logo-print

Άρθρο 2 - ΠΟΛ. 1259/5.12.2013 - Διαδικασία διάκρισης ληξιπροθέσμων οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

08/07/2016

Κωδικοποιημένο
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η διαδικασία για τη διάκριση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης άρχεται με την υποβολή τεκμηριωμένης εισήγησης για τον χαρακτηρισμό οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης από το αρμόδιο προς τούτο όργανο προς την υπηρεσία ή το όργανο που είναι αρμόδιο για τη χορήγηση γνώμης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της παρούσας. Για τις εισηγήσεις του παρόντος τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο.

Η εισήγηση πρέπει υποχρεωτικά:

α) να περιέχει την αιτιολογημένη άποψη αυτού,

β) να συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι ενέργειες (όπως αναφέρονται στα άρθρα 1 και 1Α της παρούσας απόφασης) για την είσπραξη της οφειλής, προκειμένου αυτή να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης και

2. Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διαπίστωση της πληρότητας της υποβληθείσας εισήγησης, καθώς και των συνημμένων παραστατικών, διενεργείται από το αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο δύναται να ζητά συμπληρωματικά στοιχεία από τον εισηγητή, άλλη υπηρεσία ή τρίτο, τα οποία πρέπει να αποστέλλονται άμεσα, ή να επιστρέφει το φάκελο με τα συνημμένα στοιχεία στις περιπτώσεις που εντοπίζονται κενά στην πρόταση, προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος.

3. Το αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο αξιολογεί τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης και τα τυχόν πρόσθετα συμπληρωματικά στοιχεία και διατυπώνει θετική ή αρνητική γνώμη για την καταχώριση της οφειλής στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση. Η διαδικασία του χαρακτηρισμού οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης ολοκληρώνεται με την έκδοση απόφασης από το αποφασίζον κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 της παρούσας όργανο με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου.

4. Η καταχώριση της απόφασης στο βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης του άρθρου 3 της παρούσας, γίνεται από την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής κατά περίπτωση.

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

send