεων αναγνώρισης των δικαιολογητικών που τις συνοδεύουν, των προτάσεων, των παρεμβάσεων που τυχόν έχουν ασκηθεί, συ-νεκτιμώντας κατά την ελεύθερη κρίση της και τις εκθέσεις των συμβούλων της, αφού διαπιστώσει ότι ο αιτούμενος την αναγνώριση στηρίζει το επικαλούμενο δικαίωμα σε αδιάκοπη νόμιμη σειρά τίτλων και πιστοποιητικών που τον συνδέουν με τον αρχικό απώτερο δικαιοπάροχο του, ο οποίος αναγνωρίσθηκε με τις αποφάσεις 300/1954 και 350/1956 που εκδόθηκαν από την ορισθείσα με το Ν. 2000/1952 Επιτροπή, προβαίνει σε αναγνώριση αυτού. Στην αντίθετη δε περίπτωση η αίτηση απορρίπτεται. Το αναγνωριζόμενο ποσοστό πρέπει να ανταποκρίνεται στο ποσοστό που ανήκε στον αρχικό απώτερο δικαιοπάροχο, μετά από συνυπολογισμό των τυχόν απο-μειώσεων ή αυξήσεων αυτού εξαιτίας νόμιμων μεταβιβαστικών πράξεων που έχουν στο μεταξύ συντελεσθεί και συνυπολογισμό και των μερίδων των λοιπών καθολικών ή ειδικών διαδόχων, που έλκουν το δικαίωμα τους από τον ίδιο αρχικό δικαιοπάροχο, απορριπτόμενης της αίτησης κατά το υπερβάλλον. Η Επιτροπή αποφαίνεται κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η άποψη με την οποία τάχθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Η Επιτροπή υποχρεούται να περατώσει το έργο της εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την ημέρα του διορισμού της. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να δοθεί, μετά από αίτηση της Επιτροπής, παράταση της παραπάνω προθεσμίας για ακόμη δύο (2) μήνες, για τους λόγους, που εκτίθενται αναλυτικά στη σχετική αίτηση. Η απόφαση της Επιτροπής, με την οποία γίνονται δεκτές ή απορρίπτονται αιτήσεις αναγνώρισης των δικαιούχων, είναι αιτιολογημένη, όταν μνημονεύονται σε αυτή τα έγγραφα και στοιχεία, στα οποία η Επιτροπή στήριξε την κρίση της, καθώς και οι λόγοι αποδοχής ή απόρριψης των αιτήσεων και παρεμβάσεων.

8. Ιδιοκτήτες, οι οποίοι στους τίτλους ιδιοκτησίας τους εμφανίζονται ως αποκλειστικοί κύριοι επί αυτοτελούς τμήματος του ενιαίου κτήματος ΠΑΤΗΜΑ ΔΗΜΟΓΛΗ, υποβάλλουν το αίτημα τους και σε αντίστοιχο εξ αδιαιρέτου ποσοστό επί της έκτασης που απαλλοτριώθηκε, συνολικού εμβαδού 1.240,220 τ.μ., σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου.

9. Η αναγνωριστική απόφαση της Επιτροπής εκδίδεται ενιαία για όλους τους αιτούντες και παρεμβαίνοντες, μη δυνάμενη να υπερβεί το 1.000/1.000 της συνολικής έκτασης των 1.240,220 τ.μ., δημοσιεύεται με κατάθεση της στο Τμήμα Απαλλοτριώσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρείται στα οικεία βιβλία, καθίσταται δε εκτελεστή, μετά την αποδοχή της από τους δικαιούχους. Η αποδοχή γίνεται με ανεπιφύλακτες δηλώσεις των ενδιαφερομένων, ατομικές ή ομαδικές, ενώπιον του Γραμματέα της Επιτροπής, συντασσομένων προς τούτο σχετικών πρακτικών. Οι δηλώσεις αποδοχής της απόφασης μπορούν

να γίνουν και από πληρεξούσιους δικηγόρους των ενδιαφερομένων, ειδικά εξουσιοδοτημένους προς τούτο με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η απόφαση αποδοχής καθίσταται εκτελεστή, μόνο ως προς εκείνους τους δικαιούχους που αποδέχτηκαν ανεπιφύλακτα κατά τα ανωτέρω το περιεχόμενο της. Η αποδοχή της απόφασης ισοδυναμεί με παραίτηση του δικαιούχου από κάθε άλλη αξίωση του έναντι του υπέρ ου η απαλλοτρίωση και υπόχρεου αποζημίωσης Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

10. Την αξία των επικειμένων του απαλλοτριωθέντος ακινήτου, όπως αυτή έχει ήδη προσδιορισθεί οριστικά με αποφάσεις των Δικαστηρίων, δύναται η Επιτροπή να επιδικάσει υπέρ ορισμένων εκ των ιδιοκτητών, οι οποίοι αποδεδειγμένα προέβησαν σε φύτευση ή κατασκευή αυτών, με δικές τους δαπάνες, εφόσον συμπεριληφθεί αντίστοιχο αίτημα στην αίτηση της αναγνώρισης. Η απόδειξη του αληθούς δικαιούχου της αποζημίωσης για τα επικείμενα επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, να γίνει με κάθε αποδεικτικό μέσο, ακόμη και με μάρτυρες, οι οποίοι εξετάζονται με μέριμνα των αιτούντων ενώπιον ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφου, έπειτα από προηγούμενη γνωστοποίηση στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Για το είδος των επικειμένων και την ποσότητα αυτών η Επιτροπή στηρίζει την κρίση της και στον από 27.7.2002 Κτηματολογικό Πίνακα, που συνέταξε ο Κτηματογράφος Τιμολέων Κοκκάς, όπως αυτός συμπληρώθηκε και θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεων και Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων. Τα ανωτέρω μνημονευόμενα αποδεικτικά μέσα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση αναγνώρισης. Κατά της αίτησης αναγνώρισης των φερόμενων ως αληθών δικαιούχων της αποζημίωσης για τα επικείμενα, μπορεί να ασκηθεί παρέμβαση από κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 6γ του παρόντος. Σε περίπτωση αδυναμίας πις Επιτροπής να προσδιορίσει τον αληθή δικαιούχο, η διαφορά μεταξύ των διεκδικητών της αποζημίωσης για τα επικείμενα παραπέμπεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.

11. Με κοινή απόφαση του Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθορίζεται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων στα μέλη της Επιτροπής, στους Γραμματείς και στους συμβούλους, εφάπαξ αποζημίωση για τη συνολική απασχόληση τους στο έργο της Επιτροπής, η οποία βαρύνει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας βαρύνουν επίσης και όλες οι αναγκαίες δαπάνες, όπως δαπάνες για αγορά γραφικής ύλης, δημοσιεύσεις, πληρωμές δικαστικών επιμελητών κ.λπ..

12. Όσοι εκ των δικαιούχων δεν κατέθεσαν εμπροθέσμως τις αιτήσεις για αναγνώριση ή δεν αναγνωρίσθηκαν με την απόφαση της Επιτροπής, εν όλω ή εν μέρει, ή δεν κατέθεσαν τη δήλωση της παραγράφου 9 του παρόντος, διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν ανακοπή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των εργατικών διαφορών. Η προθεσμία της ανακοπής ορίζεται σε είκοσι (20) ημέρες από τη δημοσίευση του τελικού κτηματολογικού πίνακα της Επιτροπής της παραγράφου 13 του παρόντος σε δύο φύλλα δύο ημερήσιων εφημερίδων των Αθηνών. Η ανακοπή κατά της απόφασης της Επιτροπής κατατίθεται στη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, τμήματος εργατικών διαφορών. Αντίγραφο της ανακοπής κοινοποιείται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στο Δήμο Αχαρνών. Οι ασκηθείσες ανακοπές προσδιορίζονται για συζήτηση την πρώτη δικάσιμο του μεθεπόμενου της κατάθεσης μηνός και συνεκδικάζονται. Η απόφαση εκδίδεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών το αργότερο. Αναβολή της συζήτησης επιτρέπεται μόνο μία φορά και η νέα δικάσιμος ορίζεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο. Η κατάθεση και η συζήτηση αίτησης αναγνώρισης εκ μέρους οποιουδήποτε δικαιούχου, σε διαδικασία διαφορετική από την προβλεπόμενη με το παρόν, είναι απαράδεκτη.

13. Η Επιτροπή συντάσσει, μετά την άπρακτη προθεσμία της ανακοπής, και σε περίπτωση άσκησης ανακοπών, μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επ' αυτών, τελικό κτηματολογικό πίνακα, στον οποίο μνημονεύονται όλοι οι δικαιούχοι που αναγνωρίσθηκαν, τα αναλογούντα στον καθένα ποσοστά και το ποσό της αποζημίωσης, χωριστά για την αξία της γης και την αξία των επικειμένων. Ο παραπάνω πίνακας, θεωρημένος από την Επιτροπή, αποστέλλεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καταβάλλει σε όσους έχουν αναγνωρισθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος, οι οποίοι αναφέρονται στον τελικό κτηματολογικό πίνακα, τα ποσά αποζημίωσης που αναλογούν στον καθένα. Ο Ο.Ε.Κ. και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την καταβολή της αποζημίωσης στους αναγνωρισθέντες κατά τα ανωτέρω δικαιούχους, απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση και ευθύνη, έναντι οποιουδήποτε τρίτου, που εμφανίζεται ως δικαιούχος, διατηρούμενης μόνης της ευθύνης του ει-σπράξαντος την αποζημίωση.

14. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, επιτρέπεται η καταβολή μέρους των αποζημιώσεων και προ της σύνταξης του τελικού κτηματολογικού πίνακα.

Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από την ψήφισή του από τη Βουλή των Ελλήνων στις 5.3.2003.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send